Dag van de Arbeid tegen populisme

,

COLUMN - Een aangekondigde staking die vandaag, op de Dag van de Arbeid, had kunnen plaatsvinden is vooralsnog afgeblazen. Vakbond FNV beloofde actie als brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slager (KNS) niet tegemoet zou komen aan de eisen van verenigde slagerijarbeiders.

De eveneens verenigde slagerijbazen komen de vakbond nu een beetje tegemoet en dus worden acties opgeschort tot de vakbondsleden het hunne er over hebben gezegd.

Voor arbeiders in wasserijen is deze eerste mei een heuglijke dag. Eerdere stakingen hadden resultaat: de lonen gaan per vandaag met 4,5% omhoog.

Ondertussen is de strijd voor arbeiders van een verpakkingsbedrijf in Farmsum nog niet gestreden. Dus gaan de acties door om genoeg boodschappengeld binnen te halen. Ook de arbeiders van een glasvezelbedrijf zijn met acties begonnen. En de onderhandelingen in de sector Agrarische Bedrijfsverzorgingsdiensten verlopen stroef. Of daar acties komen zal afhangen van de gesprekken die 13 mei worden hervat.

Mocht u zich afvragen: waar hebt dat voor nodig?  In januari gaven Ruud Vreeman (Arbeid- en organisatiepsycholoog en Frank Pot (emeritus hoogleraar sociale innovatie) het antwoord:

Minder doden door het werk betekent minder voedingsbodem voor populisme
(bron: Volkskrant)

Zij stelden dat hoe minder invloed werknemers op hun arbeidsomstandigheden hebben, hoe groter de kans is dat zij ook cynisch worden over de politiek in het algemeen.

Vreeman en Pot verwezen naar socioloog Ulbo de Sitter. In 1981 schreef hij dat het ontbreken van de mogelijkheid om op het werk verantwoordelijkheid te dragen en deel te nemen aan de besluitvorming, kan leiden tot ‘passieve vervreemding’ en ook tot ‘havikachtige voorkeuren’ voor het oplossen van politieke problemen (door handhaving van gezag, orde et cetera).

Ook verwezen Vreeman en Pot naar onderzoeken van de universiteiten van Nijmegen, Leuven en Oxford. Die onderzoeken “laten zien dat werkenden die niet mee mogen praten over hun werk, die slechte arbeidsomstandigheden hebben of veel onzekerheid door flexwerk, eerder cynisme over de politiek, een anti-elitegevoel en sympathie voor populistische partijen ontwikkelen”.

Dat moet anders en niet bij loonsverhoging alleen. In hun opiniestuk complimenteren Vreeman en Pot de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Karin van Gennip) die met de Arbovisie 2040 in de hand oproept tot toekomst met ‘zero deaths’ op de werkvloer:

Een democratisch herstel in de zin van nul doden door toedoen van arbeid, is daarom een belangrijke opgave. De minister heeft een goed begin gemaakt daarmee.

De Algemene Rekenkamer had al eens uitgezocht dat in Nederland jaarlijks ongeveer 60 mensen omkomen bij bedrijfsongevallen. Nog eens zo’n 4.000 mensen overlijden aan de gevolgen van ongezond werk. En dat is nog aan de lage kant geschat: “Van minimaal de helft en mogelijk zelfs van 70% van de meldingsplichtige ongevallen krijgt de Arbeidsinspectie geen melding” (bron: SER).

Wereldwijd komen bijna drie miljoen mensen om door werk gerelateerde ongelukken en beroepsziekten (bron: ILO). Zullen we daar op deze Dag van de Arbeid eens een minuutje stil bij blijven staan? Bij al die mensen wiens ‘bestaanszekerheid’ niet werd gered door een loonsverhoginkje hier en een procentje meer vakantiegeld daar.

Dat de Dag van de Arbeid daar over moge gaan: Je gaat naar je werk en je komt vrolijk en gezond weer thuis. Een tevreden arbeider is geen onruststoker. Dat scheelt al gauw een populistisch partijtje minder.

Reacties (5)

#1 Jos van Dijk

Economische democratie is helaas een al jaren verwaarloosd politiek thema.

Een kritische factor is de kracht van de vakbonden. Luc Triangle, voorzitter van de internationale federatie van vakbonden schrijft vandaag op Social Europe:

Waar vakbonden sterk zijn, is de welvaarts- en machtsverdeling rechtvaardiger en is het vertrouwen in democratische processen groter. Noorwegen, waar de vakbondsdeelname 49 procent bedraagt ​​en de dekking door collectieve overeenkomsten 72,5 procent, is een voorbeeld van een goed werkende deliberatieve en egalitaire democratische structuur. Wereldwijd neemt de vakbondsdeelname echter af, wat de democratische rechten op de werkplek en de lonen schaadt.

#2 Eric

Niet dat ze ongelijk hebben maar het lijkt mij meer een fractie van veel meer. Ontevreden mensen in het algemeen, terecht of niet, lijken vatbaarder voor populisme.

Wat betreft het aantal slachtoffers van ongezond werk, al dan niet gemeld, dat ligt veel hoger. Jarenlange stress en werkdruk levert allerlei klachten op die niet één op één zijn te herleiden, vooral op de lange termijn. Er wordt weleens gezegd dat van hard werken nog nooit iemand is doodgegaan maar in werkelijkheid zijn het waarschijnlijk tientallen miljoenen mensen per jaar.

#2.1 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Joop van den Ende zei een keer “van hard werken ga je niet dood, van stress wel” (of zoiets).

#3 Eric

@2.1 Wat van de Ende hier handig deed is oorzaak en gevolg loskoppelen zodat zijn straat en geweten schoon bleef om mensen in zijn productie bedrijf te blijven verbruiken.

#4 beugwant

Die foto is uit 2015. Zochten er toen zoveel mensen naar werk?
Om werk hoeft momenteel niemand verlegen te zitten, maar zinnig werk, en vooral loon naar werk; dat is wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*