Publiciteitsgeil

Een dozijn aanplakbiljetten. Dat blijkt er waar te zijn van de ‘Shariah-controlled Zone’ in Londen waar vorige week enige ophef over ontstond in kranten en op internet. Wat was er aan de hand? Er was een nieuw clubje moslimfundamentalisten in town, ‘Muslims against Crusades‘, en om te laten zien dat ze de zaken groots aanpakten hadden ze meteen maar even de wijk Waltham Forest uitgeroepen tot voorpost van het kalifaat.

Sensatie in de media natuurlijk: ‘Islamic extremists set up Sharia law controlled zones in British cities‘, kopte de Daily Mail. ‘Islamitische fundamentalisten nemen Londense wijk over‘, papegaaide de Telegraaf. Amanda Kluveld – er altijd als de kippen bij om moslims als het sluipende gevaar voor te stellen – wijdde er twee weken eerder al een suggestieve column aan, en ook Pritt Stift van GeenStijl stonk er met open ogen in.

Maar wat was er nu eigenlijk van waar? Een blogger namens de New English Review – een conservatief blog dat veel bijdragen heeft van Theodore Dalrymple – moest toch in de buurt zijn en maakte een wandelingetje door de wijk.

Grootspraak

Wat blijkt? Het gebral van het clubje baardmansen over een ‘sjaria-gecontroleerde gebied’ blijkt niet meer dan bluf en grootspraak.

  “We spotted maybe a dozen [posters]; not the hundreds and thousands threatened. I know that none were spotted mid-week in Walthamstow market, the shopping mall and the vicinity. Many of the posters had been torn down only to be replaced with pristine ones, which may not remain so for very long.”
  “The posters also say no to pornography and prostitution, and drugs. No one could argue with that. Except: there is a motel about 100 yards away from these posters where vice is a thriving trade and I am told that Muslim men are among the most regular customers.”

Vreemd, een door de sjaria beheerst gebied waar drugs en prositutie welig tieren en openlijk gepraktiseerd worden. Je zou toch verwachten dat de haraam-politie er met zwepen voor dat hotel zou staan om de hoertjes en hun klanten van hun zondige wegen af te brengen, en baardenbrigades iedereen molesteren die in het openbaar een biertje drinkt. Niets van dat alles.

Islamitische Wilders

Wie zich een beetje verdiept in de bedenker van de actie, Anjem Choudary, komt er al gauw achter dat het hier om een publiciteitsstunt gaat. Sinds de Britse geheime dienst en justitie een einde hebben gemaakt aan zijn dagen als jihadistisch touroperator, is het choqueren van de publieke opinie Choudary’s vaste modus operandi: zoveel mogelijk kabaal maken en de enge moslim uithangen, zo hard mogelijk brullen en sjaria en jihad roepen en zo de media de moslim-boeman geven waar ze naar verlangen. En met succes, want die media tuimelen keer op keer over hem heen met verzoeken om een quoot of een televisieinterview. Dat levert de man bakken gratis publiciteit op, maakt hem berucht, en brengt hem zo nieuwe volgelingen – jongens die boos zijn op de wereld en een helder en hard tegengeluid zoeken tegen de huidige Britse maatschappij. Geert Wilders had het Choudary niet kunnen verbeteren.

Dus als zijn islamofobe tegenhanger naar het Britse hogerhuis komt om diens film Fitna toe te lichten, trommelt Choudary’s Al-Mujahiroon twintig man op om het hoofd van de PVV-leider op te eisen. Wanneer Britse soldaten een ere-defilé krijgen in Wootton Basset, kondigt Choudary aan daar een tegendemonstratie te zullen houden waarin men zal roepen dat die moordenaars hun verdiende loon hebben gekregen en zullen branden in de hel. En als hij aandacht wenst in de Verenigde Staten, roept hij eenvoudig dat hij een demonstratie gaat houden voor het Witte Huis om Amerikaanse moslims op te roepen de sjaria ook in de Nieuwe Wereld te vestigen. En dat keer op keer: of het nu om het Franse niqaabverbod gaat, of het huwelijk van Kate en prins William, of een aflevering van Top Gear in boerka’s, Choudary kondigt aan er bij te zijn of doet wat pittige verklaringen in de pers om er een publicitair slaatje uit te slaan

Het doet allemaal nogal denken aan de Westboro Baptist Church van de bizarre familie Phelps, die eveneens handig gebruik maken van het adagium ‘there is no such thing as bad publicity’. Maar waar de christengekkies met hun demonstraties tegen homo’s en gesneuvelde Amerikaanse soldaten vooral belachelijk en irritant worden gevonden, zien hele volksstammen in de fratsen van Choudary & co uiteraard hun bangste vermoedens bevestigd.

Boeman

En Choudary maakt school. In Vlaanderen is de media-strategie overgenomen door Sharia4Belgium, een kopie van Choudary’s Sharia4UK, en Abu Imran, de frontman van de club, is een vlijtige leerling van zijn Britse leermeester. Ze mag dan uit niet veel meer bestaan dan honderd man en een paardekop, maar met veel rellen in Youtube-filmpjes weet de Vlaamse beweging de media uitstekend te bespelen. Nationale aandacht, zelfs tot in Nederland, kreeg ze door een islamkritische lezing te verstoren van Benno Barnard.

Tanguy Veys, inmiddels parlementslid voor het Vlaams Belang en Sam van Rooy, inmiddels fractiemedewerker van de PVV, plaatsten beelden van het incident op Youtube, die vervolgens werden overgenomen door landelijke media. Via dergelijke een-tweetjes bezorgen ideologisch radicale tegenstanders elkaar zo gratis zendtijd om elk hun propaganda te maken. De geschiedenis zit vol ironie, en dit is een van haar knipogen.

Je moet het hem nageven: Anjem Choudary mag dan een publiciteitsgeile propagandist zijn en wat teveel overtuigd van z’n eigen belangrijkheid, maar hij is wel uiterst gewiekst in het bespelen van de media. Men kan de man dan ook geen groter plezier doen dan hem aandacht te geven, en hem voor te stellen als machtig en gevaarlijk. Wil men een boeman? Dan krijgt men een boeman!

Vooralsnog is Choudary met al zijn clubjes na jaren luid op potten en pannen rammelen echter nog altijd tot weinig meer in staat dan een dozijn aanplakbiljetten en het maken van een hoop kabaal. Van de vierentwintig kamerzetels die zijn islamofobe tegenhanger hier in het parlement haalt, kan de gewezen advocaat alleen maar dromen.

 1. 5

  En het wordt natuurlijk helemaal leuk dat die Choudary er zelf nogal een liederlijk leven op na heeft gehouden. Voor zijn bekering tot radicaalislamist neukte hij alles wat los en vast zat, zoop als een tempelier en gebruikte elke drugs die de staat verboden heeft.
   

 2. 7

  Dit soort typetjes zijn bijna grappig…Jammer dat zovelen elkaar of de media napraten en zelden nog voor zichzelf nadenken. Maar ja, het blijft waar: hoe vaker je een leugen herhaalt, hoe meer mensen erin gaan geloven. Vraag maar aan Geert Wilders.

 3. 10

  @9
  Indrukwekkend stil. Goed stuk. Hoe meer zicht we krijgen op de mechaniek die de polarisatie drijft hoe sneller we de volgende ballon doorprikken.

 4. 12

  Het verschil is dat dit soort islamistische typen politiek gemotiveerd geweld goedkeuren en daar ook elkaar versterkende ideologische motieven voor hebben.

  Wilders distantieert zichzelf wel van Breivik – ook al deelt die veel van zijn denkbeelden – als een zieke moordenaar; maar Choudary distantieert zich niet van Bin Laden.

 5. 14

  @12 – Ik heb me nooit gerealiseerd dat je Wilders het beste kunt vergelijken met iemand die posters plakt in een achterbuurt.

  Uitstekende analyse…

 6. 15

  Ondertussen moet je ze de kost geven die met een link naar dit verhaal willen aantonen dat er in London sharia-zones bestaan.
  Laat ze zelf wat postertjes maken en hun wijk tot PVV-sperzone bombarderen. Kijken of er gehapt wordt.

  Maar inderdaad, Wilders en de Jihadi’s zijn op elkaar aangewezen om hun strijd voor de respectieve ‘kampen’ te rechtvaardigen.
  Wat dat betreft was de conclusie van Pechtold niet verkeerd: misschien moeten we Wilders gewoon niet zo serieus nemen… En z’n antagonisten net zo min, zou ik daaraan toe willen voegen.

 7. 16

  ‘Vreemd, een door de sjaria beheerst gebied waar drugs en prositutie welig tieren en openlijk gepraktiseerd worden. Je zou toch verwachten dat de haraam-politie er met zwepen voor dat hotel zou staan.’

  Je ziet een tegenstelling die er Islamitisch gezien niet is. Indien de hoeren ongesluierde vrouwen zijn, kan de Shariah er goed mee leven. Prima zelfs.

  De Islam(cultuur) is doordrenkt van erotiek.

  Met te schrijven wat je schrijft, verraad je je als een absoluut onbenul op het terrein van de Islam.

  En die dozijn aanplakbiljetten: dat is een klein brandje dat zo snel mogelijk moet worden uitgetrapt.

  Wt snappen Nederlanders nou eigenlijk we;?

 8. 17

  @16 “Indien de hoeren ongesluierde vrouwen zijn, kan de Shariah er goed mee leven. Prima zelfs.”

  1. Nou, dan kun jij als de islamkenner die je bent vast wel aanwijzen in de islamitische handboeken; waar staat dat prostitutie prima is, zolang het maar geen gesluierde vrouwen betreft.

  Ik zie je citaten en verwijzingen op dit punt graag tegemoet. En niet aankomen met het gebruik van slavinnen, krijgsgevangenen en plezierhuwelijken, want jij hebt het over het onderscheid tussen gesluierd en ongesluierd.

  2. Hier is zo’n foldertje:

  Vreemd, ik zie daar helemaal niet staan: “Geen prostitutie door gesluierde vrouwen toegestaan”. Er staat gewoon onverkort dat prostitutie niet is toegestaan.

  3. Wat zou ook het punt zijn om in een wijk in East End een poster op te hangen waarop staat dat prostitutie van nu af aan verboden is, als je daarmee slechts bedoelt dat prostitutie door gesluierde vrouwen verboden is? Zijn er in Londen zoveel vrouwen die gesluierd tippelen dan?


  Potentiële tippelaarsters aan het werk, aldus HPax

 9. 18

  @ 17
  ‘Ongesluierd’ stond ‘prudenter’ en kortheidshalve voor mij als: niet als Islamitische vrouw worden beschouwd. Prooi dus, actueel, potentieel.

  Deze ‘ongesluierde’ dames zijn object van Islamitisch masculiene agressie. Historisch. Wat je ook met ze als man doet: gruwelijk verkrachten, ze anderszins pijn doen, verachten, het geeft weinig of niets. Het mag niet, maar Allah vergeeft je.

  Waar staat allah voor? Eigenlijk! Een schoft of zo’n iemand?

  Dat we dit allah-geloof annex gedrag op NL territoir hebben toegelaten, is een cultureel vergrijp van de hoogste orde. Een Land = een Samenleving = een Mythe. De Mythe die Nederland zedelijk is en voorstelt, wordt aangerand. De Nederlandse Maagd wordt verkracht en ligt er nog bij te lachen ook! Ze heeft geen manieren geleerd. Ze weet niet dat je niet collectief kan worden bemind.

  Een zware misdaad voltrekt zich aan het land. Een ‘facinus’ van een orde als door Starkadir, Indra en Hercules begaan. De daarvoor politieke en culturele ‘élite’ van Bosma zal voor het gerecht moeten worden gesleept, nu, straks of postuum over 1000 jaar. De Rechtsstaat zal eens moeten zegevieren.

  Nog een opmerking. Als prostitutie niet toegestaan is en wil je je er toch aan overgeven, noem het dan anders.

  Een maagd mag volgens de Islam niet worden gedood. Vervelend. Maar er is uitkomst. Huw haar, pak haar, scheid van haar, onthoofd haar. Allah gaat OK. Als een zielloze bureaucraat.