Naturalisatie goed voor integratie van immigranten

ONDERZOEK - Floris Peters onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht de relatie tussen naturalisatie en integratie van immigranten. Zijn conclusie: immigranten die de Nederlandse nationaliteit aannemen hebben meer kans op een baan, verdienen beter en wonen vaker in een koophuis.

In sum, findings in this dissertation support the notion that citizenship can be a stepping stone for the integration of immigrants, and provide policy-makers with important insights to get the most out of legal status transitions of immigrants.

Open waanlink

 1. 1

  Zou het niet zo kunnen zijn dat immigranten die snel naturaliseren meer belang hechten aan integratie en daardoor beter presteren in plaats van dat alleen het verkrijgen van een Nederlands paspoort je kansen vergroot ?

 2. 2

  @1 Precies. Zonder het onderzoek te hebben gelezen denk ik ook meteen aan een omgekeerde causaliteit.

  Immigranten met een goede baan en koophuis hebben uitzicht op levensloop dat zich geheel in Nederland afspeelt en zijn hierdoor eerder geneigd te naturaliseren, zo zou je denken.

  Maar blijkbaar is dit “citizenship premium” wel degelijk een fenomeen waar aardig wat onderzoek naar is gedaan. Positief signaal richting werkgevers en dergelijke. Geen idee of dat empirisch allemaal hard te maken is.

 3. 3

  @1: Dat lijkt er niet op:

  “Findings show that the propensity to naturalise depends on the individual life situation of immigrants, but is also conditioned by the institutional context of the destination country. Migrants naturalise less quickly and less often under more restrictive citizenship policies. The analyses also confirm that citizenship acquisition can provide a boost to the probability of employment, earnings from labour, and opportunities for homeownership of immigrants. However, the process by which citizenship is acquired matters for associated outcomes. Citizenship for instance has a bigger impact if it is acquired relatively early in the settlement process.”

 4. 4

  Migrants naturalise less quickly and less often under more restrictive citizenship policies.

  @3 Dit is het equivalent van zeggen dat een bank minder snel vlam vat als deze gemaakt is van brandwerende materialen. Naturalisatie is namelijk iets anders dan ‘integratie’ of zelfs ‘assimilatie’.

  The analyses also confirm that citizenship acquisition can provide a boost to the probability of employment…

  ‘Can’ is iets anders dan dat het dat ook daadwerkelijk doet. Je kunt allerlei laagopgeleide en analfabete economische migranten namelijk wel de Nederlandse nationaliteit toekennen, maar dat maakt hun kansen op de arbeidsmarkt er echt niet groter op.

  Dus over welke demografische groepen hebben we het precies?

 5. 5

  @4: Ik quote slechts het abstract, ik heb nog geen tijd gehad om de studies te bekijken.

  Ik denk, dat het ook voor lager opgeleiden een stuk makkelijker wordt als ze de Nederlandse nationaliteit hebben, maar dat is een eigen inschatting.

 6. 6

  Een vriend van mij is met een buitenlandse getrouwd. Zij is zes jaar werkloos geweest, daarna kon ze de Nederlandse nationaliteit aanvragen en had ze vrijwel direct werk (n=1)

 7. 7

  Goh wat gek, met een paspoort van het land waar je woont kom je makkelijker aan een baan, huis (bankrekening, lening, opleiding, verzekering, partner, …) in dat land. Ik vind het eigenlijk een beetje raar dat er hierboven getwijfeld wordt aan die wagenwijd open deur.

 8. 8

  Zonder verdere inhoud van het artikel als wat hier genoemd staat of in de waanlink, vind ik dit ook een ‘van dik hout zaagt men planken’ boodschap. Het moet in het geheel niet verrassen dat wanneer men voldoet aan de eisen van de overheid om burger te zijn, je beter integreert, zeker als die eisen bedacht zijn om succesvolle integratie te bevorderen. Naast dat, blijven er nog voldoende vragen over: worden er wel dezelfde groepen vergeleken, dat wil zeggen: zijn de groepen geheel gelijk (opleidingsniveau, integratiebereidheid, socioeconomisch, taalbeheersing van de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse cultuur) waarbij de enige variabele het paspoort is? En zelfs als dat zo is, dan moet het toch alsnog niet verbazen dat je met een Nederlands paspoort nou makkelijker in Nederland beweegt dan zonder, vanwege simpelweg het hebben van een BSN en hoe instanties dat gegeven gebruiken?

  Het zal vast een goed, gedegen onderzoek zijn. En om te bevestigen dat de deuren die opengetrapt zijn inderdaad open waren is ook een taak van de wetenschap. Maar erg baanbrekend klinkt het mij niet in de oren.

 9. 9

  @8:
  “dan moet het toch alsnog niet verbazen dat je met een Nederlands paspoort nou makkelijker in Nederland beweegt dan zonder, vanwege simpelweg het hebben van een BSN en hoe instanties dat gegeven gebruiken?”

  Op zich niet, maar er zijn een heleboel mensen die daar heel anders over denken. De Nederlandse regering, bijvoorbeeld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren