Een aantal nieuwe wetten per vandaag

Foto: copyright ok. Gecheckt 17-03-2022

ACHTERGROND - Er treden vandaag, 1 januari 2014, een aantal nieuwe wetten in werking. Een selectie van de meest opvallende, opmerkelijke of ingrijpende wetten/wetswijzigingen.

– Alcoholleeftijd wordt verhoogd

Dé wetswijziging waar we het al een tijdje over hebben in de media, is de verhoging van de leeftijd waarop je alcohol mag drinken. Dat was tot vandaag zestien jaar voor wijn en bier, maar is vanaf nu achttien jaar voor alle alcoholhoudende dranken. Tieners van zestien of zeventien die gisteravond nog aan de champagne waren, moeten vanaf nu weer een tijdje wachten. Hetzelfde geldt overigens voor sigaretten. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn zei in november tegen Nu.nl: ‘Ik snap wel dat die jongeren er echt van kunnen balen. Maar ik hoop dat men er wat anders over gaat nadenken. Dat jongeren meer beseffen dat drinken misschien niet zo verstandig voor je is.’

– Terugvorderen bonussen mogelijk

Buitensporige bonussen van NV’s en alle financiële ondernemingen (onder andere banken en verzekeraars) kunnen worden aangepast of teruggevorderd. Het wetsvoorstel werd al in 2010 ingediend door ministers De Jager en Hirsch Ballin, maar treedt pas vandaag in werking. Alle documenten die de afgelopen jaren behandeld zijn, inclusief tientallen amendementen, zijn hier te vinden. De wet maakt zowel aanpassing of terugvordering voor bonussen die op basis van onjuiste informatie zijn verstrekt, als voor bonussen die achteraf bezien niet redelijk gerechtvaardigd kunnen worden.

– Herschikking asielgronden

De eerste onderdelen van enkele aanpassingen in de Vreemdelingenwet worden per vandaag ingevoerd, de rest volgt later dit jaar. Het houdt onder meer in dat humanitaire gronden worden getoetst in de afwijzing van een eerste asielaanvraag, het No Cure Less Fee-principe voor asieladvocaten die en vervolgaanvraag doen treedt in werking en asielaanvragers die in de Dublinprocedure zitten kunnen minder snel in bewaring gesteld worden.

– Het persoonsgebonden budget (pgb) gaat op de schop

Vanaf vandaag worden een aantal wijzigingen in het pgb ingevoerd. De budgetgarantie vervalt en de uitkering gaat omlaag met maximaal 10% ten opzichte van vorig jaar. In 2015 gaat de uitkering nogmaals met maximaal 10% omlaag. Vanaf vandaag wordt ook geleidelijk het trekkingsrecht ingevoerd, waarbij de Sociale Verzekeringsbank het pgb ontvangt en de zorgverleners betaalt.

– Gemeenten mogen boete opleggen

Gemeenten mogen een boete van maximaal 325 euro opleggen als inwoners niet op tijd hun gewijzigde gegevens (zoals woonadres) doorgeven.

Een kleine selectie nieuwe wetten en wetswijzigingen dus. Welke missen er in dit rijtje die absoluut niet gemist mogen worden?

Reacties (25)

#1 Bolke

- Terugvorderen bonussen mogelijk

Deze wet zal denk ik zeer snel sneuvelen in een rechtbank.
Niet doordacht en bemoeit zich met iets wat de overheid geen fluit aan gaat.

- Gemeenten mogen boete opleggen

Wanneer mogen burgers dan boetes opleggen aan de gemeente als die gemeente haar taken laat liggen?

  • Volgende discussie
#2 Inca

@1, dwangsom, van toepassing bij diverse procedures (oa wob)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bolke

@2: Maar een trottoir waar je nek over breekt mag je pas wat doen nadat je je nek gebroken hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

@1: de lagere overheid kan niet worden veroordeeld voor nalatigheid in overheidshandelen: zie het Pikmeerarrest I en II van de HR. Vandaar die expliciete boeteclausule in de WOB; maar de losliggende stoeptegel lijkt me onder het arrest te vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gronk

Ander klein dingetje:vanaf 2014 kentekenbewijs op creditcardformaat, meer info (met onder andere antwoord op de vraag ‘kan ik m’n papiertje omwisselen voor een card’).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 henkvdam

De wet die de meeste ellende zal opleveren wordt niet genoemd, Roemenen en Bulgaren kunnen hier nu zonder visum of wat dan ook gaan werken, en kunnen uitkeringen aanvragen.
Het ‘racisme’ zal verder toenemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Inca

En sommige helpen dat toenemen van harte een handje, toch henk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 gronk

hier een aardig antwoord op het domrechtse geblaat van henkvdam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 henkvdam

@4:
Meen me toch vaag te herinneren dat latere jurisprudentie die arresten overhoop heeft gehaald, in de zin dat overheidsfunctionarissen wel degelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

@8.
Mocht je ooit iets inhoudelijks ten berde brengen dan wil ik daar graag op reageren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Cerridwen

@6:

Roemenen en Bulgaren kunnen hier nu zonder visum of wat dan ook gaan werken, en kunnen uitkeringen aanvragen.

En waarom is dat precies een probleem? Die op z’n hoogst paar duizend Roemenen en Bulgaren die nu naar Nederland komen om te werken ga jij echt niet merken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 su

@6 Roemenen en Bulgaren kunnen hier nu zonder visum of wat dan ook gaan werken, en kunnen uitkeringen aanvragen,

En als zij een uitkering aanvragen voordat zij 5 jaar of langer in Nederland hebben gewerkt, dan kan de IND hun verblijfsrecht intrekken en krijgen zij noppes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 gronk

@su: ja maar buitenlanders!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Derpjan

@10:

Waarom zouden het er maar zo weinig zijn? Bulgarije is nog armer dan Rusland en Turkije en kampt met enorme werkloosheid. Het Nederlandse minimumloon is heel hoog voor hen als ze zich hier niet permanent vestigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Cerridwen

@14: Daar zijn verschillende redenen voor:
– Er zijn niet zo heel veel Roemenen en Bulgaren: 28 miljoen, Polen alleen al heeft 38 miljoen
– Roemenië en Bulgarije liggen erg ver weg, voor ze in Nederland zijn moeten ze door het veel grotere en economisch sterkere Duitsland, om maar één voorbeeld te noemen. Waarom zouden ze juist naar Nederland gaan?
– Roemenen gaan veel liever naar het cultureel verwante Zuid Europa.
– Iedereen die wil emigreren, is al geëmigreerd. In de afgelopen jaren zijn al heel veel Roemenen en Bulgaren elders gaan werken, waaronder ook in Nederland.

Kortom, het is onwaarschijnlijk dat we iets gaan merken van het openstellen van de grenzen voor Bulgaren en Roemen, los van het al veel langer bestaande fenomeen van arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 henkvdam

@14:
Weer eens niet begrepen wordt dat ook een relatief gering aantal ‘gastarbeiders’ onze lonen verlagen.
Prijsinelasticiteit, in de tijd dat we alleen nog aardappelen als hoofdvoedsel hadden, deed één zak aardappelen te veel de prijs imploderen.
1000 Bulgaren of Roemenen hebben hetzelfde effect.

Verder gaat het om een principe, dat degenen die naar de door ons opgebouwde vleespotten trekken, daarvan kunnen profiteren.

De oude Drees huldigde nog het principe dat gastarbeiders na vijf jaar moesten terugkeren naar hun eigen land, om dat op te bouwen met de bij ons vergaarde kennis, en gespaard vermogen.

Helaas kunnen utopisten niet worden bestreden met argumenten, geloven, ook het geloof in de EU heilstaat, zijn feitenbestendig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Derpjan

@15:

Is iedereen al vertrokken? O ja, dat is niet wat ik heb gelezen, de werkloosheid is nog steeds heel hoog daar en als ik daar woonde zou ik ook willen migreren, zodra het legaal is. Zuid Europa (en Duitsland, wat dus weer concurrentie met onze Duitslandgangers oplevert) zijn misschien meer logische alternatieven maar ze stromen door zodra die landen verzadigd zijn (en dat zal in Zuid-Europa best snel gaan) of verdringen andere arbeidsmigranten en dwingen die weer richting Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Cerridwen

@17: De vraag is niet of er Roemenen en Bulgaren naar Nederland zullen emigreren, dat zullen er zeker, onder andere door de door jou genoemde redenen. De vraag is of dat er zoveel zijn dat dit een probleem is. Vanwege door mij genoemde redenen is de kans groot dat niemand daar verder iets van merkt:

‘Komen ze of zijn ze er al’, zegt hoogleraar sociologie Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Er zijn al ongeveer vijftigduizend Bulgaren en pakweg evenveel Roemenen. Veel meer komen er niet, hooguit nog enkele duizenden. De angst voor een migrantenstroom is overdreven. In vergelijking met de Polen zijn er niet eens zoveel Bulgaren en Roemenen. Er zijn maar 7,5 miljoen Bulgaren. En ook toen de Polen in 2007 geen werkvergunning meer nodig hadden, leidde dat daarna niet tot een sterke stijging van het aantal migranten uit Polen

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3560260/2013/12/11/Vijf-redenen-waarom-we-bang-zijn-voor-Bulgaren-en-dat-niet-hoeven-te-zijn.dhtml

Ik zie geen reden om Bulgaren en Roemenen niet dezelfde rechten te geven als de andere burgers van de Europese Unie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Cerridwen

@16:

Prijsinelasticiteit, in de tijd dat we alleen nog aardappelen als hoofdvoedsel hadden, deed één zak aardappelen te veel de prijs imploderen.

Belachelijk.

1000 Bulgaren of Roemenen hebben hetzelfde effect.

En dit dus ook.

Wat heb jij tegen Bulgaren en Roemenen? Ze zijn niet minder mens dan jij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 analist

@16: Dus je bent bang dat de Bulgaren en Roemenen zo duur worden als een zak aardappelen in 1858?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Derpjan

@18:

“De vraag is of dat er zoveel zijn dat dit een probleem is.”

Hoezo? Is er een grens waarop het ineens een probleem wordt en daaronder totaal niet? Al het werk dat een Roemeen of Bulgaar zal doen had ook door een Nederlander gedaan kunnen worden. Dan hoor ik mensen meteen zeggen dat Nederlanders geen zwaar werk willen doen maar dat is onzin nu er heel veel Nederlandse werklozen zijn die jarenlang zwaar werk hebben gedaan en dit zo weer zouden willen doen, mits ze natuurlijk minstens het wettelijk minimum uurloon krijgen. Daarnaast kunnen Roemenen en Bulgaren werk voor minimumloon doen dat eerst meer werd betaald en zo de Nederlandse lonen omlaag halen zonder dat er ook maar een wet geschonden wordt.

“Ik zie geen reden om Bulgaren en Roemenen niet dezelfde rechten te geven als de andere burgers van de Europese Unie.”

Ik wel. Dezelfde reden dat we geen vrij verkeer van personen met Somalie of Congo hebben: het welvaartsverschil is gewoon te groot, plus dat het zeer corrupte landen zijn waar de georganiseerde misdaad te veel vrienden op hoge plaatsen heeft. We moeten eerst Polen, Portugal en de Baltische staten uit de armoede halen voordat we ook maar beginnen aan die corrupte armoedezooi in Roemenie en Bulgarije.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 henkvdam

@19:
Ik heb niets tegen die mensen.
Mij lijkt het van groot belang dat ze hun eigen landen opbouwen.
Afrikaanse landen klagen dat alle goed opgeleide mensen vertrekken, in Roemenië en Bulgarije wordt daar anders over gedacht, zo lijkt het.

Zo heb ik ook niets tegen Letland, waar ik wel tegen ben is dat ik straks voor Letse corruptie mag gaan betalen.

http://www.mail.com/int/business/markets/2544244-euro-member-latvia-brings-dirty-money-headache.html#.1258-stage-set6-4

@18
Ik ben geen burger van de EU, ik ben burger van Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Joop

Goed artikel, zeker met de links naar waar hoe het in elkaar steekt.

Alleen enige onvolledigheid, want er gebeurt nog veel meer:

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/124334-nieuwe-wetten-en-regels-in-2014.html

En dit zal ook niet helemaal alles opsommen.

Alle Roemenen en Bulgaren die niet komen, wens ik allemaal van harte welkom. Hopelijk dat de EU een echte politieke eenheid wordt, in plaats van die hotze potse die we nu hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Cerridwen

@21:

Is er een grens waarop het ineens een probleem wordt en daaronder totaal niet?

Het lijkt mij dat het nogal een groot verschil maakt om hoeveel mensen het gaat. Een losse stoeptegel voor jouw deur is ongetwijfeld erg vervelend, maar geen probleem met nationale relevantie. Als de helft van alle stoeptegels in het hele land los ligt, is dat een heel ander verhaal.

Al het werk dat een Roemeen of Bulgaar zal doen had ook door een Nederlander gedaan kunnen worden

Dat is dus niet waar. Er zijn banen die zonder goedkope arbeid niet in Nederland zouden zijn. Immigranten geven bovendien geld uit in Nederland (belastingen, diensten), waar weer andere Nederlanders van profiteren. Het drukken van de kostprijs is vervelend voor de Nederlandse producenten, maar het is positief voor de Nederlandse consumenten, die daardoor misschien meer gaan afnemen, of geld overhouden voor andere zaken. Op een hoger schaalniveau is het ook gunstig voor ons als Bulgarije en Roemenië meer geld te besteden hebben, daar kunnen ze dan weer Nederlandse producten voor kopen. Of dat netto negatief uitpakt is nog maar helemaal de vraag, en omdat het bovendien om kleine aantallen gaat, is het effect sowieso klein.

Dezelfde reden dat we geen vrij verkeer van personen met Somalie of Congo hebben

Het grote verschil is dat Somalië en Congo geen lid zijn van de Europese Unie, en dus niet onder hetzelfde wetgevingsregime vallen. Bulgarije en Roemenië doen dat wel, en het is niet meer dan normaal dat Bulgaren en Roemenen de zelfde rechten hebben als jij en ik. Of het welvaartsverschil ’te’ groot is, is nogal arbitrair, zeker als je dit afzet tegen de welvaart in oost-Polen, die nu al vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Het rechtenstandpunt is echter allerminst arbitrair.

Toen Polen vrije toegang kreeg leidde dat niet tot een stijging van de immigratie uit Polen. Waar maak je je dan druk om?

@22:

Ik ben geen burger van de EU, ik ben burger van Nederland.

Je bent wel degelijk een burger van de EU, of je dat nu leuk vindt of niet. Dat gegeven zal de komende tijd alleen maar meer invulling krijgen, ik zou maar vast beginnen met het rouwproces als ik jou was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Andy Cap

@25: Natuurlijk meid, dat zit wel goed, maak je zorgen. Honderdduizend is tenslotte ook niet zoveel.

  • Vorige discussie