Ophef homoseks herinnert aan waarschuwing Bos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Logo PvdA

De islam en de Koran staan vast. Je bent moslim of niet. De homoseksuele daad is verboden. Dat is een regel in de islam. Net zoals je niet mag liegen.

Er is al veel discussie onder moslims over homoseksualiteit. Bijvoorbeeld dat je geen geweld mag gebruiken tegen homo?s. Maar dat homoseksualiteit verboden is, staat in de Koran. Dat geldt net zo goed voor de Bijbel. Het is niet aan de politiek het daarmee oneens te zijn.

Aldus Amsterdams PvdA-raadslid Yman Mahrach. Ze ontlokt felle reacties van COC Nederland en er ontstaat een kleine rel rond Mahrach, waarna ze afgemeten afstand neemt van haar woorden. Ik moest opeens terugdenken aan de uitspraken van PvdA-leider Wouter Bos de dagen na de historisch grote overwinning van de sociaal-democraten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Meer dan een ongelukje?
Wouter Bos was blij met het grote aantal stemmen van allochtone kiezers en de intocht van vele allochtone raadsleden, maar maakte zich ook zorgen over de kwaliteit van de nieuwe volksvertegenwoordigers:

We krijgen vast ongelukken met nieuwe allochtone raadsleden, maar die hebben we ook met autochtonen gehad.

De waarschuwing van het Amsterdams PvdA-raadslid dat homoseksualiteit even slecht is als liegen lijkt me op z’n minst te vallen in de categorie ‘ongelukje’. Of legt het een dieper probleem bloot in de Partij van de Arbeid? Hinken de sociaal-democraten op twee gedachten, namelijk aan de ene kant vasthouden aan het idee van de multiculturele samenleving en aan de andere kant roepen om aanpassing door allochtonen?

De huidige Minister van Financiën en vice-premier van Nederland lijkt meer en meer richting het laatste op te schuiven. Hij riep eerder dit jaar niet voor niks op tot polarisatie in het integratiedebat:

Mijn stelling is: ophouden met dat gezeur over de toon van het debat! Geen emancipatie zonder polarisatie. De emancipatie van de arbeider, de vrouw en de homoseksueel is alleen gelukt door strijd, door de confrontatie.

Daarmee wilde hij juist een steviger toon richting mensen die zich niet willen aanpassen aan de Nederlandse samenleving aanslaan. Recente waarschuwde Bos zelfs voor de aantasting van homorechten door de komst van ‘nieuwe gemeenschappen’. De uitspraken van Mahrach zullen de politiek leider van de PvdA in het verkeerde keelgat schieten. Maar wat denkt u: meer dan een ongelukje?

Reacties (27)

#1 KnapZak

Ach de gemiddelde mens liegt 10x per dag of zoiets.

 • Volgende discussie
#2 Dramklukkel

@1: Niet.
Je liegt. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn

Waarom wordt zo een mevrouw Mahrach actief in de PvdA als ze zich niet in de partijstandpunten kan vinden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Domino

Het is geen ongelukje. In Amsterdam gelden op allerlei gebied al afwijkende normen en waarden. Nu eens is het de keuze van de wethouder, moest beslist zwart zijn, dan weer is het de houding tegenover minderheden, zoals homo’s en vrouwen, dan weer gaat het om criminaliteit en sjoemelen met de wet. Bij de PvdAfgang is het wel heel slecht gesteld (reeds eerder geplaatst):

Wereld-vrouwen dag bij de PvdA
1. Hennah Buyne, de liegende wethouder die wel invloed had op de inhoud van een lesbrief.
2. Bij een onverwachte politiecontrole stond de partner van deelraadslid Owusu Sekyere achter de bar van zijn illegale café. Ze had een doorgeladen pistool binnen handbereik. Er waren ongeveer vijftig bezoekers.
3. Stadsdeelvoorzitter Sweet werd tweemaal veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ze had dit verzwegen, anders had ze niet kunnen worden herkozen tot lijsttrekker.
4. Raadslid Ama Carr reed zonder rijbewijs en onverzekerd in een auto. Ze gaf bij aanhouding valse persoonsgegevens op.

En dan hebben we natuurlijk nog de rel over een CU lid, dat liever geen homo’s in de politiek ziet.

Al met al staan onze verworvenheden steeds verder onder druk, niet in de laatste plaats uit allochtone hoek, maar ook uit de religieuze en europese hoek.

Zwichten voor al die druk is terug naar af, naar duisternis, naar onverdraagzaamheid, naar toenemende criminaliteit en normvervaging, naar onderdrukking en uiteindelijk naar opheffing van de Nederlandse samenleving zoals wij die voor kort kenden en waarvoor we gestreden hebben die te bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Domino

Trouwens die plannen van Klink moet je ook in die richting zien: paddoverbod, moeilijker doen over abortus en euthanasie. CDA, CU en PvdAfgang is een gevaarlijke combinatie als het om onze vrijheden gaat, ondanks het zogenaamde gemopper van Bos c.s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 bougeluk

1. die dame had 10 x moeten na denken voordat zij zich voor pvda kandidaat stelt.
2. 1ste aankomen met de koran in de hand en vervolgens roepen dat je afstand neemt van jou woorden. het klopt van geen kant
@ arnoud:

1. ik begrijp niet waarom je in eens aan de woorden van wouter bos moest denken.
Het probleem heeft een hele andere oorzaak dan de kwestie allochtoon/autochtoon. meeste migrantenpolitici worden buiten de partij gehaald en worden op de lijsten gezet. Hierdoor hebben ze nauwelijks politieke ercaring en zijn zij minder in gevoerd binnen de partijpolitiek. Dit is niet alleen bij PvdA zo maar bij alle partijen. Ik ken zelfs voorbeelden van mensen die al op de verkiezingslijsten stonden, terwijl zij niet eens partijlid zijn. een kandidaat van buiten de partij binnen halen hoeft op zich geen probleem te zijn, als de partij maar voor goede scholing zorgt en de kandidaat gebruik maakt van de scholing van de partij. de PvdA heeft inmiddels 2 jaar de tijd gehad en ik vraag me af hoe al die nieuwe (deel)raadsleden zijn geschoold en begeleidt.

2. `namelijk aan de ene kant vasthouden aan het idee van de multiculturele samenleving en aan de andere kant roepen om aanpassing door allochtonen?

[color=red]vind je dit strijdig met elkaar?[/color]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arnoud

@ 6: waarom ik aan de woorden van Wouter Bos dacht? Bij de woorden van deze mevrouw was de associatie met een ongelukje snel gemaakt en ze is nu eenmaal een allochtoon raadslid.

´namelijk aan de ene kant vasthouden aan het idee van de multiculturele samenleving en aan de andere kant roepen om aanpassing door allochtonen?´

Of ik dit strijdig vind met elkaar? Het zijn twee uitersten, die wel verenigd kunnen worden. Naar mijn idee is de PvdA er nog niet in geslaagd om deze twee te verenigen in een heldere politieke boodschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jaap

Hoe amusant ik rellen bij de PvdA ook vind, laten we niet doen alsof het de enige partij is die wel eens problemen heeft met allochtone volksvertegenwoordigers. Bij zowel GroenLinks en de SP kan ik ook wel een paar namen noemen. En dat zijn dan nog, in vergelijking tot de PvdA, behoorlijk witte partijen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arnoud

@ 8: Ach, de Partij van de Arbeid-leden zijn altijd zelf nog het allerbeste in staat om bot & ongenuanceerd de partij bij het grof vuil te zetten en een hevige rel te veroorzaken, meer dan welk weblog dan ook:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article532952.ece/PvdA_onder_vuur_op_Dag_van_de_Arbeid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jaap

Je bedoelt natuurlijk: binnen de Partij van de Arbeid heerst een open cultuur van discussie waarin het mogelijk is kritiek op elkaar te leveren.

/advocaat van de duivel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Arnoud

@ 10: zo kun je het ook uitleggen. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 bouegeluk

@ 7 `ze is nu eenmaal een allochtoon raadslid’. precies mijn punt!!! je hebt niet gekeken naar andere zaken, maar alleen gefocust op etniciteit. De vraag is dan ook: heeft de slechte presterende NS of niet goed beveiligde schiphol te maken met de etniciteit van hun CFO?s en heeft de geplaagde minister vogelaar haar moeilijkheden te danken aan haar etnisch achtergrond.

Als je minder op etniciteit van die Mahrach heb gefocus dan had je waarschijnlijk ontdekt dat zij in Adam is geboren & op school is geweest. wat ook er bij vermeld staat is dat zij 1ste deelraadslid voor GL was en om onduidelijke redenen is ze daar weg gestuurd/weg gegaan! en opeens stond zij op de pvdalijst voor de gemeente Adam. waarschijnlijk past zij met haar ideeen niet bij een linkse partij, maar eerder bij SGP. Alleen zij heeft de pech dat SGP vrouwen uitsluit. het zou voor haar een teken (spiegel) aan de wand zijn. Die invalshoek wil jij niet bekeken: je blijft hameren op het allochtoon zijn. Jou redenering doortrekkend kunnen alle PP hun migrantenleden binnen NL-vertegenwoordigende organen zospoedig mogelijk er uit schoppen. zullen ze nooit meer `een ongelukje’ krijgen.

ben ik met jou eens dan opbouwen aan multiculti samenleving geen eenvoudig opgave is. Het eist veel inspanning van NKomers en stelt het geduld van de gevestigden zwaar op proef. Overigens vind ik het geen 2 uitersten, geen tegenpolen, maar het ene ligt in het verlengt van het ander.
PvdA is inderdaad nog niet in geslaagd om twee punten goed met elkaar te verenigen in een heldere politieke boodschap. in vergelijking met alle andere partijen is die wel op goede weg zie ook de opmerking van jaap

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jaap

Overigens denk ik bij Vogelaar wel altijd “Daar heb je weer zo’n incapabele ex-CPNér”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Arnoud

@ 12: ik heb inderdaad gefocust op haar etniciteit. Ik vind dat in dit geval wel te rechtvaardigen, aangezien de islam aantoonbaar een sterke correlatie heeft met allochtonen. Het feit dat ze in Amsterdam geboren is zorgt er niet voor dat ze rare uitspraken over homoseksualiteit doet, maar dat ze moslim is blijkbaar wel – getuige haar uitspraken.

Waarom zou je – om met jouw woorden te spreken – allochtone raadsleden ´er uit schoppen´? Ik confronteer een uitspraak van Wouter Bos met een voorval met een allochtoon raadslid, dus ik begrijp niet zo goed hoe dat ´mijn redenering´ zou zijn?

Het is voor geen enkele partij verstandig om mensen op de lijst te hebben die niet achter cruciale waarden van die partij staan, los van etniciteit, geloof of wat dan ook. Noch dat het verstandig is van die raadsleden zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 KnapZak

Hou je jezelf weer eens een spiegel voor, Arnoud?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 bougeluk
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Arnoud

@ 16: je zult toch moeten accepteren dat mevrouw Mahrach een allochtoon is. Dat is nu eenmaal een feit. Of er nu een klein percentage moslims Nederlands is of niet. Waarom heb je daar nu zo´n moeite mee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 bougeluk

Dit is nu het hele punt: jou feiten moeten kennelijk een algemeen geldigheid hebben. onder andere topic krijg je het verwijt (van Joost volgens mij) dat je voortdurende het discussieonderwerp verlegt. in een live debat werkt deze truc soms, op internetfora werkt absoluut niet. In dit geval heb je maar 2 opties: terug gaan naar het discussiepunt of andere trucjes bedenken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Arnoud

@ 18: het opvallende is nu juist dat het artikel de discussie opwerpt over allochtonen binnen de PvdA – aan de hand van een concreet voorbeeld – en jij het wilt verschuiven naar een discussie over moslims.

Dus ik zou zeggen: grijp je kans en discussieer. Is er slechts sprake van een ongelukje van een allochtoon raadslid of is er een onderliggend probleem over het gebrek aan consensus over hoe het integratiebeleid aangepakt moet worden binnen de PvdA?

En niet weer over moslims beginnen om ons weg te leiden van de discussie, afgesproken? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Martijn

Ik denk dat het niet zoveel met integratie te maken heeft. Wie voor de PvdA actief wil zijn, die moet de grondbeginselen van de partij onderschrijven, van welk geloof of welke afkomst je ook bent. Als je zoals mevrouw Mahrach je religieuze ideeën niet in overeenkomst kan brengen met die partijbeginselen, dat zit je overduidelijk bij de verkeerde partij.

Hoogstens zou je kunnen zeggen dat de PvdA niet streng genoeg heeft geselecteerd, maar daar speelt de onverwacht grote winst bij de gemeenteraadsverkiezingen een rol bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 bougeluk

Ik ben het met de stelling van het artikel niet eens en gaf aan waarom. Tot nu toe heb je geen enkele poging ondernomen om daarop in te gaan. Je blijft aankomen met dat allochtoon. Ipv je terug te verwijzen naar alle mijn posting, ga ik even mijn feiten opnieuw presenteren en dit keer uitgebreider toelichten.
Alle PP (en dus niet alleen PvdA) proberen kort voor de verkiezingen hele snel migrantenkandidaten te werven. Deze kandidaten komen meestal buiten de partij. Er zijn weinig migrantenpolitici die actief waren in politieke jongerenorganisaties en doorgroeien naar afdelingen van PP en vervolgens kandidaat worden voor de raad, staten of 2de kamer. Door te groeien binnen een PP, leer je ook de beginselen (voor zo ver die aanwezig zijn) van de partij in een politieke standpunt te verwerken. Op het moment dat iemand van buiten de partij wordt geworven, dient zijn/haar visie goed getoets te worden aan de beginselen van de partij. bovendien rust grote verantwoordelijkheid op de partij en de kandidaat om in een korte periode de kandidaat in partijpolitiek in te werken en ingewerkt te worden. Mijn ervaring is dat dit niet gebeurt. En zo kom het nog regelmatig dat migrantenpolitici van linkse partijen tegen kom, die bij VVD, CDA of CU/SGP thuis horen. Maar ze komen bij Links partij omdat die `dichtbij? migranten staan.

Dame waarmee de discussie is begonnen hoort misschien beter thuis bij CU/SGP dan bij PvdA. Niet omdat zij allochtoon is, maar omdat haar politieke standpunten religieus geïnspireerd zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 bougeluk

Ps arnoud, vergeet niet posting 15 te lezen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 bougeluk

ps 2 sommige van die migrantenpolitici kunnen beter een islamitische partij ter bevordering van de invoering van shariä in NL oprichten. Wie weet wil meneer Donner de partij leiden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Arnoud

@ 21+22+23:

Feit: Wouter Bos maakt zich in 2006 zorgen om ongelukjes met allochtone raadsleden.
Feit: mevrouw Mahrach is allochtoon raadslid.
Mijn aanname: we kunnen haar uitspraak zien als een ongelukje.
Jouw aanname: ik zou haar ongelukje toeschrijven aan haar allochtoon zijn.

Met die laatste aanname ga je de fout in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 bougeluk

Feit: in debat met arnoud gelden 2 regels,
feit: regel1 arnoud snapt geen bal van
feit: regel2 als arnoud het wel snapt, denk aan de 1ste regel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Arnoud

@ 25: jammer dat je zo reageert als iemand het met je oneens is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 bouge

wat wil je man, ik ben ook maar een kind

 • Vorige discussie