Jaarcijfers TMG: Geenstijl ‘onrendabel’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mark Koster bezocht de aandeelhoudersvergadering van TMG om eens te horen hoe het nu zat met die overname van de internettak door TMG-grootaandeelhouder Frank Botman en diens investeringsfonds Dasym.

Hij trof een financieel directeur die een treurpreek hield: de internetactiviteiten van de Telegraaf lijden structureel verlies, Metro en Spits doen het dramatisch, Sky Radio en Radio Veronica moeten afgewaardeerd worden – kortom, kommer en kwel.

Vermakelijk voor ons: De roze buren bevinden zich ook in het rijtje onrendabelen.

O, en die overheveling van de internetactiviteiten naar Dasym? Die gaat niet door.

Open artikel

Reacties (36)

#1 frankw

Ohw wat een Schadefreude, dat we Geenstijl ooit nog eens tot de Onrendabelen konden gaan rekenen!

#2 Emile M

Misschien kunnen ze subsidie krijgen.

#3 Vipsania Agrippina maior

@2: Lol, zo hypocriet zijn ze wel. Maar ik dacht dat fan Wilders wel wat van zijn Amerikaans-Israëlische geldstromen kan doorsluizen. Zou toch een groot verlies zijn voor hem.

#4 gronk

Ik vermoed dat als de telegraaf de stekker uit GS trekt, dat dat ‘een links complot’ was, en geen marktwerking.

#5 Bismarck

“De roze buren bevinden zich ook in het rijtje onrendabelen.”

Moet de redactie daar dan nu ook met de trein naar het werk?

#6 Co Stuifbergen

@2: Dat krijgt PowNed tenslotte ook.

#7 kevin

Ja, maar PowNed en WNL staan helemaal los van TMG /s

#8 Sjap

Feit is iig dat die ‘redacteuren’/ stukjesbakkers van GS wel een salaris krijgen en Prediker niet dus het lijkt me dat hier sprake is van enige kinnesinne.

#9 JANC

@8: Die gaat waarschijnlijk dieper dan dat. Daar waar een bepaalde roze site een platform bied aan mensen die fact-free spreken, is men hier liever van de feiten. Daar waar die site een rechts signatuur heeft, is het hier eerder gematigd (wellicht tenderend naar links). Er werd snerend geschreven over dit blog door die roze site. Gek he, dat er kinnesinne zou kunnen zijn

#10 gronk

@8: Ik schrijf geen stukjes voor sargasso en kan desondanks dit bericht niet zonder enig leedvermaeck lezen. Maar ik ben natuurlijk jaloers omdat ik geen platform heb waar ik kreten als ‘dobbernegers’ op zou kunnen bedenken. Niet?

#11 Henk van S tot S

Nu bakte ze er journalistiek al niet veel van, kunnen ze ook niet goed (centjes) tellen:
Wat een stumpers!
Maar erg vind ik het niet ;-)

#12 Mario

@8

Dat jij er graag ‘kinnesinne’ in wil zien, hoeft uiteraard niet te betekenen dat het ook zo is.

Of is er hier sprake van dat Prediker eerder met enige regelmaat jou confronteerde met je geblaat en dat je nu een slag denkt te kunnen maken? Dat kan ik er eigenlijk (ook) wel in zien.

#13 Folkward

Alleraardigst, hoor. Maar zonder cijfers kan ik niks. In hoeverre is hier sprake van een momentopname, of een vertekend beeld doordat bepaalde activiteiten misschien onterecht aan een groep wordt toegekend.

#14 Schuur

Ik vraag me af of er toevallig ook redactieleden van GS bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig waren. Dan zou ik graag die koppies eens willen zien.

#15 Sjap

@12: Prediker en ik kunnen het prima vinden volgens mij. We hebben nauwelijks confrontaties. Regenbogen, hartjes en unicorns.

#16 Prediker

Feit is iig dat die ‘redacteuren’/ stukjesbakkers van GS wel een salaris krijgen en Prediker niet dus het lijkt me dat hier sprake is van enige kinnesinne.

@8 Als dat zo was, zou je verwachten dat ik met enige regelmaat mijn pijlen richtte op Joop. Want die krijgen ook salaris voor hun stukjes, nog wel van een linkse omroepvereniging, dus daar moet ik stikjaloers op zijn.

Maar dat is niet het geval (ik heb toen Joop net begon één kritisch stukje geschreven omdat ze destijds gewoon stukken uit NRC en Volkskrant plagieerden; vond ik niet kunnen). Veeleer speelt er dus wat anders mee.

Ik wil het nog wel een keer uitleggen, hoor, wat mij niet bevalt aan GeenStijl:

GeenStijl heeft de schurft aan iedereen die niet voldoet aan hun beeld van wat normaal is: blanke kantoorhetero’s met een kantoorbaan, hypotheekwoning en gezinsauto. Heaumeau’s, finnen, wijven, onrendabelen, gelukszoekers, fopwetenschappers, beroepsactivisten, plucheklevers etc. bestaan bij de gratie van die blanke kantoorhetero’s en moeten dus hun plaats kennen. En GS speurt dan ook voortdurend het web af op zoek naar slachtoffers die ze publiekelijk met verbale emmers stront kan overgieten om een voorbeeld te stellen.

De facto functioneert het zo als propagandakanaal voor white male heterosexual privilege, door middels racistische, seksistische en klassistische spot continue iedereen te denigreren die niet aan hun ideaalbeeld voldoet.

Voorbeeldje: De jolige Braboneger is oké, want bevestigt het beeld van de vrolijke potsenmaker die erkent dat hij blij en dankbaar mag zijn dat hij aan deze superieure cultuur deel heeft; Quinsy Gario is echter een zeurpiet (lees: uppity neger) die zijn plaats moet kennen.

Jeanine Hennis is oké, want rechts en een blond mokkel (onze ‘MilfDef’ moet echter wel snappen dat ze er is om de fantasieën van mannen te bevredigen); Ascha ten Broeke moet echter kapot want voldoet niet aan ons rukideaal en daarbovenop waagt ze het ook nog eens onze blanke, mannelijke heteroseksuele bevoorrechting ter discussie te stellen.

Trappen naar onderen en de zwakste groepen in de samenleving als parasieten en/of onverbeterlijke, cultureel gedegenereerde rovers en verkrachters voorstellen is op GeenStijl bovendien geen uitzondering. ‘Satire’ als wapen tegen allerlei groepen die zich daartegen moeten verweren zonder zeggenschap in nationale mediafora. Schoppen naar groeperen en individuen die al op de grond liggen, met het argument dat ze het aan zichzelf te wijten hebben.

Dat roept bij mij ergernis op ja.

#17 Nonkel

“blanke kantoorhetero’s met een kantoorbaan, hypotheekwoning en gezinsauto”
Mooie omschrijving van ‘ de ander ‘ op Sargaaso. En die ander moet kapot, want die is racistisch, seksistisch en dom. Die is bron van alle kwaad.

#18 Mario

@14
Je denkt toch niet werkelijk dat die tikgeiten van GS bij een aandeelhoudersvergadering komen? Die loonslaafjes moeten niet zeuren.

Wat dan wel bijzonder grappig is, is dat de guerrilla-marketing van Pritje Burema nogal een farce schijnt te zijn (goh!). En die achterlijke reaguurders aldaar maar juichen bij het zoveelste dezelfde debiele stukje, alsmaar op F5 drukkende.

@17
Moraalridder, ga eens deaud ofzeau. ;-]

#19 JANC

@18: #17 is een beetje zoals dat vervelend kind op school. Je weet wel, dat kind dat altijd begon een ander te sarren en dan naar de meester of juf rende “meester, meester, Prediker heeft wat naars gezegd”.

#20 kevin

@17 [citation needed]

#21 Prediker

Mooie omschrijving van ‘ de ander ‘ op Sargasso. En die ander moet kapot, want die is racistisch, seksistisch en dom.

@17 Vandaar dat we hier voortdurend inhakken op blanke heteromannen met een kantoorbaan en een gezinswoning.

De meeste lezers van Sargasso voldoen aan dat beeld, vriend.

#22 Nonkel

@21:
“De meeste lezers van Sargasso voldoen aan dat beeld, vriend”

Dat maakt het alleen maar idioter, maat.

#23 Folkward

@Mister_P Klopt. Kritiek op de ‘eigen’ demografische groep is natuurlijk idioot. Of was het Prediker misschien niet te doen om wat hen demografisch bindt, maar qua opvatting. BIG MYSTERY

#24 Nonkel

@23:
Vraag het hem zou ik zeggen. hij insinueert namelijk het tegenovergestelde van jij stelt. Ben benieuwd hoe jullie eruit komen.

#25 Gilgamesh

Als Geenstijl voornamelijk blanke kantoorhetero’s trekt, zullen het dan niet voornamelijk de ‘lagere’ kantoorklerks zijn? Ik ben een hoogopgeleide blanke kantoorhetero en vind het een stel zure kortzichtige laaghoofden..

#26 Nonkel

@25:
Geenstijl wordt voornamelijk gelezen door jonge heteromannen.
Uw beoordeling kan dus mogelijk op twee oorzaken wijzen: leeftijd en/of seksualiteit :P
Ik verwacht de eerste, aangezien Gilgamesh toch muziek is van een andere tijd. Daarnaast behoren de jonge hetero’s vaak ook tot het lagere segment kantoorklerks.

#27 Arjan

Geenstijl is een puist op het Nederlandse internet. Het is de aanjager van zure onvrede en van boosheid tegenover de ander. Als die site nou ooit eens failliet ging zou heel Nederland er beter van worden.

#28 Mario

@25
Dus de schoen past je niet?

– kantoorpikkies, die eigenlijk aan het werk horen te zijn
– minderjarige scholieren (veel), vooral op/ via dumpert
– extreemrechts tuig en PVV-stemmers
– hangplek voor nogal wat verdwaasde beroepswerkelozen

Op het extreemrechts tuig na, is dat zo’n beetje de samenstelling van geenstijl, volgens onderzoek waar gs zelf (eerder) mee liep te pronken. Dat het extreemrechts tuig aanwezig is, kan je relatief gemakkelijk uit de commentaren halen, maar daar heb je minstens twee functionerende hersencellen voor nodig. Met enig Google-fu haal jezelf het bewuste onderzoek maar naar boven.

#29 Co Stuifbergen

@7: Formeel zijn er misschien geen banden, maar zonder Geenstijl was PowNed nooit van de grond gekomen.

Dat was de achtergrond van mijn opmerking.

Tot 2009 was Dominique Weesie algemeen directeur en hoofdredacteur van GeenStijl. http://nl.wikipedia.org/wiki/Dominique_Weesie
Nu krijgt hij zijn geld van PowNed.

#30 Inkwith Barubador

Ik denk dat ze bij GS nog eens moeten nadenken voordat ze de term “onrendabelen” weer gebruiken.

#31 Sun Tzu

GeenStijl deed ooit voor Internetfora wat de VPRO deed voor TV. Na de overname door TMG stelt het allemaal niet zoveel meer voor, maar ook nu nog ontbreekt bij GS de pretentie en is zelfspot standaard. Ietsje meer cowboymentaliteit zou Sargasso lekker kunnen opfrissen, maar hier maken hoogopgeleide vrouwvriendelijke studeerkamerklerken de dienst uit. GS versus Sargasso is een beetje het verschil tussen hardrock en alto. Voorspelbaar tot op het bot, maar voor wie te slim is om ergens bij te willen horen allebei even vermakelijk.

#32 Arjan

@31

Wat zijn je referenties heerlijk bij de tijd :)

#33 Mario

@31

Het is sowieso al dieptriest, als je ergens bij wil horen. Dan ben je nml. gewoon een fucking simpel meelopertje.

#34 Inca

@33, heerlijk dat dedain daarvoor. Maar uiteindelijk zijn we als mensen toch in essentie sociale wezens, en is het juist vrijwel onmogelijk om echt nergens bij te horen. Te weinig sociaal contact als pasgeborene, en sommige schade kan nooit meer hersteld worden. Isolatie en eenzame opsluiting zijn martelmethoden en kunnen ernstig traumatiserend zijn. Ons hele functioneren als mensheid hangt samen met ons vermogen om samen te leven en te werken, voor elkaar te zorgen en sociale contracten aan te gaan…

Volgens mij moeten we dat veel meer onderkennen, en begrijpen hoe sociaal functioneren werkt, ipv doen alsof dat niet belangrijk is.

#35 Mario

@34

“Hoi, ik wil bij een internet site horen en noem mij reaguurderT”

“Hoi, ik behoor tot subcultuur X”

“Hoi, ik ben mijn identiteit nog aan het ontwikkelen, ook al ben ik inmiddels al jaren volwassen”

Volledig eens hoor, dat mensen in essentie sociale wezens zijn.

Maar meelopertjes zoals ik die hierboven noemde, zie ik eerder als a-sociaal. En dan hoef ik eigenlijk alleen maar even die site te openen en door de reacties heen te skimmen. En dat is een relatief grote groep, waar niet alleen TMG verlies op draait (wat ik overigens altijd toe zal juichen), maar de Nederlandse maatschappij in zijn geheel. Geenstijl is een kweekbodem voor racisme en xenofobie. En tevens een digitale hangplek waar antisemitisme weelderig tiert (anders geen “eervolle” vermeldingen in het antisemitisme-monitor). Weinig sociaals aan, me dunkt.

#36 Inca

@35, helemaal eens dat Geenstijl een kweekbodem voor racisme en xenofobie is, en dat ik die site van harte z’n ondergang gun.

Maar door het slechts te betitelen als asociaal mis je denk ik wel een kans… want ze handelen toch voor een heel groot deel uit de behoefte om ‘erbij’ te horen. Dan is het vermoedelijk zinvoller om te zoeken naar iets beters om bij te horen, dan om ze nog verder op afstand zetten. Het belabelen van een groep als asociaal slaat deuren dicht, en daar bestrijd je dan dus ook dat racisme en die xenofobie en haat niet mee.

Laten we toch weer eens wat zoeken in wat ons wel verbindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*