Zou Turkse staatssecretaris echt kunnen Mark?

Rutte stelde vandaag in het debat over de regeringsverklaring dat een eventueel Turks paspoort meer discussie zou hebben opgeleverd dan het Zweeds papiertje. Hij voegde daar later aan toe dat het hem niet ging om de persoon, maar om het feit dat Turkije moeite doet om haar onderdanen in het buitenland onder haar invloed te houden. Een doorzichtige draai. Als de staatssecretaris half-Turks was geweest, dan waren bij Mark alle alarmbellen gaan rinkelen. ‘Zou Geert dit wel goed vinden?’ Nee, Geert zou dit niet goed hebben gevonden. Hij zou zijn veto hebben uitgesproken. Simpele conclusie: Rutte praat discriminatie goed. Nog erger dan dit incident, is het feit dat het geen incident is.

Aan deze regering hangt een luchtje. Wie het regeerakkoord leest, ruikt de zure, nare en penetrante geur van een onzichtbaar alfamannetje. Lees maar eens het stukje ‘veiligheid’ uit het regeerakkoord. Even scrollen, maar dan heb je ook wat. Straatterreur. Bendes. Grote woorden, kleine oplossingen. Waar hebben we dat eerder gehoord? Ik woon toevallig in zo’n buurt waar we veel overlast hadden. Geen straatterreur, maar gewoon overlast. De overlastgevers worden al aangepakt. Dat is goed voor de buurt en fijn voor de slachtoffers. En laat ik duidelijk zijn: van mij mogen ze nog harder worden aangepakt. Enige aantekening: je lost er structureel de overlast, straatterreur of hoe je het ook noemen wilt helemaal niet mee op. Wilders weet dat best. Wilders wil premier worden.

Verantwoordelijkheid staat bij Rutte voor het links laten liggen van problemen. Vrijheid betekent mensen in de stront laten zakken. Een Turk was onder deze minister-president nooit staatsecretaris geworden. Wees er maar trots op Mark, ouwe collaborateur. Bedankt en ik hoop van harte dat de oppositie je handreiking aanneemt. Om je daarna met een Aikido-beweging snel en hard ten val te brengen.

 1. 2

  Zo komt Mark langzaam uit!

  Ik mijmer wel eens…wat nu, als Mark Geert een paar jaar geleden eens opgenaaid heeft. Joh, ga jij nou even de broken arrow spelen; krijgen we straks samen meer dan 50 zetels en doen we het samen in een rechts kabinet. Wat zeg jij?

 2. 5

  Rutte was Wilders “vergeten” te melden dat Veldhuijzen van Zanten-Hyllner en de Liefde dubbele paspoorten hebben.

  Dat zou bij een kandidaat-staatssecretaris/minister met een Turkse, Marokkaanse, etc. achtergrond natuurlijk nooit gebeurd zijn. Zelfs niet wanneer ze géén dubbel paspoort hadden gehad, laat staan wanneer ze islamitisch waren geweest.

 3. 6

  Ongelooflijk zwak argument. Het “andere land” kan nog zo hoog en laag springen, maar het gaat hier om de /persoon/. Die kan je of wel of niet vertrouwen, daar heeft een buitenlandse regering geen zak mee te maken. Spreekt boekdelen dat je tegenwoordig met zulk een drogredenering kan wegkomen, als premier nog wel.

 4. 7

  Wilders is geen Hitler, Rutte is wel een Quisling. Simpel zat.

  Het probleem is dat meelopers (de Rutte’s dus) het echte probleem vormen. Meelopers zijn degenen die zeggen ‘ich habe es nicht gewusst’. Meelopers zijn degenen die legitimeren. Meelopers zijn degenen die überhaupt het bestaan van de de wildersen mogelijk maken.

 5. 8

  Rutte stelde vandaag in het debat over de regeringsverklaring dat een eventueel Turks paspoort meer discussie zou hebben opgeleverd dan het Zweeds papiertje. Hij voegde daar later aan toe dat het hem niet ging om de persoon, maar om het feit dat Turkije moeite doet om haar onderdanen in het buitenland onder haar invloed te houden.

  Ok. Zweeds beter dan Turks. We get it. Maar wees dan ook zo vriendelijk om duidelijk de grenzen aan te geven van van welke landen dubbele paspoorten wel, en van welke landen dubbele paspoorten niet zijn toegestaan. Is Rusland Ok ? Israel ? China ? En – welke *mate* van beinvloeding door het buitenland is toegestaan ? Is een bezoekje aan de ambassade Ok ? Gaat het om dienstplicht ? Het recht op terugkeer ? Niet in te leveren nationaliteit ? Het volkslied kennen ? Antwoorden hebben we nodig, Mark !

 6. 10

  inderdaad hele simpele conclusie van AB.
  Het is een feit dat Turkije invloed uitoefent, dienstplicht, je kunt in Turkije voor de rechter komen als je de genocide erkent, en er zullen nog wel meer voorbeelden zijn. Doet Zweden dat ook?
  De Turkse regering zegt openlijk dat Turken niet mogen assimileren, want dat is een misdaad. Zegt Zweden dat ook?
  Turkse moskeeen worden in Europa gerund door het Turkse ministerie van religieuze zaken. Doet Zweden dat ook?
  En vraag aan Nederlandse Turken, zelfs hier geboren, wat ze zijn, en de meesten zeggen Turk. Is het dan gek om de loyaliteitsvraag te stellen bij overheidsfuncties?
  En niet Rutte, die consequent is, maar links heeft boter op zijn hoofd. Ik weet zeker dat als het ging om iemand met zeg een Russisch paspoort niemand van links bezwaar tegen deze discussie had gehad. De enige reden dat links er nu zo’n misbaar over maakt is omdat het om moslims gaat, dus zielig. Halsema zei het letterlijk in het debat: die Turkse kinderen in de klas van Rutte moesten niet het idee krijgen dat ze gediscrimineerd worden. Let wel, Halsema geeft hier zelf aan dat het geen Nederlanders zijn maar Turken! Het is weer zieligheidsdenken troef, wanneer wordt links eens volwassen, wannneer krijgen we eens real politiker bij links in plaats van dit misplaatste slachtoffer gedoe.

 7. 14

  Ja, en daarna (of daarvoor, hij bleef maar ronddraaien) zei Rutte weer dat er weliswaar een discussie zou zijn maar dat iemand met een dubbele nationaliteit uiteidnelijk toch altijd aangenomen zou worden.
  Dus heel erg pal durfde hij toch ook niet te staan voor zijn ferme mening, wat Cohen even heel precies dudielijk maakte.

 8. 16

  Mulisch had toch weer gelijk toen hij stelde dat rechts “zijn belang als mening” heeft waar links meestal “zijn mening als belang” heeft.

 9. 17

  Misschien is Rutte zelf toch een beetje bang voor de islam als hij eerst (zonder dat wilders er nog iets mee te maken had) tegen nederlands-turkse staatssecretarissen was en nu wilders een plaagstootje toedient met een nederlands-turkse staatssecretaris.

 10. 19

  KB? Hear hear?!

  Die breinkots? Links de schuld hiervan? Links niet consequent? Links meet met twee maten wat betreft Zweeds/Turks/Brits? Links heeft ook maar enigzins iets te maken met de hypocrisie van dit nieuwe kabinet?

  Verder alles op een rijtje, of is drogredeneren ECHT het enige waar deze club + haar klapvee mee weg komt?

 11. 22

  joepie, we mogen meten met twee maten !

  wij zijn de beste !

  onze godjes benne beter dan hullie hun godjes !

  joepie, we zijn straks economisch zelf tweederangs !

  maar onze godjes benne wel beterder !

  /sarcasme

  *zucht*

 12. 24

  [email protected] Jij noemt Rutte consequent. Als Rutte consequent was geweest dan had gekozen tussen twee mogelijkheden. Of de dubbele nationaliteit is geen enkel probleem bij een gezagsdrager, of de dubbele nationaliteit is wel een probleem bij een gezagsdrager (en daar ook naar handelen uiteraard). Nu is de dubbele nationaliteit van een Turkse wel een probleem en die van een Zweedse niet. Zo komt het over. Dat is de essentie. Ook de(internationale)pers zal het zo uitleggen. Op Powned vonden ze het prachtig trouwens en waren ze ook heel erg eerlijk. Turken zijn achterlijk, Zweden niet. Mijn hemel. wat is Nederland in rap tempo aan het afglijden en jij doet er heerlijk aan mee KB! Maar bedenk wel, hoe achterlijk of gevaarlijk jij Turkije ook vindt, dit land is nog steeds een bondgenoot en een belangrijke handelspartner. Dit gaat nog consequenties hebben. En ja Nederland is klein. Zeer onverstandig van Rutte om dit zo aan te pakken. Nederland gidsland. Wij staan internationaal voor lul!

 13. 25

  @KB nog afgezien van de jij-bakken over ‘links’ mis je het punt van de discussie volledig. De vraag is helemaal niet of er aan de loyaliteit van iemand mag worden getwijfeld. Dat mag altijd.

  De vraag was of het überhaupt mogelijk zou zijn dat iemand met een Turks paspoort staatssecretaris zou worden. Op die vraag antwoordde Rutte dat er discussie zou ontstaan, doelend op de bezwaren die dat zou opleveren bij Wilders. Gelukkig wist Rutte zich snel te herstellen en in tweede instantie was zijn antwoord volmondig “ja, die persoon kan benoemd worden”. Nou jij nog?

 14. 27

  @24 Afpersing is crimineel. Dat is toch wat Turkije bij buitenlandse Turken doet met afkoop dienstplicht.

  Het geeft wel aan hoe belangrijk Turken die nationaliteit vinden dat ze dat accepteren.

 15. 28

  Eindelijk kan er hardop in de kamer worden gezegd wat iedereen al wist maar sommigen niet toe willen geven:

  Recep Tayyip Erdoğan:
  Tijdens een politieke bijeenkomst op 6 december 1997 in Siirt leest hij een gedicht voor van Ziya Gökalp met de zinsnede: “Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten”. Op 12 april 1998 werd Erdoğan veroordeeld tot 6 maanden celstraf wegens aanzetten tot religieuze haat en poging tot vestiging van een islamitische staat.

  De loyaliteitsvraag vindt zijn oorsprong bij islamisten die de diaspora gebruiken om hun ideologie te verspreiden. Het is niet meer dan terecht dat het Westen zich hiertegen begint te verweren.

  Niet Ruttes van deze wereld zijn het probleem, maar de Erdoğannetjes. Wanneer gaat ‘progressief’ Nederland hier wat aan doen in plaats van over Rutte te zeuren?

 16. 29

  @KB; Ok. Maar ga dan even in op mijn postje #8 – wat zijn de grensgevallen. Want dat onderscheid, dat kennelijk legaal en wenselijk gemaakt wordt of moet kunnen worden, moet dus eigenlijk worden geformaliseerd. Zweeds mag wel, Turks mag niet – wat zit er tussenin en op welk punt breken we af. Dat moet toch. voor al de mensen die dit allemaal zo klaar zien, niet zo moeilijk te beantwoorden zijn ?

 17. 30

  Wanneer gaat ‘progressief’ Nederland hier wat aan doen in plaats van over Rutte te zeuren?

  Zit progressief nederland in de regering? Nee.

  Punt nl.

 18. 31

  @10 `En niet Rutte, die consequent is, maar links heeft boter op zijn hoofd. Ik weet zeker dat als het ging om iemand met zeg een Russisch paspoort niemand van links bezwaar tegen deze discussie had gehad.´

  Right… Zo kan je het ook proberen te spinnen.

 19. 32

  Wanneer dringt het besef eens door bij de heren politici dat een dubbele loyaliteit niet staat of valt bij het hebben van een dubbel paspoort?

  Gedoogde Geert is een volbloed Nederlander, die absoluut geen geheim maakt van zijn dubbele loyaliteit aan Israël. Daar heb je helemaal geen dubbel paspoort voor nodig.

 20. 36

  @28 “De loyaliteitsvraag vindt zijn oorsprong bij islamisten die de diaspora gebruiken om hun ideologie te verspreiden. Het is niet meer dan terecht dat het Westen zich hiertegen begint te verweren.”

  Allereerst, dit lijkt in de praktijk te mislukken, aangezien de moslims sneller seculariseren dan grote groepen christenen in Nederland. Moslims zijn al minder moskee-vast als protestanten. Waarmee de hele mythe van islamisering en het succes van verspreiden van een verderfelijke ideologie op grote schaal direct naar het rijk der fabelen verwezen kan worden.

  Ten tweede is dit verwijt een beetje een pot-ketel geval, zolang als er nog steeds wereldwijd christelijke missiezendelingen actief zijn, die in ontwikkelingslanden zogenaamd charitatief werk verrichten, maar dan wel tegelijkertijd de inwoners de evangeliën door de strot duwen.

 21. 37

  Het is het beperkte denkvermogen van de Wildersaanhanger die de woorden van de blonde baas van 3 jaar geleden dat hij hetzelfde zou hebben gezegd als het om een Zweeds paspoort ging, nu kunnen verstaan dat er een heel groot verschil is tussen Zweden en Turkije. (Marokko is in deze discussie blijkbaar ergens gesneuveld)

 22. 38

  @36
  Secularisering? Er is eerder sprake van orthodoxering. In 1990 droeg zo’n 10-20% van de moslima’s een hoofddoek. Nu 80 a 90%. In 1990 was riba woeker, in 2010 rente.
  Er zal best een deel seculariseren.

 23. 41

  @38: Tegenover jouw observaties staat het SCP die stelt dat Nederlandse moslims in raptempo ontkerkelijken. Zie: http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/nl/nederlandsepolitiek/act20040723_moslim.html-redirected

  @gronk:
  Het valt me ook op dat de gevestigde media verbazingwekkend mak zijn tegenover dit kabinet.

  Het is wat James Kennedy (historicus aan de UvA) het grote gevaar van Wilders noemde: niet zozeer zijn extremisme maar de Nederlandse consensuscultuur waarin dat extermisme in korte tijd mainstream kan worden. Post-fascistische bewegingen in Belgie en Frankrijk zijn eerder opgekomen maar ook weer tot staan gebracht. Hier lijkt de groei van de PVV onstuitbaar.

 24. 42

  Deze discussie legt het grote probleem bloot dat Wilders eigenlijk is. Discussies in parlement, media en blogs over gevoelige onderwerpen m.b.t. integratie ontaarden door hem direct in expressief jij-bakken en spelen op de man. Praten over de vorm daar waar het over de inhoud moet gaan.

  Een dubbele nationaliteit mag geen probleem zijn. Anders wordt het wanneer een land echt politieke invloed uitoefent of probeert uit te oefenen in een ander land via onderdanen van eerste of hogere generaties. Bij Turkije en Marokko is dit het geval. Waarom dit nu ontkennen of niet als belemmering beschouwen?

  Albayrak mag zich dan presenteren als loyale nederlandse politica. In de discussie rond weiger-ambtenaren en homohuwelijken liet ze zich aardig in de kaarten kijken.

 25. 43

  @42: In de discussie rond weiger-ambtenaren en homohuwelijken liet ze zich aardig in de kaarten kijken.

  Dus orthodoxe protestanten op de Veluwe en de gehele ChristenUnie/SGP zijn geen “loyale Nederlanders”? Wat een bizarre redenering is dat nou, dat je homosexualiteit moet accepteren om loyaal aan Nederland te zijn? Gay zij met ons ofzo? Wat een armoe.

 26. 44

  @41: Mooi bewijs van mijn bewering. Is Angela Merkel nou ook fascistisch?

  @10: Prima voorbeeld van wegkijken, goedpraten en bedekken.

 27. 46

  @39:

  psst, feiten, daar kunnen de Discipelen van De Blonde Zonnekoning niet zo veel mee.
  schreeuw liever iets over “dubbele agenda” of “geheime organisatie” en je hebt hun aandacht.

  dus:

  de uiterst geheime organisatie CBS heeft het berekend en komt met deze cijfers, die nog maar het topje van de ijsberg zijn, want de linkse kerk heeft geprobeerd middels geheime afspraken de dubbele agenda van de pvda te promoten, zie (vul in gratuite link naar vodjes als elsevier en/of telegraaf).

 28. 48

  Zoiets als bezoekjes aan een ambassade brengen als ‘privépersoon’. Waarna je als kamerlid kamervragen stelt ten faveure van het land vd ambassade in kwestie.
  Waardoor het meteen duidelijk is dat loyaliteit niets te maken heeft met hoeveel paspoorten iemand heeft.
  #loyaliteit

 29. 49

  @43 + 45: Zodra orthodoxe protestanten zich laten leiden door een ander land hebben we een probleem. Dit is niet het geval hoewel de Glazenkerk-beweging en haar hour of power wat mij betreft al aardig in de buurt komt. Jan van den Bosch zou wat mij betreft dan ook geen bestuurder of staatssecretaris kunnen worden

  Nu terug naar de discussie: Proberen Turkije en Marokko volgens jou nu wel of niet controle te houden over hun onderdanen in het buitenland? Zo ja waarom is dat geen belemmering voor een regeringspost? Er gelden immers strenge eisen voor bewindslieden m.b.t. lidmaatschappen en nevenactiviteiten. Waarom zou het behoud van de Turkse nationaliteit in dat licht geen probleem zijn?

 30. 51

  @49:Zodra orthodoxe protestanten zich laten leiden door een ander land

  Maar daar heb jij nog geen begin van een aanwijzing voor gegeven dat dit voor Turken geldt…

  Proberen Turkije en Marokko volgens jou nu wel of niet controle te houden over hun onderdanen in het buitenland?

  Is dat niet wat *jij* beweert? Als in: jij moet aantonen dat het zo is, jij hebt bewijslast. Sorry, dit wordt een beetje een onzindiscussie.

 31. 52

  @Ellard; Kijk, daar hebben we er een. Dus Turks mag niet en Zweeds mag wel en orthodox protestants met alleen een Nederlands paspoort mag niet.

  We komen er wel. Maar het wordt er niet makkelijker op.

 32. 53

  ik ben zelf turks en ik kan bevestigen wat Ellard zegt.. ik heb al flink moeten betalen om onder de dienstplicht in turkijke uit te komen en er zijn ook andere voorbeelden te geven..

  Wat betreft mijn marokkaanse buren ook een voorbeeldje: die kunnen hun pasgeboren kind alleen een naam geven die door de marokkaanse koning is goedgekeurd

 33. 54

  @53
  We kunnen natuurlijk iedereen die Mohammed of Mohamed heet uitsluiten van bestuurlijke posities, dat is immers afgedwongen door de Marokkaanse overheid. Goed idee!

  PS
  Je had natuurlijk ook gewoon je paspoort op kunnen geven. Problem solved.

 34. 56

  @53

  Ik kan mijn kind elke naam geven die ik wil, wat ik ook heb gedaan,dat gezeik over die namen geldt alleen als je je kind bij het Marokkaanse consulaat laat registreren en bijv. een Marokkaans paspoort wil aanvragen voor dat kind.

  Nou, dan maar geen Marokkaanse nationaliteit en paspoort voor mijn zoon, die keuze was zo gemaakt.

 35. 57

  Overigens zijn er wel meer landen met een dienstplicht. Dus waardoor je opgeroepen wordt als je in het bezit bent van een tweede nationaliteit. Met de Turkse dienstplicht was trouwens geen probleem toen wijzelf nog dienstplicht hadden, dan telde je Nederlandse (vervangende) dienstplicht. (Turkije accepteert zelfs de Israelische, go figure.)

 36. 59

  De Turkse invloed reikt ver, enig idee waarom D66 de Armeense genocide als Armeense kwestie neerzet? Zou het dubbele paspoort (en de kans op vervolging als ze op vakantie/naar familie in Turkije gaat) van de charmante juriste en kamerlid Fatma Koşer Kaya het voor D66 opmerkelijke standpunt beïnvloed hebben?
  De beloning/omkoping mocht er ook zijn.
  Turkije gaf stemadvies voor D66, Fatma Koşer Kaya.
  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1418588.ece
  Ook de politieke invloed in NL van de Turkse grijze wolven (maffia) die verweven is met de staat daar is zorgewekkend.

 37. 61

  @57 Kern is dat Turkije in geval van oorlog de Turkse Nederlanders tot haar oproepbare strijdkrachten met genoten militaire training rekent en nog erger dat men daar door het aanhouden van het paspoort kennelijk gehoor aan geeft. Een oorlog tussen een EU land en Turkije is niet ondenkbaar.

 38. 62

  @58

  Tsja, Hal,…..het klopt dat ik een dubbele nationaliteit heb, althans zo sta ik geregistreerd in de GBA van mijn woongemeente ;),..

  En een Marokkaans paspoortje heb ik ook, die zit ergens weg te rotten, decennia geleden voor het laatst gezien.

  Ik vraag me trouwens of de gemiddelde Marokkaan, al dan niet bipatride, hier ten lande, zo loyaal is aan mijn koninklijke naamgenoot in Rabat :),

  Mijn ervaring is dat niet in ieder geval.

  Als het mogelijk was je Marokkaanse nationaliteit in te leveren omdat je anders de Nederlandse niet zou kunnen verkrijgen dan denk ik dat het overgrote deel dat gewoon zou doen,…..uiteindelijk draait het om je toekomst en die ligt toch hier in Nederland voor de meesten.

 39. 63

  @51 JSK: Om dit nu al een onzin discussie te noemen vind ik verdacht. Je bent toch niet bang voor de feiten? Je vraagt naar concrete bewijzen en dat is je goed recht. Hier heb je er een paar:

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1418588.ece
  http://www.depers.nl/binnenland/467656/Marokko-dwong-spion-agent.html
  http://www.ind.nl/nl/inbedrijf/actueel/Nederlandse_Turken_en_Turkse_dienstplicht.asp
  http://nieuws.nijmegenonline.nl/marokkaanse-namenlijst/

  @52: Tegen een orthodoxe protestant, die onder sterke invloed staat van conservatieve Amerikanen, als minister of staatssecretaris heb ik een groot bezwaar. Niet meer of minder.

  @60: Geen inhoudelijke reactie wel een onzin Jij-bak.

 40. 64

  @60: Vervolg reactie: Dit is nu precies mijn bezwaar tegen Wilders. Zonder de PVV zou je op de inhoud moeten reageren. Nu kun je vluchten naar de PVV en Israel.

 41. 65

  Leesvoer http://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_Wolven
  Menig, vaak met voorkeursstemmen binnengekomen Turkse kandidaat bij (lokale) verkiezingen in NL heeft gerichte hulp van de grijze wolven gehad en/of is daaruit afkomstig.
  ” Met de gastarbeidersstromen uit de eind jaren 60 en later van de vorige eeuw, komen er ook vele Grijze wolven en sympathisanten in Nederland voor. De reactie van de Nederlandse samenleving of politiek op het Turks fascisme in het algemeen en de Grijze wolven in het bijzonder is veelal onverschillig te noemen. Als gevolg hiervan is het Turks fascisme of de Grijze wolven de grootste extreem-rechtse, dan wel neo-fascistische, groepering in Nederland. Deze overtreft ruim de neo-fascistische autochtone Nazi-groeperingen.’

 42. 67

  @60: Vreemde perceptie van jij-bakken heb je. Maar Wilders is meen ik anders de enige parlementslid die openlijk betoogt dat een buitenlandse mogendheid directe invloed op de nederlandse regering mag uitoefenen.

  Wilders added that Israel deserved a special status in the Dutch government because it was fighting for Jerusalem in its name.

  bron

 43. 68

  @DJ Cyprus.

  ps “Grijze wolven zijn in Nederland georganiseerd in verschillende organisaties. Vaak betreffen dit culturele organisaties. Een koepelorganisatie is de Turkse Federatie Nederland (officieel de Federatie van Idealistische Democratische Turkse Organisaties in Nederland).

  Daarnaast zijn er Turkse politici in lokale gevestigde partijen (voornamelijk Pvda en GroenLinks), die als Grijze Wolf kunnen worden gekarakteriseerd of daarmee sympathiseren.
  In diverse Europese landen zou de organisatie reeds geïnfiltreerd zijn in diverse politieke partijen en belangrijke maatschappelijke organisaties en zo proberen een pro-Turkse agenda door te drukken. Een bekende truc is het ronselen van Turken die massaal lid worden van een politieke partij en bij de eerstvolgende verkiezing hun kandidaat met overgrote meerderheid van stemmen een positie bezorgen. Ook worden progressieve Turken gewaarschuwd zich bij voor Turkije gevoelige zaken als de vervolging van Turkse etnische minderheden (Koerden, Alevieten, Armeniërs) en politieke tegenstanders, en aansluiting bij de Europese Unie (en daarmee de kwestie Cyprus) uit te spreken tegen de aangevoerde standpunten, liefst in termen als “laster tegenover de Turkse staat”.

  In Europa worden ze daarom geviseerd door geheime diensten vanwege hun dubbele agenda: enerzijds het infiltreren in vakbonden en politieke partijen om hierin de koers te kunnen controleren, anderzijds het tegengaan van integratie van Turken in de Europese samenleving en het tegengaan van dwarsliggende Koerdische, Armeense, Alevitische en linkse Turkse groeperingen. Indien de door hen betwijfelde kwestie van de genocide in 1915 op Armeniërs ter sprake komt, roeren de Grijze Wolven zich en intimideren personen, organisaties en overheden die het willen herdenken.”

 44. 70

  Ik vraag me trouwens af welke wereldburgers er met 2 of meer paspoorten rond lopen.

  Het zou me niet verbazen als dat Israeliers zijn :)

  Ik vraag me af Greet dat weet.

 45. 71

  @65:Een enige vorm van gewaarwording tegen het Turks fascisme en de Grijze wolven is in het verleden gemaakt door de AFA (Anti Fascistische Aktie).

 46. 72

  @60
  Kern is vooralsnog dat Turkije gewoon een bevriende natie is. En dat er wel meer onfrisse regimes zijn met wie we innige banden onderhouden. Als je wilt discrimineren prima, maar zeg het dan gewoon eerlijk zoals Marky Mark gisteren (per ongeluk) deed.

 47. 73

  @67: Jij-bak is synoniem voor drogreden-opmerking om de echte discussie uit de weg te gaan. Het lijkt mij hier wel op zijn plaats. Je blijft hangen bij Wilders en Israel en gaat de discussie over de inhoud uit de weg.

  Ronny Naftaniel als staatssecretaris lijkt mij ook geen goed idee. Nou jij over Albayrak in het licht van de controle door Turkije over zijn onderdanen in het buitenland.

 48. 74

  Als gevolg hiervan is het Turks fascisme of de Grijze wolven de grootste extreem-rechtse, dan wel neo-fascistische, groepering in Nederland.

  Is dat meer dan anderhalf miljoen Nederlanders?

 49. 75

  @73: Alsof Wilders überhaupt buiten deze discussie is te plaatsen. Zonder hem zou Rutte immers niet in deze heilloze spagaat zijn terechtgekomen.

 50. 76

  @Seven
  Toch gek dat al die argumenten tegen Turkije niet golden toen het om een Turkse staatssecretaris ging. Toen was het nog zo principieel dat als het om een Zweed zou gaan het niets uit zou maken. Maar ja nu is het anders en het stuitend domme volk probeert het ook nog goed te lullen. Kortom: racistisch als de neten.

 51. 77

  @71 Daarover gesproken:
  Nebahat Albayrak heeft contacten onderhouden met de grijze wolven. http://www.xs4all.nl/~afa/comite/artikel/artikel72.html#albayrak
  Sterker: Grijze wolf in schaapskleren? Er zit immers ook een Albayrak (familie) in de MHP en ze sprak in het verleden ook de grijze wolven toe in NL.

  “”Uit de extreem-nationalistische groepering die verband had en heeft met MHP (Nationalistische Actie Partij, lees: racistisch) stapte ik al in 1988 en heb bewust alle contacten met hen verbroken met alle gevolgen van dien. Maar zoals u ook kennelijk weet, heeft de groepering aan de Ookmeerweg die de BBP (Grote Eenheid Partij, staat vrijwel met MHP op één lijn) aanhangt, splitste zich ook in 1992 af van de MHP door te beweren dat ze met dat gedachtengoed niet eens waren , wat achteraf bleek niet waar te zijn. Daarom distantieerde ik mij, naar mijn weten, in 1995 ook van hen.”

  Toevoeging 02.11.05
  Circa twee jaar na de bijeenkomst in Salon Osdorp, een bijeenkomst die de lokale pers niet was ontgaan, leek het PvdA-parlementariër Nebahat albayrak een puik idee om naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de aan de TIHS gelieerde Sülemaniye moskee in Osdorp haar gezicht te laten zien. In aanwezigheid van ondermeer de vice-voorzitter van de BBP, Edip Özbas, hield zij tevens een toespraak. We vragen ons af op de PvdA-top op de hoogte is van dit bezoek. (bron: Mehmet Ali Topçu, Ayrim toplumu böler, Türkiye, 10 mei 2005)”

 52. 78

  [email protected] Je zou denken dat ze (Albayrak) het daarna wel zou laten. Nee hoor in 2008 had ze een ontmoeting op het ministerie met Muhsin Yazicioglu over nb Baybasin *vijand van de Grijze Wolven , ( want een Koerd had een bepaald iemand op justitie (kuch) ook nog een appel mee te schillen ).. Enfin Yazicioglu was iemand met vele moorden op z’n naam en lange tijd een hoge leider van de Grijze Wolven.

  ps2 “Raadseltje: Wat hebben Nebahat albayrak, Erdinc Sacan (PvdA) Ayhan Tonca, Osman Elmaci (CDA) met Daniël van der Stoep gemeen? Antwoord: Alle vijf zijn ze er heilig van overtuigd dat er ‘geen centje’ bewijs is voor de genocide die vanaf 1915 door de Turken op Armenië werd gepleegd.” http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/04/pvv_heeft_genocideontkenner_op.html

 53. 80

  @76 Rutte heeft het Zweedse voorbehoud nooit gemaakt, alleen Wilders deed dat grappend tav Aboutaleb (ala „een blonde kuif en een Zweeds paspoort”) Wilders maakt dus nu plichtmatig bezwaar nav Telegraaf scoop over paspoort en Rutte hoeft in het geheel niet te draaien want is en was specifiek tegen dat paspoort.

 54. 81

  @seven: Ik dacht dat jij tegen de AFA was??? Toen het over neonazi’s bij de PVV ging geloofde je er niks van namelijk. Ik neig naar ALO’s #76.

  @Ellard: Misschien wel heel politiek correct van mij maar… scheer je niet Albayrak met alle andere Nederlandse Turken over een kam? Of moeten we gewoon geen zaken doen met politici die door buitenlandse mogendheden worden gesteund? Allicht, maar vrijwel alle politieke partijen hebben buitenlandse connecties. Het is bijna een cliche, maar Wilders is er ook niet vies van. En om geld te ontvangen van Amerikaans extreem-rechts heb je geen Amerikaans paspoort nodig.

  Het idee dat je iemands paspoort moet afpakken om te voorkomen dat hij of zij gestuurd wordt door het buitenland is naief op zn best en oneerlijk op zn slechts.

 55. 82

  @seven; Nee hoor seven, Rutte was tegen het paspoort van Albayrak *en* van Aboutaleb, en was dat, overduidelijk, in de context van een algemene aversie tegen dubbele loyaliteit.

 56. 83

  @Seven
  Nu haal ik je heel je argumentatie onder uit en je lult gewoon verder?

  Waar blijft eigenlijk al dat tokkievolk dat van een PvdA-er meteen weet dat het om draaien gaat?

 57. 84

  @81 AFA is idd kudt. Mijn verhaal over Albayrak komt grotendeels uit andere bronnen (wiki, krant etc. Alleen BBP grijze wolf samen met Albayrak op moskeebezoek komt via afa om su te kietelen omdat hij meldt dat vlgns mijn gelinkt wikilemma (eigen afa edit/input?) juist afa tegen de grijze wolfen ageert. Maar deze info over bbp en Albayrak klopt helaas wel.

 58. 86

  Seven, stuk onbenul, wat Albayrak met de Grijze Wolven deed interesseert me geen zak, het gaat om het feit dat er 3 jaar geleden heel principieel mee werd omgegaan en dat Rutte nu aangeeft dat er geen probleem is om dat het om een Zweeds paspoort gaat en dat Wilders dood leuk beweert dat het nu gaat om een bevriend kabinet niet in de problemen te brengen. Lekker principieel van je racistische vriendjes. Zou je daar eens op willen reageren?

 59. 88

  @KJ Rutte heeft nooit aan Aboutaleb gevraagd om Marokkaanse nationaliteit in te leveren. (Kan nml niet) en bij Albayrak slechts gesteld dat het haar zou sieren als voorbeeld voor vele anderen en wou wetgeving vd toekomst om dit te voorkomen maar heeft Wilders motie toen niet gesteund.
  Inhoudelijk valt er wel veel voor te zeggen. In de US (en Israel) mag het niet bij hoge pol.functies.
  Zelfs igv Zweden, zie mijn laatste 7 tweets op 16 sept. http://twitter.com/seven__

 60. 89

  @seven; Ik ben niet voor meerdere nationaliteiten – ik ben voor Rutte die zich consequent verklaart, desnoods zijn verontschuldigingen aanbiedt, regelgeving belooft en tot de orde van de dag overgaat, want dit begint zo langzamerhand belachelijk te worden.

  En nee, hij komt niet onder de verdenking van hypocrisie uit. Bij mij niet tenminste. En dat geeft nog steeds niet, maar als hij een echte vent geweest zou zijn, dan zou dit allang een gepasseerd station zijn.

 61. 90

  Dat buitenlandse overheden proberen om Nederlandse burgers en bewindslieden proberen te beinvloeden lijkt me volkomen irrelevant… het gaat er toch om of die mensen zich ook daadwerkelijk laten beinvloeden?

  Daarnaast: de paus is ook een buitenlands staatshoofd die invloed uitoefent op onze parlementariers. Geen idee hoeveel katholieken er in het parlement zitten, maar volgens mij is in ieder geval onze vice-premier verdacht…

 62. 91

  Typisch seven. De discussie breder trekken en vervuilen om te vermijden dat ie toe moet geven dat het punt helemaal niet complex is: of je bent er tegen, of je bent er voor, en waarom.

  “Ik ben tegen Duitse auto’s, tenzij het een BMW is.”

  Zo iets makkelijker te begrijpen muizenbrein?

 63. 92

  @91 De wereld is niet z/w, er is zeker hier meer nuance nodig. Er is immers een overduidelijk verschil tussen westers en niet-westers. Iemand uit het toenmalige USSR of China zou ook beter gescreend worden. Je in policor bochten wringen om maar niemand voor het hoofd te stoten is zo 2006. ;) Dubbele nationaliteit in hoge politieke functies is soms problematisch en ietwat onwenselijk, helemaal als het min of meer onvrije (nw) landen zoals Turkije of Marokko betreft.

  Mijn initiële punt staat in 59, 61, 65 juist anderen willen zo graag labelen en trekken de discussie breder (76) om mij in eenzelfde hokje duwen als een politicus waarover ik mij dan zou moeten uitspreken (toch gedaan in een enkele comment @80 hoewel ongelezen) en verantwoorden voor die uitspraken, vaak met grove bewoordingen omkleed, reageer je daar eerlijk op wordt je aangevallen op de draai van een politicus. Zorgelijke projectie zeg maar.

  Ofwel BMW is top, Trabant voor paupers beide zijn Duits. Get it, shit for brains?

 64. 94

  @81 JSK: Alle Turken over een kam? Dit is wat de Turkse regering er van vindt:

  ” ..De Turkse regering vindt ook dat er een einde moet komen aan de Nederlandse inburgeringsplicht voor Turken. Ankara ziet in die plicht een onrechtmatige aantasting van de rechten van Turken….”

  Zie:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3598/Kabinet-Rutte/article/detail/1041745/2010/10/29/Turkse-regering-Rutte-discrimineert.dhtml

  Welke rechten hier worden bedoeld is mij niet duidelijk ? Want welke rechten zou je nou kunnen verliezen door verplicht in te burgeren.