Thema Data

Wereldtemperatuur | Update april 2018

DATA - Terwijl we hier de afgelopen twee weken te maken hebben met een uitzonderlijk warme periode, rapporteer ik hier over een maand die slechts een relatief milde opwarming liet zien. Dat klinkt positiever dan het werkelijk is. Bij gebrek aan een El Nino zou de afwijking van de temperatuur over de hele wereld sterker moeten dalen. Maar dat doet het niet. Er is een nieuw niveau bereikt kennelijk.
En ook de 11- en 30-jaarsgemiddelden laten weer nieuwe records zien.

“Ga terug naar je eigen land”

DATA - Nathan Yau laat met data zien wat de uitspraak “Ga terug naar waar je vandaan komt” inhoud voor de VS. Hoe zou zoiets er voor Nederland uitzien als je, net als Nathan Yau, voor herkomst veel verder teruggaat dan een paar decennia?

You traverse an American’s family tree, and eventually you find an immigrant. And most of the time, you don’t have to go back that far.

Wereldtemperatuur | update maart 2018

DATA - Terwijl we een bijzonder warme april maand (3 graden warmer dan gemiddeld) in Nederland afsluiten, moeten we toch nog even terugkijken naar maart (in Nederland 1,5 graad kouder dan gemiddeld). En dan natuurlijk niet naar de lokale variatie, maar naar de thermometer van de wereld. En die staat nog steeds steevast in de plus.

Alle drugs de wereld uit, te beginnen bij…

ANALYSE, DATA - Na alle verkiezingsretoriek rondom het referendum en de gemeenteraden is er weer ruimte om eens rustig naar de grote thema’s te kijken die onze maatschappij aangaan. Bijvoorbeeld het gebruik van drugs.
Volgens velen loopt dit volledig uit de hand en infiltreert de criminele wereld voor het drugsgeld zelfs die net benoemde gemeenteraden. Om nog maar niet te spreken van weer een hele generatie jeugd die naar de knoppen gaat! Daar moet toch echt wat aan gebeuren!

Afijn, u kent de uitspraken inmiddels wel. Maar zoals vaker ontbreekt het vaak aan onderbouwing met cijfers. En dat terwijl WODC en Trimbos toch al zeker 20 keer een jaarlijkse drugsmonitor hebben gepubliceerd.
Dus laten we het publieke debat dan maar een beetje faciliteren door al die cijferbrij in dikke stapels papier op een iets overzichtelijker manier te presenteren. Om te beginnen het actuele gebruik van de afgelopen jaren.

Wereldtemperatuur | Update januari 2018

DATA - Het vriest in Nederland en de klimaatontkenningsgrapjes kunnen weer uit de kast gehaald worden. Maar ondertussen warmt de rest van de aarde natuurlijk gewoon verder op.
Hier weer uw maandelijkse update. Dit keer wel met een trendbreuk. Voor het eerst sinds 2013 hebben de langjarige reeksen geen recordwaarde. Mocht u zich willen vastklampen aan zinloze rekenkundige illusies, pak hem vast!

Wereldtemperatuur | Update december 2017

DATA - Nu de meeste data over 2017 binnen is, bleek dat jaar het warmste niet-El-Nino jaar sinds begin van de metingen te zijn. En op plaats twee of drie in de top met warmste jaren te staan.
En op langjarig niveau blijven er ook in onze trendanalyse records gebroken worden.

Wereldtemperatuur | Update november 2017

DATA - De dag na de kortste dag van het jaar een update over opwarming. Dat kan vervreemdend werken, dat begrijp ik. Maar het is nu eenmaal zo dat iedere maand als alle data binnen is, we weer een post schrijven om u er aan te herinneren dat de opwarming gewoon doorgaat. Een sluipend maar niet te stoppen proces.
En ook nu weer zijn alle lange lopende gemiddelden op een nieuw record uitgekomen. Ik heb het nu zo vaak gezegd dat ik zelfs mezelf saai begin te vinden, ware niet dat het een ernstige zaak is.