Rusland betrekken in gasleiding die als doel heeft Rusland te omzeilen? [Poll]

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

nabucco-hoeveelhedenGeen winter zonder gasconflict tussen Europa en Rusland. Deze winter was het weer goed raak: de huiskamers van Boedapest en Sarajevo waren ijzig koud doordat het Russische Gazprom haar zakelijke conflict met doorgeefluik Oekraïne weer eens in hartje winter uitvocht. Iedere winter zodra het traditionele gasconflict weer oplaait verzucht men in Europa dat we eigenlijk onafhankelijker zouden moeten worden van het Russische gas. De geplande Nabucco gasleiding van Azerbeidjan en Iran via Georgië, Turkije en de Balkan zou deze onafhankelijkheid kunnen bieden. Oostenrijk zou vervolgens de Zuid-Europese gashub kunnen worden aldus voorstanders van dit in 2002 gestartte project.

De Franse europarlementariër Anne Laperrouze stelt echter nu voor om de Russen uit te nodigen om deel te nemen aan het Nabucco project. Volgens haar zou dit irritatie bij het Kremlin weghalen en competitie met concurrende Russische gasprojecten vermijden. Euroblogger Nosemonkey onderschrijft deze aanpak, volgens hem is het een strategisch slimme zet om de gevoelige Russische ziel te balsemen met een hulpvraag vanuit Europa en zo de sterk verslechterde Europees-Russische relaties te verbeteren.

nabucco-routeIk vraag me af of het betrekken van Rusland wel zo’n slimme zet is? Het betrekken van Rusland ondergraaft namelijk direct de motivatie voor deze specifieke gasleiding: Rusland omzeilen. Zodra Rusland een vinger in de pap krijgt zal het haar vergrote invloed aanwenden om de betrokken landen zowel op de Kaukasus als in Europa wederom te chanteren. Eerder op dit blog verklaarde energie-expert Rembrandt overigens al dat het Nabucco project nu al een doodgeboren kindje is omdat Rusland al haar invloed in de regio aanwendt om bijvoorbeeld via het concurrende South Stream project de Nabucco gasleiding overbodig te maken. Daarbij zal een ‘Ruslandvrije’ gasleiding ook niet gevrijwaard zijn van politieke chantage. Zo dreigde de Turkse premier Erdogan in januari nog dat het de medewerking aan de gasleiding zou opzeggen als de onderhandelingen over de toegang tot de EU zouden worden afgebroken. De leverancier van een groot deel het gas dat door de Nabucco leiding moet gaan stromen: Azerbijdjian is als enige onvoorwaardelijk positief. De president van Azerbeidjan Aliyev -die wel in Davos bleef- liet daar weten dat zijn land de gasproductie de komende jaren zal verdubbelen om de Nabucco pijpleiding te vullen.

[poll id=”254″]

Reacties (9)

#1 HansR

Ik vraag me af of het betrekken van Rusland wel zo’n slimme zet is?

Je moet je afvragen of je in gesprek wil blijven of niet. En dan denk ik dat in gesprek blijven voor de toekomst van Europa niet onverstandig is. Dus JA, erbij betrekken.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Hoe realistisch is de aanleg van en gegarandeerde gasdoorvoer door de Nabucco pijpleiding zonder Russische goedkeuring eigenlijk? Het begin ligt in landen die een zekere afhankelijkheid van Rusland hebben, danwel makkelijk door Rusland te beïnvloeden zijn (Iran, Azerbeidzjan, Georgië).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Ja van de zomer schoot het Russische leger nog een paar ‘per ongeluk onbedoelde’ afzwaaiers naast de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding om aan te geven wie er in Georgië werkelijk de baas is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rembrandt Koppelaar

Rusland omzeilen is een illusie die voortkomt uit het 16de, 17de en 18de eeuwse grootheidswaanzin denken van Europa als centrum van de wereld.

Ten eerste zal Nabucco niet wordt gebouwd, omdat Europa niet alle partijen op een rij kan krijgen. Vooral de gasleveranciers voor Nabucco (Azerbaijan/Kazachstan/Turkmenistan) kunnen zakelijk betere contracten afsluiten met Rusland. Iran heeft geen enkele intentie om gas te gaan leveren aan Europa.

Ten tweede zal zelfs als Nabucco worden gebouwd de pijpleiding in eerste instantie circa 8 miljard kubieke meter en later tegen 2020 mogelijk 30 miljard kubieke meter per jaar kunnen gaan transporteren. De Europese gasimport is nu al 200 miljard kubieke meter per jaar en dat zal in 2020 zeker boven de 300 miljard kubieke meter liggen.

Rusland kan Europa niet omzeilen als het om aardgas gaat, en dat werkt ook vice-versa. De enige mogelijkheid als je politiek ‘onafhankelijk’ wil worden zit in grootschalige vermindering van het gasverbruik gedurende de komende drie decennia. Mogelijk is dat ook vanwege de gebrekkige stijging in de Russische gasproductie in de toekomst (vanaf 2020) een verstandige zet.

Rusland wel of niet bij Nabucco betrekken is daarmee een non-discussie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 cornelis

Inzetten van geothermie voor verwarming (en eventueel elektriciteit) kan onze afhankelijkheid van (buitenlands)gas fors verminderen, als de nood aan de man komt.
Warmtepompsystemmen dus of diep boren waar de warmte zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 SalonSocialist

@Carlos,

Waar de Nederlanders in hun hemd stonden in juli 1995 ergens in Bosnie en Europa hen snel de rug toekeerde (de straaljagers vlogen wel over ,maar deden niets zo was het toch) liet Rusland zich niet in de lure leggen door een Amerikaans geinspireerde avonturier om de Russische vredesmacht uit Zuid-Ossetie te schoppen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 eli

Nabucco is zoiets als een motie van wantrouwen in je achterzak die je er niet uit durft te halen, omdat ie zeker zal worden weggestemd. Die motie had nuttig kunnen zijn om Southstream en/of Nordstream van de grond te krijgen, maar is dat nu iedereen de status ervan kent niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Meester

@ Rembrandt, het is wel een discussie die kan meten hoe het is gesteld met de 16de, 17de en 18de eeuwse grootheidswaanzin, hier op sargasso.
Iets waar ik me met betrekking op het onderwerp russisch gas over blijf verbazen.

Maar verder,dank voor je bijdrage.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Fail

En wat vindt Turkije?

  • Vorige discussie