Thema Data

Verloop uitbraak Ebola in West Afrika 2014

DATA - In vijf landen in Westelijk Afrika en een in Noord Amerika zijn er mensen gestorven aan Ebola dit jaar. Alhier even de basisgegevens over de aantallen sinds april, verzameld en bijgesteld door de auteur.

Deze post zal bij het verschijnen van nieuwe gegevens steeds geactualiseerd worden.
Update (meest actuele gegevens): 21 oktober 2014
Gevallen: 10070
Doden: 5293 (52,6%)
ebola_wa_141021_475

Nu de olieprijs zo hard daalt, gaat de benzineprijs dan mee?

DATA - Jawel, de olieprijs daalt. Laagste niveau sinds eind 2010! En gelijk komt weer de opmerking: maar de benzineprijs daalt vast niet zo snel.

Dus moeten we toch maar weer eens een oud onderzoek nieuw leven in blazen.

Gelijk maar beginnen met de grafiek die we hebben bijgewerkt tot aan deze week.

olie_vs_benzine_2007w48_2014w42b_475

KORT | Wens te kopen bereikt nieuw dieptepunt

DATA - Uit de cijfers van de Eigen Huis marktindicator blijkt dat op dit moment slechts een op de drie personen de voorkeur heeft voor een koopwoning. Dit is minder dan de helft van het aantal mensen dat in februari 2008 aangaf de voorkeur te geven aan een eigen woning boven een huurwoning. Hiermee is een voorlopig dieptepunt bereikt in de geneigdheid om te kopen.

De voorkeur voor huren bereikt overigens geen hoogtepunt, omdat het aantal mensen dat ‘het even niet weet’ is toegenomen. Zowel het niveau van de huren als de rechten van huurders zijn afgelopen jaren verslechterd in de hoop mensen terug te bewegen richting een koopwoning. Dit lijkt dus beperkt effect te sorteren.

Via Woningmarktcijfers.

Ebola in perspectief Malaria en HIV/Aids

DATA - Wanneer er weer cijfers over de Ebola-uitbraak in Westelijk Afrika gepubliceerd worden, komen er steevast opmerkingen over het relatieve aantal ten opzichte van zaken als Malaria. Echter, zonder met duidelijke getallen te komen.
Toen deze week in een infographic van The Economist verscheen, werd het wel duidelijker. Echter, met wat stevige kanttekeningen.

Daar we de grafieken van The Economist niet kunnen overnemen, reproduceren we hier een deel van de essentiële grafiek:
doden_wa_verg_nig_475

Data halverwege de normale periode van de Tweede Kamer

DATA - We zitten halverwege de zitting van deze Tweede Kamer. Tenzij het kabinet valt natuurlijk. Goed moment om weer eens te kijken naar wat data over de Tweede Kamer.

Er was ook nog een andere aanleiding voor, namelijk het recent opstappen van een aantal ervaren kamerleden zoals Mariëtte Hamer. Dat riep de vraag op of er nu, dit jaar of de laatste jaren, meer kamerleden wisselen dan voorheen.

Laten we eerst die vraag beantwoorden op basis van de data die we hebben ontvangen van het Parlementair Documentatie Centrum.

2ekamer_wisselingen_475

Militarisering van de politie in de VS

ANIMATIE, DATA - In juni publiceerde de New York Times een artikel over de verkoop van overtollig militair materiaal aan politiekorpsen in de VS. De beschikbare data hebben ze ook gevisualiseerd naar type materiaal. Universitair docent Andrew Cooper heeft met dezelfde data inzichtelijk gemaakt hoe de militarisering van de politiekorpsen zich de afgelopen acht jaar heeft ontwikkeld.

Zou het toeval zijn dat er weer een zwarte jongen is doodgeschoten? Het lijkt erop dat de militarisering en agressievere methoden hand in hand gaan. Militarisering zorgt ervoor dat agenten meer en meer een soldatenmentaliteit ontwikkelen en daardoor burgers meer en meer als hun vijanden zien.

Na de ACLU en de pers, beginnen nu ook senatoren hun bedenkingen te ventileren. Het wordt tijd, want de lijst met onschuldige slachtoffers groeit.

Je kan beter postzegels sparen

DATA - Een tweet waarin een verkoper grapte over winst maken met 200 postzegels leidde tot een kort onderzoek. En wat blijkt, je kan beter je geld stoppen in postzegels dan op een spaarrekening zetten. Tenminste, als je de laatste twaalf jaar als uitgangspunt neemt.

Kocht je in 2002 een zegel voor 39 eurocent (nu een 1 zegel) zou die nu 64 cent waard zijn. De spaarrekening had je niet verder gebracht dan 54 cent. En als je de recente verhogingen ziet, gaat het alleen maar harder.

Update 7 oktober: PostNL heeft de tarieven voor 2015 bekend gemaakt. Dan wordt het 69 cent. Onderstaande grafiek is daarop aangepast.

spaarpostzegels_2015_475

Wereldtemperatuur | Update augustus 2014

DATA - De update voor de maand augustus liet even op zich wachten. Dat kwam weer door Hadcrut. Die zijn van versie 4.2 naar 4.3 overgestapt.

Maar hier is dan toch weer de update in grafische vorm. Augustus 2014 neemt de tweede plek in qua warmste augustusmaanden sinds 1979.

wereldtemp_201408_475

Geregistreerde euthanasie van 1999 tot 2013

DATA - Vandaag was in het nieuws dat het aantal geregistreerde euthanasiegevallen in 2013 met 15% gestegen was ten opzicht van 2012.
Goede aanleiding om wat historische data op te zoeken.
We konden terug gaan tot 1999. De toetsingscommissie die rapporteert is pas in 1998 opgericht.
Verder is het goed om te weten dat de wet op euthanasie zoals we die nu kennen in 2001 is aangenomen en in 2002 in werking trad.

Dit zijn de cijfers:
euthanasie_475

KORT | En de zeespiegel steeg door

DATA, VISUALISATIE - Vorige week verscheen een interessante, interactieve visualisatie in The New York Times. Uitgaande van nieuwe cijfers van Climate Central, zal tegen het einde van de eeuw zo’n 2,6 procent van de wereldbevolking min of meer constant blootstaan aan het gevaar van overstromingen.

Zeespiegel
 

Maar niet alle landen lopen even veel risico. Nederland is wat dat betreft de absolute koploper. Als de huidige trends van CO2-uitstoot en zeespiegelstijging doorzetten, zal het leefgebied van maar liefst 47 procent van de bevolking regelmatig overstromen. Dan hebben we het over zo’n 7,8 miljoen mensen.