Europarlementsleden pissig vanwege glyfosaat in hun urine

Een vermakelijk doch tegelijkertijd verontrustend berichtje op Groen.be:

Op initiatief van Europees parlementslid Bart Staes (Groen) lieten 48 Europese collega-parlementsleden van alle politieke fracties uit zeker 13 lidstaten hun urine testen op residuen van glyfosaat, het meest gebruikte en waarschijnlijk kankerverwekkende herbicide. Alle parlementsleden testten positief en hadden een gemiddelde van 1,7 microgram/liter glyfosaat in hun urine, dat is een overschrijding met een factor 17 van de Europese drinkwaternorm van 0,1 microgram/liter.

Het International Agentschap voor KankerOnderzoek (IARC) gaf vorig jaar nog te kennen dat glyfosaat naar alle waarschijnlijkheid kankerverwekkend is.

En dat hebben wij dus vermoedelijk allemaal in ons systeem zitten. Hoeveel kwaad dat in die – nog altijd minieme – hoeveelheden nu precies kan is nog onbekend, maar gezond zal het ook niet zijn.

Open waanlink

 1. 1

  [ Het International Agentschap voor KankerOnderzoek (IARC) gaf vorig jaar nog te kennen dat glyfosaat naar alle waarschijnlijkheid kankerverwekkend is.]
  Nee, niet “naar alle waarschijnlijkheid” maar “waarschijnlijk kankerverwekkend”, categorie 2b, waar ook bv rood vlees in zit.

  “Waarschijnlijk kankerverwekkend” geeft weer hoe sterk het bewijs is voor kankerverwekkend, dat zegt niets over welk risico dat stofje oplevert. In de EU zijn ze het veelal oneens met dit zwakke onderzoek van de WHO.
  https://youtu.be/pkxS7BHjHVk

  “En dat hebben wij dus vermoedelijk allemaal in ons systeem zitten.”
  Dan drink je teveel bier? Mensen maken zich druk om een 30 microgram glyfosaat in een liter bier en kijken weg bij 50 gram(!) alcohol, bewijscategorie 1: kankerverwekkend.
  http://nos.nl/artikel/2088955-sporen-landbouwgif-in-duits-bier-maar-is-het-ook-schadelijk.html

 2. 2

  @1 Ik houd niet van bier, dat is me veel te bitter.

  Verder dank voor de correcties en aanvullingen, (al had ik er zelf al bij gezegd dat onduidelijk is hoeveel kwaad dit kan).

 3. 3

  @1: Bier en glyfosaat. Ik kies m’n biertje. En dan letterlijk. Want dat is uiteindelijk de hoofdreden waarom ik met het één wel en het ander niet een probleem heb. Ik kies. Ik weet dat er alcohol in bier zit en dat het een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Maar glyfosaat staat nergens op vermeldt, dus ik word daar mee geconfronteerd. Dan kun je eventueel denken ‘ga er maar vanuit dat het overal in zit’, maar dan kan ik de vraag stellen hoe je het zou vinden dat alles wat je eet en drinkt alcohol zou bevatten.

 4. 4

  Dit is niet alleen een probleem met glyfosaat, maar met tientallen, zoniet honderden bestrijdingsmiddelen. Er is een enorme golf aan bestrijdingsmiddelen op weg naar het diepe grondwater, en het is daar deels al aangekomen. Voor een deel van die middelen zijn niet eens testen beschikbaar om het aan te tonen in drinkwater.

 5. 5

  @1

  Dan drink je teveel bier?

  Alsof het alleen in bier voorkomt. Dikke kans dat je via je dagelijkse bammetje meer binnenkrijgt.

 6. 6

  @1Mensen maken zich druk om een 30 microgram glyfosaat in een liter bier en kijken weg bij 50 gram(!) alcohol, bewijscategorie 1: kankerverwekkend.
  Wat wil je daarmee zeggen, gezien:
  “Waarschijnlijk kankerverwekkend” geeft weer hoe sterk het bewijs is voor kankerverwekkend, dat zegt niets over welk risico dat stofje oplevert.

 7. 7

  @6: Ik was al benieuwd of iemand dat zou opmerken.
  Ik wil er beide mee zeggen:
  – Als je onder de indruk bent van ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, waarom bagatelliseer je dan alcohol dat ‘kankerverwekkend’ is.
  – Ik heb de getallen niet voorhanden, maar het risico van glyfosaat is nihil zo niet nul, en dat van alcohol is veel groter en zit ook nog in veel grotere hoeveelheden in bier.

 8. 9

  @7: Als je de getallen niet voor handen hebt, waarom ben je dan zo stellig? Ik heb een sterk vermoeden dat je geen idee hebt.

 9. 10

  @8: 50 gram alcohol in één keer achterover slaan zou ik denk ik niet overleven. Glyfosaat is in principe niet giftig voor dieren dus dan die 50 gram maar. Of mijn maag er tegen kan is nog de vraag…

 10. 15

  @10 In 33cl 5% ABV bier zit ongeveer 10g alcohol. Met vijf flesjes ben je waarschijnlijk aardig bezopen, maar zeker niet dood.

 11. 16

  @15: Dan is het lekker verdund tot 1 op 20 en dat neem je dan met kleine slokje in.
  Een sipje jenever 35% brandt mijn keel al weg, dus ik denk dat ik in een keer 50 gram 100% pure alcohol drinken niet overleef.

 12. 19

  @10: Glyfosaat is voor dieren wel degelijk giftig (zoals alles giftig is natuurlijk, het hangt altijd van de dosis af, maar 50 gram is voor een geit al kantjeboord of ie het overleeft). Dus @16 die 50 gram zou ik niet gokken, zelfs niet in water verdund tot 5%. Dan tik ik liever die 5 flesjes bier.

 13. 23

  ‘Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend’
  “Tot dat oordeel komt de Joint Meeting of Pesticide Residues, een groep die bestaat uit internationale experts op het gebied van bestrijdingsmiddelen en die onder meer advies uitbrengt aan Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  Eerder verklaarde een ander adviesorgaan van de WHO nog dat het middel waarschijnlijk kankerverwekkend is.”

  Wat nu?

  http://nos.nl/artikel/2105351-onkruidverdelger-glyfosaat-niet-kankerverwekkend.html

 14. 27

  @26: Kun je dat bewijzen?
  Monsanto is wat glyfosaat betreft nog maar een kleine producent sinds het patent is verlopen, de grootste producenten zouden in China zitten.

 15. 28

  Kun je dat bewijzen?

  Nee.
  Maar de geschiedenis heeft uitgebreid laten zien hoe wetenschappers zich voor het karretje van big business hebben laten spannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren