Zuid-Amerika: schuldencrisis, sloppenwijkorkest, Hitler

Foto: flickr.com/urbanwoodswalker
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: Argentijns voorstel voor schuldenregeling kansloos, inspirerend documentairevoorstel over gerecycled sloppenwijkorkest, en de Venezolaanse campagne begint goed met een Godwin.

De ruzie tussen schuldeisende fondsen, die het volle pond willen innen, en de Argentijnse regering, die de ‘holdouts’ onder geen beding wil betalen, kreeg deze week een nieuwe aflevering (hier een snel overzicht, met Lego nota bene!).  De Argentijnen hadden wat uitstel gekregen om aan een oplossing te werken, maar konden niet veel meer bedenken dan een vergelijkbare regeling als in 2005 en 2010. Naar alle verwachting zullen de zogenaamde ‘holdout’ schuldeisers hier absoluut niet van onder de indruk zijn en ook de rechtbank zal waarschijnlijk blijven aandringen op betaling. Dat betekent dat Argentinië nog naar het Hooggerechtshof kan stappen, kan proberen de houders van heronderhandelde schuldenpapieren via andere landen geld toe te schuiven, of in een ‘technical default’ terechtkomt. Het Hof komt zeer binnenkort met een reactie. Spanning, spanning en sensatie…

Op GlobalVoices deze week aandacht voor een inspirerend documentairevoorstel op KickStarter, over een Paraguayaans sloppenwijkorkest bestaande uit kinderen die instrumenten gemaakt van afval bespelen. De titel van het project maakt het plaatje compleet: “Landfill-harmonic Orchestra”. Zeer het funden waard, wat mij betreft.

Tot slot, de verkiezingscampagne in Venezuela is in volle gang en de eerste Godwins vliegen door de ether. Volgens Maduro zijn leden van de oppositie “erfgenamen van Hitler“. Waarom? Volgens Maduro vervolgt de oppositie Cubaanse artsen in Venezuela, “net als de Nazi’s in Duitsland de Joden vervolgden.” Right. Saillant genoeg waren juist de grootouders van oppositieleider Capriles Poolse Joden die voor antisemitisme vluchtten. Capriles 1 – Maduro 0.. to be continued.

Reacties (2)

#1 Bismarck

“de grootouders van oppositieleider Capriles Poolse Joden die voor antisemitisme vluchtten.”

Eentje is zelfs gevlucht vanuit Curaçao.

  • Volgende discussie
#2 Simon van Woerden

@1 Yep – hoewel het hier over de grootouders van moeders zijde gaat – oma Radonski-Bochenek zat ook nog in ’t ghetto van Warschau, zegt de Wiki.

  • Vorige discussie