Waarom ik geen Marokkaan ben

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022

OPINIE - We moeten af van het wij-zij-onderscheid tussen Nederlanders en ‘Marokkanen’ – ook als dat goed bedoeld is.

Van mijn GroenLinkse partijvoorzitter Rik Grashoff kreeg ik een oproep ook te laten weten dat ik een Marokkaan ben. Ik ga daar niet aan meedoen. Daar is een eenvoudige reden voor: ik ben namelijk werkelijk geen Marokkaan en ik heb ook niet de pretentie er een te zijn (eerlijk gezegd zou ik dat nogal aanmatigend vinden). Ik zou de actie domweg kunnen negeren, maar ik vind dat er een ongewenst randje aan zit.

De actie gaat namelijk mee in het frame van Geert Wilders. Er is in Nederland sprake van wij, de Nederlanders, en zij, de Marokkanen. Het is natuurlijk een roerend gebaar van solidariteit dat Nederlanders zich voor de bühne bij de Marokkanen voegen, maar het is ook een boodschap die het onderscheid in stand houdt. De vele born here selfies, waarbij Marokkaanse Nederlanders zich met hun paspoort portretteerden, bieden een veel positiever signaal door de nadruk te leggen op de eenheid in plaats van de verdeeldheid.

Marokkaanse Nederlanders van de jongste generatie zijn in feite verder in hun denken dan de Nederlandse Nederlanders die menen voor hen op te moeten komen (dat heeft toch altijd iets paternalistisch, alsof ze niet uitstekend in staat zijn zichzelf te verweren). Denk ook aan de positieve boodschap waarmee Nida Rotterdam uit het niets twee zetels haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is de houding waarmee Nederland vooruit geholpen wordt. Het PVV-sentiment bestrijd je niet door er luidkeels tegenin te gaan, maar door de irrelevantie ervan te tonen.

PS: Nu ik toch bezig ben, wil iedereen alsjeblieft ophouden met het gebruiken van de politiebureaus om een petitie in te leveren? Ik snap best dat het fijn is voor het groepsgevoel, maar die bureaus zijn daar niet voor bedoeld.

Afbeelding: John F. Kennedy tijdens zijn toespraak in West-Berlijn (Wikipedia).

Reacties (17)

#1 Krekel

Solliciteren is bovendien al lastig genoeg.

 • Volgende discussie
#2 roland

“de positieve boodschap waarmee Nida Rotterdam uit het niets twee zetels haalde”

Welke positieve boodschap?, even meelezen:
– “gezond – biologisch verantwoord – eten zijn broodnodig voor een optimale ontwikkeling van lichaam en geest”
– “vrij parkeren op feestdagen”
– “familieleven en nabuurschap vormen de basis van ons samenleven”
– “De wapperende Rotterdamse vlag siert daarom onze skyline”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Diener

@2: – “gezond – biologisch verantwoord – eten zijn broodnodig voor een optimale ontwikkeling van lichaam en geest” en “familieleven en nabuurschap vormen de basis van ons samenleven”

Wat vind jij daar dan negatief aan? Gaat het wel goed met je? Hiermee geven deze zelfbewuste Rotterdamse moslims inderdaad aan over veel gezond verstand te beschikken. Ook weer niet goed..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Waarom ik geen peroxide-Arier ben:
1: …….
2: …….
3: …….
enzovoort :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Daan van der Keur

Na de inval van vele arrestatieteams tegelijkertijd op de adressen van de inbraakbende in Den Haag – http://www.omroepwest.nl/nieuws/14-01-2014/politiemacht-rolt-haagse-jeugdbende-op – bleek achteraf dat de echte grote kopstukken allang gevlogen waren. Ze hebben dus alleen de mindere goden opgepakt. Wat bleek??? Dagblad Trouw schreef daarna dat alle goede Marokkanen (hun familie, de groenteboer, de slager, etc.) de criminelen gewaarschuwd hadden dat er een grote inval van de politie gaande was. De kopstukken van deze gewelddadige inbraakbende zitten nu ondergedoken bij familie elders in Nederland, of ze zijn naar Marokko gevlucht en komen dan na een half jaar tot een jaar weer terug en beginnen dan weer van voren af aan. De criminelen worden dus gewoon beschermd door wat iedereen goede Marokkanen noemt. Leg mij dat nou eens uit!!! Ik zou criminele familieleden echt niet waarschuwen of in bescherming nemen, NO WAY! Je ziet het nu ook weer in Eindhoven, er blijkt nog een 3de of zelfs 4de dader te zijn maar alle goede Marokkanen zwijgen. Tja dat gaat er bij mij dus gewoon echt niet in! Ik snap dan ook niets van die aangiftes tegen Wilders van deze goede Marokkanen want ze beschermen hun criminele landgenoten. Iedereen die dit gedrag goed praat mag mij graag uitleggen waarom dit gedrag volgens hen goed is. Ik stem trouwens allang niet meer want ik heb mijn geloof in de politiek allang verloren want ik ben het zat: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1407990

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Christian Jongeneel

@5 Je zult mij niet horen beweren dat er niks mis is in de Marokkaanse gemeenschap. Maar een gemeenschap die zich bedreigd voelt (en die daarin bevestigd wordt door Nederlanders die hen meer op hun slachtofferschap aanspreken dan op hun emancipatiekracht) zal meer de neiging hebben de gelederen te sluiten dan de rotte plekken wegsnijden.

Het dramatische is dat het benoemen van het probleem nu een rechtse zaak is met een vijandige toon die niet tot oplossingen leidt. Terwijl er een tijd is geweest (denk aan Paul Scheffer) dat het initiatief lag bij linkse partijen die omdat ze het vertrouwen hadden van hun allochtone achterban meer in de gelegenheid waren om met een “harder” beleid de emancipatie vaart te geven. Die gelegenheid hebben ze laten lopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Weerman

@5
En dus scheer je alle Nederlanders van Marokkaanse komaf maar over 1 kam. Jouw redenatie volgend kan ik JOU aanspreken als een criminele autochtone familie HUN familieleden niet aangeeft.

Maar goed, het begint al bij het punt dat er onderscheid gemaakt wordt tussen groepen. Eerlijk gezegd zijn alleen m’n vrouw en kinderen nog het enige dat mij in NL houdt. Ik ben de racistische ondertoon die in alle zaken zit namelijk zat (en dan ben ik niet eens van Murkse afkomst, heb wel een kleurtje maar ben in m’n hele leven nog nooit langer dan 2 maanden werkeloos geweest…).

Ik hang liever ergens de échte buitenlander uit dan als tweederangsburger bekeken te worden in het land waar ik nota bene geboren ben.

Maar goed, nog een paar jaar hard prutsen en dan hopelijk met vrouw en kids ergens heen waar het klimaat wat relaxter is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Djools

@6: Je laat je niet door Wilders framen (wat goed is en een plusje waard was) maar wel door assistent-provocateur #5 en dat terwijl diens opmerking off-topic is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Christian Jongeneel

@8 Voor mij is het essentieel om sentimenten zoals Daan die verwoordt serieus te nemen. Dat betekent niet dat je erin mee moet gaan, maar meteen de racist kaart trekken is te makkelijk.

Dat er specifieke problemen zijn met Marokkaanse jongemannen werd in Rotterdam in 1996 al onderkend door GroenLinks wethouder Herman Meijer, die er ook specifiek beleid voor ontwikkeld heeft. GroenLinks was indertijd de populairste partij onder Marokkaanse kiezers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 lucky luke

@7:

als je je als groep opstelt, wordt je ook behandeld als groep. Raar he?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Djools

@9: Inhoudelijk onderschrijf ik je opmerkingen in #6 maar daar gaat het niet om. #5 lokt een off-topic “discussie” uit en je hapt toe. En dus gaat het niet meer om de boodschap van jouw stuk maar om de vraag of er wel of niet iets mis is met de “Marokkanen”.

Dat is jammer want je hebt gelijk als je stelt dat de PVV c.s. telkens weer veel te makkelijk de agenda kan bepalen. Dat de PVV c.s. grotendeels bepaalt waar we over praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Christian Jongeneel

@11 Point taken

Voor degenen die het interesseert heb ik op mijn eigen site een essay uit 2002 gezet, waarin de gedachten uit dit blogje iets verder zijn uitgewerkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Djools

@12: Link werkt niet. Trouwens ik laat me (helaas) ook nog regelmatig tot dit soort discussies verleiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Weerman

@10
Als je je als groep opstelt wordt je ook als groep behandeld. Dat is niet raar, dat is logisch. Waar het om gaat is dat je _altijd_ tot de _andere_ groep gerekend wordt. Ook mensen die er geen fluit mee te maken hebben.

Door het steeds over ‘Marokkanen’ te hebben, ook al zijn er zat die niet eens in Marokko geboren zijn, zet je ze steeds weg. Tenzij ‘ze’ uitkomen voor het Nederlandse elftal natuurlijk, dan zijn het ‘Nederlanders’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 HPax

@9: Citaat: Dat er specifieke problemen zijn met Marokkaanse jongemannen werd in Rotterdam in 1996 al onderkend door GroenLinks wethouder Herman Meijer, die er ook specifiek beleid voor ontwikkeld heeft. GroenLinks was indertijd de populairste partij onder Marokkaanse kiezers.

Ik vermoed dat die Groen Linkse libertijnse Herman Meyer onderdeel was van die ´specifieke problemen met Marokkaanse jongemannen´.

Verder kan iedereen ambtelijk of in zijn eigen vrije tijd specifiek beleid ontwikkelen. Wat een leegte!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Christian Jongeneel

@15 Iedereen kan beleid ontwikkelen, alleen wethouders kunnen het ook uitvoeren.

@13 Suf. Link gerepareerd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 esgigt

Van mijn GroenLinkse partijvoorzitter Rik Grashoff kreeg ik een oproep ook te laten weten dat ik een Marokkaan ben.

Als je een Marokkaan bent kun je dat doen, anders sta je volgens mij flagrant te liegen.
Ik vraag me voorts af of iemand bij dit soort symbool-acties (alleen op de Buhne en niet op de problematiek gericht) wel wat opschiet.

Ik ga ook niet lopen rondschreeuwen dat ik Chelsey Manning, Julian Assange of Edward Snowden ben, hoewel die mensen onze steun veel en veel harder nodig hebben dan die gewraakte groep Marokkanen die de situatie ook zelf hebben meeveroorzaakt.

 • Vorige discussie