Thema Data

Terrorisme neemt weer toe

DATA - De aanslagen van gisteren passen in de trend van de laatste jaren. Het aantal aanslagen en het aantal slachtoffers stijgt stevig sinds 2012.

Deze maand kwam het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department) met hun jaarlijkse rapportage over terrorisme. We hebben de cijfers vanaf 2005 voor u op een rij gezet.
terrorism_state_dep_475

De Eerste Kamer in cijfers

DATA - De nieuwe Eerste Kamer is geïnstalleerd en de voorzitter gekozen. Tijd om de huidige kamer cijfermatig eens tegen de historie aan te houden. We hebben daartoe weer dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens van het Parlementair Documentatie Centrum.

Laten we beginnen met de verdeling vrouw/man. Met 26 vrouwen een wat lager aandeel dan de afgelopen periode.
EK_geslacht_475

Nog steeds stijging CO2 productie mensheid

DATA - Na het verschijnen van het jaarlijkse BP rapport over verbruik fossiele brandstoffen had u nog een update van ons tegoed over de ontwikkeling van de CO2 productie.

Hoewel de productie van 2013 op 2014 met “slechts” 0,5% gestegen is, is het natuurlijk nog steeds een stijging. Nu de economie in verschillende delen van de wereld ook weer aantrekt, is het de vraag of in 2015 de groei tot stilstand komt. Hoewel er wel heel veel groene capaciteit bijkomt en kolen her en der stevig onder druk staan.

Hier het jaar op jaar overzicht:
co2_2014_year_475

Vecht u mee?

DATA - Gisteren hadden we een mini-enquete bij het artikel over het onderzoek naar bereidheid mensen mee te vechten in een oorlog van hun land.
We hebben de enquete in drie varianten uitgezet via verschillende kanalen. Nu er op alle 3 de versies meer dan 60 antwoorden zijn binnengekomen tijd voor een tussenstand.
Let op, dit is van geen meter een verantwoord onderzoek. Dus interpretatie geheel op eigen risico.
enq3_475

Rebooting the nuclear arms race

DATA - Russia is going to build 40 new intercontinental ballistic missiles. Putin is reacting to the United States’ proposal to ship heavy arms to Eastern Europe.
Once upon a time we used to have an nuclear arms race. It seemed over for some years now. But how will the US react?
The latest count on nuclear arms gives the US a lead of 464. So the Russians need more than those 40 to get in the lead again.

Here’s an overview based on data from the Bulletin of Atomic Scientists.
nuc_2_475

Potje vechten voor je land?

DATA - Op twitter ging gisteren de uitslag van een enquête rond. Hier het betreffende plaatje:

vechten_475
De vraag boven het plaatje is: “Would you be willing to fight for your country”.

Nederland scoort met 15% erg laag. Dat valt op.
Dus veel reuring.

En wantrouwig als we zijn als er weer eens een spraakmakend publieksonderzoek langs komt, gingen we op zoek naar de bron.