Quote van de Dag: Links naar links, rechts naar rechts

[qvdd]

Het linkse manifest tegen de afbraak van de sociale voorzieningen was afkomstig van de SP – de PvdA sloot zich aan. Roemer van de SP had de afgelopen weken het initiatief, ook in de debatten. Hij won. Links trok verder naar links.
[…]
Maar het echte drama voltrok zich uiteraard in het CDA. […] De halvering van vorig jaar juni is bestendigd. De kiezers vertrokken met drommen, naar rechts en verder naar rechts.

Martin Sommer concludeert in de Volkskrant dat het politieke midden wordt verlaten. De polarisatie zet door.

 1. 2

  Volgens Martin Sommer is de PvdA naar links verschoven omdat ze met de SP meedoet.
  Het CDA is naar rechts verschoven omdat ze met de PVV samenwerkt.

  Het is natuurlijk altijd de vraag: waar licht dat centrum toch? Ergens tussen SP en PVV? Ja, maar net als met waarheid, dat is niet altijd in het midden.

 2. 3

  Het midden in NL is voor de rest van de wereld erg links.

  D66 gaat hier vruchten van plukken, mark my words.

  Er moet toch een liberale lente gaan waaien?!

 3. 4

  @3:

  Het midden in NL is voor de rest van de wereld erg links

  Daarom hebben we het hier misschien wel zo goed en een grote aantrekkingskracht op de rest van de wereld.

 4. 5

  @4
  “Daarom hebben we het hier misschien wel zo goed en een grote aantrekkingskracht op de rest van de wereld.”
  Dat heeft denk ik meer met Marshallhulp, geopolitieke belangen, onderwijs, verlichting, secularisering, VOC mentaliteit en klimaat te maken dan met politieke voorkeur van klootjesvolk, alhoewel die factor wellicht niet geheel uitgesloten kan/mag worden. Of wij een grote aantrekkingskracht op de rest van de wereld hebben is nogal een suggestie.

 5. 6

  @5: dat is allemaal gerealiseerd / verkregen / aanwezig in een land waar het politieke midden links ligt van de wereld (als dat waar is). De aantrekkingskracht heeft niets te maken met politieke voorkeur, maar is wel de aantrekkingskracht van een land met een politiek midden,dat zo links ligt (als dat waar is).

  Ik heb 2 keer als dat waar is opgeschreven, omdat ik daar helemaal niet zo van overtuigd ben. Er spelen zo ontzettend veel factoren mee, als je wil gaan kijken of wij voor de rest van de wereld links of rechts van het midden staan, dat je daar helemaal niks zinnigs over kunt zeggen, omdat je dan voortdurend appels en peren aan het vergelijken bent. Hoe wil je een dictatoriale Afrikaanse bananenrepubliek bijvoorbeeld op zo een links rechts schaal gaan vergelijken met Nederland? Of hoe kun je zeggen, dat wij links van het midden staan op wereldniveau, als 1 op de 4 mensen in de wereld al ruim links van ons staat, en dan heb ik het nog maar over één enkel land (of tellen we China als rechts land?)?

  M.a.w.: wat iemand hier over zegt, is gewoon de eigen politieke mening. Het politieke midden van Nederland staat links of rechts van die eigen politieke mening. De opmerking komt voort uit een eigen inschatting op basis van een eigen vergelijking met hooguit enkele andere landen, en dient vooral om de eigen mening te bevestigen.

  De vraag of het politieke midden van Nederland op wereldniveau links of rechts staat, is irrelevant. Het is gewoon het politieke midden van Nederland. Het is wat de Nederlanders denken. Zelfs als ons politieke midden links van het politieke midden van andere landen staat, is er geen reden om ons aan die andere landen aan te passen. Wij zijn een soevereine staat en hoeven ons de wet niet door andere landen voor te laten schrijven.

 6. 7

  Pedro, in de eerste wereld zijn we een erg links land, prima toch? Ik zou dat ook niet extreem willen aan passen.

  Referentiekader is VS UK Canada Australie West Europa.

 7. 8

  @7: in dat referentiekader was dat 40 jaar geleden zeker waar, maar we zijn sinds de jaren zeventig in datzelfde kader steeds meer naar rechts geschoven. Ik zelf acht landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland (bijvoorbeeld) tegenwoordig net zo links of linkser dan Nederland, hoewel ook daar de vergelijking erg lastig is, omdat er zo veel factoren mee spelen. Canada is volgens mij altijd al linkser dan ons geweest. De VS staan redelijk ver rechts van ons, dat wel. Vele voormalige oostbloklanden ook, maar die vallen al weer buiten het kader.

  En we moeten het alleen aan passen, als we dat met zijn allen samen willen.