Thema Data

Stijging asielzoekers 2013 in langjarig perspectief

DATA - Vandaag publiceerde de IND de cijfers over het aantal asielzoekers in 2013. Een ‘forse toename‘ wordt gemeld.

Van 2012 naar 2013 is er sprake van een toename van 30%. Dat is inderdaad fors te noemen. En dat brengt 2013 ook op een niveau dat we in Nederland niet meer gekend hebben sinds 2002.

Maar voor het juiste perspectief is het goed om ook de periode ervoor zichtbaar te maken. Hier de jaarcijfers vanaf 1998:

asiel_1998_2013jr_475

Ongelijkheid in Nederland breder probleem

DATA - Pakkende kop in de Volkskrant vandaag: “Rijkste 1 procent bezit bijna een kwart van alle vermogen”. Maar de focus op alleen de rijkste 1% verhult de bredere trend.

Het is namelijk niet zo dat vooral de allerrijkste een steeds groter deel van de koek hebben. Nee, eigenlijk zit de breuk tussen de bovenste 30% en de rest. De bovenlaag wordt rijker, de rest armer. Hoewel in de middenklasse het effect wat minder sterk is.

Laten we dit illustreren aan de hand van het aandeel in het totale vermogen van Nederland (uitgezonderd pensioenen) van respectievelijk de rijkste 10% en rijkste 30%.
vermogen_2006_2012_475

Wereldtemperatuur | Update februari 2014

DATA - Februari mocht dan in Nederland buitengewoon warm zijn geweest, wereldwijd kwam het niet verder dan de veertiende plaats voor de laatste 36 jaar.

Overigens kende februari 2014 geen dagrecords qua maximumtemperatuur in Nederland. Afgelopen maart daarentegen, had er maar liefst vijf.

Maar goed, wereldwijd een dip dus ten opzichte van januari.

wereldtemp_201402_475

Criminaliteit daalt voor negende jaar op rij

DATA - In negen jaar tijd is de geregistreerde criminaliteit per 1000 inwoners in Nederland met twintig procent gedaald. Ook in 2013 daalde de criminaliteit door. Helaas daalde ook het percentage opgeloste misdrijven.

En net als vorig jaar levert deze structurele daling geen grote krantenkoppen op. De aandacht ging uit naar kleine stukjes van de data, zoals over woninginbraken.

Hier de meest recente data van het CBS in drie duidelijke grafieken:

KORT | Datajournalistiek is ook niet meer wat het geweest is

DATA - Fittie in columnistenland USA.

Nate Silver, die zijn reputatie vestigde door de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in zowel 2008 als 2012 een heel stuk accurater te voorspellen dan welke gevestigde politieke analist dan ook, heeft het aan de stok met econoom en New York Times-columnist Paul Krugman.

Silver lanceerde onlangs een eigen nieuwssite, FiveThirtyEight, onder de aegis van de Amerikaanse sportgigant ESPN. De initiële reacties (I, II, III) waren al niet onverdeeld gunstig, maar toen Paul Krugman eveneens met stevige kritiek kwam aanzetten, was de boot natuurlijk aan. De kern van Krugmans bezwaren:

Geraamde kosten JSF dalen!

DATA - Na ruim 16 jaren van steeds verder oplopende kosten per te leveren JSF (F-35), waar Nederland ook een stuk of 30 wil hebben, geeft het laatste rapport van de Amerikaanse interne accountant aan dat die kosten nu dalen. Niet veel, maar toch het vermelden waard. We gaan van $161.000.000 naar $159.000.000 per stuk.

Dat de software van het vliegtuig nog niet getest is, nemen we maar even voor lief.

jsf_f35_2013_475

Aantal antisemitische meldingen CIDI sinds 2000

DATA - Vandaag was de jaarlijkse rapportage van het CIDI van het aantal antisemitische incidenten in het nieuws. Met enige regelmaat hebben we de cijfers van het CIDI getoond over een langere periode dan de meestal genoemde twee laatste jaren. Hoogste tijd om dat weer te doen.

Het moge duidelijk zijn dat er sprake is van een stevige stijging. CIDI maakt zich zorgen of mogelijk lage meld bereidheid. Dat blijft natuurlijk lastig te verifiëren als daar niet expliciet onderzoek naar gedaan wordt.
Hier de wel gemelde cijfers sinds 2000:
cidi2014_475

Wereldtemperatuur | Update januari 2014

DATA - Het hing er in januari maar helemaal vanaf waar je op de aardkloot verbleef of je de opwarming een hoax zou vinden of juist niet. Het weer was zo extreem dat het gemengde reacties opriep.

Maar wij doen hier niet aan het weer. Wij doen hier aan het saai maandelijks volgen van de onderliggende trend met betrekking tot het klimaat. En daar gaan we dus ook in 2014 gewoon mee door.

De cijfers van met name Hadcrut lieten even op zich wachten. Vandaar nu pas de update over de maand januari:
wereldtemp_201401_475

Groene auto’s zijn het minst zuinig

DATA - De feiten liegen er niet om. Als we het autopark in Nederland van de laatste 10 jaar analyseren, moeten we constateren dat groene auto’s het hoogste brandstofverbruik hebben. Als je groen letterlijk neemt.

Drie maanden geleden toonden we hier dat het autopark in Nederland steeds saaier werd. Maar er valt natuurlijk meer uit de data van RDW te halen. Zo vroeg ik me af of auto’s nou steeds zwaarder werden. Niet dus. Tenminste, niet in Nederland en niet de laatste 20 jaar.
Dat schiet niet op.
Hoe zit het dan met de zuinigheid? Dat gaat wel goed. Hieronder de trend op basis van het jaar van op kenteken zetten van de auto (in 99% van de gevallen ongeveer het bouwjaar):
verbruik_bouwjaar_475