Wereldtemperatuur | Update oktober 2021

Serie:

DATA - Gelukkig, de Britten waren weer eens ouderwetsch traag met hun update. Zo snap ik de wereld weer. Daarom nu pas een update over de maand oktober.
Daarin kunnen we zien dat het schijnbare dipje van de laatste tijd nu weer omslaat naar het bekende patroon. En dat nog steeds zonder een El Nino.
Terwijl sommige korte termijn modellen ergens de suggestie bieden van een komende horrorwinter hier in NL, zal het waarschijnlijk weer gewoon een kwakkelwinter worden. We mogen blij zijn als we nog een keer een echt pak sneeuw krijgen.
Maar goed, hier de update.

Geen klimaatnieuws verder. Oh ja, natuurlijk, er was nog de COP26. De zoveelste klimaatconferentie waar goede, maar zachte voornemens uitgesproken zijn. Als dit twintig jaar geleden zou zijn gebeurd, was er nog hoop voor enige beperking in de opwarming. Nu vind ik het wederom te weinig, te zacht en te laat.
Het is zelfs zo erg dat ik het voornemen van het nieuwe kabinet om kerncentrales te bouwen niet eens meer durf af te wijzen. Die dingen komen ook te laat, maar stoten dan in ieder geval geen co2 uit.
(En nee, ik ben geen voorstander, gebruik dat geld op een andere manier met meer resultaat graag, zonder nieuwe lange termijn shit).

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut5 (5.0.1), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Individuele grafieken van genoemde datasets zijn hier te vinden.

Reacties (3)

#1 Hans Verbeek

Die dingen komen ook te laat, maar stoten dan in ieder geval geen co2 uit.

Dat klopt, maar het is de bedoeling om er splijtstof in te gebruiken en bij het maken van die splijtstof wordt wel CO2 uitgestoten.
Ik ben het met je eens dat die dingen inderdaad te laat zullen komen (als ze er al komen).

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

December-tradities: Sinterklaas, Kerst, voorspellingen van horrorwinters. Ik begreep dat het deze keer een weercharlatan was die uit een ensemble van honderd modelruns die ene run had gepikt die heel koud uitviel. En die vervolgens bracht als de wintervoorspelling.

Een andere charlatan, die in het verleden elk jaar weer een horrorwinter voorspeld is ondertussen helemaal van het padje af geraakt, zo lijkt het: Piers Corbyn arrested on suspicion of calling for MPs’ offices to be burned down.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Raymond Horstman

Het weer in Nederland wordt net als bijna al het ander niet in Neerland gemaakt maar geïmporteerd. Als de wind uit de goede hoek komt kan net als in februari zomaar opeens een sneeuwstorm en koud onze kant opkomen. Maar de kansberekening voor echt koude winters is steeds minder gunstig. Opwarming van het klimaat gaat vrolijk verder. De globale CO2-emissies dalen niet of nauwelijks. Dus voorlopig geen afkoeling. Voor de winters is dat eerder gunstig. Ons eigen aardgas is op en Rusland is volstrekt onbetrouwbaar gebleken. Tijd om versneld van het aardgas af te raken.

  • Vorige discussie