[qvdd]”Das ist mit Sicherheit eine schiefe Ebene, auf der wir bestenfalls im europäischen Durchschnitt landen, wahrscheinlich alle noch gemeinsam schlechter werden. [Wir brauchen vielmehr ein europäisches] Durchgriffsrecht [um Staaten zum Einhalten der Stabilitätskriterien zwingen zu können]Wir müssen akzeptieren, dass die Kommission sagen darf, ob sie den Ansprüchen des Stabilitäts- und Wachstumspaktes entsprechen. […] Dann müssen die Haushalte nochmals überarbeitet werden, sonst werden wir nie in Europa zusammenkommen.
Dit zei de Angela Merkel afgelopen vrijdag op de partijdag van de Nedersächsische CDU in Hameln. Er komen dus geen Euro-obligaties. De landen moeten hun begroting goed laten keuren door Brussel – ja, ook Duitsland zelf! Door Nederlandse kranten en sites wordt vooral gemeld dat Merkel opgeroepen heeft om meer te sparen. Merkel is bang dat als er nu gezamenlijk geld wordt geleend dat Duitsland naar beneden wordt getrokken en dat we dan nog dieper in het moeras zakken.
Het is het bekende conservatieve recept: als iedereen nu maar zuinig is en zorgt voor een sluitende boekhouding – en dat gaan we nu controleren! – dan komen we er vanzelf bovenop. Maar een echte verandering komt er dus niet. Ik vrees dat de Euro-crisis nog lang gaat duren.
Reacties (3)
Het is het bekende riedeltje weer. De Commissie gaat begrotingen goedkeuren. Alsof de Fransen ooit zullen buigen voor Brussel. Pff, dat heeft het verleden nu toch wel uitgewezen. Ben ook benieuwd hoe haalbaar de nieuwe souvereiniteitsoverdrachts is met de hete adem van de populisten in de nekken van Rutte, Sarkozy etc…
@1 Helemaal met je eens: het is onvoldoende. Die soevereiniteitsoverdracht is overigens al lang, wat de populisten ook mogen beweren.
@2
Het is inderdaad onvoldoende. Die soevereiniteitsoverdracht is er natuurlijk verdragsrechtelijk wel, maar de facto weten lidstaten toch hun eigen belang vaak te prevaleren via fraude (Grieken), package deals (Duitsland + Frankrijk) of gewoon gewoon geld (Nederland). Maar goed, ben wel heel benieuwd of deze crisis het eind betekent of daadwerkelijk eens echte actie wordt ondernomen. Hoe langer het duurt, hoe sceptischer ik er van wordt iig.