Israël sloopt huizen van aanslagplegers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de sloop bevolen van de panden waar twee Palestijnen woonden die vandaag een aanslag op een synagoge in West-Jeruzalem hebben gepleegd.

Vaste praktijk.

Dat daarmee ook onschuldige medebewoners worden getroffen, doet er blijkbaar niet toe.

Open artikel

Reacties (26)

#1 JANC

Maar wat helpt het? De daders werden doodgeschoten. Wat helpt dan het slopen van dat huis nog?

#2 Prediker

@1 Boodschapje afgeven aan Palestijnse plegers van dergelijke aanslagen dat hun familie de prijs betaalt?

Als je in de Westbank een huis bouwt zonder vergunning van de militaire autoriteiten is het illegaal en kan het ieder moment gesloopt worden.

Word je huis gesloopt, dan ben je dus goed de lul, want je bent je bestaan niet meer zeker. En men woont vaak met meerdere generaties in zo’n huis.

Google maar eens op ‘West Bank Home Demolitions‘ en dan zul je al gauw zien dat het bulldozeren van huizen van Palestijnen trouwens een routinepraktijk is.

Een van de voornaamste bedoelingen van die praktijk is het leven van de Palestijnen in de bezette gebieden en Oost-Jeruzalem die het treft zo ondraaglijk te maken, dat ze emigreren.

#3 Grutte Pier

Groeps-vergelding!

Daar zijn Nazie-Duitsers nog eens heel groot mee geworden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia_van_Putten

Het is inmiddels wel duidelijk wie tegenwoordig de fascisten zijn.

#4 gbh

@3: Jouw nazi vrienden zijn groot geworden met het systematisch industrieel uitroeien van bepaalde bevolkingsgroepen.

#5 Grutte Pier

@4: “Jouw nazi vrienden”

Nazi’s zijn nooit mijn vrienden (geweest).

Dit is een frame van jou. En nog ad-hominem ook.

Is dit je enige argument voor het schofterige gedrag van een stel zio-fascisten uit Israel?

#6 Nonkel

@3:
klopt, dat ben jij en je vriendjes, die geen kans onbenut laten om Israël aan te vallen met hun gebrek aan empathie. Die agressie, daar zijn de Nazie-Duitsers ook heel groot mee geworden.
Leuk he? Ook zo lekker makkelijk…

#7 Grutte Pier

@6: “Israël aan te vallen met hun gebrek aan empathie”

Je land schoonvegen van ongewenste entiteiten door stelselmatig een volk uitmoorden/verdrijven ‘gebrek aan empathie’ noemen…

Dat is wel de understatement van de dag…

Grapjas.

#8 Nonkel

@7:

Klopt, het is nog veel erger waar jij en vriendjes voor staan. Maar ik kan wel zeggen dat je eigenlijk een fascist bent met nare totalitaire trekjes en oogkleppen op, maar dat zou onbehoorlijk zijn van mijn kant. Dus dat doe ik dan ook niet.

#9 Sigi

@6
Leuk allemaal maar jij zou het dus volslagen normaal en begrijpelijk vinden dat als een familielid van je iets had uitgevreten jouw huis platgebuldozerd wordt?
Bizar.

#10 Joost

@prediker: Combineer dat met het feit dat er zo goed als geen vergunningen worden afgegeven aan Palestijnen om te bouwen, en elk huis is zo’n beetje illegaal.

Wat betreft dit draadje, wie maakt wie nou uit voor fascist? Ik ben het een beetje kwijt.

Trouwens, weetje wie ook altijd anderen voor fascist uitmaakte? /Ohwacht.

#11 Grûtte Pier

#3: “Jouw nazi vrienden”
#8: “jij en vriendjes”

Blijkbaar zijn de vrienden van Pier belangrijk…

Of is dit standaard Hasbara tactiek?
Op de man spelen – alles is geoorlooft – als het maar afleidt van het onderwerp: de staats-terreur en de grove schendingen van mensenrechten, gepleegd door Israël!

#12 Benach

Wat betreft dit draadje, wie maakt wie nou uit voor fascist?

Simpel: Dat is Grutte Pier zelf, in #5. Hij vergeet alleen zichzelf dit aan te rekenen.

Ik heb overigens geen zin om opnieuw dezelfde discussie te voeren als laatst, maar groepsstraf is nog geen fascisme GP. Kap trouwens ook meteen ermee om elke tegenspreker van jouw radicale anti-Israel mening meteen uit te schelden voor “Hasbara”. Het leidt enorm af in de discussie en het is totaal irrelevant.

Laat ik meteen, voordat een paar reaguurders het gaan navragen zeggen: nee, ik ben hier ook geen voorstander van. Maar ik vind het opvallend dat hier op Sargasso de acties van een tweetal Palestijnen minder scherpe reacties oproept dan het reactief handelen van Israel.

#13 pedro

#0:

Dat daarmee ook onschuldige medebewoners worden getroffen, doet er blijkbaar niet toe

Ik denk dat dat er wel toe doet en dat dat precies het doel is van hen die geen vrede willen. Dat tast immers het rechtsgevoel aan van alle anderen, niet alleen van de onschuldig bestraften.

O en PS: dat is dus ook het doel van de aanslagplegers…

#14 Grûtte Pier

Ja, dat wordt even lekker zeg Benach. Zonder een ‘Godwin’ te willen maken, de parallellen tussen Israël en Nazi-Duitsers vwb groep-straffen liggen er dik bovenop.

“jouw radicale anti-Israel mening”
Hu? Is het radicaal als je voor mensenrechten bent?

“Simpel: Dat is Grutte Pier zelf, in #5. Hij vergeet alleen zichzelf dit aan te rekenen”
“uit te schelden voor “Hasbara”. Het leidt enorm af in de discussie”

Exactly!
Quinsy wijst ons op rasistische ZP: Quinsy is rasist!
Pier wijst op fascistisch gedrag van Israël: Pier is fascist!
Pier wijst op Hasbara afleidings-tactiek: Pier leidt af!

Het is net zo debiel als een spiegel kapot slaan omdat je spiegelbeeld er lelijk uit ziet.

Lekker discuseren zò :(

Kill the Messenger

#15 Bismarck

Vergelijkingen met wie ook zijn hier niet nodig. Dit is zowel etnische zuivering als collectieve bestraffing en daarmee op zichzelf al ernstig genoeg. Wat ik trouwens ook erg vind is dat de NOS niet verder komt dan er de term “omstreden methode” aan te verbinden.

#16 Lutine

@Grûtte Pier

Quinsy wijst ons op rasistische ZP: Quinsy is rasist!
Pier wijst op fascistisch gedrag van Israël: Pier is fascist!
Pier wijst op Hasbara afleidings-tactiek: Pier leidt af!

ieder mens ziet in de ander wat hij zelf is.

Haat ziet haat. Afgunst ziet afgunst. Liefde ziet liefde.

#17 Benach

@14: De vergelijkingen met Nazi-Duitsland liggen er wat jou betreft bovenop? Goed, paar vraagjes dan: Waar zijn de gaskamers op de Westelijke Jordaanoever? Hoe komt het dat in een doorsnee Nazi-kamp de gemiddelde overlevingstijd onder de drie maanden lag en op de Westelijke Jordaanoever de bevolking onder de Palestijnen uitsluitend toeneemt? Waar is de publieke opinie die in het geval van Nazi-Duitsland bewust de andere kant op kijkt? Waar is het autocratisch regime in Israel? Waar in Israel zijn de treinen met veewagons die door heel Israel zorgen voor de Palestijnen een enkele reis naar de gaskamers verzorgen?

Zo kan ik nog talloze vragen stellen maar het moge duidelijk zijn: er zitten nog vele, vele kloven tussen Nazi-Duitsland en de situatie nu in het Midden-Oosten. Daarvoor hoef je helemaal geen pro-Israel verdediger te zijn, maar gewoon je geschiedenis te kennen.
Als je zegt voor mensenrechten te zijn, prima, best. Maar dat doe je nu niet. Je overspeelt je eigen hand door keihard te schreeuwen.
Als jij van mening bent dat Israel een fascistische staat is, ik wens je succes. Zoek even op de volgende website een voor jou geschikte definitie uit en overtuig mij waarom het huidige staatsbestel van Israel daaraan voldoet. Ik zeg je vast: je vriendin Sasha lukte het de vorige keer ook niet, zie topic.

Ga trouwens niet jammeren dat hier sprake is van kill the messenger. Ik geef je gewoon argumenten terug en ik ben er dan niet van gediend dat jij je fantasietjes de vrije (buik)loop kunt laten gaan en mij zonder bewijs voor de voeten kunt schuiven dat ik op de loonlijst van de Israelische regering sta. Dat lijkt me triviale logica.

#18 Grûtte Pier

@12: “Maar ik vind het opvallend dat hier op Sargasso de acties van een tweetal Palestijnen minder scherpe reacties oproept dan het reactief handelen van Israel.”

Appels-peren

Of bulldozerdt isreal ook bij joodse criminelen?

[edit]
#15: eens!
#16: Projectie (psychologie) ?

#19 Benach

@18: Ik heb al duidelijk gezegd dat ik een tegenstander ben van dat bulldozeren GP. Ik heb het nu over de reaguurders hier op Sargasso. De ene partij doet aan collectieve straffen en roept hiermee talloze verontwaardigde reacties op tot nazi-vergelijkingen aan toe. Terwijl de ander in koelen bloede mensen vermoordt in een gebedshuis en dat roept nauwelijks reacties op. Vreemd toch.

#20 Grûtte Pier

@17: En ze spreken ook nog eens geen Duits in Israël… Oke, now you got me! :)

Apartheids-Staat kan dat wel?

@19: “tot nazi-vergelijkingen aan toe.”
Om dat deze in onze meest recente geschiedenis ligt van bruut staats-geweld? De vergelijking is dan snel gemaakt (collectief straffen).

Btw. Gaat er binnenkort gestemd worden in de 2e kamer ivm erkenning Palestina?
Interessant wat de PvdA, VVD en CDA gaan doen… (rest is wel bekend?)

#21 Benach

@20: Aan jou om dan gezellig je eigen kennis eens goed aan te vullen. Zoals hierboven al betoogd: de vergelijking gaat totaal mank.

#22 Prediker

Maar ik vind het opvallend dat hier op Sargasso de acties van een tweetal Palestijnen minder scherpe reacties oproept dan het reactief handelen van Israel.

@12 Misschien is dat omdat zo’n moordpartij door Palestijnen hier gezien wordt als geboren uit wanhoop en frustratie over de sinds de nakba in 1948 voortgaande onderdrukking van de Arabieren.

Als jij in de jaren tachtig zou horen over repressailles van de Zuid-Afrikaanse regering nadat twee zwarte mannen een aantal doden zouden hebben gemaakt in een Afrikaner bar, dan zou jouw sympathie vermoedelijk evenmin primair uitgaan naar de blanke bevolking in Zuid-Afrika, maar naar de zwarte bevolking die wordt onderdrukt: ‘wat erg dat ze tot dit soort daden worden gedreven!’

Welnu, zo kijkt de gemiddelde progressief-linkse reaguurder hier eveneens aan tegen de onderdrukking van Palestijnen in de bezette gebieden. Die leven al sinds 1967 onder een militaire bezetting, en worden op allerlei manieren dusdanig onderdrukt, dat het ook behoorlijk voorstelbaar wordt, dat er onder hen zijn die terugslaan met geweld.

#23 Benach

@Prediker:

dan zou jouw sympathie vermoedelijk evenmin primair uitgaan naar de blanke bevolking in Zuid-Afrika, maar naar de zwarte bevolking die wordt onderdrukt: ‘wat erg dat ze tot dit soort daden worden gedreven!’

Nee, mijn sympathie zou het niet hebben. En nee, dat heeft helemaal niets met racisme of het goedkeuren van het andere regime te maken. Heeft ermee te maken dat ik niet zie hoe een paar biddende mannen in Jeruzalem tot een dergelijke “wanhopige” gedraging kunnen leiden.

Wanhopig zou ik pas worden als de situatie mijns inziens acuut levensbedreigend is. Dan zou ik sympathie kunnen opbrengen voor dergelijke revoltes en dan ook alleen als de revolte zich richt op de bedreiger. Je maakt me niet wijs dat een paar joden in een synagoge voor jou een acute bedreiging zijn.

#24 Prediker

Wanhopig zou ik pas worden als de situatie mijns inziens acuut levensbedreigend is. Dan zou ik sympathie kunnen opbrengen voor dergelijke revoltes…

@23 Ik heb het over sympathie voor en met een bevolking, die al decennia lang onder militair bewind leeft, praktisch rechteloos is, en lijdzaam moet toezien hoe een ander volk hen onderdrukt, het dagelijks leven frustreert, de bewegingsvrijheid ernstig beknot, uit hun leefomgeving verdrijft, vernedert, terroriseert, de broodwinning beneemt, willekeurig gevangen zet, foltert etcetera, etcetera.

Als jij of ik decennialang achtereen in zulke omstandigheden zouden leven, onder de hak van een vreemde bezetter, dan zouden we mogelijk ook de neiging krijgen om het ze met bloed betaald te zetten. Ik kan me dat in ieder geval wél voorstellen.

Vraagje: heb jij er wel begrip voor hoe Herschel Grynspan tot zijn daad kwam, of moet deze naar jouw mening ook gewoon aangemerkt worden als moordenaar en terrorist? Of is dat wat anders omdat hij geen gewone Duitser te grazen nam, maar een diplomaat die onderdeel uitmaakte van het onderdrukkende regime?

#25 Joost

Of is dat wat anders omdat hij geen gewone Duitser te grazen nam, maar een diplomaat die onderdeel uitmaakte van het onderdrukkende regime?

Ik vind dat wel een geldig onderscheid. In dat licht vind ik het ook vreemd dat het doden van Israëlische soldaten op dezelfde hoop wordt geveegd als het doden van synagoge-bezoekers. Dat is een spin in het belang van Israël waar je denk ik niet in mee moet gaan.

#26 Sasha Berkman

@17: Het ging de vorige keer over de vraag of je Nethanjahu een fasctsit mag noemen, Jij vind van niet ik vind van wel. Mensen die op Nethanjahu stemmen zijn geen haar bter dan mensen die achter Hitler aan liepen. Dat jij de paralellen niet wenst te zien komt omdat jij klaarblijkelijk de behoefte hebt om die kindermoordenaar te verdedigen, het zegt echter niets over het feit of nethajahu een fascist is of niet. Hij is het gewoon wel.
dat het niet lukt om jou daarvan te overtuigen toont aan dat je een pure hasbara trol bent. Je verdedigt werkelijk alles wat israel uit vreet door de boodschapper te stigmatiseren. je insinuatie dat Grutte Pier en ik een relatie (vriendin) hebben is ook zo iets.

doei trol!

ps. mensen die op strandstoeltjes en een biertje in de hand gaan zitten kijken naar een bloedbad in gaza zijn ook fascisten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*