Een man kan nooit invoelen wat die feministische levenshouding behelst. Die man heeft gewoon alle kansen gehad en kan zich niet voorstellen hoe moeilijk het is om een positie te verwerven na een jarenlange strijd.(…)
Misschien wil ik er best over nadenken om een man die is omgebouwd tot vrouw aan te nemen. Je weet nooit wat al die hormonen met zo?n man kunnen doen.
“Opzij”-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys vindt het niet meer dan normaal dat er bij haar blad geen mannen aangenomen worden. Dit naar aanleiding van een anonieme klacht van een man bij het Bureau Discriminatiezaken. Dresselhuys heeft geen idee waar die klacht vandaan komt, om het simpele feit dat ze nog nooit een mannelijke sollicitant op bezoek zou hebben gehad.
Weekendvraag:
-Zou u (als man) solliciteren naar een baan bij Opzij?
-Zou u (als vrouw) het een goed idee vinden dat er ook mannen op de redactie rondlopen?
Reacties (11)
Dit geeft toch mooi aan dat ze haar eigen strijd niet begrepen heeft…
Oooo, maar dan snáp ik het nu. Feminisme betekent geen gelijkheid, feminisme betekent: vrouwen eerst, dan een tijdje niets, dan …. heu, dieren en dan pas mannen?
Ik geloof dat het erg goed zou zijn voor de Opzij-redactrices als daar nou eens een paar Echte Mannen zouden werken. :-)
Dresselhuys is volgens haar eigen standaard een man, als ik het goed begrijp.
Of zou dit feministische humor zijn?
*krabt es aan z’n kont, opent biertje met zijn tanden, steekt een sjekkie op en begint aan de sollicitatie-brief*
A: Neen, ik wil niet werken met zo’n lelijke vrouw als baas.
Een man kan nooit invoelen wat die feministische levenshouding behelst.
Vooruit Dresselhuys..
Die man heeft gewoon alle kansen gehad
Ow?!
en kan zich niet voorstellen hoe moeilijk het is om een positie te verwerven na een jarenlange strijd.
Tja, als ‘we’ ons dat niet kunnen voorstellen dan zullen we het ook wel nooit begrijpen inderdaad…
*gaat weer eens verder met voetbal kijken* :)
@Kalief: seksist!
Wat me erg verbaast, is dat ze misschien wel een omgebouwde man zou aannemen, omdat die hormonen misschien wel iets met zo’n man kunnen doen.
Hoezo dan? Zorgen hormonen ervoor dat die man ineens een “jarenlange strijd” gevoerd heeft, geen “kansen heeft gehad” en invoelt “wat die feministische levenshouding behelst”?
Ik vind Dresselhuys niet echt overtuigend in de toon van haar betoog. Alsof mannen mindere wezens zijn, alsof de mannelijke hersens het feministisch gedachtengoed niet zouden kunnen bevatten, alsof een man niet gewoon “content-free” een heel goede redacteur zou kunnen zijn.
Het is meer dat ik het omgekeerd niet snap. Waarom zou een man een blad willen maken waarin de dominantie van zijn eigen sekse wordt ondermijnd? Ik moet dan toch onwillekeurig denken aan paternalisme, of in het negatieve geval aan zelfhaat. Da’s net zoiets als dat ik als vrouw lid zou willen worden van een praatgroepje voor mannen. Waarom zou je dat in vredesnaam willen?
Zelfs als je als man niet echt dol bent op de mannelijke inbreng in de samenleving en vindt dat “het vrouwelijke” meer gestimuleerd zou moeten worden, dan zou je dat toch beter kunnen doen door onder je seksegenoten te gaan lobbyen. Werk genoeg aan de winkel, waarom zou je dat in een vrouwenblad moeten doen?
Ik zou zelf niet bij Opzij willen werken, omdat ik het fundamenteel oneens ben met Dresselhuys. Van waar ik sta, hebben vrouwen het juist beter dan mannen. Ze zijn met meer, ze doen het beter op school en universiteit, ze zijn door de pil bevrijd van het met smart kinderen baren. De eindeloze sexdrive waarmee mannen zijn opgezadeld maakt ze veel afhankelijker van vrouwen dan andersom. De samenleving is meer vervrouwelijkt dan ooit. In reclamespotjes zijn het stelselmatig mannen die afgezeken worden, terwijl vrouwen sterk, onafhankelijk en sexy zijn. It’s a woman’s world.
Flikker toch op met je ‘jarenlange strijd.’ Het is niet alsof mannen alles cadeau krijgen. Sterker nog; ik heb het idee dat ik aanzienlijk minder cadeau krijg dan mijn vrouwelijke collega’s.
Maar ga ik daarover zeiken? Een OpHij oprichten? Natuurlijk niet. Ik ga gewoon harder werken, meer leren, beter worden in wat ik doe, en eventuele handicaps die mij door natuur of noodlot zijn gegeven overwinnen. Dat zouden meer mensen moeten doen.
Ik geloof dat onderzoek na onderzoek aantoont dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen.
En in de tijd dat D. begon was het denkelijk nog niet zo geemancipeerd als nu. Maar verder zijn haar argumenten tegen een man op de redactie kul.
Ben benieuwd wat die vrouwelijke collega’s van je dan precies cadeau krijgen.