Zegt Prof. dr. ir. Bruno De Meulenaer, hoogleraar Levensmiddelen, Chemie en Humane Voeding aan de universiteit van Gent, en die kan het weten, want hij heeft er voor doorgeleerd.
Verder vernietigt het koken van voedsel bepaalde gifstoffen, maakt het chemische bouwstoffen beter opneembaar voor het lichaam, aten de oermensen vlees en wijkt het spijsverteringsstelsel van planteneters behoorlijk af van dat van omnivoren als mensen.
Reacties (12)
Raw Food Not Enough to Feed Big Brains
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/10/raw-food-not-enough-to-feed-big-.html
En voedsel frituren creert bepaalde gifstoffen. Ben zelf geen gezonde eter, maar vind het apart dat er veel aandacht is voor de enkele rauweter terwijl ondertussen een meerderheid van de Nederlanders met overgewicht kampt door het regelmatig naar binnen werken van gefrituurde happen, frisdrank, koekjes en snoep.
Zou fijn zijn als de professor zich eens echt zou verdiepen in de materie. Ik moet de eerste rauw-voedsel eter nog tegen komen die rauwe aardappelen eet.
En @1: de oermens had geen blender en ook geen grootschalige landbouw waardoor de moderne mensen ongelimiteerde hoeveelheden groente, noten en nog veel meer kan nuttigen om toch voldoende goede dingen binnen te krijgen.
@3 ongelimiteerd en sargasso. Ik kon een glimlach niet onderdrukken :)
en verder is het nogal irrelevant. onze beschaving is een blip in de evolutie en onze natuurlijke voeding. je blender is een anomalie.
@2 frituren elimineert ook gifstoffen, met name bij patatten, moet je ze wel in dierlijke vetten, of kokosolie, frituren.
edit; ik weet niet of het nodig is maar dit is dus geen getrol ( ivm met de “verwerpelijke” verzadigde vetten; just to be on the safe side)
De Meulenaar móet problemen in rauw eten zien want hij is promotor van (wordt gevoed door) de levensmiddelenindustrie. Laten de rauweters voor wat betreft eenzijdigheid en balans nu net het tegenovergestelde beweren …
Over giftigheid gesproken: digestieve leukocytose is een proces dat optreedt wanneer men gekookt voedsel tot zich neemt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons. Het eten dat je zou moeten voeden, wordt afgestoten.
Wanneer voedsel rauw wordt gegeten komt dit fenomeen niet voor. Dit betekent dat wanneer men “rauw” eet het immuunsysteem optimaal functioneert omdat het zich niet met voedselverwerking bezig hoeft te houden.
Rauw eten is voor veel rawfooders meer een levenswijze dan een dieet. Het is meer een holistisch concept waarbij natuur en mens in harmonie met elkaar leven op deze kwetsbare planeet. Dierenleed en overconsumptie maken geen onderdeel uit van dit dieet.
@1: Soms is het makkelijker om een theorie onder druk van de sociale realiteit (culturele mythe) te veranderen dan ideeën in overeenstemming met deze realiteit te verklaren …
We hebben ons brein juist te danken aan rauw plantaardig voedsel: lees Left in the Dark, ‘The Biological Origins of the Fall From Grace’ van Tony Wright.
http://leftinthedark.org.uk/node/4
http://www.rawfoodrecipes.co.uk/Topics/L/Left%20in%20the%20Dark.htm
@7 Ik heb de pagina waarnaar je linkt gelezen. Was dat grappig bedoeld ? Dat gewauwel neem je toch niet serieus ?
“humanity is suffering from a progressive neurodegenerative condition that has distorted our perception and altered our sense of self.”
En dat allemaal omdat we ons eten boven een vuurtje houden :-/
Van vlees is het duidelijk, dat kun je beter koken. Maar ook van groente is het nog lang geen uitgemaakte zaak is of ongekookt gezonder is dan gekookt:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=raw-veggies-are-healthier
@2
Wil je nu werkelijk beweren dat er geen aandacht voor overgewicht is?
@9: Niet in dezelfde verhouding.
@10,
In verhouding met wat, lichaamsgewicht?
Er is doorgaans géén aandacht voor rauweters, eigenlijk alleen voor dit extreme geval waarbij vooral speelt: (opgezochte) publiciteit + schending v.d. leerplicht.
Turf voor de grap eens hoeveel televisieprogramma’s je dagelijks tegenkomt die overgewicht behandelen, of hoeveel maatregelen er op dat vlak dagelijks worden voorgesteld of reeds van kracht zijn.
Ik denk dat je zult vinden dat het wel goed zit met die verhouding …
@11: In verhouding tot het probleem. In Nederland zijn er miljoenen met overgewicht. Pas als er honderdduizenden rauweters zouden zijn heb je een puntje. Dat betwijfel ik.
De reden waarom we dit nu uitvoerig bespreken is omdat we blijkbaar niemand anders kunnen laten zijn zonder daar een uitgesproken mening over te hebben.