Scheurende christenen

DATA - Tot aan de verkiezingen publiceren we iedere dag een niet al te serieuze correlatie tussen stemgedrag en een verschijnsel. Vandaag: partijvoorkeur versus motorbezit.

Wie had dat kunnen bevroeden? Ik dacht zelf als je op gemeenteniveau naar het gemiddelde motorbezit kijkt en naar partijvoorkeur, dan zul je bij D66 een sterke correlatie zien. Vrij oude kiezers, mannen met geld, pragmatisch in het leven, maar ja, het zijn vooral de pragmatici die met een dijk van een midlife crisis rondlopen. En zeg nou zelf, wie zie je eerder op een motor: Pechtold of Haersma Buma?

Maar niets is minder waar.

Onze christelijke CDA-vrienden blijken grotere motorvrienden te zijn dan D66’ers en PvdA’ers. Neem Dalfsen. Veel motoren (80 per duizend inwoner) en maar liefst dertig procent stemt CDA. Of Boekel: 74 motormuizen per duizend inwoners en 28 procent voor het CDA.

Kom daar met D66 maar eens om. D66-bolwerk Wageningen (vijftien procent stemt liberaal) en 23 motoren per duizend inwoners. Amsterdam: 12 procent voor D66, 21 motoren per duizend inwoners. Maar ja, misschien rijden de mensen daar liever op een Holleeder-brommer.

Het PvdA-stemvee zit lekker door het midden.

Foto flickr cc Paco CT

 1. 3

  Wat heeft het uitsplitsen naar gemeente eigenlijk voor zin?

  Wat voegt het toe aan de kennis die we door de ge-aggregeerde data al hadden? (Geaggregeerde data die een vorm hebben als: van alle PvdA’ers rijdt 4.7% motor, van alle VVD’ers 5.1% etc. etc…). Zoals ik het nu zie worden er alleen maar meer vragen opgeworpen i.p.v. dat er verklaringen worden gegeven.

 2. 5

  “Tot aan de verkiezingen publiceren we iedere dag een niet al te serieuze correlatie tussen stemgedrag en een verschijnsel”.

  Wat snap je niet aan die eerste zin van het artikeltje, dat je zo serieus op de data in wil gaan?

 3. 8

  @5 Ach, je hebt wat te kiezen hoor, zelfs jij. Wie of wat verplicht je om mijn vraag serieus te nemen? Kun je de vrijheid niet aan soms?

  Los daarvan, gisteren, in “Met het oog op morgen” kwam in de laatste 5 minuten hetzelfde onderwerp aan bod. En daar werd allesbehalve duidelijk dat het als onzin of nonsens bezien werd. Wim van de Camp, daartoe opgebeld, ging er althans heel serieus op in. Maar ja, of dat nou komt omdat ie CDA’er is, of kamerlid, homo, lelijk, publiciteitsgeil, motorrijder of gewoon dom is, daar zullen we wel nooit achter komen.

  PS ik mis opeens de eerder gepresenteerde grafiekjes, die komen nu niet door, waar kan dat aan liggen?

 4. 9

  Ik neem je al lang niet meer serieus. Ik dacht gewoon, dat je de eerste zin over had geslagen, maar had natuurlijk kunnen weten dat je alleen maar leest wat jou uit komt.

  Wel grappig hoor, dat je iemand, die de cijfers net zo serieus neemt als jij, gewoon dom noemt, of homo, of lelijk, of publiciteitsgeil. Maar ook daar weet je vast wel weer een andere draai aan te geven, zodat het net lijkt of je dat niet op hebt geschreven. Soit.

 5. 10

  @009 “Wel grappig hoor, dat je iemand, die de cijfers net zo serieus neemt als jij, gewoon dom noemt, of homo, of lelijk, of publiciteitsgeil. Maar ook daar weet je vast wel weer een andere draai aan te geven, zodat het net lijkt of je dat niet op hebt geschreven. Soit.

  Niks “soit”, wat denk je wel niet, dat je me zonder weerwoord zomaar allerlei nare toevoegingen kunt doen?

  Je zegt dat ik de cijfers op dezelfde manier serieus zou nemen als Camp maar ik meen in #03 juist duidelijk uiteengezet te hebben dat ik de cijfers helemaal niet serieus neem. Heel anders dan Camp dus.

  En dat ik Camp niet dom, homo, of lelijk of publiciteitsgeil mag noemen komt geheel voor jouw rekening. Ik werp alle schuld verre van mij. Jij hebt natuurlijk alle recht om te betogen wat je wilt betogen maar liever nog zou ik daar een onderbouwing van zien, want volgens mij is die Camp nu eenmaal dom, homo, lelijk en publiciteitsgeil. Wat dat eerste en laatste betreft, bijvoorbeeld, wat komt hij dan anders in “Het Oog” doen? En als je zou willen gaan zeggen dat men wat meer terughoudend zou moeten zijn in zijn reacties, zelf is de CDA’er ook niet helemaal blanco, zie verder vooral ook #07.

 6. 12

  De samenhang is andersom: in die gemeenten wordt meer CDA gestemd naarmate de irritante groep motorrijders die er woonachtig is groter wordt. De stemmers hopen dat die partij een einde aan de overlast maakt. Maar dat gebeurt waarschijnlijk niet.

 7. 14

  Waarom stelt de schrijver trouwens op een motorrijden gelijk aan scheuren?! Omdat te staven zou je minstens het aantal snelheidsovertredingen er bij moeten betrekken ;-)