Thema Data

Financiële geletterdheid jongeren

DATA - Globalisatie en digitalisering hebben financiële diensten en producten toegankelijker gemaakt, maar tegelijkertijd ook complexer. 15-jarigen worden tegenwoordig vaker geconfronteerd met situaties waarin ze moeten beslissen over hun uitgaven, ze moeten oppassen voor fraude, ze moeten weten dat sommige aankopen gekoppeld zijn aan langdurige verplichtingen of dat sommige aanbiedingen te mooi zijn om waar te zijn.

Vlaanderen publiceerde vorige week een eigen landenrapport over financiële geletterdheid onder 15-jarigen: gebaseerd op resultaten uit het PISA2015-onderzoek. Een uitgebreide website gaat in op de resultaten. De publicatie viel samen met het wereldwijde OESO-rapport. Het Nederlandse rapport van de OESO verscheen ook op dezelfde dag. Een vergelijkbaar rapport als in Vlaanderen met een verdere verdieping op het OESO-rapport, kon ik zo snel nog niet vinden.

In Vlaanderen behalen 15-jarigen in PISA2015, net als in PISA2012, een gemiddelde score van 541 punten. Dat is, zowel in PISA2015 als in PISA2012, de hoogste score van de OESO-landen die deelnamen aan financiële geletterdheid in PISA2015.

Geldstromen vanuit Brussel voor onderzoek

DATA - Soms moet je even naar het buitenland om met een scherpe blik te kunnen kijken naar Nederland. Een groep Zweedse studenten verbonden aan het KTH the Royal Institute of Technology ontwikkelden een visualisatie van de Europese subsidies voor onderzoek (Horizon 2020). Als je Nederland selecteert krijg je onderstaand plaatje. Meer dan 2000 projecten, 100 organisaties en 122 landen waarmee Nederlandse instellingen samenwerken.

Wereldtemperatuur | Update april 2017

DATA - Terwijl de aarde stug verder opwarmt, roert de ene na de andere columnist zich om zo hard mogelijk in de ontkenning te gaan. Onvoorziene lange termijn effecten van deze klimaatverandering.
Afijn, intussen was april wereldwijd de op een na warmste sinds start metingen. Onze reeks gaat vanaf 1979. Maar het is dus ook zo in de reeksen vanaf 1850.
Hier de update van ons trendoverzicht van de gecombineerde reeksen.

Wereldtemperatuur | Update maart 2017

DATA - Hier weer onze maandelijkse update van de trend in de afwijking van de temperatuur van de aarde. Weer erg laat door de Britten, dit gaat dus over maart.
Verder geen bijzonderheden. Alle langlopende gemiddelden bereiken een nieuw record. En maart staat in de top 10 warmste maanden sinds start van deze reeks.

Le Pen maakt geen schijn van kans tegen Macron

DATA - Volgens Nate Silver van FiveThirtyEight, die het als uitdaging ziet om de uitkomst van verkiezingen zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen, maakt Marine Le Pen geen schijn van kans tegen Emmanuel Macron. Analysten dichten volgens hem Le Pen een te grote kans toe:

And yet, observers of the race seem cautious about Macron’s chances. Betting markets give Le Pen a 13 percent chance — about 1 in 7. Ian Bremmer, a political scientist who runs The Eurasia Group, has given Le Pen a 40 percent chance, meanwhile.

By contrast, polling-based models give Le Pen very little chance. Morris’s model, at The Crosstab, gives Le Pen a 3 percent chance of winning the runoff. And a model designed by The Economist puts Le Pen’s chances at less than 1 percent.

Voor diegenen die de overwinning van Donald Trump en het Brexit-kamp aanvoeren dat Le Pen niet onderschat mag worden, geeft hij ook aanwaarom dit geen goede vergelijking is:

Before the U.S. election, Trump trailed Hillary Clinton by only about 2 percentage points in the average swing state.1 In the Brexit vote, the “Remain” campaign’s lead was at least as narrow: about 2 points according to a simple average of polls, or just 0.5 percentage points according to a more complex averaging method. So while Trump’s victory and Brexit were historic events in world history, they were utterly routine occurrences from a polling standpoint; 2- or 3-point polling errors are extremely common.

Oud nieuws, nieuwe inzichten

DATA - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is al een aantal jaren bezig met een bijzonder project. Alle historische kranten zijn ingescand, en zodanig bewerkt dat ze volledig doorzoekbaar zijn (via Delpher.nl).

Dat is een enorm rijke bron aan data. Wie zijn familiegeschiedenis onderzoekt, kan in deze database vrij gemakkelijk oude familieadvertenties terugvinden. In een paar minuten vond ik zo het woonadres van mijn grootouders in de Tweede Wereldoorlog: in die tijd werden verhuizingen nog aangekondigd in de krant. Maar ook alle foto’s met bijschriften zijn doorzoekbaar.

De KB gaat verder met innoveren, en heeft nu een website gemaakt met allerlei tools die wetenschappers kunnen gebruiken voor analyses.

Wereldtemperatuur | Update februari 2017

DATA - Het lijkt wel alsof in het Verenigd Koninkrijk nu alle energie naar de Brexit gaat. De maandelijkse update van de klimaatreeks van MetOffice verschijnt steeds later. Dus nu pas voor jullie alle gegevens over 2017 compleet.

De trouwe en scherpe lezer ziet dat de grafiek weer een wijziging heeft doorgemaakt. Bij de REMSS hebben we de TLT 3.3 vervangen door de TTT 4.0. Deze wordt als betrouwbaarder gezien.

Populariteit Trump lager dan al zijn voorgangers sinds WOII

DATA - FiveThirtyEight heeft de populariteitsscores van Trump vergeleken met die van zijn voorgangers vanaf de Tweede Wereldoorlog. De conclusie is niet echt verrassend: hij is impopulairder dan al zijn voorgangers sinds de Tweede Wereldoorlog op hetzelfde moment waren en uberhaupt zelfs impopulairder dan veel van zijn voorgangers ooit waren.