China – gewapende volksopstand gestopt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In China lijken volksopstanden niet alleen vaker voor te komen maar ook steeds grimmiger te worden. Werd in april nog een politiemacht verdrevenklik voor informatie over Guangxi door opstandige boeren, nu is in de zuidelijke provincie Guangxi een opstand neergeslagen en zijn 47 dorpelingen gearresteerd. De dorpelingen waren in opstand gekomen vanwege maatregelen van de overheid tegen hun illegale mijnbouw activiteiten waarbij de Hejiang rivier werd vergiftigd met mijnafval.

Opvallend is dat deze keer ook een grote hoeveelheid wapens en munitie in beslag is genomen. Nu is het niet ongewoon dat mijnwerkers beschikken over dynamiet, maar de wapens wijzen wellicht op de planning van een gewapende opstand. Staat het grote China aan de vooravond van een burgeroorlog of heeft De Partij nog voldoende grip op het land?

The number of people involved in those demonstrations jumped to 3.76 million in 2004 from 730,000 a decade earlier. Police raided several villages in Hezhou in Guangxi province at dawn on Thursday and seized firearms, ammunition, explosives, detonators and machetes (PekingDuck)

Reacties (3)

#1 Pelayo

China heeft een tamelijk rijke “warlord traditie”, en in de twintigste eeuw een roerige burgeroorlog achter de rug, dus helemaal onvoorstelbaar is het allemaal nu ook weer niet.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

En dan vergeten we nog de delen van China die graag onafhankelijk willen worden:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sinkiang
http://en.wikipedia.org/wiki/Tibet

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KingKoen

En niet te vergeten: Taiwan. Dat onafhankelijk wil blijven/ officieel wil worden…

  • Vorige discussie