1. 3

  @2.

  Ook gelezen.

  Simpel natuurlijk omdat de staat Israël staat voor alles wat neigt naar kolonialisme, onderdrukking en westers imperialisme. En veel migranten met een islamitische achtergrond hebben gevoelsmatig meer met de onderdrukte Palestijnen.

  Neemt niet weg dat het naming en shaming is om Labour zwart te maken, wat al jaren aan de gang is. Kunnen de rechtse krachten nog meer de verzorgingsstaat afbreken en de afschuwelijke ideeën vanuit de entourage van Johnson uitvoeren.

  Met andere woorden veelal soort van politieke pr marketing om naïeve niet verder kijkende mensen als LR tot kortzichtige conclusies te laten komen.

 2. 4

  @2: Yep. Nou is er genoeg op Corbyn aan te merken, voor wat betreft zijn aanpak van de Bexit, maar beschuldigen van antisemitisme is toch vooral een denkbeeldige stok om de linkse hond te slaan. Want stel je voor, dat er straks echt een linkse Labour PM komt, die zich bekommert om de publieke, socialze zaak en de laagste klassen, dat kunnen we niet hebben.

 3. 5

  @4.

  Precies. Verschrikkelijk is dat belasting weer omhoog voor de welgestelden. Laat de hardwerkende mensen het zelf maar opbrengen. Vermogensbelasting omlaag, inkomensbelasting omhoog.

 4. 6

  Kleinschalige landbouw kan al het voedsel produceren wat de wereld nodig heeft.
  https://www.resilience.org/stories/2019-08-21/small-farms-dont-produce-most-the-of-the-worlds-food-but-they-could-produce-all/

  In Sweden in 1949 dairy farms produced 5 million tons of milk while the total production today is 2.8 million tons. In 1949 there were 300,000 farms producing milk, with an average of 5 cows per farm; almost all milk was produced on small farms. Today the average dairy farm has around 100 cows, and there are just above 3,000 farms left. Most farms are still called family farms but can’t really be called small farms as we talk about investments of 2-10 million dollars or euro just to keep a few people occupied. The farms of 1949 used considerably less fossil fuels, artificial fertilizers, tractors and imported soy to produce almost twice as much milk. In some regards they were much more efficient than the prevailing production.

  De productie per Zweedse koe in 1949: 3,33 ton.
  Productie per Zweedse koe in 2019: 9,33 ton.

 5. 8

  @6: @7: Goed verhaal, maar dat gaat op voor de gehele agri-sector en voor alle landen. Persoonlijk komt dat verhaal ook dichtbij want ik woon in een voormalige boerderij, hier in Finland. Dat is niet, zoals in NL en verder in midden Eruopa dan een immens huis met stallen en bende, maar een normaal vrijstaand huis met één grote stal en soms wat andere kleinere bijgebouwen. Ooit stonden hier een handvol varkens en koeien en er was een kleine kippenstal. Erbij kwam één akker en een perceel bos. Precies zoals in Zweden. Nu heb ik geen akker meer, want verkocht aan een boer die is blijven boeren. Zij die dat doen zijn met de schaalvergroting meegegaan, die als ik me niet vergis toch ook door de EU is gepromoot. Alhoewel ik dat toch ook wereldwijd terug zie.

  Ik denk dat er als we beter om willen gaan met onze omgeving en dan heb ik het niet alleen over CO2, maar juist meer over biodiversiteit, dan is kleinschaligheid de enige weg. En die cijfers laten zien dat het kan. Met de enige aantekening dat er nog altijd minder vlees gegeten zou moeten worden, want dat kost enorm veel ruimte aan landbouwgrond voor voedsel voor het vee. In 1949 kwam er ook niet elke dag een berg vlees op tafel.

 6. 9

  De NOS schrijft over dit bijzondere geval:
  “Toen de politie arriveerde, zaten vijf mannen op hem, “om hem onder controle te houden”. Het leek of er een schermutseling was. De man was buiten bewustzijn, reanimatie hielp niet.”

  https://nos.nl/artikel/2298784-verdachten-vast-na-dood-man-die-meisje-4-in-speeltuin-zou-hebben-betast.html

  Als je moet reanimeren en het helpt niet meer, dan zaten ze dus op een dooie en niet iemand die buiten westen was.

 7. 11

  @8:

  Ik denk dat er als we beter om willen gaan met onze omgeving en dan heb ik het niet alleen over CO2, maar juist meer over biodiversiteit, dan is kleinschaligheid de enige weg.

  leuk dat we het over sommige dingen eens kunnen zijn.

 8. 12

  @8: Die boeren van ooit met een handvol koetjes waren ‘keuterboertjes’ die het beslist niet breed hadden. Als nu bijvoorbeeld de kunstmest opraakt en de stikstofregels de koeien per hectare zouden gaan verlagen, dan is de enige mogelijkheid voor de boer om zijn inkomen op peil te houden nóg groter te worden. Nog meer buurmannen opkopen en weer minder boeren. Want zolang de rest van de wereld niet meedoet kan de boer zijn prijs voor graan, vlees en melk niet verhogen. Dus groter worden.

 9. 13

  @8: Toevallig lees ik net “hoe God verdween uit Jorwerd” van Geert Mak, en hij schrijft dat de boerenbedrijven in Nederland vroeger ook zo klein waren. (of nog kleiner – veel keuterboertjes moesten er nog een baan bij hebben. En in de jaren ’50 hield een enkele bakker, schoenmaker of onderwijzer ook nog een koe). Inderdaad hielp de EU boerenbedrijven om te groeien, door minimumprijzen te garanderen. De melkplassen werden omgezet in boterbergen, andere overschotten werden op de wereldmarkt gedumpt (erg vervelend voor boeren van buiten de EU, al subsidiëerden de VS hun boeren ook).

  toevoeging: later voerde de EU melkquota in, als een boer meer produceerde werd daarover een boete (“superheffing”) geheven.

 10. 14

  @12: Als de kunstmest opraakt (niet helemaal denkbeeldig: er zijn niet veel fosfaatmijnen) nemen waarschijnlijk de voedselprijzen toe, dus dat hoeft geen reden zijn om uit te breiden.

  We kunnen vermoedelijk voedsel besparen door het niet meer aan de varkens te geven.

 11. 15

  @12: Volgens Geert Mak leidden 2 zaken tot het verdwijnen van kleine boerenbedrijven:
  – geen geld voor investeringen (tractor, melkmachine, koeltank)
  – de superheffing (rond 1995) (wie een klein bedrijf had, kreeg een klein kwotum, en kon dus niet makkelijk uitbreiden).
  – de grondprijzen in de buurt van steden: verkoop van landbouwgrond voor huizenbouw was lucratief.

  Melkquota konden verhandeld worden, en een melkkwotum kon 4 keer zoveel kosten als een koe zelf (waarbij een koe een eindige levensduur heeft, en een melkkwotum zo lang gold tot de EU hem weer afschafte, een paar jaar geleden) dus boeren die hun bedrijf stopten konden vaak rentenieren.

  Een bijwerking is dat iemand die een boerenbedrijf wilde uitbreiden/overnemen, een flinke lening moest afsluiten.
  Zoals @6 vermeldt, kan een bedrijf 10 miljoen euro kosten.

 12. 16

  @9 @10
  Op zich klinkt het verhaal geloofwaardig, want stikken gebeurt ook als professionals (zoals de politie van Den Haag) iemand in bedwang willen houden.
  En hysterische reacties over vermeende of echte pedofielen zijn ook niet nieuw.

  Maar ik ben wel benieuwd wat hierover nog naar buiten komt. En hoe de strafmaat uitvalt.

 13. 17

  @16: Dat kan, gezien het precedent dat je ook al noemt (en dat uitdraaide op één voorwaardelijke straf en vrijspraak voor alle andere betrokkenen), niet veel worden, als het al een veroordeling wordt.

 14. 19

  @12: in je reactie lees ik

  ‘keuterboertjes’ die het beslist niet breed hadden

  en

  de enige mogelijkheid voor de boer om zijn inkomen op peil te houden

  Niet alles draait om geld. Sommige mensen zijn tevreden met minder geld, als ze dan kunnen blijven doen wat ze graag doen.

  Op de boerderij, waar ik werk, worden de koeien met de hand gemolken. Dat vindt de boer het mooiste wat er is: direct contact met de dieren. Dat betekent heel vroeg op en heel veel uren maken. Maar hij vindt het de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren