Zuid-Amerika: Kirchner’s slechte week, Paraguay kiest, mijnbouw in Amazone

Foto: flickr.com/glorious_journey_photography
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit het Latijnse continent: een bak slecht nieuws voor de Argentijnse regering, Paraguay heeft een nieuwe doch controversiële president en een Peruaanse Indianenleider bedankt Canada voor steun in de strijd tegen de mijnbouw.

Allereerst Argentinië. Het was niet de beste week voor presidente Cristina Fernández de Kirchner. Op 18 april was het weer tijd voor een massademonstratie tegen haar regering en beleid.

Directe aanleiding was de voorgestelde hervorming van het gerechtelijk apparaat. Volgens Kirchner’s Peronisten gaat het om een democratisering van justitie, maar critici vrezen een groeiende concentratie van macht in de handen van de zittende regering. Bovenop de demonstratie kwamen twee onprettige feiten, ironisch genoeg juist vanuit juridische hoek: rechters keurden belangrijke punten van een omstreden hervorming van de mediawet af en schuldeisers wezen het Argentijnse voorstel af dat de huidige schuldencrisis op moest lossen. Gelukkig is de presidente een ware kampioen wanneer het aankomt op politiek struisvogelen. Maar het is de vraag hoelang de problemen genegeerd kunnen worden, zeker met congres- en presidentiële verkiezingen in het vooruitzicht – zelfs een heroïsche TV-serie over de Argentijnse strijd in de Falklandoorlog kan dan waarschijnlijk de aandacht niet meer afleiden.

Het tweede nieuws komt uit Paraguay, waar een nieuwe president is gekozen nadat de vorige, Fernando Lugo, vorig jaar het politieke slachtoffer werd van een zachte coup. Tijdens de campagne van winnnende kandidaat Horacio Cartes werd hij beschuldigd van fraude en banden met de drugshandel. Ook werden hem homofobe uitlatingen kwalijk genomen hoewel hij sinds de verkiezingen zijn excuses daarvoor heeft aangeboden.

Tot slot een bericht uit de Peruaanse jungle. In een videoboodschap bedankt Achuar-leider Peas Peas Auyi zijn “Canadese vrienden” voor hun inzet en steun in de strijd tegen mijnbouw in het gebied, als onderdeel van een campagne van Amazon Watch. Een aantal weken geleden kondigde de Peruaanse regering nog een milieu-noodtoestand af door voortdurende olielekken in een deel van de Amazone.

Reacties (5)

#1 frankw

Op deze plaats wordt het tijd om de auteur te danken voor zijn regelmatige korte en zeer informatieve inkijkjes in het wel en wee van een continent dat mij na aan het hart ligt. Dank!

  • Volgende discussie
#2 objectief

Wat ik mis in het verhaal is de overeenkomst, zo zie ik dat tenminste, met de Arabische lente.
Z Amerika is bezig zich te ontdoen van VS zetbazen.
Dat veroorzaakt grote onrust in Washington, ‘zijn we niet eens meer de baas in onze achtertuin ?’.
Wie wil zien hoe de VS Z Amerika beheerst, of beheerste, moet eens van Miami naar de Keys rijden.
Je komt dan langs de bankenwijk van Miami, voor elk Z Amerikaans land staat er een bank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

De link naar de heroïsche TV-serie is een beetje misgegaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Overigens wel eufemistisch uitgesproken, die “zachte coup”. Het was gewoon een keiharde coup, die bovendien al drie jaar eerder voorzien werd door de CIA. De twee traditionele partijen, die samen een overgrote meerderheid hebben in het parlement, hebben onder een hoedje gespeeld om onder zeer bedenkelijke voorwendselen de outsider Lugo in een flitsproces af te zetten. De reacties in de buurlanden logen er dan ook niet om.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Simon van Woerden

@1 Dank voor de vriendelijke woorden! Dat doet een blogger goed.
@2 Interessante invalshoek, ik hou ‘m in gedachten voor volgende afleveringen.
@3 Gaat ik fixon, scherp en dank.

  • Vorige discussie