Sabra en Shatila 29 jaar geleden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (28)

#1 Johan

En Sharon ligt al jaren in coma maar dat komt goed uit,die hoeft geen vragen meer te beantwoorden .
Geen oorlog meer in naam van het zionisme!
Maar waarom blijven israelische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid altijd onbestraft?

#2 L.Brusselman

‘Vreemde zaak dat hier nooit mensen voor zijn aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof, Het betreft hier toch genocide,Sharon was niet de enige verantwoordelijke aan Israelische kant.En hun christelijke handlangers blijven ook buiten schot.

#2.1 Bolke de big - Reactie op #2

Omdat oorlogsmisdadigers enkel bij de verliezende partij zitten.

#2.2 gbh - Reactie op #2

zou je niet eerst beginnen bij die vrolijke dutchbatters van je die in sebrenica de andere kant op keken voordat je commentaar levert op anderen?

#2.3 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.2

dat was lafheid, maar de Dutchbatters hebben niet expres Mladic opgetrommeld.

#2.4 Bolke de big - Reactie op #2.2

Hebt ik iets gemist?
Dutchbat heeft oorlogsmisdaden begaan?

#3 Anton

Libiërs vermoorden Palestijnen en dat is dan de schuld van de Israeli’s. De logica van een echte antisemiet.

#3.1 Prediker - Reactie op #3

Libanezen, Anton. Libiërs wonen in Noord-Afrika weet je nog? Je zit duidelijk diep in de materie.

Die vluchtelingenkampen waren omsingeld door de Israëlische strijdkrachten. Dus hoe kwamen de militietroepen van Hubeida daar binnen? En wat dacht Sjaron dat ze daar gingen doen? Theedrinken? En als hij aanvankelijk al dacht dat die falangisten enkel Palestijnse terroristen te grazen zouden nemen, waarom greep hij niet in toen hij zag dat er daar een bloedbad gaande was? Ik neem aan dat de Israëli’s af en toe een verrekijker pakten en keken wat er zich afspeelde in die vluchtelingenkampen, gezien het lawaai dat machinegeweren maken enzo.

#3.2 L.Brusselman - Reactie op #3.1

Sorry ik had jouw reactie nog niet gezien

#3.3 L.Brusselman - Reactie op #3

Voordat je iemand gaat beschuldigen zou ik mijn feiten maar eens proberen op een rijtje te krijgen.De Libiers de schuld in de schoenen schuiven van dit bloedbad is zo dom,het waren Libanezen.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.4 Frank - Reactie op #3

Anton, dream on. De verantwoordelijke falangistenleider Hobeika is door de Israëliërs in stukjes geblazen toen hij op het punt stond belastende getuigenissen tegen Sharon en de zijnen af te leggen. Hitler had ook Poolse, Nederlandse en andere oorlogsmisdadigers in zijn rangen, maar het waren toch echt de Duitsers die verantwoordelijk waren voor de holocaust. Dezelfde verantwoordelijkheid voor de slachting in Sabra en Shatila zal altijd aan Israël blijven kleven.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.5 piet de nuttige idioot - Reactie op #3

weer dat domme (of doortrapte) gegoochel met ‘antisemitisme’.
Ik heb zo m’n bezwaren bij het nazisme, maar heb hele prettige kennissen uit Duitsland. Anti-nazi is niet anti-Duits.

Overigens leert de geschiedenis (of de mythe, whatever) dat je er mee weg kan komen, de Romeinen kruisigden Jezus, maar de lokale bevolking kreeg het in de schoenen geschoven. Even je handen wassen en hopla.
En later nog doodleuk z’n sekte annexeren.
Maar ik dwaal af.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.6 Cali - Reactie op #3.5

Ah, duidelijk, je bent niet anti-semitisch, je bent gewoon anti-Joods

#3.7 piet de nuttige idioot - Reactie op #3.6

en ik probeer nog wel m’n ideeën in Jip- & Janneke-taal te verwoorden. Zelfs dat is Cali te moeilijk.
Eén ding klopt wel, je kan anti-joods zijn zonder anti-semitisch te zijn. Een Joden hatende Arabier is hooguit anti-semiet als hij een vreselijke hekel aan zichzelf heeft, gegeven het feit dat Arabieren ook Semiet zijn.
Maar dat gaat voor mij niet op.
Hooguit zou ik zelfhater zijn omdat een flink deel van m’n familie joods is/was. Voor wat het voorstelt. Voor mij is jodendom niet meer dan het aanhangen van een religie, dat fabeltje van de afstamming van een uitverkoren volk gaat er hier niet in.
Dus zodra dat je atheïst bent vervalt dat hele joods zijn. Vandaar dat is/was.

Nog sterker, een kennis van me die de in zijn ogen nobele zaak van Israël zeer toegedaan was heeft zich bekeerd, laten besnijden, moest allerlei cursussen doen en examens afleggen, en werd na een jaar of twee toegelaten tot de ‘uitverkoren familie’. Waar hij zich nu heel fanatiek toe rekent, compleet met vlechtjes van voorpost tot voorpost trekt op de Westbank, omdat dat een van God gegeven recht ‘zijn voorouders toegekend’ is. En hij gelooft het ook nog.

#3.8 Harm - Reactie op #3.6

Ah, duidelijk, Cali is gewoon anti-Palestijn, anti-arabier, en anti-moslim en vindt dat dat zo hoort.

Een overtuigd racist, die anderen van racisme beschuldigt, die dat niet willen zijn.
Leuke tactiek.

#3.9 Tzoimbo - Reactie op #3.8

Vrij irritante, maar geeuwverwekkende tactiek. Uiteindelijk wordt er zo vaak wolf geroepen dat het echte antisemitisme niet eens meer gezien wordt.

#3.10 pedro - Reactie op #3

Je hebt volkomen gelijk. We kunnen de Israëliërs geen enkele schuld verwijten. Ze stonden erbij en keken er naar en staken geen vinger uit om het te verhinderen. Net als die Europeanen, die in het verleden stonden te kijken hoe hun joodse medemensen af werden gevoerd, met als belangrijkste verschil, dat de Israëlische troepen wel de macht en de mogelijkheid hadden een eind te maken aan de slachting, maar formeel heb je volkomen gelijk. Moreel niet.

#4 L.Brusselman

Even terzijde een trip over memory lane ………http://weblogs.vpro.nl/radioarchief/2009/01/09/kritisch-of-antisemitisch-de-palestijnse-kwestie-in-1979/………. over acties van deJDL

#4.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #4
#4.2 L.Brusselman - Reactie op #4.1

Bedankt ik had het niet door.

#5 Tzoimbo

Een beetje Israël apologist had hier allang het feit te berde gebracht dat bij de belegering van diezelfde kampen door de Shi’itische Amal-militie in 1985 meer doden vielen dan bij de slachtpartij door de falangisten. Je moet hier ook alles zelf doen…

#5.1 L.Brusselman - Reactie op #5

Waar Amal drie jaar over deed deden de falange en Israel in iets meer als een etmaal,bovendien trok Amal niet de kampen in om iedereen inclusief vrouwen ,kinderen en bejaarden om te brengen.

#5.2 Tzoimbo - Reactie op #5.1

Nee, wat Amal deed, was wat Israël met Gaza nu al jaren doet: blokkeren en bombarderen. Maar goed, ik wil maar even zeggen dat de werkelijkheid in het Midden Oosten altijd net iets ingewikkelder is dan je denkt.

#5.3 gbh - Reactie op #5.2

dat mag je hier niet zeggen tzoimbo, de werkelijkheid is bij die groen linkers altijd heel erg simpel; israel is in alles fout en de rest daar is in alles goed, ook al zijn de feiten wel eens heel anders

#5.4 Tzoimbo - Reactie op #5.3

De werkelijkheid is voor beide kanten nogal simpel. Ofwel Israël is de onschuld zelve en alle Arabieren zijn er alleen maar op uit om Israël van de kaart te vegen wegens omg antisemitisme, ofwel is Israël het ergste regime sinds de nazi’s en wat de Arabische regimes/milities hun eigen bevolking en elkaar aandoen valt daarbij volledig in het niet.

#5.5 Prediker - Reactie op #5.3

Mijn probleem met deze kwestie is meer dat als om het even welke politieke entiteit rottigheid uithaalt, bijna niemand opstaat om het te verdedigen. Maar als Israël het doet, dan komen er binnen de kortste keren vanuit alle hoeken en gaten figuren aangetrippeld om het rechtte praten.

Het equivalent hiervan zou zijn dat als je over het lot van de Koerden schrijft, er meteen pro-Turkse scribenten opduiken om de Turkse politiek te legitimeren, of als je over de Tibetanen of de Falung Gong schrijft, er pro-Chinese scribenten opduiken, om de Chinese politiek te rechtvaardigen. Ik vermoed dat daar net zo afwijzend op gereageerd zou worden.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.6 pedro - Reactie op #5.3

Nu ook nog even de andere kant van het verhaal ondersteunen, gbh. Anders ben je geen haar beter dan wat jij groenlinksers hier noemt. Dan zie je alles ook maar van een kant, ook al zijn de feiten wel eens heel anders.

#5.7 L.Brusselman - Reactie op #5.2

@22 Daar zijn we het over eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*