Hoeveel redenen wil je hebben als parlement om een kabinet te controleren? Het parlement wil dit jaar geen Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag. Een apart debat is niet nodig, want 135 Tweede Kamerleden nemen genoegen met het aanhoren van de Troonrede. 135 inderdaad. Alleen de SP nam geen genoegen met het vooruitzicht van een debat over de regeringsverklaring van een nieuw kabinet. Waarom?
Een demissionair kabinet dat 3,2 miljard structureel bezuinigt is ongekend. Toch wil een overweldigende – en ontluisterende – meerderheid de bezuiniging zien als een technische exercitie. De financiële beschouwingen, die gedetailleerder ingaan op de miljoenennota, gaan wèl door. Geen premier, maar minister De Jager van Financïën verdedigt volgende week de kabinetsplannen. Jan-Peter Balkenende veroorzaakt een kleine kaalslag in de publieke sector, maar niemand die hem aan de tand voelt. Alleen omdat 18 miljard euro meer is dan 3,2 miljard euro?
De nieuwe Tweede Kamer wil zich duidelijk niet branden aan deze miljardenbezuiniging. In het licht van nog lopende kabinetsonderhandelingen willen de fracties zich niet openlijk uitspreken tegen deze bezuinigingen. Er moeten immers nog veel pijnlijker keuzes gemaakt worden. De man met de hamer van 18 miljard staat immer nog achter de volgende winderige duinheuvel. Of beter gezegd, de man met de zeis. Het rechtse minderheidskabinet zit er nog niet, dus kun je maar beter op je woorden passen. Als je als linkse partij nu al gaat lopen piepen tegen 3,2 miljard, dan geef je je politieke tegenstanders voldoende munitie om je af te maken. En de tortelduifjes van rechts (CDA, VVD en PVV) komt het uiteraard ook prima uit. Even geen zure pottenkijkers die kunnen stoken in een goed huwelijk.
En zo slonken 3,2 miljard redenen voor een debat als sneeuw voor de zon.
Reacties (10)
Volgens mij komt dit allemaal wel aan de orde in de financiële beschouwingen. Als het gaat om beleidsvisie is het niet zo handig om 2 dagen te vergaderen over een pakket terwijl er een groter/ander pakket aan zit te komen van een nieuwe regering. Dan ga je nog een keer uitgebreid debatteren over je visie op het nodige beleid en de financiële vertaling daarvan. Doe je dat nu al, dan blijft er weinig over bij de regeringsverklaring, terwijl debat juist dan hard nodig is.
Het gedogen is al begonnen….
Ik sta volledig achter de eerste reactie. Je moet ze pakken wanneer ze klaar zijn met het regeerakkoord. En zeker niet je energie nu al gaan verspillen. Wat voor afscheid gaat er trouwens georganiseerd worden in de 2e kamer voor Balk?
@3: Een trap onder zijn kont en een attachékoffer naar zijn hoofd als het aan mij ligt.
@4: dat is wel heeeeeel zuur JJ.
Ik ben het absoluut niet met de man eens, maar wat meer respect mag best.
@5: Respekt moet je verdienen. Het basisrespekt dat je van tevoren hebt voor mensen die je nog niet kent heeft Balkenende wat mij betreft al jaren volkomen verspeeld. Balkenende had ook wel wat meer respekt voor mij als burger mogen hebben.
Ik zal #4 niet navolgen, maar dat is omdat ik zijn manier van afscheid al te veel eer vind.
Energie verspillen?? Het is toch godgeklaagd dat een kabinet controleren in een politiek debat over € 3,2 miljard euro structureel als energieverspilling wordt betiteld. Het is duidelijk dat het schermen met een bedrag van 18 miljard voor het er doorheen drukken van een bedrag van ‘maar’ 3,2 miljard psychologisch erg handig is geweest. Oppositiepartijen slikken het voor zoete koek.
Het lijkt me bijzonder weinig voor de hand liggen dat een debat over deze megabezuiniging een toekomstig debat over een nieuw regeerakkoord minder urgent maakt. Alsof 18 miljard minder urgent wordt, omdat je al gesproken hebt over 3,2 miljard? Ik kan wel verklaren waarom partijen er geen zin in hebben, maar als volksvertegenwoordigers laten ze gewoon hun kiezers in de steek. Respect voor de SP voor het wel gewoon hun plicht doen.
Op zijn minst had men de algemene beschouwingen kunnen gebruiken om van VVD, CDA en PVV te horen of de geplande 18 miljard naar 14,8 miljard zal gaan. Da’s toch weer een ander verhaal dan 21,2 miljard totaal.
Tevens had men de huidige demissionaris ter verantwoording kunnen roepen. Waarom met 3,2 miljard op zaken vooruitlopen? Om nog maar niet te spreken van het verhaal over de meevaller.
Juist op dit moment worden veel organisaties en instellingen al getergd door bezuinigingen die reeds zijn doorgevoerd. Kortingen die het afgelopen jaar zijn opgelegd. De effecten daarvan had de Tweede Kamer kunnen gebruiken om de 3,2 miljard aan de kaak te stellen.
Ik ben zeer teleurgesteld in de houding van GroenLinks, D66 en PvdA in deze kwestie.
Maar die volgende begroting komt toch pas niet volgende prinsjesdag, ik bedoel het aantredende kabinet zal toch laten zien en gelijk willen starten met hun bezuinigingen. Want als het huidige demissionaire kabinet nog voor het komende jaar een plan opzet, wat nog niet door de kamer is geweest, dan kan het toch ook niet uitgevoerd worden. En is het klinkklare onzin waarom er over gedebatteerd moet worden. En is het verspilde moeite.
Verbeter me als ik het fout heb. Maar de plannen van De Jager worden niet uitgevoerd zonder een kamermeerderheid dat goedkeurt.
@Arnoud: de algemene beschouwingen zijn niet bedoeld om het kabinetsbeleid te controleren. Daarvoor zijn de financiële beschouwingen beter geschikt, die gaan dieper in op de begrotingen.