ELDERS - Met enige verbazing en verontrusting keken buurlanden de afgelopen week naar Zweden.
Terwijl alle Europese landen een min of meer streng lock-down regime hanteerden om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en ziekenhuizen te ontlasten bleef de reactie in Zweden tamelijk relaxed. Scholen, cafés, restaurants en bioscopen blijven open en bijeenkomsten tot 50 mensen zijn nog niet verboden. Het Zweedse publiek winkelt als vanouds in dichte drommen. Met 239 doden, meer dan Noorwegen, Denemarken en Finland samen, wordt de regering onder druk gezet om strengere maatregelen af te kondigen. Maar het blijft ook nu nog bij adviezen zoals het afstand houden, het vermijden van druk openbaar vervoer, het beperken van het toelaten van klanten in winkels, het uitstellen van sportwedstrijden en trainingen en het beperken van het aantal toeschouwers.
De Zweedse regering heeft verder financiële steun aangekondigd voor bedrijven die te lijden hebben van de pandemie. En de hypotheekregels voor Zweedse banken zijn versoepeld om uitstel van betaling mogelijk te maken.
Anders
Epidemioloog Anders Tegnell van het Zweedse Instituut voor Volksgezondheid verdedigt de aanpak van Zweden. ‘We streven allemaal naar hetzelfde doel, we doen het hier alleen op een andere manier. Zweden heeft een traditie met vrijwillige maatregelen en dat heeft altijd goed gewerkt,’ zegt hij. Het lijkt er op dat Zweden, net als Nederland en het Verenigd Koninkrijk aanvankelijk ook deden, een groot belang hecht aan groepsimmuniteit. Maar Nederland en het VK hebben inmiddels strengere maatregelen afgekondigd. De Zweedse minister van Volksgezondheid vertrouwt er nog steeds op dat de Zweden de adviezen van de autoriteiten serieus nemen en zoveel mogelijk thuis blijven. De ziekenhuizen kunnen de epidemie ook nog aan, er is voldoende ruimte op IC-afdelingen. Maar er gaat wel al een petitie rond van medici en wetenschappers waarin wordt aangedrongen op strengere maatregelen om problemen in de ziekenhuizen te voorkomen. Volgens opiniepolls steunen de meeste Zweden het liberale beleid wel en houden ze vertrouwen in de autoriteiten.
Mark Travers schrijft in Forbes over het verschil in de publieke opinie tussen landen als Maleisië en Vietnam, waar weinig besmettingen zijn vastgesteld terwijl de regering daar vergaande maatregelen heeft genomen, en Zweden anderzijds waar de situatie precies omgekeerd is. In Zweden is de angst voor het virus onder de bevolking relatief klein, in Azië is bijna iedereen bang om besmet te raken. Travers suggereert dat de houding van de regering een belangrijke voedingsbron is voor angst. En in dat opzicht doet Zweden het dus goed. Of het de gezondheid op termijn ook ten goede komt kan niemand op dit moment voorspellen. Waarschijnlijk is de angst in landen met een minder ontwikkeld gezondheidszorgsysteem ook wel meer terecht dan in een land als Zweden.
De buren
Het Zweedse beleid baart intussen wel zorgen bij de buren. De beroemde brug tussen Denemarken en Zweden wordt aan Deense kant zwaar bewaakt. Finse autoriteiten en politici, die een veel strenger beleid voorstaan, denken nu ook na over de vraag of de grens in het noorden met Zweden voor de beroepsbevolking moet worden gesloten. Dit zal directe gevolgen hebben voor de Zweedse gezondheidszorg want draait in de grensregio voornamelijk op Finse gezondheidswerkers.
Almedalen afgelast
Nog een paar laatste berichten van de Zweedse radio. Het aantal doden was gistermiddag gestegen tot 282. Verder wordt gemeld:
- De nieuwe, aangescherpte adviezen van de Zweedse regering hebben er onder andere toe geleid dat ’s lands grootste politieke manifestatie Almedalen op het eiland Gotland voor dit jaar is afgelast. Alle politieke partijen en veel maatschappelijke organisaties doen traditiegetrouw mee aan deze week vol politieke activiteiten. De laatste jaren kwamen er tienduizenden mensen naar dit zomerse evenement.
- Duizenden Zweden hebben al ingetekend voor een Hacketon die vandaag begint onder de titel Hack the crisis. De deelnemers proberen nieuwe en snel werkende manieren te vinden om data in te zetten voor de bestrijding van het coronavirus.
- De Zweedse supermarkten gaan er voor zorgen dat er per winkel een persoon aanwezig is die er op toe moet zien dat er niet te veel mensen tegelijk in de winkel zijn en dat de klanten de social distance regels in acht nemen.
Zweden is op weg naar het Nederlandse regime.
Reacties (8)
Het is maar de vraag of het verstandig is voor die druk te zwijgen, steeds meer wetenschappers stellen dat een te lange lockdown juist meer schade veroorzaakt. Het grote verschil tussen Zweden en Nederland is dat me daar veel meer ruimte heeft, met hoeft niet met honderdduizenden naar 1 park, 1 markt en 1 strand, social distancing gaat dan veel makkelijker vanzelf.
Zelfs als die lockdown in Zweden nu ingevoerd moet worden hebben ze deze problemen weken vooruitgeschoven en kunnen ze het veel makkelijker en langer volhouden:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2329210-de-economie-op-slot-tegen-corona-veroorzaakt-dat-niet-juist-meer-doden.html
https://nos.nl/artikel/2329237-steeds-meer-thuiswerkers-zitten-erdoorheen-spanningsklachten-nemen-toe.html
https://www.trouw.nl/onderwijs/nu-de-scholen-dicht-zijn-verdwijnen-kwetsbare-kinderen-van-de-radar~bfb252d2/?referer=https%3A%2F%2Fwww.trouw.nl%2F
@1: zwijgen moet bezwijken zijn,neem ik aan. en
is speculeren. Niemand kan dat op dit moment weten. Er zijn evenzovele speculanten die het omgekeerde beweren.
Het is ook sterk afhankelijk van hoe zwaar je de nevenschade laat wegen.
@1 meer schade? de zorg wordt momenteel volledig opgebrand. Huidige situatie kraakt en piept.
met een losser beleid tbv de economie houd je geen zorg over. en dan laat ik heel gat sectoren buiten beschouwing. lossere maatregelen en je blaast de samenleving op. heb je ook geen economie meer.
de reëele economie, dat is de bevolking. bevolking opofferen voor economische belangen (dat is wat je blaat) staat gelijk aan zelfmoord voor de economie.
@2 Inderdaad dat moet bezwijken zijn. Regeringen moeten handelen naar advies van experts en niet van druk van buiten, die grotendeels van populisten als Baudet komt die er zelf een politiek slaatje uit willen slaan. De nevenschade, inclusief mogelijk meer doden kan ik ook niet overzien en waarschijnlijk zelfs de deskundigen ook niet, maar dat is wel een factor die meegewogen moet worden in het beleid.
@3 Ik wil helemaal geen bevolking opofferen voor economische belangen en Zweden is ook absoluut geen land wat dat zou doen. Lees eerst eens de artikelen geef dan commentaar op de inhoud voordat je zelf in een reflex gaat blaten. Zweden en Nederland hebben daarbij nog de luxe om, juist door een goede economie en een verstandige begroting de nevenschade te beperken. Vele arme landen hebben die buffer niet en zelfs niet de kans om die in goede tijden voldoende op te bouwen nog om bij te lenen, die hebben nog minder keuze.
@2: In China heeft de lockdown alvast waarschijnlijk tienduizenden levens (waaronder duizenden kinderen) gered, alleen al aan sterfte vanwege de luchtkwaliteit.
@1: [ Het grote verschil tussen Zweden en Nederland is dat me daar veel meer ruimte heeft, met hoeft niet met honderdduizenden naar 1 park, 1 markt en 1 strand, social distancing gaat dan veel makkelijker vanzelf. ]
Waar baseer je dat op?
Dat een land groot en leeg is betekent niet dat men niet dicht op elkaar woont. In de regio Groot-Stockhom wonen 2,2 miljoen Zweden, 22% van de bevolking. In een dichtheid die vergelijkbaar is met Nederland. Ze hebben daar m.i. echt niet meer parken, grotere parken, meer supermarkten, grotere supermarkten.
Zoals de inzendingen hierboven al laten zien, de gevolgen van corona zijn enorm complex. Wat de haast wereldwijde ‘lockdown’ bij mensen doet (o.a. psychisch), weten we eigenlijk niet. Hoe het virus zich gedraagt en zelfs onder welke omstandigheden mensen besmet worden, weet men ook niet zo goed. Waarschijnlijk niet van deurklinken en supermarktkarretjes.
De Amerikaan dr. Fauci zegt, dat corona zoiets is als de Hong Kong griep in 1968. Nu heb ikzelf de Hong Kong griep op jonge leeftijd gehad, en de pijn en ellende staat me nog steeds bij, maar mijn vader dacht, dat hij dood ging. Wat een ellende. Gewoon thuis, geen ziekenhuisopname, dus een mild verloop.
De reden dat ik hier ‘post’ is, dat ik de lezer opmerkzaam wil maken op de Duitse viroloog Hendrick Streeck. Hij heeft in de streek Heinzberg onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid van corona – bij zieke mensen thuis geweest en overal monsters genomen, zelfs monsters bij katten. Hij heeft natuurlijk corona virussen gevonden, maar alleen maar dode virussen, die niet meer in staat waren om mensen te besmetten.
„Das bedeutet, dass wir die RNA von toten Viren nachgewiesen haben, aber kein lebendes Virus daraus gekriegt haben“, so Streeck.
Zijn voorkeur gaat uit naar testen, testen en nogmaals testen en dan de lijn van Singapore volgen. Hij laat zich ook uit over de aanpak in Zweden.
Aus Sicht des Virologen ist der schwedische Weg ohne drastische öffentliche Beschränkungen „gar nicht so verkehrt“.
Hier het artikel, haast een transcriptie (en verwijzing) naar het interview (1 april j.l.) op de ZDF.
https://de.sputniknews.com/politik/20200402326771618-infektion-spekulationen-virologe-corona-krise/
„Da muss ja nur ein Faktor in solch einer mathematischen Rechnung falsch sein und dann fällt das alles wie ein Kartenhaus zusammen.“ Om over na te denken.
Over een half jaar (?) Weten we meer; dan kan vergeleken worden. Doe het dan ook goed, laat het de mensen doen met een hoog IQ. En laat het begrijpelijk zijn voor een leek.
(een theorie). Zoveel te autoritairer een regeringsinstantie is, zoveel te draconischer de maatregelen zijn (geweest). Maar ook zoveel te onverantwoordelijk de mensen zijn: wat regeringsinstanties* denken hoe “hun” mensen zijn en zich de maatregelen op baazeren. Maar: uitschelden voor idioot is niet slim.
De mensen willen niet graag gecommandeerd*, terechtgewezen* (drones) worden; daar worden de mensen ongelukkig* van en gooien ze de kont tegen de krib. De meesten houden zich aan de (langzaam sterkere) opgelegde regels, ofschoon er vragen aan sommige regels gesteld kunnen worden; er wordt een competie** uitgevochten wie gelijk krijgt (voor eeuwige roem). (gelijk hebben is altijd achteraf waar, hoewel dat niet de waarheid hoeft te zijn afhankelijk van de autoriteit z’n** nivellerende kennis, kennis naar zijn niveau).
En er zijn er die de zaak versauen en de regels worden draconischer.
Conclusie: weten is alles. Wat is een virus. Wat weet person x van virussen; niet veel, dus dat van idioot is waar. Hoeveel weten virologen van virussen.**
Meer kennis van virussen is het beste verhalten tegenover het virus. En we weten welke maatregelen achteraf – na een half jaar? – zinvol en onzin blijken te zijn*.
*wie – en ga na wanneer – heeft wel eens iemand dit horen zeggen of gelezen?: “houdt ze dom”. : “wij helpen jullie”, (gelatenheid). “dat hoeven we niet te weten”. “dat maak ik zelf wel uit”. “we kunnen maar beter voorzichtig zijn”.. “de wereld wil bedrogen worden”.
Dit zijn geen frames: dit zijn idealen, evenals “wie niet werkt , zal niet eten”.
** ”hoogmoed komt voor de val” is wensdenkerij.