Wereldtemperatuur | Update april 2017

DATA - Terwijl de aarde stug verder opwarmt, roert de ene na de andere columnist zich om zo hard mogelijk in de ontkenning te gaan. Onvoorziene lange termijn effecten van deze klimaatverandering.
Afijn, intussen was april wereldwijd de op een na warmste sinds start metingen. Onze reeks gaat vanaf 1979. Maar het is dus ook zo in de reeksen vanaf 1850.
Hier de update van ons trendoverzicht van de gecombineerde reeksen.

Helaas verder weinig goeds te melden. Somber bericht over de oceaan die binnenkort stopt met warmte opslaan waardoor de opwarming doorschiet.
En hoe graag we ook zouden willen dat de sceptici gelijk hebben (want dan kunnen ook wij stoppen met ons zorgen maken), ze hebben het niet.
Voor de datanerds nog een stevige studie naar de satellietmetingen en de afgeleide reeksen (met name UAH). Die zijn al een tijd verdacht. En nu wordt dat weer eens stevig bevestigd.

En dan nog even natrappen. Ooit kraakten wij al de zogeheten Copenhagen Consensus van Lomborg af. Nu valt daar echt de bodem onderuit.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 5

  @1: en jij bent een exponent van een hardnekkige kop-in-zand-steek pseudowetenschap bedrijvende -en gelukkig steeds kleiner en irrelevanter wordend- bevolkinsggroep?

 2. 6

  want dan kunnen ook wij stoppen met ons zorgen maken

  Dat kan sowieso, Steeph. Het verpest je humeur en helpt geen snars, je zorgen maken.

  Weet je wat wel helpt? Je eigen CO2-uitstoot verlagen. Ik wil daar nog wel eens een verhaal over schrijven. Ik heb wel een paar goede suggesties.
  Vroeger las je die wel op Sargasso. Maar helaas, de huidige redactie staat daar niet voor open… voor suggesties om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.