Thema Data

Waar blijven de bèta’s?

ANALYSE, DATA, VISUALISATIE - Het aantal afgestudeerden met een bèta-achtergrond (techniek, natuurwetenschappen, etc…) is nog steeds te laag. Recente cijfers van het CBS laten zien dat alleen het wetenschappelijk onderwijs een kleine opleving laat zien, maar dat het hoger beroepsonderwijs achterblijft.

We hebben bij dit onderwerp in 2011 en in 2013 ook stilgestaan. Een maatschappij kan niet alleen op advocaten en economen draaien. Iemand moet ook iets maken.

Natuurlijk is de studie niet doorslaggevend. Maar het is wel een indicatie. Vanuit het wetenschappelijk onderwijs is een heel lichte verbetering te melden.

afg_wo_1950_2013_475

Sterke stijging aantal asielzoekers in langjarig perspectief

DATA - CBS meldt dat het tweede kwartaal van 2014 een sterke stijging kent van het aantal asielaanvragen. Hoogste aantal sinds 2001. En in mei zelfs in de buurt van de 1000 per week waarmee Teeven schermde.
Het is een opvallende ontwikkeling. Daarom hier een update van ons langjarige overzicht om de sprong goed zichtbaar te maken.

asielverzoeken_1998_2014q2_475

Context voor discussie op sociale media over antisemitisme: incidenten NL sinds 2000

DATA - Als gevolg van het opnieuw opgelaaide conflict in het Midden-Oosten laait ook online onmiddelijk de discussie weer op over antisemitisme van mensen hier in Nederland. En regelmatig beroept men zich op de stijging in het aantal incidenten. De cijfers van het CIDI geven echter een ander beeld. Daarom hier opnieuw verwijzing naar een eerder artikel voor wat meer context.
Artikel bevat links naar eerdere edities en eerdere discussies.
cidi2014_475

Oplage gratis kranten vanaf 1999 tot 2014

DATA - Gisteren werd bekend dat de gratis krant Sp!ts opgaat in Metro.
Maar stoppen doet TMG niet. Diverse mensen vroegen zich echter wel af hoeveel toekomst er nog zit in de gratis krantjes.

We hebben het verloop vanaf 1999 tot en met het eerste kwartaal van 2014 even voor u in kaart gebracht. En duidelijk is dat, net zoals bij de betaalde papieren kranten, ook hier sprake is van een stevig dalende trend.
gratiskranten_475

Plaats bepaalt prijs pizza

DATA - Zelfs in een klein land als Nederland kunnen prijzen van consumentenproducten verschillen per regio. Een steekproef met pizza’s laat echter zien dat ook heel lokaal de prijzen enorm kunnen variëren.

Het afhalen van een Vier Seizoenen pizza bij Domino’s Pizza kost, afhankelijk van de vestiging, tussen de €5,95 en de €9,50. Dat is meer dan 50% verschil.

Hier een overzicht van de prijs van alle vestigingen visueel:

pizzaprijs_460

Nieuw record: dertien maanden op rij bovengemiddeld warm in Nederland

DATA - Vorige week kwam Weeronline met het bericht dat het voor de zevende maand op rij warmer was dan gemiddeld. Het duurde een paar dagen voor ik me realiseerde dat dit eigenlijk een verkeerd beeld schetst. Het betreft hier namelijk een vergelijking met het gemiddelde voor de periode 1981-2010. En die periode bevat al een flink stuk opwarming.
Dus op zoek naar een betere vergelijking.

KNMI heeft de maandreeksen met normalen erbij online staan tot 1999. En daarnaast alle maandwaarden tot 1901 terug. In de eerste reeks vinden we dus ook de normalen voor 1961-1990 en 1971-2000. En uit de tweede reeks kunnen we zelf de gemiddelden voor de 20ste eeuw uitrekenen.
Met alledrie de reeksen levert de vergelijking op dat juni 2014 de dertiende maand op rij is met een bovengemiddelde temperatuur.
En dat het bovendien nog niet eerder voorgekomen is. Wel twee keer twaalf maanden op rij (2000 en 2007).

mndrecord_475

Wereldtemperatuur | Update mei 2014

DATA - Voor de zevende maand op rij was het bovengemiddeld warm in Nederland. En dan met als referentieperiode 1980-2010. Maar hoe staat het nu met de rest van de wereld? Helaas lopen daar de cijfers wat minder snel van binnen. Dus verslag over de maand mei. De op twee na warmste meimaand in onze reeks. En verder een nieuw record voor de lopende dertigjaars- en elfjaarsgemiddelden. Hoezo pauze in de opwarming?

Afijn, hier de visualisatie.
wereldtemp_201405_475

De nederlaag van Engeland is niet alleen voor het team een ‘knock-out’

DATA, FILMPJE - Tender, het Britse goede doel dat theater en kunst gebruikt als campagnemiddel, kwam direct na de laatste wedstrijd van het Engelse elftal op het huidige WK met deze video. Gebaseerd op data over de relatie tussen winst en verlies van het nationale elftal en huiselijk geweld.

Tender: “Hoewel het onderzoek (Pdf) naar de opkomst van huiselijk geweld tijdens het WK relatief nieuw is, lijkt er een alarmerende trend te zijn die we niet mogen te negeren. De uitkomst van het laatste onderzoek laat een stijging zien van 38% bij verlies van het team.

Nog even over die bezuinigingen op de AIVD

DATA - De AIVD klaagt dat ze het druk heeft en dat de bezuinigingen zwaar op de organisatie drukken. Daarom lukt het niet om goed alle jihadisten te volgen. Goed om dus even een update te geven over die bezuinigingen.

April vorig jaar stak er een storm op. Door het regeerakkoord zou het budget van de AIVD met ruim 70 miljoen euro (35%) gekort worden. Dat leek extreem, maar kwam toen al neer op hooguit acht jaar terug in het verleden gaan en nog steeds een verdubbeling ten opzichte van 2000.

Er kwam veel gemor. En een herfstakkoord. Eindconclusie, niet 70 miljoen er af, maar 35 miljoen. Voor inflatie gecorrigeerd ziet het er dan als volgt uit voor de AIVD.
aivd_1991_2018_475

Tweespalt | Autodiefstal

RTLNieuws, 19 juni 2014 Stichting Aanpak Vervoercriminaliteit, 3 juni 2014
Ook autodiefstal en diefstal van auto-onderdelen nemen enorm toe, zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. De schade voor autoverzekeraars is volgens het bureau in twee jaar tijd opgelopen van 40 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Volgens Verkerk komt dat vooral door goed georganiseerde bendes uit Oost-Europa. Uit maandrapportage:
autodiefstalmei2014_200

DATA - RTLNieuws ziet een enorme stijging van criminaliteit door Oost-Europese criminelen in Nederland. Maar het checken van een van de aangehaalde feiten geeft een omgekeerd beeld. Hoe zeker zijn dan de uitspraken?