1. 1

  De dividendbelasting wordt in Europa voor miljarden ontdoken. Het handhaven hiervan lijkt op afgesproken werk tussen bankiers, hedgefondsen, handelaren en de oppositie:

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2696537/miljardenfraude-in-europa-met-dividendbelasting

  Intussen loopt het bedrijfsleven in Nederland voorop in schonere energie:
  https://www.telegraaf.nl/financieel/2696672/tata-start-grootste-waterstoffabriek-europa

  Dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken, kunnen we de lasten voor het bedrijfsleven gewoon niet zo hoog maken dat ze naar een land vertrekken waar ze niet zo nauw kijken met het milieu?

 2. 7

  @5:

  Meten met twee maten: Skripal en Khashoggi

  Komt die weer met zijn complottokkie sites.

  Wist niet dat Skripal verdwenen was; volgens mij lag hij na een moordaanslag met een chemisch wapen in het ziekenhuis. Verder mist een complottokie kennelijk het geestelijk vermogen onderscheidt te maken tussen een moordaanslag thuis en in den vreemde. Kan je ook gaan jammeren dat de “hypocriete” Nederlandse politie in Turkije niet ingrijpt en hier wel.

 3. 8

  @7: je kunt de zaak Khashoggi en de zaak Skripal ook zelf vergelijken, gbh.
  In de zaak Skripal volgden er flinke internationale sancties.
  In de zaak Khashoggi valt het tot nu toe erg mee / tegen.

 4. 9

  Wat mij betreft hebben de roze buren zich vanaf heden, met het plaatsen van dit ‘opiniestuk’ volledig en definitief bij ’s lands fascistische gelederen aangesloten. Let vooral ook op die smerige en misleidende afbeelding die erbij geplaatst is (ter nuancering).

 5. 10

  @8: Hans ik ben het niet vaak met je eens maar ook ik vind dat hier sancties moeten volgen. De vergelijking gaat zeker op veel punten mank maar dat Skripal overleefde was meer toeval en de bedreiging gericht en ex-spionnen en kritische journalisten is er niet minder om.

 6. 11

  @10: Ik vind ook dat er sancties tegen SA moeten komen. Bij Skripal duurde het 3 maanden voordat er sancties werden doorgevoerd, de moord op Khashoggi was 2 weken geleden. Als je dan net doet alsof Putin unfair behandeld wordt speel je gewoon een vies vuil spelletje en dat is wat Hans doet. Bij de moordaanslag op Skripal werden nog 3 anderen in kritieke toestand opgenomen waarvan er 1 is overleden en zijn er nog veel meer mensen met het gebruikte chemische wapen besmet. Skipal was niet alleen moord maar het inzetten van internationaal verboden chemische wapens op het grondgebied van een ander; een oorlogshandeling dus! Totaal onvergelijkbaar!

 7. 12

  @11:

  Als je dan net doet alsof Putin unfair behandeld wordt speel je gewoon een vies vuil spelletje en dat is wat Hans doet.

  Dat interpreteer je dan verkeerd, gbh.
  Ik ben van mening dat de EU vergelijkbare misdaden met vergelijkbare sancties moet beantwoorden.
  De modus operandi en de plaats delict aanvoeren als verzachtende omstandigheden, je hebt wel lef he…

 8. 15

  @12 Ah, gelijke monniken gelijke kappen, in dat geval trap je dus gewoon enorme open deuren in. Niks op tegen, maar dan hoef je niet naar zo’n belachelijk stuk op ZeroHedge te linken en kun je hopelijk aanvoelen wat voor commentaar je kunt verwachten ;-)

  Over lef gesproken, dat artikeltje had zo door Lavrov geschreven kunnen zijn.

 9. 16

  @12: Moreel vind ik het vermoorden van een journalist erger dan het vermoorden van een spion. Wel vind ik dat een ex-spion veilig moet zijn, anders heeft het ruilen van spionnen niet veel zin.

  Maar voor een overheid maakt het heel veel uit op wiens grondgebied iets gebeurt.
  De overheid ontleent zijn bestaansrecht door zijn geweldsmonopolie.
  Als blijkt dat een andere groep (een burgerwacht, of een motorbende, of de kraakbeweging, of een buitenlandse regering) ongestraft een misdaad kan plegen, raakt de overheid macht kwijt aan die groep.
  En als moord ongestraft blijft, raakt de overheid zijn hele macht kwijt.

 10. 17

  Het lijkt wel een wedstrijd. Wie mag je wel vermoorden en wie niet om wel of geen sancties te verdienen. Beide moorden/poging tot zijn niet al te verhuld gepleegd om voor de goede verstaander vooral te laten blijken dat zowel Poetin als MBS kille moordenaars zijn waar ‘niet mee te sollen valt’. Het is in beide gevallen niets minder dan regelrechte terreur.

 11. 19

  Waar de wedstrijd in het echt om gaat weten we helemaal niet. We weten dat Khashoggi verdwenen is en dat er veel ophef over wordt gemaakt. We weten dat Turkije maar mondjesmaat informatie geeft. Het heeft er dus alles van weg dat Turkije een belang heeft in de kwestie. We weten ook dat er 15 Saudiërs zijn ingevlogen waarvan er ook al weer een is gaan hemelen.

  De vraag is meer waarom Khashoggi zo belangrijk was om te vermoorden. En ook waarom de wereld er zo veel ophef om maakt. Dan kom je onvermijdelijk bij Osmama Bin Laden uit.

  Het gekakel van Trump dienen we ook in de gaten te houden. Tot dusver probeert hij wat goed te praten, boten af te houden, hij wil zijn vriendjes in Saoedi-Arabië niet kwijt.

  Ook opvallend is de gedeeltelijke Turkse afkomst van Khashoggi. De Saoedische dynastie is verbonden met (het) Wahhab(isme). Het wahhabisme is een dogmatische, soennitische leer die graag afvallige moslims liquideert. Is Khashogi een afvallige moslim? Dat zou kunnen met het oog op zijn Turkse voorvader. Hoewel Turken en Saoedi’s beiden soennitisch zijn, leeft het sufisme en andere liberale moslimstromen veel meer in Turkije dan in S-A.

  Wat onduidelijk is, is dat Erdogan een liberale democratie leek aan te hangen, maar de laatste 5 jaar is veranderd in een autocraat. Wat zijn religieuze positie is weet niemand. Wie denkt dat er in de moslimwereld niks gebeurd, die loopt achter. Er is een giftige sektarisch twist gaande, welke zich niet alleen afspeelt tussen Iran (en vazallen) en S-A en vazallen.

  Belangrijk om aan de weet te komen is wat Khashoggi wist en wat zijn positie is in de islam. Er zijn twee gezichten in de islam en het ziet er naar uit dat Khashoggi het menselijke gezicht aan hing en niet de dogmatische leer. Hetgeen verklaarbaar is vanuit zijn Turkse afkomst.

 12. 20

  @19:” We weten dat Turkije maar mondjesmaat informatie geeft.”
  Mondjesmaat? Mij valt op dat Turkije (zo vroeg) bijzonder veel informatie bekend maakt (bij Skripal kwam de info veel mondjesmatiger). Dat gebeurt weliswaar een beetje lekkenderwijs via de pers (dat was bij Skripal trouwens ook zo), maar het gebeurt zeker niet in mondjesmaat.

  “Ook opvallend is de gedeeltelijke Turkse afkomst van Khashoggi. De Saoedische dynastie is verbonden met (het) Wahhab(isme). Het wahhabisme is een dogmatische, soennitische leer die graag afvallige moslims liquideert. Is Khashogi een afvallige moslim? Dat zou kunnen met het oog op zijn Turkse voorvader.”
  Wat een ontzettende red herring is dat. Alleen één grootvader had Turkse voorouders (maar is waarschijnlijk geboren in Medina, dat toen overigens nog in Turkije lag). Eventuele afvalligheid zou niets te maken hebben met die afkomst en bovendien is niet religieuze, maar politieke afvalligheid het motief voor deze moord. Kashoggi (en zijn familie) zijn altijd naaste vertrouwelingen geweest van de Saud’s en hij is de huidige kroonprins een paar jaar terug afgevallen en begon ineens kritisch te schrijven over diens oorlog in Jemen en het arresteren van vrouwenrechtenactivisten. En dat kon het mannetje dat nooit door zijn onderdanen tegengesproken wordt natuurlijk niet hebben.

 13. 22

  @16:

  Moreel vind ik het vermoorden van een journalist erger dan het vermoorden van een spion. Wel vind ik dat een ex-spion veilig moet zijn, anders heeft het ruilen van spionnen niet veel zin.

  Correct, maar een geruilde spion dient met pensioen te gaan, Skripal bleek achteraf voor nog 3 inlichtingendiensten bij te klussen, dan ben je inderdaad niet veilig.

 14. 23

  @22: Het is natuurlijk bijzonder vervelend voor jou en Putin dat Skripal Spanje inlichtingen heeft gegeven over de Russische maffia die daar actief is maar iemand die zijn straf heeft uitgezeten, gratie heeft gehad, is uitgeruild, van nationaliteit is veranderd mag gewoon lekker doen waar die zelf zin in heeft.

  Met die eeuwige kwaak in het belang van dictator Putin apologie van jou ben jij en dat schattige gezinnetje van jou ook een legitiem doelwit als er in NL een keer een regiem aan de macht komt die op landverrader jacht gaat.

 15. 24

  @23:

  Het is natuurlijk bijzonder vervelend voor jou en Putin dat Skripal Spanje inlichtingen heeft gegeven over de Russische maffia die daar actief is maar iemand die zijn straf heeft uitgezeten, gratie heeft gehad, is uitgeruild, van nationaliteit is veranderd mag gewoon lekker doen waar die zelf zin in heeft.

  Zo werkt dat dus niet in het geval van spionnen die uitgeruild worden, die worden geacht met pensioen te gaan en in ruil daarvoor dienen ze met rust gelaten te worden, als jij vervolgens actief wordt voor een andere inlichtingen dienst dan wordt je dus gewoon een doelwit.

  Met die eeuwige kwaak in het belang van dictator Putin apologie van jou ben jij en dat schattige gezinnetje van jou ook een legitiem doelwit als er in NL een keer een regiem aan de macht komt die op landverrader jacht gaat.

  Wat een zielige poging tot bedreiging, voor figuren als jou ben ik echt niet bang hoor, mafkees.

 16. 25

  @24:

  Zo werkt dat dus niet in het geval van spionnen die uitgeruild worden, die worden geacht met pensioen te gaan en in ruil daarvoor dienen ze met rust gelaten te worden, als jij vervolgens actief wordt voor een andere inlichtingen dienst dan wordt je dus gewoon een doelwit.

  Crap en het morbide standpunt van Putin, er is geen enkele beperking voor een uitgewisselde spion. Skripal was al in dienst bij MI6.

  Wat een zielige poging tot bedreiging, voor figuren als jou ben ik echt niet bang hoor, mafkees.

  Ik bedreig niemand, ik trek een parallel. Gelukkig hebben wij hier geen nationalistische maffia dictator als Putin aan de macht die elke critici bestempeld als verrader.

 17. 26

  @24:
  Waar haalt u dit vandaan?
  …die worden geacht met pensioen te gaan en in ruil daarvoor dienen ze met rust gelaten te worden….

  Ik zou denken dat een spion die ontmaskerd is, niet langer geschikt is voor “veldwerk”, want de vijand heeft diens signalement.

  Dus in de praktijk zullen geruilde spionnen “met pensioen” gaan, of buro-werk gaan doen.

  Als zo’n spion toch weer aan het werk gaat, mag de vijand dankbaar zijn, want hij/zij is al aangeschoten wild.

  Maar als u een bron heeft waarin dergelijke afspraken vermeld staan, lees ik het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren