Thema Data

Wereldtemperatuur | Update juni 2014

DATA - Hier weer uw maandelijkse update van de thermometer die we in de wereld hebben gestoken. Afgezien van het feit dat juli de veertiende maand op rij dat het in Nederland warmer is dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. En juli was de op zeven na warmste maand sinds 1901 in Nederland (op vijf na warmste juli-maand).

wereldtemp_201406_475

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Verloop uitbraak Ebola in West Afrika 2014

DATA - Inmiddels zijn er vier landen in Westelijk Afrika waar mensen zijn gestorven aan Ebola dit jaar. Alhier even de basisgegevens over de aantallen sinds begin juni. Vooralsnog is er gelukkig geen sprake van een, zichtbare, exponentiële trend.
Deze post zal bij het verschijnen van nieuwe gegevens steeds geactualiseerd worden.
ebola_wa_140731_475
Waar een datum op de x-as staat zijn het de gerapporteerde gegevens. De tussenliggende waarden zijn zelf bepaald (verschil/dagen).

Hoeveel burgerdoden in Gaza?

DATA - Tijdens de mensenrechtenraad eergisteren zei de VN dat in de huidige oorlog in Gaza zeker 70% van de gedode Palestijnen burgers zijn. Activisten aan Israëlische kant geven de indruk dat dit eerder tussen de 30% en 40% ligt.
Is het mogelijk om op afstand op basis van de beschikbare gegevens daar ook een uitspraak over te doen?

We nemen de meest actuele lijst van gedode Palestijnen zoals gerapporteerd door het Palestijnse ministerie van gezondheid en gepubliceerd door al-Akhbar.com. Die combineren we met deze lijst om te bepalen wat het geslacht is van de doden.
En dan na veel handelingen is het mogelijk om bijvoorbeeld een verdeling te maken van alle niet-vrouwelijke doden in lijn met de presentatie van de Israëlische activisten:
gz_doden_mil_475

Waar blijven de bèta’s?

ANALYSE, DATA, VISUALISATIE - Het aantal afgestudeerden met een bèta-achtergrond (techniek, natuurwetenschappen, etc…) is nog steeds te laag. Recente cijfers van het CBS laten zien dat alleen het wetenschappelijk onderwijs een kleine opleving laat zien, maar dat het hoger beroepsonderwijs achterblijft.

We hebben bij dit onderwerp in 2011 en in 2013 ook stilgestaan. Een maatschappij kan niet alleen op advocaten en economen draaien. Iemand moet ook iets maken.

Natuurlijk is de studie niet doorslaggevend. Maar het is wel een indicatie. Vanuit het wetenschappelijk onderwijs is een heel lichte verbetering te melden.

afg_wo_1950_2013_475

Sterke stijging aantal asielzoekers in langjarig perspectief

DATA - CBS meldt dat het tweede kwartaal van 2014 een sterke stijging kent van het aantal asielaanvragen. Hoogste aantal sinds 2001. En in mei zelfs in de buurt van de 1000 per week waarmee Teeven schermde.
Het is een opvallende ontwikkeling. Daarom hier een update van ons langjarige overzicht om de sprong goed zichtbaar te maken.

asielverzoeken_1998_2014q2_475

Context voor discussie op sociale media over antisemitisme: incidenten NL sinds 2000

DATA - Als gevolg van het opnieuw opgelaaide conflict in het Midden-Oosten laait ook online onmiddelijk de discussie weer op over antisemitisme van mensen hier in Nederland. En regelmatig beroept men zich op de stijging in het aantal incidenten. De cijfers van het CIDI geven echter een ander beeld. Daarom hier opnieuw verwijzing naar een eerder artikel voor wat meer context.
Artikel bevat links naar eerdere edities en eerdere discussies.
cidi2014_475

Oplage gratis kranten vanaf 1999 tot 2014

DATA - Gisteren werd bekend dat de gratis krant Sp!ts opgaat in Metro.
Maar stoppen doet TMG niet. Diverse mensen vroegen zich echter wel af hoeveel toekomst er nog zit in de gratis krantjes.

We hebben het verloop vanaf 1999 tot en met het eerste kwartaal van 2014 even voor u in kaart gebracht. En duidelijk is dat, net zoals bij de betaalde papieren kranten, ook hier sprake is van een stevig dalende trend.
gratiskranten_475

Plaats bepaalt prijs pizza

DATA - Zelfs in een klein land als Nederland kunnen prijzen van consumentenproducten verschillen per regio. Een steekproef met pizza’s laat echter zien dat ook heel lokaal de prijzen enorm kunnen variëren.

Het afhalen van een Vier Seizoenen pizza bij Domino’s Pizza kost, afhankelijk van de vestiging, tussen de €5,95 en de €9,50. Dat is meer dan 50% verschil.

Hier een overzicht van de prijs van alle vestigingen visueel:

pizzaprijs_460

Nieuw record: dertien maanden op rij bovengemiddeld warm in Nederland

DATA - Vorige week kwam Weeronline met het bericht dat het voor de zevende maand op rij warmer was dan gemiddeld. Het duurde een paar dagen voor ik me realiseerde dat dit eigenlijk een verkeerd beeld schetst. Het betreft hier namelijk een vergelijking met het gemiddelde voor de periode 1981-2010. En die periode bevat al een flink stuk opwarming.
Dus op zoek naar een betere vergelijking.

KNMI heeft de maandreeksen met normalen erbij online staan tot 1999. En daarnaast alle maandwaarden tot 1901 terug. In de eerste reeks vinden we dus ook de normalen voor 1961-1990 en 1971-2000. En uit de tweede reeks kunnen we zelf de gemiddelden voor de 20ste eeuw uitrekenen.
Met alledrie de reeksen levert de vergelijking op dat juni 2014 de dertiende maand op rij is met een bovengemiddelde temperatuur.
En dat het bovendien nog niet eerder voorgekomen is. Wel twee keer twaalf maanden op rij (2000 en 2007).

mndrecord_475