Quote van de Dag: SP herhaalt Ter Horst

“Dat is zakkenvullerij die niet valt uit te leggen. Zo bijzonder zijn politici ook niet. De huidige regelingen zijn je reinste zelfverrijking.”

Een heel sympathiek voorstel van de SP. Want de huidige wachtgeldregeling is ook niet uit te leggen. Wel knap dat de socialisten daarmee de krant halen. Minister Ter Horst deed begin juli immers al min of meer hetzelfde voorstel. Makkelijk oppositie voeren doe je zo.

 1. 2

  Er zit wel verschil in de voorstellen. De SP stelt voor om politici onder de huidige regelingen te laten vallen zonder uitzonderingen. Wat Ter Horst voorstelt is wezenlijk anders, namelijk wel in stand houden van de verschillen.

  Makkelijk bloggen doe je zo.

 2. 4

  Het SP voorstel verschilt inderdaad op sommige punten, zoals de lengte en de hoogte van de uitkering. Het gaat hier om een initiatiefwet, en die draai je over het algemeen niet in een woensdagmiddag in elkaar. Ik vermoed dus dat het hier niet om een herhaling van ter Horst valt. Sterker nog, het valt niet uit te sluiten dat ter Horst haar opmerkingen maakte omdat ze wist dat er werd gewerkt aan een initatiefwet…

 3. 5

  Lekker popie jopie weer. Nu weer de SP, maar tegenwoordig kan het blijkbaar niet anders meer. Opmerkingen als zakkenvullers etc zijn natuurlijk niet van de lucht (zie de commentaren bij Trouw). Laten we toch even kijken waarom de verschillen met ‘gewone’ mensen er zijn.

  De wachtgeldregeling voor politici is zo ontstaan om twee redenen:
  De eerste is dat politici bijzonder snel hun baan kwijt kunen raken.
  Stel je hebt een goede baan en je wordt gevraagd om in de 2e kamer te gaan zitten. Je zegt je baan op en een uur nadat je bent beëdigd valt het kabinet. Nieuwe verkiezingen, maar helaas je wordt niet herkozen en je kan de nu de (riante) wachtgeldregeling in. Financieel niet direct een ramp.

  Maar wat als je met de WW te maken krijgt? Stel dat dezelfde regels gelden als voor ‘gewone’ burgers. Het zou best kunnen dat je niet aan de dageneis voldoet. Kan je meteen de bijstand in.
  Je vrouw of man en kinderen zullen je dankbaar zijn.

  Stel je voldoet wel aan de dageneis en je meldt je bij de WW.

  ‘Hoe bent u werkloos geraakt?’
  ‘Motie van wantrouwen en het kabinet is gevallen’.
  ‘En wat heeft u gestemd?’
  ‘Ik was voor’.
  ‘Oh, dan heeft u door eigen toedoen u arbeid niet behouden. Geen WW, gaat u maar naar de bijstand.’

  En dan heb je de tweede reden en dat is dat je niet wilt dat politici besluiten nemen die direct grote gevolgen hebben voor hun eigen beurs. Laat politici zichzelf of andere politici naar huis sturen zonder dat men direct om hun eigen (of dat van de andere politicus) inkomen zorgen hoeft te maken.

  De regeling zou best iets minder kunnen, maar asjeblieft niet te veel minder en zeker niet zoals voor gewone mensen.

 4. 6

  Lekker makkelijk bloggen inderdaad. Volgens mij is de SP die het al sinds 1994 roept. Jammer dat er weer eens geen onderzoek wordt gedaan voor er wat op het net wordt geslingerd. Erg jammer!