Regering Johnson verliest meerderheid in parlement

De regering Johnson is haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt. Conservatief parlementslid Phillip Lee liep vandaag terwijl de premier sprak in het Britse Parlement ostentatief over naar de zijde van de oppositie. Hij sluit zich aan bij de Liberale Democraten.

Johnson roept met zijn eigenzinnige en ondemocratische optreden steeds meer weerstand op onder parlementsleden van zijn eigen partij. Eerder deze week dreigde Johnson dat Conservatieve parlementsleden die een no-deal blokkeren, volgende verkiezing niet op de kieslijst zullen worden geplaatst.

Die verkiezingen zouden er wel eens snel aan kunnen komen, want Downing Street 10 zegt tevens bereid te zijn nieuwe verkiezingen uit te schrijven, wanneer het Parlement een no-deal blokkeert.

Open artikel

Reacties (52)

#1 Hermie

Nieuwe verkiezingen dus. 14 Oktober. En ook nog en zee van tijd om een echte deal met de EU te sluiten.

#2 Cerridwen

@1: De deal met de EU is al gesloten, het probleem is dat de Britten zelf geen idee hebben wat ze nu eigenlijk willen. Dan is 3 maanden extra niet perse heel veel.

Verkiezingen 14 oktober zou kunnen – maar dat is beslist geen zekerheidje, het is ook heel aantrekkelijk om Johnson en zijn brexiteers nog even te laten bungelen, net zolang tot hun hypocrisie volstrekt duidelijk is.

De chaos is inmiddels totaal.

Toch jammer dat het scenario van een regering van nationale eenheid weer naar de achtergrond verdwenen is; de oppositie die via een referendum de brexit kwestie links of rechtsom oplost lijkt mij het meest logische in dit stadium.

#3 Wim

@1: 2/3 van het parlement moet daarmee instemmen. Tactisch gezien zou dat dom zijn van Labour.

@2: regering van nationale eenheid is onwaarschijnlijk omdat Labour ook al zo verdeeld is.
Alleen de LibDems zijn duidelijk met Remain.

#4 Co Stuifbergen

@2: Er is geen deal gesloten.
Er is een concept dat door het parlement verworpen werd.

Ik denk overigens dat er niet een ander concept komen zal vóór 31 oktober, maar misschien kan het VK zijn Brexit opnieuw uitstellen.
En dat kan zo jaren doorgaan, tot de Britten weten wat ze willen.

#5 Cerridwen

@4: Jawel, er is een akkoord gesloten over de Uittredingsovereenkomst tussen de EU en het VK. Het parlement van het VK is niet akkoord met ratificatie, maar dat doet niets af dat er een akkoord ligt waar verder niet meer over onderhandeld wordt.

Deze overeenkomst is ook het probleem niet. Het echte probleem is dat de Britten het totaal oneens zijn over de toekomstige relatie met de EU, waarbij de verwachtingen vaak ook nogal onrealistisch zijn. Vandaar ook de backstop; de EU wil niet het risico lopen dat de Ierse grens dichtgaat omdat de Britten niet weten wat ze willen.

#6 Wim

@5: als ik een auto wil kopen en niet akkoord ga met de verkoopprijs, is er dan een deal?

#7 Cerridwen

@6: De Britse regering is akkoord gegaan, dus je analogie klopt niet.
Als je perse een analogie wilt: jij bent akkoord met de autodealer over een auto, maar je vrouw stelt allerlei onredelijke extra eisen en je inwonende schoonmoeder met stemrecht wil helemaal geen nieuwe auto. Je krijgt de deal er thuis niet door, maar de deal ligt er wel degelijk.

#8 Prediker

@7 Als mijn vrouw mee moet tekenen met de aankoop, kan ik een overeenkomst hebben met de autoverkoper, maar die overeenkomst is dan niet rechtsgeldig totdat ik mijn vrouw zover krijg dat ze tekent.

Er ligt dan een overeenkomst op tafel, maar voor hetzelfde geld gaat de koop niet door.

#9 Wim

Zo dat waar weer spektakel zeg. Er was iemand die meteen na de uitslag riep: “No good start Boris!”

#10 Krispijn Beek

@0 maak van die kop maar: Johnson verliest eerste stemming over zijn Brexit plannen met 328 tegen 301 stemmen, een verschil van 27 zetels:
https://www.theguardian.com/politics/2019/sep/03/boris-johnson-suffers-commons-defeat-as-tories-turn-against-him
Morgen verder als Johnson verkiezingen erdoor probeert te kijgen. Mijn inschatting: hij behoudt z’n 100% score van verloren stemmingen.

#11 Hans Custers
#12 Prediker

Johnson heeft 21 rebellerende parlementsleden uit de Conservatieve fractie laten zetten, waaronder Philip Hammond, die onder het vorige kabinet nog Chancellor was.

Dat kun je als leider natuurlijk helemaal niet maken. Betekent dat je je eigen partij niet bij elkaar kunt houden. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen, maar ik denk dat dit het begin van het einde van Johnsons politieke carrière zal betekenen.

#13 Cheradenine Zakalwe

Ook fijn is dat Johnson, in geval van nieuwe verkiezingen, de datum mag prikken. Hij kan beloven om die datum op half oktober te zetten, en als het parlement dan instemt met nieuwe verkiezingen, zelf doodleuk de datum verschuiven tot 2-3 november. Dan heeft ie *en* z’n harde no deal Brexit, *en* een grote kans om de verkiezingen te winnen, omdat vlak na 31 oktober de ellende van een no deal Brexit de kiezer nog niet vol zullen raken. Kan ie mooi 5 jaar als PM blijven zitten, en de shitstorm uitzitten in de hoop dat men na 5 jaar vergeten is wie er verantwoordelijk is voor de ellende.

#14 Christian Jongeneel

Mijn inschatting voor vandaag:

1 Boris stelt nieuwe verkiezingen voor op 15 oktober. Wordt verworpen omdat ‘no-deal’ dan boven de markt blijft hangen.

2 Parlement gebiedt regering uitstel te vragen voor Brexit. Boris zegt toe.

3 Boris stelt nieuwe verkiezingen voor op 15 oktober. Na toezegging (2) is hier een meerderheid voor.

4 Boris legt uit dat hij met toezegging (2) bedoelde: ‘op 16 oktober’

Als Boris de verkiezingen wint, laat hij (2) weer intrekken op 16 oktober en komt er een no-deal Brexit op 31 oktober. Als hij verliest duurt de chaos voort.

#15 Wim

Het probleem voor Johnson is dat elke zogenaamde deadline geen harde deadline bleek. Dat zagen we onder May. Dan heeft dreigen met no deal ook geen zin. Labour zal denk ik op geen enkele manier meewerken aan een situatie waarin no deal het resultaat is. Eerst zullen ze die no deal van tafel vegen om Johnson nog bozer te maken. Dan zullen er wel verkiezingen moeten komen. Laten ze die maar houden op 31 oktober (o ironie). Daarin winnen de Conservatieven maar halen geen absolute meerderheid en ook geen werkbare meerderheid met een splintergroep. De LibDems kunnen een meerderheid vormen met Labour. Veel succes ermee!

#16 Bismarck

@15: Nou ja, nieuwe verkiezingen moeten er niet per se komen. Alleen moet de meerderheid die tegen no deal is het dan wel eens worden over een premier, die als enige taken meekrijgt Brexit uitstellen en een manier bedenken om tot een besluit over het of en zo ja de vorm van de Brexit te komen (ik vermoed dat dat vrijwel alleen in een referendum zal kunnen, want in het Lagerhuis is voor geen enkele optie een meerderheid en het is niet bepaald zeker dat verkiezingen daar verandering in brengen).

#17 Jos van Dijk

Johnson maakt het de EU ook nog eens steeds moeilijker om de crisis tot een oplossing te brengen.

#18 Bolke

Nou, waar zijn al die mensen die van de week nog riepen dat 2 weken nooit tijd genoeg was voor het parlement om in te grijpen?

1 dag hadden ze nodig, al die poeha over de schorsing van het parlement was dus zwaar overtrokken.

#19 Cerridwen

@18: 1 dag was zeker niet genoeg, ze zijn nog wel even bezig met alle stadia van dit wetsvoorstel doorlopen. En dit is dan nog slechts een wet die om uitstel vraagt, niet iets substantieels.

Dat Johnson zijn doel met de schorsing voorlopig niet lijkt te realiseren wil niet zeggen dat de poeha onterecht is.

#20 Christian Jongeneel

@14 Men vertrouwt Boris voor geen meter. Geen meerderheid voor verkiezingen voordat het uitstel een feit is.

#21 Bolke

@19: 1 dag was zeker wel genoeg, de wet die een BoJo dwingt om uitstel aan te vragen wordt morgen al ingediend en over gestemd.

#22 Prediker

@19 Ja, hoe zit het eigenlijk met die schorsing? Ik dacht dat Johnson het bijeenroepen van het parlement tot half oktober had geprorogeerd, maar kennelijk hebben ze daar een stokje voor gestoken?

Of moet het parlement eventuele spaken in het no deal Brexit-wiel allemaal deze week bedisseld hebben omdat ze er daarna een maand tussenuit gaat?

Afijn, Johnson begint in rap tempo het vertrouwen van zijn eigen partijgenoten te verliezen. Dat is alvast winst.

#23 Bismarck

@21: In het Lagerhuis ja. Daarna moet ie nog door het hogerhuis. En in dat hogerhuis heeft de Conservatieve minderheid inmiddels alle mogelijke vertragingstactieken aangegrepen, die in combinatie met de wijze van stemmen (daar moeten alle leden van het huis, per motie, een rondje door het gebouw voor lopen) het best wel twijfelachtig maken of de wet erdoor komt, voor het parlement door Bojo is weggestuurd.

@22: Die is er nog steeds en gaat 10 september in, tot 14 oktober).

#24 Bolke

@23: Ook die kunnen het geen 2 weken rekken en dat weet je ook wel.

Vanuit een EU standpunt zou ik juist op een No-deal aansturen, kost wel wat, maar dan kun je na een half jaar als het VK met hangende pootjes terug komt mooi wat eisen stellen aan een hernieuwd lidmaatschap zoals verplichte invoering van de euro etc.

Je kan geen omelet bakken zonder wat eieren te bakken.

#25 Hans Custers

@24

Johnson blijkt uitstekend in staat om er op eigen kracht een enorme puinhoop van te maken, zo blijkt. Voorlopig hoeft de EU niet meer te doen dan rustig achterover te leunen. Ik zou zeggen dat ze Johnson vooral zo weinig mogelijk gelegenheid moeten geven om de schuld op de EU af te schuiven.

#26 Joop

Kleinzoon van Winston Churchill:

After being expelled from the Conservatives for rebelling against No Deal, Nicholas Soames pays tribute to Boris Johnson, “whose serial disloyalty has been such an inspiration”

#27 Wim

Welke trucs heeft Johnson nog in petto? Misschien de wet niet naar de koningin sturen?

https://www.trouw.nl/buitenland/boris-johnson-heeft-alles-in-het-brexit-schaakspel-allang-uitgedacht~b0346a64/

#28 Prediker

Die is er nog steeds en gaat 10 september in, tot 14 oktober.

@23 Ah, kijk, dat is verhelderend. Dank! Dus het parlement heeft nog een dag of vijf om spaken in de wielen van die no deal-brexit te steken.

#29 Prediker

@27 Ach ja, Johnson de grote schaker. Nou voorlopig is hij er vooral in geslaagd om de Conservatieve Partij te splijten en muiterij binnen eigen rangen te organiseren.

Hij had er nog beter aan gedaan om voor de vorm nog een keer te onderhandelen met de EU-gezanten en dan naar het parlement terug te keren met de boodschap: sorry jongens, maar dat Brexit-verhaal gaat ‘m niet worden: te prijs is te hoog en we komen er niet uit.

Desnoods had ‘ie kunnen vragen om meer privileges voor het VK bínnen de EU.

Dan was hij de geschiedenis ingegaan als de man die leiderschap toonde en het land had gered; en hij had bovendien de argumenten aan zijn kant gehad.

Had ‘ie de Brexiteers wel de mond moeten snoeren of de tent uit moeten jagen, maar dat zou op termijn vermoedelijk beter zijn geweest voor de Conservatieve Partij dan dat je allerlei gematigde en principiële leden de partij uit zet. Laten de extremisten zich maar aansluiten bij de Brexit party.

Maar kennelijk heeft Johnson gegokt dat het opportuner voor hem is door te gaan op de ingeslagen weg, en die zo extreem mogelijk te vervolgen. Waanzin, want de Britse regering zelf maakt zich reeds op voor tekorten en chaotische toestanden.

#30 Bismarck

@24: Twee weken? Vier dagen, inclusief het weekend bedoel je. Als je de link even opent, kun je lezen dat er nu blijkbaar al meer dan 100 onzin-amendementen klaarliggen. Alleen al het stemmen zelf daarover kost meer dan 25 uur (een kwartier per motie). Bovendien moet er over elk amendement gedebatteerd (kunnen) worden en uiteraard na het (waarschijnlijk) wegstemmen van alle amendementen ook nog een keer over de wet zelf. Tenzij ze er weekend- en nachtwerk van gaan maken, halen ze dat niet voor 109 september (blijkbaar gaat Bojo nog eerder schorsen).

#31 Bolke

@30: ze hebben ook nog 2 weken NA de schorsing.

#32 Bismarck

@31: Niet voor deze wet, die immers stelt dat er op 19 oktober (dus enkele dagen na beëindiging van de schorsing) een aanvraag voor uitstel naar de EU moet gaan, als er dan nog geen akkoord over een deal is. Die wet is zijn houdbaarheid en doel al meteen voorbij als ie na die datum aangenomen wordt (even los van het feit dat Bojo dan bovendien wel heel veel mogelijkheden heeft om hem nog een paar dagen te vertragen om alsnog zijn zin door te drijven). Vergeet bovendien niet dat pas na een Britse aanvraag een verlenging akkoord bevonden kan worden door de EU en dat alle lidstaten akkoord moeten gaan. Zelfs als dat een formaliteit is (en dat weten we ook nog niet zeker, met dank aan een paar Oost-Europese lidstaten), kost het toch nog een paar dagen. Die twee weken zijn er gewoonweg niet en hoeveel tijd er precies wel is, is erg onduidelijk. Vandaar dat er maar beter een maand eerder een dwangbevel voor Bojo ligt, want anders vindt hij heel waarschijnlijk een weg om zijn zin (de crash out) te bewerkstelligen.

#33 Wim

Regering zegt dat het vrijdag rond is.

https://www.bbc.com/news/uk-politics-49588186

#34 Hermie

@29: Onderhandelingen lopen natuurlijk gewoon door. 31 Oktober is voor Johnson het doel. Met grote voorkeur met een deal natuurlijk. Als de No deal optie wegvalt dan is er nog 1 optie over: een deal. Dan is de vlucht vooruit nog de beste optie: Regel de komende 7 weken samen met Ierland wat je toch moet gaan regelen de komende jaren.

#35 Lmgikke

@33 ze moeten wel, enige optie is nu de wet aannemen, aanbieden aan de Queen. Dan gaat labour overstag voor de verkiezingen.

Johnson heeft campagne al klaar: angst voor Corbyn zou hem een overwinning moeten bezorgen.

15 oktober verkiezingen, winst voor Johnson

Daarna: zie, het volk kiest voor brexit.

Nieuw parlement heeft dan mandaat. Nieuwe wet die de no-deal wet ongedaan maakt.

Boris gaat naar EU top half oktober voor nieuwe deal, nodeal brexit als chantage/pressure.

Dan is het aan de EU of die heronderhandelen. Maakt Boris niet uit wat EU doet. Wel nieuwe deal, dan is hij de held, het ‘politieke genie’. Geen nieuwe deal, dan no-deal brexit en legt Boris alle schuld voor de negatieve effecten bij de EU. Maar hij maakt zijn verkiezingsbelofte waar.

………

Dat de Britten zo idioot zijn hun land , economie en welvaart te verkwanselen vanwege angst voor Corbyn zie ik nog wel gebeuren.

Het zou overigens een meesterzet zijn als Corbyn dit ziet en net voor de verkiezingen opstapt.

#36 Wim

@35: Labour zal er wel voor zorgen dat de verkiezingen pas in november plaats vinden. Eerst zullen ze Johnson met heel veel lood in de schoenen naar Brussel sturen om uitstel aan te vragen. Wat een complete vernedering zal zijn. Dan kunnen ze hem in de campagne om de oren slaan met de belofte dat hij Brexit zou leveren en gefaald heeft.

Ik denk dat de Conservatieven aan de ene kant via Johnson de verkiezingen hopen te winnen maar aan de andere kant hem z.s.m. aan de kant willen schuiven omdat dan vast staat dat de harde lijn niet gewerkt heeft.

#38 majava

@34:

Onderhandelingen lopen natuurlijk gewoon door.

Ik weet niet onder welke steen jij leeft, of welke Twitter bubble je voor jezelf hebt gebouwd, maar op een aantal plekken had ik al kunnen lezen dat er niks gebeurt. Helemaal niks. Koffie leuten, ja.
https://twitter.com/carolecadwalla/status/1169510203584393216

#39 Joop

Wat een tragedie, het lijkt wel door Shakespeare geschreven.

#40 majava

@39: Dat is het inderdaad. En je leest veel voor wat het betekent voor de economie, voor internationale relaties en zelfs voor vrede, met name in Ierland, maar waar je bijna niks over ziet in de media, is wat het doet met de levens van de meer dan 3+1 miljoen EU’ers in de UK en vice versa.

Het is n.l. één ding dat ik als Finse NLer straks wellicht moet oppassen met iets te bestellen vanuit UK, het is wel even wat anders voor de Duitse vader met baan en huis in Bradford die al jaren gewoon niet weet waar ‘ie straks aan toe is, behalve dat ‘ie nu al her en der wordt uitgekotst. Heerlijk toch, taking back your country.

#41 Hermie

@38: Dan zal BoJo toch meer z’n best moeten doen. Het lijkt er nu op dat de No deal optie gaat vervallen en blijft er slechts de “Deal” optie over. Als BoJo op 31 Oktober uit de EU wil….

#42 Spam

@41 er is ook geen “Deal” die op goedkeuring van het parlement kan regelen. Niet de bestaande May-deal en niet de hypothetische Boris-deal.

Het wordt gewoon weer uitstel. Wellicht nu met strengere voorwaarden dan Tusks eerdere ‘doe er wat nuttigs mee’.

Of toch nog een no-deal exit. Omdat Boris die er op slinkse wijze doordrukt of omdat de EU niet instemt met uitstel. Al is het onwaarschijnlijk dat de EU de trekker overhaalt. Dat laten ze het VK liever zelf doen.

#43 Christian Jongeneel

@41 De No Deal optie is niet vervallen. Er gaat op 19 oktober een verzoek om uitstel naar de EU (die daar schoorvoetend mee zal instemmen om niet de schuld van het debakel te krijgen). Daarna ligt de optie sowieso weer op tafel.

Daarom wil Boris op 15 oktober verkiezingen. Als hij die wint wordt het uitstelverzoek weer ingetrokken.

#44 tigger

@43:

(die daar schoorvoetend mee zal instemmen om niet de schuld van het debakel te krijgen)

Dat is nog maar de vraag, vorige keer had Frankrijk ook al weinig zin meer in een verlenging. Misschien moet de EU het maar forceren, vertrekken of de Brexit (voorlopig) intrekken.

#45 Wim

Misschien dat de EU leiders Johnson maar naar Brussel moeten roepen en vragen wat hij nu wil. Nu zit men straks met 5 weken machtsvacuüm en onderhandelen doet Johnson toch niet.

#46 beugwant

@37: Ik vind BJ een beter acroniem. Vooral ook omdat hij echt zuigt.

#47 Hermie

@43: De belofte van BoJo om de EU uiterlijk 31 oktober te verlaten blijft staan. Kan dat nog met een No deal?

#48 Bolke

Blijft staan dat al die roeptoeters hier het fout hadden toen ze zeiden dat het parlement nooit meer genoeg tijd zou hebben om BoJo tegen te houden door de schorsing van het parlement.

En dat het absoluut onmogelijk was om een wet er in een dag door te jassen vanwege alle procedures, nou oke, het was 1,5 dag en geen dag, stelletje zwartkijkers.

#49 Wim

@47: als Johnson de koningin vraagt om de wet tegen no deal niet goed te keuren. Daarmee zou hij het parlement negeren. Dat zou wel heel controversieel zijn. We zullen maandag moeten afwachten.

#50 Karin van der Stoop

No deal off the table. Dus dat kan alleen maar uitstel worden. Zucht.

#51 Wim

@50: dat is nog maar de vraag. Eerst moet ie naar de koningin. Later zou Johnson nog kunnen opstappen, dan hoeft ie niet naar Brussel om uitstel te vragen. Iets waarvan hij altijd gezegd heeft het nooit te zullen doen. Wie moet er dan uitstel vragen? De EU zou de druk ook nog op kunnen voeren door te dreigen geen uitstel te verlenen. Zou een land een veto durven uit te spreken? Als er een ongeluk gebeurd kan no deal zomaar het resultaat zijn.

#52 Hermie

#Brexit. We naderen de ontknoping. EU tevreden, Ierland tevreden, Johnson tevreden. 2/3 van de mensen in Noord Ierland tevreden. Wie gaat er nog voorliggen en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*