1. 1

  Ik dacht juist dat de verstandshouding china / europa wel ok was. Ik zie liever een grafiek van wat de USA probeert te doen met europa. Ze lopen in de US nu trouwens te schreeuwen dat China ze een oor wil aannaaien.

 2. 5

  Ik snap sowieso niet zoveel van de koers van twee munten tegen elkaar uitzetten. Net alsof de twee verder in een vacuüm zitten. Is de Yuan niet gewoon aan het dalen ten opzichte van alle munten? Tegen de Zwitserse Franc, Britse Pond, Yen en Australische dollar zie je min of meer dezelfde beweging. Alleen de Amerikaanse dollar zakt nog harder in terwijl de Canadese met de Yuan mee kabbelt.

 3. 6

  Houd daarbij in het achterhoofd dat China beseft dat als men er in slaagt de binnenlandse consumptie te vergroten,men de export helemaal niet meer nodig heeft.

 4. 7

  @6: Dat schiet dan weer niet erg op, met die lage waarde van hun munt, de wijze waarmee men daar met werknemers omgaat en de voedselproblematiek die ze daar hebben (kunstmatig lage prijzen, die dan weer op de zwarte markt omzeild worden). Rijke Chinezen willen geen goedkope Chinese meuk en arme Chinezen zijn al blij als ze hun achterstallig loon nog krijgen en vlees kunnen betalen.

 5. 8

  Er is geen oorlog tussen de Euro en de Yuan. Die is er wel tussen de Dollar en de Yuan.

  Een niet al te grote koersverandering tussen de Dollar en de Yuan kan hele fabrieken sluiten in China, en daardoor zal het volk in opstand komen. Europa is China’s grootste afzetmarkt. Ik denk dat China de relatie met de EU daarom wel goed wil houden.

 6. 9

  De Chinezen stemmen de waarde van hun munt vooral af op de dollar. Wat de grafiek laat zien is voornamelijk een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro.
  En een valutaoorlog tussen EU en China is eigenlijk niet mogelijk omdat de Europese centrale bank feitelijk geen valutabeleid heeft, de bank in Frankfurt heeft niet het mandaat om de koers van de euro ‘kunstmatig’ te beinvloeden.