Londense moslims organiseren kerstfeestjes voor de hele buurt

Eerder dit jaar organiseerden niet-moslims in hetzelfde East End reeds Eid-feesten voor moslims. Die reiken met deze kerstfuif de hand terug.

Opmerkelijk, want het gaat om een van de Londense deelgemeenten (Tower Hamlets) waar volgens Melanie Philips, de Telegraaf en GeenStijl de sjaria zou regeren, en moslims mogen volgens orthodoxere interpretaties van de islam geen christelijke feesten vieren.

Het idee (en het geld) komt van de gemeentelijke woningvoorziening, waarna twee buurtverenigingen het initiatief oppakten en mensen charterden om de feesten te organiseren.

Open waanlink

 1. 1

  Hundreds of council tenants have kicked off the festive season in London’s multi-cultural East End by celebrating a faith that’s not their own.

  moslims mogen volgens orthodoxere interpretaties van de islam geen christelijke feesten vieren

  Hoewel het kerstfeest vrij lang door de christenen is gekaapt, zie ik het toch niet echt als een christelijk feest. Belangrijkste aspecten (voor mij) zijn de kerstboom en vooral heel veel vreten en heel veel familien. En dat deden de germanen al toen Jezus en Mohammed nog niet eens geboren waren. In veel landen heet het feest nog ongeveer net als toen (Joel, Jul, Noel). Wij noemen het tegenwoordig naar de christenen, maar het is in essentie toch nog gewoon precies hetzelfde feest? Of vieren we een ander feest dan pakweg de Finnen? Volgens mij niet.

  Het Vaticaan plaatst pas sinds 1982 een kerstboom. Mijn voorouders deden dat waarschijnlijk al toen het jezus nog bedacht moest worden.

  Ook in flink zuidelijker streken werden al heel lang dergelijke feesten gevierd, waarschijnlijk ook wel in de ontstaansregionen van de islam. Dus mij is niet helemaal duidelijk waarom het nou precies nieuwswaardig zou zijn dat engelse moslims een al dan niet christelijk feest vieren met allerlei niet-christelijke moderne tradities zoals de door coca cola gepopulariseerde verbastering van sinterklaas met een bizar slecht passende baard, helemaal voor een moslim, die toch meer verstand van baarden zou moeten hebben dan de gemiddelde Germaan of Kelt:-)

 2. 2

  Onduidelijk verhaal. Wie organiseert nu precies wat en – precair -wie dokt?

  Verder begrijp ik dat we blij mogen zijn, of eigenlijk dat moeten, dat Moslims Kerstfeest met ons willen vieren. Nou ze hier toch zijn.

 3. 6

  @5

  Jaja, alle moslims in Nederland vernielen kerstbomen, zo is dat.

  Je hersenen raken verweekt (voor zover dat nog verder mogelijk is bij jou) als je teveel GeenStijl leest. Incidenten ga je dan terugvoeren op een hele groep.

 4. 11

  1. @ 6 ‘Incidenten ga je dan terugvoeren op een hele groep.’

  2. @ 9 ….’alsof je een bange moslimhatende reactionair bent.’

  Ad 1.
  Incidenten terugvoeren op een groep kan in principe altijd, en is soms gewenst. Omvang van criminaliteit, en aard: moord of diefstal, met kogel of met mes, hebben altijd een culturele achtergrond = groepsachtergrond. Een enkele absolute individu daargelaten. In de individualistsch ingerichte Westerse landen zie je die nog het meest.

  Criminologen – als ze hun werk doen – verdiepen zich in die achtergrond, dit i.v.m. misdaadbestrijding. Ook het grote publiek heeft bij veelvuldiger voorkomen van (een) misdaad
  neiging die een groep aan te wrijven. Dat is natúúrlijk, niet gek, maar het moet in onze moderne maatschappij door experts worden bijgestuurd. Dat is werk voor sociologen, maar die hebben ons tot nu toe bedrogen.

  Ad 2.
  Ik laat het woord ‘alsof’ buiten beschouwing. Daarna mijn apologie.
  Van de Islam, dat Geloof, weet ik theoretisch en uit ervaring dat zij Christenen, Joden, Hindus, Buddhisten enz. minachten en haten, van ouds, vandaag. En het die haat die ik haat.

  Die Islam-afkeer is geen zaak van ontspoorde individuele islamieten, maar ‘core-business’ van de Islam. Jihad! Verdiep je maar eens in de Geschiedenis van India en gruw. En neem de verhalen van de Oude van de Berg er ook bij. Die doen verrassend modern aan.

  Ben ik bang voor de Islam? Van ‘angst’ zegt men dat hij een slechte raadgever is, en dat zal wel, maar hij is ook een natuurlijke waarschuwer en als zodanig te respecteren.

  Ben ik reactionair? Neen, ik ben modern + realist. Ik houd ervan achterlijkheid te bestrijden, zoals: rituele besnijdenis, vrouwen kankerhoer noemen, vrouwen institutioneel degraderen en ze eventueel stenigen, en dat en nog veel meer en verschrikkelijk om te zeggen ook tegenwoordig hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren