Thema Data

Wereldtemperatuur | Update december 2014

DATA - Nu ook de laatste metingen binnen zijn over 2014 kunnen we u weer de maandelijkse update geven.

Volgens de meeste meetreeksen behoorde 2014 tot de warmste vijf jaren sinds eind negentiende eeuw. Volgens een aantal was het zelfs de absolute nummer één.

Bij ons ziet het er als volgt uit:

wereldtemp_201412_475

Welvaartsongelijkheid in Nederland

DATA - Sinds Thomas Piketty zijn boek Capital in the Twenty-First Century heeft gepubliceerd, is er een discussie op gang gekomen over vermogens- en inkomensongelijkheid. Volgens oud-minister Willem Vermeend hebben we in Nederland helemaal geen ongelijkheidsprobleem.

Hoewel de inkomensongelijkheid laag is in Nederland (waar Vermeend zijn oordeel op baseert), is dat niet het geval met de vermogensongelijkheid. Gisteren bevestigde de Volkskrant nog eens dat de vermogensongelijkheid is toegenomen. Inkomensongelijkheid en vermogensongelijkheid vormen samen welvaartsongelijkheid. Het is dus van belang om zowel naar inkomen als vermogen te kijken en alsook de interactie tussen deze twee componenten. De meest recente beschikbare data zijn van 2013 en laten het volgende beeld zien:

Verdeling welvaart in Nederland (2013)

Verkiezingen & namen!

DATA - Er spelen vanzelfsprekend meer overwegingen mee wanneer een naam voor een kind wordt verzonnen. Maar de lijsttrekkers van de politieke partijen hebben een naam en het is waarschijnlijk onvermijdelijk dat er wel eens iemand denkt: “Hé, dat kind heet Diederik. Zou het naar Samsom zijn genoemd?”

De namenlijst van 2014 werd deze week gepubliceerd door de Sociale Verzekeringsbank. Vermoedelijk via de kinderbijslag hebben ze een volledig overzicht van alle gegeven namen. Joeri Stubenitsky, onvolprezen nieuwslezer en nieuwtjesjager twitterde afgelopen dinsdag de lijst met jongensnamen.

Voor een nerd als ik volstrekt onweerstaanbaar, zo’n lijstje. Naar de site, alle lijsten downloaden, omzetten naar Excel (ze staan in pdf) en sorteren en zoeken maar. De langste jongensnaam is snel gevonden (met de Lengte-functie van Excel de lengtes van de strings bepalen en dan sorteren). Je vraagt je wel af, hoe groot de hekel aan je eigen kind is als je die de naam “Ghëarmiangelijanno” geeft (18 karakters, er is er nog een met 18: “D’Angelo-Valentino” maar daar tellen de apostrof en het koppelteken ook mee.

Update: volgt de benzineprijs nog wel de dalende olieprijs?

DATA - Omdat de olieprijs nog steeds daalt, na een week alweer een update van onze langlopende serie. Zoals u kunt zien, zit er nog wat ruimte voor daling benzineprijs. Maar mogelijk komen we nu in de buurt van de grens waarop andere kosten voor oliemaatschappijen zwaarder gaan wegen dan alleen de inkoop.
olie_vs_benzine_2007w48_2015w3_475

Uitsplitsing terrorisme Europa 2000 tot en met 2013

DATA - Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de terroristische aanslag in Parijs kwam Alexander Pechtold (D66) met een grafiek waaruit zou blijken dat het aandeel van islamitisch geïnspireerd terrorisme in de EU slechts heel beperkt was (data Europol t/m 2013).

Sargasso besteedde al eerder aandacht aan rapporten van Europol en de verdeling naar aard van aanslagpleger. Echter, daar gaat de data niet verder terug dan 2006. Aanslagen in Madrid en Londen zitten er dus niet in.

Om de vergelijking wat zuiverder te maken, hebben we de GTD erbij gehaald en voor Europa alle groepen die aanslagen pleegden sinds 2000 afgevinkt op “islamitisch” en “niet-islamitisch”. En dan krijg je deze verdeling als je naar de aantallen kijkt:

aantal_ter_europa_2000_2013_v2_475

Voormalig klimaatscepticus Richard Muller is na studie data nu overtuigd

DATA - De bekende klimaatscepticus Richard Muller ging met aantal wetenschappers aan de slag om alle data over het wereldwijde klimaat nog eens goed te bestuderen. Dat werd de BEST berekening. En wat bleek? De aarde warmt op. En wat bleek nog meer? Het komt door CO2.
Hier legt hij uit hoe het ging en hoe hij overtuigd is geraakt van de opwarming.

Benzineprijs kan nog 8 cent dalen

DATA - Uit nieuwsgierigheid heb ik even een update gedaan op de grafiek waarin de relatie tussen de prijs van olie en benzine te volgen is. Vooral de nog immer dalende olieprijs was daar aanleiding toe.
Voor het eerst wordt zichtbaar dat de benzineprijs nu wel moeite heeft het dalende tempo bij te houden. Er kan nog 8 cent af om weer op hetzelfde niveau uit te komen.
olie_vs_benzine_2007w48_2015w2_475

Opwarmingsontkenner Labohm verliest weddenschap over… de opwarming

DATA - Update 6 januari 2015: Definitieve cijfers verwerkt

Eind 2009 ging de bekende opwarmingsontkenner Hans Labohm (eigenlijk econoom) een weddenschap aan met Bart Strengers.

Labohm, heel voorspelbaar, voorspelde dat de jaren 2010 tot en met 2014 kouder zouden zijn dan 2000 tot en met 2009. Maar dan wel in de meetreeks van UAH (onderhouden door een bekende andere ontkenner, Dr. Roy Spencer).

Er zat een zekere logica achter die weddenschap. 2000 tot 2009 waren de warmste tien jaren tot dan gemeten. Dus statistisch gezien was het mogelijk dat de volgende vijf jaar kouder zouden kunnen zijn.

Maar goed, met nog een maand te gaan, is het wel duidelijk dat Labohm zijn weddenschap gaat verliezen. Big Time.

Maar goed, dhr Labohm heeft zijn weddenschap dus verloren. Big Time.