Ephimenco bewijst het gelijk van Dchar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (15)

#1 Bookie

Vanaf vanavond wordt er een driedelige serie uitgezonden van Felix Rottenberg en Yassin Elforkani vanuit dezelfde paternalistische denkwijze.

#1.1 Prediker - Reactie op #1

Nou zag ik gisteren toevallig Felix Rottenberg en Yassin Elforkani bij de Wereld Draait Door (link voor clip) en daar viel helemaal niets aan paternalisme te bespeuren.

Eerder een hoop plezier in het leven en het idee dat we overspoeld worden met negatieve sensatieberichten over rovende Marokkanen en imams die stiekem de sjaria willen invoeren, terwijl er zoveel meer valt te vertellen. Dus gaan ze op road trip door Nederland en dan ontmoeten ze Turken en Marokkanen en daar praten ze dan mee, om te laten zien hoe Turken en Marokkanen doorgaans een bestaan proberen op te bouwen.

Beetje misselijk wel dat je dat meteen gaat zitten verdachtmaken. Maar goed, die xenofobe reflex is inmiddels bekend.

#1.2 Bookie - Reactie op #1.1

Ik heb het ook gezien en komt overeen met “het aanleggen van lijstjes “voorbeeldige” allochtonen wat uiteindelijk niets anders is dan bevestigen dat mensen allereerst een etniciteit zijn en dan pas een persoon”. Moet je dat Edge verwijten.

#1.3 Prediker - Reactie op #1.2

Hoezo moet ik Edge dat verwijten? Jij legt dat verband toch?

#1.4 L.Brusselman - Reactie op #1.3

Bookie heeft nog niet helemaal door hoe het zit met oorzaak en gevolg,vandaar de verwarring waarvan hij vaak blijk geeft.

#1.5 Bookie - Reactie op #1.3

Jawel. Oorzaak is jarenlange onderschatting van de problemen met immigratie, daarna een decennium overschatting. Nu leven we in een bang landje, waarbij de angst voor PVV-ers groter lijkt dan de angst voor moslims.

Als je mij irl zou kennen is de belediging van Prediker mij een xenofoob te noemen ietwat mesjogge.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.6 Prediker - Reactie op #1.3

Wat zit je nou ineens het onderwerp te veranderen? Jij doet een bewering:

Ik heb het ook gezien en komt overeen met “het aanleggen van lijstjes “voorbeeldige” allochtonen wat uiteindelijk niets anders is dan bevestigen dat mensen allereerst een etniciteit zijn en dan pas een persoon”.

Als ik die bewering dan bekritiseer, ga je net zitten doen alsof Edge of Europe deze bewering heeft gedaan. Maar dat is niet zo. Edge of Europe heeft alleen lijstjes met voorbeeldallochtonen bekritiseerd, jij (en alleen jij) bent degene die beweert dat dit programma van Rottenberg en El Forkani net zoiets is.

En als ik je daar dan op aanspreek, ga je het af zitten schuiven op een ander, en als dat niet werkt, begin je snel over wat anders.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.7 Bookie - Reactie op #1.3

Edge of Europe schrijft:

“Ephimenco toont zich een exponent van wat ik het voorbeelddenken noem, een paternalistische denkwijze die zich onder andere uit in het aanleggen van lijstjes “voorbeeldige” allochtonen wat uiteindelijk niets anders is dan bevestigen dat mensen allereerst een etniciteit zijn en dan pas een persoon. Colin Powell vond jaren geleden al dat hij geen voorbeeld moest zijn voor de zwarte jeugd, maar voor de jeugd in het algemeen. Ephimenco heeft die boot gemist.”

Zie je een interview waarbij de makers toegeven alleen maar succesvolle allochtonen (waar ze alleen moslims bedoelen) te hebben geïnterviewd. dat lijkt mij dan voorbeelddenken. Hebben deze makers dan ook niet de boot gemist?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.8 Prediker - Reactie op #1.3

@10; alleen als jij denkt dat dit programma niks meer is dan het aanleggen van een aanleggen van een lijstje met “voorbeeldige” allochtonen, kun je stellen dat dit een illustratie zou zijn van wat Edge of Europe het “voorbeelddenken” noemt.

Maar het televisieprogramma laat zich niet vangen in het schema: kijk, eens, hier hebben we succesvolle Marokkanen die het wél gemaakt hebben, en zo moeten jullie (mislukte Marokkanen) ook worden.

Felix Rottenberg trekt in verschillende winkels en buurten de parallel met het verleden, toen Joden vanuit Polen en Wenen naar Amsterdam trokken en daar banketbakkerijen en naaiateliers begonnen (waaronder zijn grootvaders). Daarom is het aardig om te zien dat in diezelfde befaamde ateliers nu Turken zitten. Ook immigranten, met dezelfde dromen, die vervolgens aanlopen tegen dezelfde vooroordelen. Dat heeft dus niks met lijstjes te maken.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.9 Bookie - Reactie op #1.3

Ik zie nog steeds weinig verschil tussen Ephimenco of Felix Rottenberg.

Nu ik het programma heb gezien is dit een variant op het EO programma Gordon zoekt God, oftewel Felix zoekt Allah. Hiervoor worden wel alleen min of meer succesvolle neder-moslims geïnterviewd.

Het blijft raar dat de NTR middels dit programma, of de halve maan, het ramadanjournaal, mijn moskee is top de zendtijd van de NMO heeft opgevuld. Voor een oud RVU programma als god bestaat niet lijkt binnen de NTR daarentegen geen ruimte te zijn. Natuurlijk mag je de kloof tussen moslim en niet-moslims willen verkleinen, maar de kloof tussen gelovigen en niet-gelovigen lijkt mij minimaal net zo groot.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.10 Prediker - Reactie op #1.3

“Ik zie nog steeds weinig verschil tussen Ephimenco of Felix Rottenberg.”

Misschien lijdt je aan bijziendheid.

#1.11 Bookie - Reactie op #1.2

Ok, qua uiterlijk zie ik wel verschil.

#2 Sjiek

Sylvain redeneert nog een beetje vanuit de attitude dat je je bek te houden hebt over het feit dat je als pispaal wordt gebruikt, een opvatting die vooral bij bullies populair is.

#3 azerty

Gouden Kalf voor Felix Rottenberg in de categorie beste ex-stuurman staand aan wal! Aardige vent verder, maar deze gabber deed fokkin weinig toen hij in het centrum van de macht zat. Daarom pleit ik voor een fokkin Gouden Kalf voor zijn gehele œuvre.

#3.1 Share - Reactie op #3

Helemaal mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*