Als je het onderwijssysteem niet kunt veranderen, verander je toch gewoon de kinderen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Amerikaanse arme achterstandsleerlingen worden volgepropt met medicijnen

Open artikel

Reacties (6)

#1 Thallman

ADHD is een neurologische aandoening. Pillen helpen hier tegen. Om een of andere reden kunnen mensen deze feiten niet accepteren en krijgen de ouders de schuld.

Vroeger gingen deze kinderen niet naar school. Nu ze hiertoe verplicht zijn breekt dat ze op. Accepteer dus dat we niet allemaal gelijk te krijgen zijn en dat deze kinderen dwingen dingen te doen die ze niet kunnen ze helemaal niet meer kansen geeft.

#2 Inje

In oktober 2005 sprak het kinderrechtencomité CRC van de Verenigde Naties zijn zorgen uit over overdiagnose van ADHD en het te vaak voorschrijven van psychoactieve middelen. Het comité sprak zich uit voor meer studie naar de diagnose. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa gebruikt een inmiddels aanzienlijke groep kinderen Ritaline en andere stimulantia.

#3 zmmoccc

@Thallman, #1 Dus 5-8% van alle amerikaanse kinderen heeft een neurologische afwijking? Is dat niet een beetje veel? Is dat dan wel een afwijking? Of gewoon een eigenschap? Ik kan met bepaalde drugs bepaalde dingen – waaronder mijn werk – ook beter dan zonder. Heb ik nou ook een neurologische afwijking? Of noemen we mijn afwijking dan niet zo omdat ik er in de toevallige wijze waarop de maatschappij van vandaag de dag functioneert geen nadeel van ondervind?

Een neurologische afwijking is niet meer of minder dan een statistisch ietsje. Het is geen ziekte. Gegeven de juiste set symptomen kun je iedere eigenschap die bij minder dan pak hem beet 10% van de populatie voorkomt wel een afwijking noemen en kun er voor iedereen een bedenken ook nog!:-) Dat kan ook het probleem oplossen van de kids waar dit artikel over gaat: verzin er gewoon een goede neurologische afwijking voor ze;-P

Neemt niet weg dat ADHD iets echts is, namelijk een groep mensen die beter met school en andere dingen om kunnen gaan als we ze bepaalde drugs geven. Maar een ziekte of afwijking? Naah. En doen we er goed aan om ze ook daadwerkelijk die drugs te geven? Ook als de wetenschap er nog allerlei vrij spannende vragen over verbanden met depressie en suicide niet over heeft beantwoord, zoals bij Ritalin het geval is? Lijkt me geen al te makkelijke vraag om te beantwoorden. Maar door AHDH een “neurologische afwijking” te noemen en Ritalin een “medicijn” doen we net alsof die vragen helemaal niet beantwoord hoeven worden. En dat is ethisch onjuist.

Daarnaast zit in deze op symptomen gebaseerde statistische aanpak het risico dat alles op 1 hoop wordt gegooid. Bijvoorbeeld: met het juiste dieet nemen bij het meerendeel AHDHers de symptomen significant af. En dat is het dan een neurologische afwijking? Of is het in veel gevallen gewoon (over)gevoeligheid voor (verkeerde) voeding die we pogen te compenseren met nog meer ongezond spul?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Methylfenidaat#Mogelijke_bijwerkingen

http://www.adhdenvoeding.nl/cms/wp-content/uploads/2011/02/Pelsser-The-Lancet-2011-Publication-INCA-study.pdf

#4 DJ

wat onacceptabel is kun je medicaliseren, of verbieden, dan bestaat het niet meer /fooledbyrandomness

#5 Bismarck

Vroeger gingen deze kinderen niet naar school. Nu ze hiertoe verplicht zijn breekt dat ze op.

Wel potjandorie, sinds wanneer bestaat er dan leerplicht?

#6 Inca

Als ik het artikel lees ben ik niet zozeer verontwaardigd over de overmedicalisering, maar meer over het gebrek aan alternatieven. Met niks doen en het dichttimmeren van de diagnose zonder alternatieven zijn die kinderen ook niet geholpen.

(Nee, ik ben geen voorstander van kinderen volstoppen met drugs. Maar als ze zonder dat geen behoorlijk onderwijs en geen middelen van bestaan krijgen, door hun gedragsproblemen grote kans lopen om in het criminele circuit en de gevangenis te belanden… dan heb ik liever dat dat eerst opgelost wordt voor we weer een middel (hoe gebrekkig ook) uit handen slaan. En dat was wat ik las in het artikel, dat dilemma.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*