Thema Data

Oud nieuws, nieuwe inzichten

DATA - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is al een aantal jaren bezig met een bijzonder project. Alle historische kranten zijn ingescand, en zodanig bewerkt dat ze volledig doorzoekbaar zijn (via Delpher.nl).

Dat is een enorm rijke bron aan data. Wie zijn familiegeschiedenis onderzoekt, kan in deze database vrij gemakkelijk oude familieadvertenties terugvinden. In een paar minuten vond ik zo het woonadres van mijn grootouders in de Tweede Wereldoorlog: in die tijd werden verhuizingen nog aangekondigd in de krant. Maar ook alle foto’s met bijschriften zijn doorzoekbaar.

De KB gaat verder met innoveren, en heeft nu een website gemaakt met allerlei tools die wetenschappers kunnen gebruiken voor analyses.

Wereldtemperatuur | Update februari 2017

DATA - Het lijkt wel alsof in het Verenigd Koninkrijk nu alle energie naar de Brexit gaat. De maandelijkse update van de klimaatreeks van MetOffice verschijnt steeds later. Dus nu pas voor jullie alle gegevens over 2017 compleet.

De trouwe en scherpe lezer ziet dat de grafiek weer een wijziging heeft doorgemaakt. Bij de REMSS hebben we de TLT 3.3 vervangen door de TTT 4.0. Deze wordt als betrouwbaarder gezien.

Populariteit Trump lager dan al zijn voorgangers sinds WOII

DATA - FiveThirtyEight heeft de populariteitsscores van Trump vergeleken met die van zijn voorgangers vanaf de Tweede Wereldoorlog. De conclusie is niet echt verrassend: hij is impopulairder dan al zijn voorgangers sinds de Tweede Wereldoorlog op hetzelfde moment waren en uberhaupt zelfs impopulairder dan veel van zijn voorgangers ooit waren.

Hoe de media de angst voor terrorisme aanwakkeren

DATA - Alle aandacht voor terrorisme in de media is niet echt in verhouding en wakkert alleen maar de angst voor terrorisme aan:

A very large portion of the news we consume is about terrorism in America and Europe. That coverage has consequences on how people live their lives.

In the wake of the San Bernardino terrorist attacks, one women (who did not yet have kids) told the New York Times she planned to home school her future children for fear of mass shootings. Another man recounted that he now watches movies at home instead of in public theaters. Another stated she now steers clear of crowded public areas.

We hear about terrorists attacks in the media and then adjust our lives based on how we process that information.  But is the amount of media coverage dedicated to terrorism in the West in anyway commensurate with the actual risk of terrorism we face?

In this article, let’s see how an American newspaper (The New York Times) covers terrorism, and show that this selective coverage can give us a distorted sense of the world using actual data. The aim of this analysis is to show how news media — especially social media — cover/distributes a non-representative set of events based on what is relevant/engaging to their audience. Readers and viewers then use this selective data to infer what the entire reality is.

Media is data for human decisions, and selective media is selective data. Selective data can lead to bad inferences and bad decisions, as was the case with the explosion of the Space Shuttle Challenger. Selective facts can actually be worse than no facts or fake news, as it can give us a false sense of confidence.

Wereldtemperatuur | Update december 2016

DATA - Het is u vast niet ontgaan, 2016 is het warmste jaar wereldwijd sinds 1850. En dit keer is er geen enkele dataset die dat tegenspreekt, ook niet die van de dubieuze satellietreconstructies. Maar goed, dat was al een paar keer bewezen inmiddels.

Dus hier, zonder feestje, weer ons maandelijkse overzicht met in alle langjarige reeksen weer records. Eentonig, maar hopelijk een aanmoediging om toch vooral nog actiever te worden in het verminderen van uitstoot van broeikasgassen. Bijvoorbeeld door op de juiste partij te stemmen.

Eerste grote klimaatreeks: 2016 wereldwijd warmste jaar sinds start meting 1891

DATA - Eerste grote klimaatreeks: 2016 wereldwijd warmste jaar sinds start meting 1891. Vanuit Japan de eerste volledige set (landmetingen) over 2016. Daaruit blijkt dat 2016 het record gebroken heeft, maar met een kleine marge.

Overigens geven zelfs de twee controversiële reeksen gebaseerd op satellietmetingen ook een record voor 2016 aan.

Top 2000: een analyse

DATA - Even voor middernacht op oudejaarsavond schalde Bohemian Rhapsody van Queen als nummer 1 van de Top 2000 de ether in. In deze gastbijdrage analyseert Arjan van der Meij de Top 2000.

Ik heb er al eens eerder over geschreven en vorige jaar wat getweet. Maar ik kan het niet laten. Een paar dezelfde dingen als de voorgaande jaren en wat nieuwe dingen. Gewoon, op grond van de data die beschikbaar is. Ik gebruik de lijst die staat op wikipedia. Ik heb eerst geprobeerd de lijst van de Top 2000 zelf te mergen. Die verschilt echter met vorig jaar soms. Zo staat er in de oude lijst bijvoorbeeld wel eens: “Prince” en in de nieuwe “Prince and the Revolution”. En mijn Excel snapt dan niet dat dat hetzelfde is. Uiteindelijk heb ik deze lijst gebruikt. De analyse gaat over de data van 2016 behalve als dat niet zo is. Dan wordt dat aangegeven. Voel je vrij om ook aan de slag te gaan!

Wereldtemperatuur | update november 2016

DATA - Onze maandelijkse klimaatupdate dit maal ruim op tijd. Zelfs nog voor de Kerst. Ter overweging. Met nog 1 maand te gaan stevent 2016 af op weer een record. En op de Noordpool wordt het tijdens de Kerst waarschijnlijk warmer dan ooit gemeten sinds 1958. Die bontmuts kan de Kerstman beter afzetten dan.