Wat ik me afvraag…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vraagteken Ruim een jaar geleden kregen de vier grootste brouwerijen op de Nederlandse markt; Heineken, Grolsch, Bavaria en Inbev door de Europese Commissie onder leiding van kartel-waakhond Neelie Kroes een boete opgelegd van bijna 274 miljoen euro wegens prijsafspraken. Afnemers hadden jarenlang teveel betaald en uiteraard werden deze hoge kosten doorberekend aan de consument zodat ook wij veel te veel betaalden voor ons biertje in de kroeg en in de supermarkt. Maar, er was goed nieuws; dankzij de boete zouden de prijzen dalen en zou de consument uiteindelijk profiteren van een prijsverlaging. Ik heb er niks van gemerkt; op dit moment klaagt de horeca over de gederfde inkomsten door de invoering van het rookverbod dus die prijzen zullen alleen maar stijgen. Of het is de slechte zomer. Vanuit mijn werk heb ik veel te maken met één van die grootste brouwerijen en jaarlijks krijg ik netjes een bericht dat de prijzen helaas weer omhoog zijn gegaan. Er lijkt dus niets te zijn veranderd.

En zo zag ik enkele weken geleden op het journaal dat we ook jaarlijks zo’n € 130,- te veel voor onze energiekosten betalen. Ook hier hebben we te maken met prijsafspraken, maar ik voorzie nu al dat de stijgende olieprijs of de mondiale financiële crisis als mooi excuus kan worden gebruikt om de hoge prijs te handhaven. En zo worden we telkens weer een loer gedraaid. En dan vraag ik me dus af hoe dat maar door kan blijven gaan.

Reacties (14)

#1 Martijn ter Haar

De graanprijzen zijn natuurlijk wel ontzettend gestegen het afgelopen jaar.

  • Volgende discussie
#2 HansR

@Martijn
Dat is tarwe, is dat met Gerst ook zo?

@Jorn
En dan vraag ik me dus af hoe dat maar door kan blijven gaan.

Nee.
(er breekt altijd wel ergens een revolutie oid. uit. Financiële crisis bijvoorbeeld. Geldhervormingetje en zo.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ernest

Hoe? Dat gaat door tot een (brutaal/ innovatief/nieuw) bedrijf onder die prijsafspraken duikt en ermee wegkomt. Dat heet concurrentie geloof ik. Maar vaak krijgt zo’n concurrent vanwege de strijdlust van de oude bedrijven geen poot aan de grond. Soms vertrouwen de oude klanten de nieuwe prijzen niet eens. “Goedkoop duurkoop”. “Vertrouwd merk” en dergelijke argumenten. Kan hij meer verdienen door dan maar ook de oude prijs te vragen.
Wat ook een rol speelt is de beslisser over de te hoog gepgrijsde aankoop. De kroegbaas hoeft uiteindelijk zelf niet voor het bier te betalen, dus zal hij niet snel gaan protesteren, zolang zijn klandizie niet naar een andere goedkopere kroeg gaat. Bovendien heeft hij een contract met de brouwer.
Als hij nou ook andere taps had, en de brouwers direct met elkaar per getapt pilsje moesten concurreren, zou het anders zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hemaworstje

dat heet kapitalisme kerel, dat bestaat al heel lang in nederland.
komt door de gestegen productiekosten
( energie,arbeidsloon )
tevens is de afname van de geschatte prognoses is tjinistichistan fors en dat drukt op de de cash flow waardoor de verkoopprijs aan de pomp omhoog moet om zodoende concerrerend te zijn in een niche markt en toch in staat zijn een goed kwaliteitsproduct te kunnen blijven leveren.
Het is de schuld van de vakbonden.
Bijkomend nadeel is de beperking op marketing op de diverse media waardoor het aantal verslaafden ( oops consumenten ) afneemt, we hebben een slecht carnavals seizoen gehad en een magere zomer , vele moslims drinken geen bier dus enige compassie voor de brouwers is terecht ,wellicht zou europese subsidie onze tak overeind kunnen houden op de langere termijn.
Iedere brouwer een bepaal bier quotum zou ook een mooie verdeling zijn, gelukkig hebben we hier Grolsch en dat mag gewoon in de keten achter het erf , kostprijs 0.80 ct per fleske.
pilsje op een terras in ’t dorrup 1 euri 50, maar goed dat interieur hoeft dan ook geen trendy verbouwing iedere 6 maand te ondergaan..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Vind je het gek dat de prijzen niet dalen als de branche net een boete heeft gehad van 274 miljoen? Die moeten toch opgehoest worden, kun je er donder op zeggen dat dat aan de klant doorberekend wordt.

Gelukkig drink ik bij voorkeur Alfa Edelpils, van een onafhankelijke kleine brouwer (die sinds kort meer mag brouwen, omdat ze de waterbron met een afnemer minder hoeven te delen).

Je kan ook lans een ultragoedkope brouwer gaan (Schramovsky bijvoorbeeld, 30 euro/50 liter vat). Die gaan alleen niet je evenement sponsoren, zoals Heineken of Bavaria. Dan heb je er weinig aan, want als evenement reken je de kosten van het bier per definitie door aan de klant, dus is het enige dat in de keuze telt is die sponsoring. Voor kroegen geldt een nog veel dwangmatiger systeem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Appel

Die prijsafspraken hadden alleen betrekking op de horeca en betrof een periode van plm. 4 jaar ergens halverwege de jaren ’90. Dus van die afspraken hebben we inmiddels allang geen last meer. Van dure grondstoffen en verpakkingsbelasting e.d. daarentegen des te meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

Ah, fantastisch. Als je teveel betaald door prijsafspraken dan heet dat ‘kapitalisme’, en dan is het dus OK. Ge-wel-dig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 InvertedPantsMan

Alleen het feit al dat er een overheidsorgaan moet bestaan om te controleren of marktpartijen niet te veel in rekening brengen voor hun product zegt mij al genoeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Michel

Wat ? is er nog geen “stichting Bierverlies?”
nou wie ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pia

Over energie. De netbedrijven zijn (natuurlijke) monopolisten: je kan niet van netbeheerder switchen. De maximum tarieven worden daarom gereguleerd door de NMa. Geen prijsafspraken dus, maar door de overheid opgelegde maximumprijzen. Bij de leveranciers zijn er wel vrije tarieven. Maar daar ging dat verhaal van die 130 euro niet over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Overheidsopgelegde maximumtarieven en prijsafspraken hoeven elkaar niet uit te sluiten. Sterker nog, als je in zo’n situatie zit al jij beschrijft, is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk sprake van een prijsafspraak (de hele branche zal het maximumtarief aanbieden, simpelweg omdat ze het als lokale monopolist kunnen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Ydroj

@10 & 11, nou heb ik zelf ook enkele jaren in de energiemarkt gewerkt, en ik kan je bevestigen dat de heren van de energiebedrijven heerlijk elkaar de handen boven het hoofd houden. Bizar moeilijk om in die kringen te komen. Het bedrijf waar ik werkte had goed doordachte enrgiebesparende constructies bedacht (bijvoorbeeld onafhankelijke digitale meters, via Internet leesbaar, met daaraan gekoppelde energiesparingsmaatregelen). Echter het clubje had zon invloed op de politiek zodat wetgeving telkens weer zo werd aangepast, zodat onze concurrentiekracht telkens weer werd ondermijnd. En dit gebeurt niet alleen in deze markt….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSK

Ik vind het een beetje een onzindiscussie: je hoeft geen (populair) bier te drinken. Energie, das weer een ander verhaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Halve Henkie

Ik zal het even uitleggen.
De boete die is opgelegd is gewoon naar europa gegaan. Er zijn geen vergoedingen aan de horeca laat staan aan de consumenten uitbetaald. De brouwerijen zijn daarna ook niet gedwongen hun prijzen aan te passen.
Aangezien dit miljoenenbedrag aan de EU is betaald zullen de brouwers dit weer braafjes in hun boekhouding hebben staan als extra onvoorziene kosten waar wij uiteindelijk als consument voor betalen.
En tel hierbij op de stijging van de olieprijzen, de graanprijzen en de accijns dan wordt je biertje al snel een stuk duurder. Daarbij hebben we het nog niet eens over de extra kosten die de horeca zelf heeft moeten maken en de extra belastingen die geheven worden over onzinnige zaken als verpakkingmateriaal.
Ergo; we worden aan alle kanten genaaid!

  • Vorige discussie