Het spijt me, ik heb gisteren naar de finale van American Idol gekeken. Amerikanen kunnen nu eenmaal een goede show neerzetten, die naast 28 miljoen Amerikanen zelfs een nuchtere Hollander aan de buis gekluisterd houdt. Fox verzorgde het spektakel, een bedrijf waar ik normaalgesproken geen hoge pet van op heb. De invloed van Murdoch op ?s werelds enige supermacht is schrikbarend groot. Maar ondanks mijn intens kritische instelling, wisten Rupert en consorten mij toch positief te verassen.
Even een weekje terug in de tijd. Ik ben aanwezig bij een benefietbijeenkomst van Grammy-genomineerde Angelique Kidjo in de walgelijk hippe New Yorkse wijk the Meatpacking disctrict. Na afloop praat ik met de Afrikaanse zangeres over hoe de media haar continent in de spotlight zet.
Uiteraard is Kidjo ver van tevreden over de media-aandacht voor Afrika. ,,Alleen de gruwelen worden in beeld gebracht. Mensen die de mainstream media volgen, denken waarschijnlijk dat Afrika alleen dood en verderf kent. Maar wij zijn ook mensen, met dezelfde passies en waarden. Naast de primaire levensbehoeften verlangen wij ook naar liefde en feesten. Al het positieve dat daaruit voortvloeit, blijft door het westen onopgemerkt.?
Terug naar Fox, de zender van Bill O?Reilly, non-nieuws en pro-Bush verslaggeving, Een wanstaltig instituut dat haar publiek voorhoudt ?fair and balanced? te zijn. Juist die zender toonde haar miljoenenpubliek gisteren een positief beeld van Afrika. Een Afrikaans kinderkoor mocht na Smokey Robinson en Gladys Knight een show weggeven. Dat deden ze met enthousiasme en de allure van een groep échte idols. Kidjo zat waarschijnlijk tevreden achter de tv, zachtjes meezingend met haar hemelse stem.
Reacties (3)
Na afloop praat ik met de Europese journalist over hoe de media zijn continent in de spotlight zet.
Uiteraard is Pfauth ver van tevreden over de media-aandacht voor Europa. “Alleen de bureaucratie wordt in beeld gebracht. Mensen die de mainstream media volgen, denken waarschijnlijk dat Europa alleen saaiheid en gebabbel kent. Maar wij zijn ook mensen, met dezelfde passies en waarden. Naast de primaire levensbehoeften verlangen wij ook naar liefde en feesten. Al het positieve dat daaruit voortvloeit, blijft door het oosten onopgemerkt.”
@Kalief: Denk je echt dat de situatie te vergelijken is? Gezien het aantal oosterse toeristen dat hier jaarlijks heentsunamiet lijkt dat me niet. Hoeveel mensen gaan er op vakantie naar Afrika?
Ik ben meer dan een jaar van mijn leven in Afrika (Kenia en Ethiopie) geweest, en met respect voor de Afrikaanse zangeres: het leven is er hard, moeizaam, en een gevecht, voor 95 procent van de inwoners. Natuurlijk ontlenen zij plezier aan muziek, onderlinge liefde, saamhorigheid, en een (schamele) lekkere maaltijd. Het positivisme in de sloppenwijken van Nairobi is ongekend -want noodzakelijk om te overleven.
Hoe zangeres Kidjo het ook wendt of keert: Afrika kent heel veel armoede, nog meer honger, een uitzonderlijk hoog percentage corrupte leiders (en ambtenarij), en de mensen moeten er veel en onnodig lijden. Ik heb met hele gewone mensen gesproken, niet uizonderlijk arm of rijk, en hun levensverhalen waren bijna zonder uitzondering tragisch.
Zangeres Kidjo moet er blij mee zijn dat er media is dat de aandacht vestigt op de noden van de mensen. Zij werken er juist graag mee aan om dit de wereld te vertellen, omdat de rijke wereld via televisie en internet ook bij hen thuis komt. Maar daar heeft de zangeres Kidjo zelf uiteraard geen moeite mee, gezien het feit dat ze in het uberhippe New York haar pleidooi voor positieve media kon afsteken.