Quote du Jour – Sollidariteit

Quote du Jour“Sinds de verkiezingen wordt er gedaan alsof Vlaanderen een eiland op zich kan zijn en er wel bij vaart als het de rest van de wereld van zich afschudt. Wel, ze zijn de mensen iets aan het wijsmaken. We hebben het hier extreem goed, we leven al twee keer boven onze stand, op rekening van anderen. Het is echt geen optie om nu ook nog eens in eigen land de solidariteit op te zeggen. Dat is gewoon dom. Maar dat discours is vandaag wel in de mode.”

Of het nu omtrent artistieke vrijheid, of samenleven met immigranten gaat, of over het demoniseren van de Waalse landgenoten, of de ‘politiekers = zakkenvullers’, of welke ethische discussie dan ook: de ware splitsing van België lijkt dezelfde ziekte te zijn die we in onze Westerlijkheid vaker en vaker zien. Het is namelijk de splitsing tussen verstandelijk, subtiel, oplossingsgericht en met gevoel handelen, of het Eigenbelang Eerst inclusief alle (soft/hard) varianten.
Het aardige van de huidige crisis waar mijn land zich in bevindt: het polariseert aan beide kanten – tegenover Het Zuur staat een hernieuwd bewustzijn. Een Belgisch bewustzijn zelfs. Dat beperkt zich niet enkel tot een oprechte liefde voor het Atomium, tram 33 of puntzakfritten, maar brengt een ander denken op gang, iets wat op sterven na dood leek. Solidariteit.
Verwacht u aan een nieuwe generatie mensen, die met àndere cijfers komen dan de sepalarie van de Kleyne Pietjes.

Het citaquote van boven is van professor culturele antropologie Rik Pinxten, en is onderdeel van een brandnieuwe actie, die over precies 60 minuten hier online gaat.

 1. 2

  Als je niet betrokken bent bij je landgenoten wil je ook niet solidair met ze zijn.. is dat raar?

  Vlamingen betrokken bij Walen? Geloof er niks van.. Walen betrokken bij Vlamingen? Nog minder denk ik.. zo lang de vlaminngen maar betalen

 2. 3

  1: een woordspeling, uw Crachàt niet oneigen.
  2: Om een beetje qua reactie een trendbreuk met de jouwe te forceren, Sikbock, geef ik maar wat feiten.
  • In 1966 was het BNP van Wallonië nog hoger dan dat van Vlaanderen.
  • Er vloeit méér geld van Brussel naar Vlaanderen dan van Vlaanderen naar Wallonië.
  • In 1949 was er een werkloosheid in Vlaanderen van 19%, in Wallonië van 5%.

  Maar je mist het punt, zoals vaker, volkomen. Dit gaat niet over wie al verzuurd en verrot is, dit stukje gaat over wie zich Belg voelt, waarvan ik bij deze voorspel dat we er nog veel meer van gaan zien en horen.

 3. 5

  @ Crachat: als de walen meer betalen aan de vlamingen dan omgekeerd, waarom willen de walen de vlamingen zo nodig aan zich blijven binden? Zo dol zijn die niet op die vlamingen toch?

  T.a.v. je “vlaams” zijn:.. er zijn veel mensen die zich schamen “voor eigen familie”.. je denkt waarschijnlijk dat “anderen” die je “minder goed kent, per definitie deugdelijker en leuker zijn? beetje naief

  Maar goed, er zijn blijkbaar ook belgen die zich belg voelen. een minderheid denk ik.

  p.s. leuke info van vroeger trouwens, toen de mijnen in Wallonie nog open waren..

 4. 6

  Gezien Peak Oil /Coal /Uranium gaan die mijnen binnenkort weer open, dan verdampen alle Vlaamse afscheidingsgevoelens weer. Maar zelfs daarvoor ben ik ervan overtuigd dat die afscheiding er niet komt, het is de rommelige demissionaire periode die separatistische zuurpruimen aangrijpen om te stoken.

 5. 8

  Ja, maar bij een scheiding gaat zonder enige twijfel het voltallige Waalse leger met tanks, bazooka’s en een paar Amerikaanse kruisraketten Brussel bij hun land voegen. Er is geen SPRAKE van dat het bij Vlaanderen hoort.

  Ernstiger: Brussel is een eigen gewest, net zoals Vlaanderen en Wallonië dat is. Het heeft zelfs een eigen parlement.

 6. 12

  @sikbock: Volgens dezelfde redenatie zouden ze ook met de EU moeten kappen. Geld lijkt me toch niet van dusdanig doorslaggevende invloed.
  Of wel natuurlijk, maar dan moeten we ons terdege afvragen of de EU over enkele decennia niet Belgie in het groot is…

 7. 14

  @ ZMC: Die “europese gedachte” van onze politici is (denk ik) vooral gestoeld op wishful thinking en niet op “de aard van het beestje”..

  Verschillende “soorten” mensen (gedwongen) bij elkaar in een hok stoppen leidt vaak tot wrijving, interne conflicten etc.

  voorbeelden genoeg denk ik

 8. 15

  Om het bier hoeven we het in ieder geval al niet meer te doen! (Vlaanderen bij NL voegen dan, hé.)

  Heb tot mijn schande pas onlangs het bier van de Nederlandse trappistenbrouwerij La Trappe ontdekt.

  Schandalig, zo lekker is het. Waarschijnlijk het beste witbier dat ik ooit gedronken heb.

 9. 22

  Alle Belgen zouden zich de vraag moeten stellen wat de meerwaarde van Belgie eigenlijk is.

  Alle lekkere Belgische bieren en chocolade zullen niet plotsklaps verdwijnen na een splitsing. Bovendien blijken kleinere landen het altijd beter te doen dan grotere landen. En niet alles hoeft meer dubbel uitgevoerd te worden vanwege de tweetaligheid.

  Ik kan meer argumenten vinden voor een splitsing, dan tegen een splitsing. Volgens mij is het eerder de boedelscheiding zelf waar men tegenop ziet. Het afscheid nemen van Brussel, het delen van de staatsschuld, etc – daar zal de pijn zitten.

 10. 24

  Je kan voor Vlaanderen toch ook Amsterdam of vogelenbuurt of..Europa invullen?
  De lijst begint bij Arno Hintjens. Zegt (mij) al voldoende. Oké, de Ieren maar van dat soort hopeloos romantisch melancholieke types kunnen er niet genoég van rondlopen.

 11. 26

  Brussel was ooit de hoofdstad van België .België is gedoemd de Europese Gaza strook te worden en het zal moeten buigen voor het grotere Europese Christendom van Balkenende anders wordt het een burgeroorlog .

 12. 27

  @Crachàt

  Vlaanderen heeft ongeveer 6 miljoen inwoners toch?

  Nou, daarmee heeft Vlaanderen meer inwoners dan Finland, Denemarken en Noorwegen.

  Of vind je dat geen goeddraaiende landen?

 13. 29

  Dubai is ook een goeddraaiend landje (emiraat eigenlijk). Zeker in vergelijking met andere Arabische landen. In Dubai worden initiatieven ontplooid.

 14. 30

  27: Ik zal het aan mijn Vlaamse broeders voorstellen.
  Nadat we de 60 procent Belgische staatsschuld hebben overgenomen. Waarna zal blijken dat we een volkomen mank draaiend ambtenarenapparaat hebben. En elke buitenlandse investeerder is weggegaan omdat de lonen onbetaalbaar zijn geworden.

 15. 31

  29: dat ik dààr nog niet aan dacht. We pompen in Neder-Over-Zwevegem gewoon alle olie op!
  En dan kunnen we eindelijk de gigantische bulk zwart geld (die veruit de ‘stroom’ naar Wallonië overtreft) naar Luxemburg stoppen, en daar ZELF gebruik van maken!

 16. 32

  @Crachàt

  In Dubai gebeurt gelukkig nu wel wat meer dan alleen olie oppompen. Ze denken daar wat verder en dat kunnen niet alle Arabische landen zeggen.

 17. 33

  @Crachàt

  Kom gewoon met een duidelijke uitleg waarom jij denkt dat het leven in grote landen beter is dan in kleine als dat is wat je denkt.

  Volgens mij is het leven in grote landen helemaal niet beter. Je zou bijvoorbeeld Amerika kunnen opvoeren als een tegenvoorbeeld?

  Zie jij Amerika als een groot land waar het leven goed is?

 18. 36

  Crachàt, noem mij nou eens overtuigende argumenten om het – in mijn ogen – mislukte Belgische staatsverband te behouden?

  Vlamingen gaan doorgaans beter met hun centen om dan de Walen. Na een splitsing hoeven de Vlamingen de Walen niet meer te onderhouden. Het vrijgekomen geld kan men dan mooi aanwenden voor het aflossen van de staatsschuld.

  En je hebt het over onbetaalbare lonen? Volgens mij kunnen de belastingen juist een stuk zakken in een onafhankelijk Vlaanderen. En ik weet zeker dat de Vlamingen ook succesvol zullen zijn bij het hervormen van het amtenarenapparaat.

  Men heeft 177 jaar geprobeerd om een eenheid te smeden. Maar zelfs na zo’n lange tijd groeit men steeds verder uit elkaar. Een land moet meer zijn dan de som der delen. Belgie is zelfs minder dan dat.

 19. 37

  In Amerika kan je het heel erg goed hebben, maar ook redelijk slecht. Het is qua sociale zekerheid een beroerdere plek dan de EU. Maar ik weet niet of dit zoveel met de omvang van het land te maken heeft.

 20. 39

  Een zooitje is het geworden .Als een land niet meewerkt dan zaaien ze verdeeldheid en als we niet oppassen dan zitten we straks met een echte EU Gaza strook. Voor geld en macht verslaving voeren ze bewust politieke en of media gevoelige executies uit ( Prinses Diana-Theo v Gogh-Pim enz), ze steken de natuur in de fik (Griekenland/Italie) Verdeeldheid zaaien voor overnames .Des te minder rechten voor de burgers ,des te meer voor de dictatuur van de grootste en meest agressieve parasieten uit het bedrijfsleven .Misdaad loont. De meest agressieve moderne ondernemers heeft zo zijn privé spionagenetwerk , privatiseert leger en gecommercialiseerde macht over de media .Treiteren, vernederen en zwartmakerij via de Media maakt het mogelijk om legaal met tanks , cluster bommen , landmijnen en Apache’s onschuldige ,maar wel Grondstof of strategisch belangrijke landen te onderwerpen . Het Amerikaanse superman syndroom ,ze denken dat ze superieur zijn in alles ,dus ook dat ze legaal het tuintje van hun buurman mogen plunderen.Nogmaals het verdeel en heers van de nieuwe nazi’s met hun aan de nieuwe tijd aangepaste normen en waarden benut alle technologische mogelijkheden om een dictatuur te kunnen bewerkstelligen .(stemcomputers). De stichting Brein werkt voor een Commerciële Media Maffia van jewelste, die wil onder het nom van het bestrijden van terreur de censuur en patenten op alle vrije vormen informatie dusdanig uitbreiden dat nog slecht enkelen toegang hebben tot de waarheid .(proces microsoft). We zullen linux en open source community alsook wiki moeten uitbreiden in de strijd tegen de media onderdrukking. Er wordt zoveel gehackt omdat die media zo fucking slecht is in de USA en binnenkort ook hier dankzij Brussel

 21. 41

  @Carlos

  Volgens mij worden de beroerde voorzieningen in Amerika veroorzaakt doordat dat land een migrantensamenleving is. Het is nou eenmaal lastig om solidariteit te organiseren tussen oudkomers en nieuwkomers.

 22. 42

  Daar gaat het niet om, of het beter is in Vlaanderen alleen! het gaat omtrent SO-LI-DA-RI-TEIT en het al dan niet ervan houden, verdomme.
  Natuurlijk is van elk bedrijf een tak de beste en een andere tak de slechtste. Maar België samen is nog steeds bij de tien rijkste landen, dus waar lult men over?

 23. 43

  Maar een onafhankelijk Vlaanderen kan toch ook solidair zijn met de Walen? Europa heeft allerlei fondsen voor arme regio’s. Daardoor zijn bijvoorbeeld Spanje en Ierland helemaal opgebloeid. En Nederland geeft volgens mij niet veel minder aan ontwikkelingshulp uit dan het bedrag dat jaarlijks van de Vlamingen naar de Walen stroomt. Medelijden is een slechte reden om het land bij elkaar te houden Crachat.

 24. 45

  Er is wel een probleem met de argumentatie “pro Belgica”, en die is : te veel emoties (cf. supra) en ook bad tactics. Het puur op “solidariteit” spelen zal veel mensen van nu worst wezen. Nochtans, men kan veel cijfers laten spreken pro België, en ik heb er al links naar gepost.

  Ach, ik kan alleen maar hopen dat de NL’ers die hier nu voor de zoveelste keer met veel felle energie hun onbegrip etaleren de voorbije weken ook met enige belangstelling de eerdere posts (en de Vlaamse kwaliteitskranten) hebben willen lezen, anders zijn hun comments imho weinig meer dan hol dillettantisme.

  Anyhow, er is altijd nog het archief, ik heb hier al véél over the matter gepost, compleet met links.

  Ideetje voor de Redactie : aparte categorie maken, ook retrograde, cf. Eurogrondwet ?

 25. 46

  Menig Nederlander, in de luxe levend van wat over dat rare landje te kunnen lullen zonder enige kennis van zaken, gedragen zich in deze d-niet van die aard, dat ze uw bijdragen er gaan op nalezen, S’z.

  ALS er iets begrepen zal worden door het soort Reazuurders hier, zal het naar ik mag hopen zijn, dat er geen ènkele kans is dat Vlaanderen en Nederland ooit samen zullen gaan.

 26. 47

  @Crachàt

  Ik hoop ook dat Nederland en Vlaanderen niet samengaan. En ik wil ook niet dat Noord-Brabant een stuk van Vlaanderen wordt. Noord-Brabant hoort gewoon bij Nederland.

 27. 48

  Wacht maar tot het Noord-Brabantse Front opstaat, en zich wil afsplitsen van de rest van jullie watjes en luie potverteerders. Onafhankelijk Noord-Brabant NU!
  Oprotten de REST!

 28. 50

  En wie verwijten jullie precies onwetendheid? Ik volg al tijden de Vlaamse media. Ook discusieer ik regelmatig met Vlamingen over dit onderwerp. Lekker volwassen om met allerlei beschuldigingen te gaan gooien Crachat.

 29. 51

  Omdat het principe van solidariteit belangrijker is dan nationalisme.
  Omdat Belgie een voorbeeld is geweest van samenwerking die wel geod verliep.
  Omdat het concept samenleven een uitermate belangrijke rol gaat spelen in de toekomst, en als je dat niet binnen België kan, er geen enkele garantie is dat dat ook binnen Vlaanderen kan.
  Omdat geen enkele staatsman er aan denkt te scheiden
  Omdat Belgie een vader is en de twee landsdelen twee zonden.
  Omdat het een illusie is dat Vlaanderen rijker is dan Wallonië. Misschien nu, maar niet vroeger of later.
  Omdat nationalisme voorbijgestreefd is.
  Omdat de ‘stromen’ van Vl nr Wa veel kleiner zijn dan bvb. die van noordItalië naar Zuid.
  Omdat het enkel om geld gaat, en dat dat een belachelijke reden is.

 30. 52

  Ik hoop dat Nederland bij elkaar blijft, niet uit een soort plichtmatige, gezochte solidariteitsgedachte, maar vanuit een nationaal gevoel.

  Als blijkt dat Limbo’s of Friezen dat nationaal gevoel niet delen dan mogen ze hun eigen weg gaan. Ik ga dan niet over solidariteit beginnen en ik verwacht van de Friezen of de Limbo’s ook niet dat ze dan over solidariteit beginnen.

 31. 53

  Hoe meer ik er over lees en hoor, hoe meer ik tot de conclusie kom dat België in de huidige opzet gedoemd is te mislukken. Bijvoorbeeld vanwege de bestuurlijke efficiëntie. Waar in Nederland met enige regelmaat gesproken wordt over het schrappen van bestuurslagen, of de schaalgrootte van die lagen efficiënter maken, zit België met die rare indeling in drie gewesten. Ontzettend inefficiënt, voor mijn gevoel zelfs bijna onwerkbaar. En dat gaat wringen.
  Bovendien: je hebt één klein gewest dat vrij probleemsloos zijn gang kan gaan en zich dus niet zo veel van de andere twee hoeft aan te trekken. Blijven die andere twee over. Die onvermijdelijk meer en meer tegenover elkaar zullen komen staan. Omdat ze in feite hun bestaansrecht ontlenen aan het voeren van machts- en competentiestrijden en het elkaar vliegen afvangen.
  Kortom: of je het nu leuk vindt of niet, België lijkt me onderweg naar een splitsing. Op kortere of langere termijn. Tenzij er rigoreus ingegrepen wordt. Maar dat lijkt me helemaal niet realistisch.

 32. 54

  @52 Als de randstadjers het nationale Nederlandse gevoel van Limbo’s, Friezen en andere autochtone groepen niet delen dan mogen ze hun eigen weg gaan.

 33. 55

  @Cole

  Het zou me enorm veel verdriet doen. Maar wat is het alternatief? Dat Limburgse, Friese en andere autochtonen-troepen de randstad gaan bezetten?

 34. 56

  Eigenlijk haakte ik bij je tweede argument al af Crachat. Een samenwerking die wel goed verliep zeg je? Dan ben je zeker vergeten dat de Vlamingen na 1830 slachtoffer werden van een agressieve verfransingspolitiek? Tijdenlang hebben de Vlamingen zich een onderdrukking van hun taal en cultuur moeten laten welgevallen.

 35. 57

  @Oplawaai

  Het meest realistische scenario lijkt me dat Vlaanderen steeds meer bevoegdheden naar zich toetrekt, totdat er niets meer gemeenschappelijks overblijft. De Vlamingen zullen zich dus niet letterlijk onafhankelijk verklaren, maar zullen dat in de praktijk wel zijn. De Saksen-Coburgs zullen alles zijn wat rest van Belgie.

 36. 58

  Misschien is mijn visie op solidariteit te veel gekleurd door wat Jan Marijnissen roept maar toch.

  Solidariteit is iets voor bureaucraten en ambtenaren. Die heffen belasting op de rijkeren en herverdelen geld onder de armen. Tussen landen kan dat door de EU-bureacratie geregeld worden. Ik ben voor de structuurfondsen. Spanje en Ierland hebben daar ook gelukkig goed gebruik van gemaakt. Portugal en Griekenland wat minder.

  Landsgrenzen kunnen denk ik het best gebaseerd worden op identiteit. Landsgrenzen vallen vaak ook samen met taalgrenzen, want er is vaak een koppeling tussen taal en identiteit. Dat hoeft niet per se maar taal is zeker een factor. Als landsgrenzen samenvallen met identiteit dat geeft dat mensen ook een soort thuis en een stukje tevredenheid. Dat komt de vrijgevigheid ook ten goede.

  Maar Belgen zien het misschien heel anders dan ik, of kunnen van Rik Pinxten, Crachàt of S’z leren om het heel anders te zien dan ik. Als het om Belgie gaat ben ik maar iemand die van de zijlijn iets roept, het is niet mijn land.

 37. 59

  klopt niet oplawaai: appels met peren.
  Er zijn net zoveel bestuurslagen op Vlaams niveau als in Nederland. Dat is iets anders. Tel daar nog de gigantische corruptie op middenstandersniveau in Vlaanderen bij, en je heb een landsdeel wat in geen mijlen op Nederland lijkt.

  Als wij zo moeilijk kunnen samenleven, vermoeiende mmooiste, waarom is België dan zo welvarend geworden sinds 1830? En dit zelfs in twee fasen, aangezien we enorm rijk begonnen zijn, en dat nu opnieuw zo is?

  Ik sluit me aan bij S’z in deze, en wil vergeving vragen voor het niet duidelijk kunnen maken van enige argumentatie die ook de betweterige onwillige bevooroordeelde kan overtuigen.

  Ik ga wat dromen van mijn soortgenoten, cosmopolieten en stadslui, en laat de laag-argumentuurders even voor wat ze zijn.
  Gegroet.

 38. 60

  @57: Dat is naar mijn mening inderdaad wel ongeveer de trend van de laatste decennia. Als die doorloopt, is dat ook het logische eindpunt (tenzij er ooit de conclusie getrokken wordt dat het ook de facto wel uiteen kan, waarvan de kans op den duur steeds waarschijnlijker wordt). Me dunkt dat de Walen momenteel proberen die trend te stoppen/vertragen en dat dat de oorzaak is van de huidige formatieproblemen.

 39. 61

  @Crachàt

  Je zou er ook voor kunnen kiezen om uit te leggen wat solidariteit voor jou betekent en waarom jij denkt dat het een land bij elkaar kan houden. In plaats van gewoon maar te declareren dat solidariteit de oplossing is.

  Verder ben ik ook een stadsmens en niet van de eerste generatie maar al vele generaties terug. Wel woon ik liever in een middelgrote stad dan in een grote stad. Op vakantie bezoek ik het liefst grote steden.

 40. 62

  Het zou van gebrek aan respect getuigen, theedoek, om u uit te leggen wat er goed is aan solidariteit. Zo dom kàn u niet zijn. Tenzij er kwade wil achter zit uiteraard, maar daar dùrven we niet aan denken.

 41. 63

  @Crachàt

  Ik ben blij dat je ‘Gegroet’ niet definitief is.

  Er is een hele hoop goed aan solidariteit. Ik zeg toch ook dat ik voorstander ben van de EU-structuurfondsen.

  Maar het is wel iets technocratisch. Bij solidariteit moet keer op keer gekeken worden of het geld goed wordt besteed, of er geen fraude wordt gepleegd. Of de beoogde doelen worden behaald. Anders is de lol er snel af.

  Dit geldt zowel voor solidariteit binnen een land als tussen landen.

 42. 64

  @ Crachàt: Ik had het niet alleen over het aantal bestuurslagen, maar ook over de grootte ervan. En een land opdelen in – de facto, voor het gemak vergeet ik Brussel even – twee gewesten werkt niet volgens mij. Ik heb uitgelegd waarom.

  Ik vind het steeds terugkerende “jullie begrijpen het niet” argument trouwens nogal zwak. Misschien zou je je eens moeten realiseren dat mensen die er met wat distantie naar kijken dingen zien die lastiger te zien zijn als je er midden in zit.

  Ik moet denken aan een discussie die een tijd terug speelde over de aanstelling van een nieuwe bondscoach in België. Dat zou een Belg moeten zijn, omdat een buitenlander geen voeling zou hebben met de communautaire verschillen. Terwijl je als je een team wilt bouwen natuurlijk moet beginnen met die verschillen keihard van tafel te vegen. En iedereen die daar moeilijk over doet er uit te trappen. Verblinding, mijnheer!

 43. 65

  @ Crachat: haha! Beetje kleinzerig hoor! Je hebt wel altijd het hoogste woord over nederlandse aangelegenheden maar als de rollen een keer zijn omgedraaid en het over Belgie gaat, zijn alle nederlanders die het niet met je eens zijn opeens azijnzijkers en kleinburgerlijke onderbuiktypes die er geen verstand van hebben..

  Wel een beetje lachwekkend beste crachat.. onderhand lijkt het erop of je uit een klein dorp komt en oogkleppen hebt ipv dat je de kosmopoliet bent die je prentendeert te zijn

 44. 70

  @su: solidariteit met de hele wereld is ondoenlijk en een illusie.. als je wat van de wereld hebt gezien en ervaren word je waarschijnlijk hard.. dat weet je toch? ;-)

 45. 71

  met veel vertraging
  @crachat
  “2: Om een beetje qua reactie een trendbreuk met de jouwe te forceren, Sikbock, geef ik maar wat feiten.
  • In 1966 was het BNP van Wallonië nog hoger dan dat van Vlaanderen.
  • Er vloeit méér geld van Brussel naar Vlaanderen dan van Vlaanderen naar Wallonië.
  • In 1949 was er een werkloosheid in Vlaanderen van 19%, in Wallonië van 5%.”

  Kan je de BNP ook geven van 76,86,96 en 2006?
  en ook de werkloosheidscijfers?

  Ik geloof dat je daarin zal terugvinden dat tegen 86 de boel omgekeerd was.
  Dat betekend dus dat we in Vlaanderen met 20 jaar investeringen onze economie hebben omgevormd, aangepast en verbeterd hebben. De 20 afgelopen jaren heeft Wallonië enkel geïnvesteerd in zaken die ten dode zijn opgeschreven.

  Mag ik je er ook op wijzen dat er in die periode een groot bewustzijn is gegroeid bij de Vlamingen dat frans leren noodzakkelijk was om vooruit te komen. Vandaag de dag begint dat bewustzijn pas te komen in Wallonië, dat in België vandaag nederlands economisch belang heeft.

  Wat het geld uit Brussel betreft. Dat is dan wel via al die Vlamingen die daar werken;

  Maar zoals je wel al langer weet, ik heb het moeilijk met de stand van zaken van vandaag in België maar ik wil België ook niet kwijt.

  Ik geloof alleen dat we aan de Walen op één of andere
  moeten duidelijk maken dat de tijd van de metalurgie, mijnen en zware industrie voorbij is en dat de tijd van investeren zonder resultaatsverbintenis voorbij is.
  Als we met Vlaanderen of België 1 miljoen investeren in Wallonië moet daar een plan tegenover staan.
  Zodat Wallonië net zoals Limburg een tijdje terug (die het ook moeilijk hadden met de sluiting van de mijnen) opnieuw een economisch sterke regio wordt.

 46. 72

  Er is sprake van een verregaande, diepe minachting van Walen voor Vla-mingen, en zij is niet van onlangs. In de eerste Wereldoorlog kregen de Vlaamse soldaten hun dodelijke bevelen in het Frans. Een relatief recentere (199?) documentaire film van de Belgische Tv bevestigt die attitude. Daarin openbaart zich onverbloemd de verachting van Walen laag en hoog voor de Vlaamse taal en daarmede voor de ‘sales flamands’. Deze houding is niet wederkerig.
  In die documentaire geïntervieuwde Walen vertikten het openlijk om Vlaams te leren. Zelfs zeiden ze het te weigeren als ze het volgens wettelij-ke bepalingen of in verband met hun beroep ertoe verplicht waren. En hun weigering was absoluut, zonder opgave van redenen, een brutale, verne-dernde vanzelfsprekendheid. Ik voelde nooit iets bijzonders voor Belgen, ben francofiel, maar dit had ik nooit geweten en het trof mij.
  Vlaanderen wordt slecht door Wallonië behandeld, en er willens en wetens door uitgezogen. Gestaag stromen milliarden Vlaamse Euros naar een Wal-lonië dat niet wenst te moderniseren. Het Vlaamse geld wordt geconsu-meerd, praatjes over een ‘Marshall plan’ om de Waalse economie op te krikken ten spijt. Dat het succes zou hebben, meent men daar te bewijzen met te constateren dat de kassen die dat plan moeten voeden veel sneller leeg stromen dan was verwacht.

  De socialisten houden dat subland in hun verstikkende greep en zijn opzien-barend en schaamteloos corrupt. Dit is geen aantijging, maar actuele kennis die je als Nederlands/Vlaams talige zó dagelijks uit het algemene nieuws kunt opdoen. Deze langdurige geldoverdracht (‘de transfers’) verontschul-digen de Walen met op te merken dat de geldstroom vroeger juist omgekeerd liep. Maar dit lijkt niet correct en met feiten en behoorlijke cij-fers komen zij nooit. De historicus Prof. J. Hannes schrijft erover in zijn boek: ‘De mythe van de omgekeerde transfers’ (Uitg. Roulata’).

 47. 73

  Hier drie gedachten van een complete leek. GELUK!

  1. Belgie heeft net als alle andere landen na de oorlog volop geprofiteerd van Europees geld en Europese projecten. Daar ligt het niet aan.
  2. De achterklap en het protectionisme van de socialistische stemmers in Wallonie heeft de middenklasse de strop omgedaan. Een domme doodzonde voor als je je maatschappij wilt laten groeien.
  3. De sociale achtergesteldheid in Wallonië wordt nog steeds bevorderd door de Waalse politieke elite. Het verval interesseert ze ook geen donder. Geen wonder, als de centjes blijven komen. Wie zou daar niet zijn ogen op houden ?

 48. 74

  En wie denkt er in dit verband nu niet aan 1900, toen de Amsterdamse Pijp uit de grond werd gestampt, mooie grote hoge huizen. Bevolkt door pensionados, the occasional whore, onderwijzers en kantoorslaven met een beetje geld. Elkaar beloeren, hyperbeleefd groeten, mevrouw, meneer, nooit binnen vragen, geen spelende kinderen op straat, altijd maagpijn in de laatste week van de maand…

 49. 77

  En dan zie ik een plaatje met Wij zijn de baas in oerhollands roodwitblauw…. eens klikken…

  nou nou, je kunt stemmen op het mooiste volkslied…. toemaar, prfft

  en deze dan

  Vecht met Lucia Rijker voor democratie!

  De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) lanceert een online game met wereldkampioen (kick)boksen Lucia Rijker in de hoofdrol…

  HOEVEEL HERSENLOZE MASSA’S WIL JE “AKTIEF” MAKEN ? GRRRRRF!!!111

 50. 78

  Maar goed, ik snap ook wel dat je aan ‘demokraatiese aksies’ moet doen. Sentimanagement, dat wordt nog eens wat groots @media.

  Ben al over het schokje heen dus. Houzee!

 51. 79

  Je hebt zelf ook de ‘hang de kapitalisten op met het touw dat ze zelf verkopen’-mentaliteit als de mensen die je schijnbaar beschimpt, dus wat zeur je mescaline?

 52. 81

  Het is een eer te zien hoe heer Sikbock, toch niet de minste als het om goedgeformuleerde nijdigheid gaat, zich telkens weer als een zeer eng kereltje leert kennen als hij het tegen op tv Sargasso tegen kanaal Crachàt heeft.

  Elkeen met minder waas voor de ogen, weet dat ik veruit de grootste Belgische Hollandliefhebber ben die men kent. Dat ik met de regelmaat van de klok mijn landgenoten evenveel of erger op de korrel neem, dàt past natuurlijk niet in het stammentwistdenken.
  Het is, waarde Sickbok, niet omdat ik iets tegen uw infantiele instelling heb, dat ik iets tegen uw nationaliteit heb. Integendeel, zelfs. U beantwoord ten volle aan het cliché wat uw even kinderlijke soortgenoten uit België van u als Nederlander hebben. Dan is de cirkel rond – maar dat was hij al van in mijn postje bovenaan. leest u dat nog eens, en zoek de overeenkomst van een bepaald type wat ik daar neerzet en uw eigen reacties.
  Niet dat ik er een polemiek van wil maken hoor Sikbock – verre van. Ik voel eerder iets van een teleurstelling, dat er echt niets meer achter je reacties blijkt te zitten, dan dat ik altijd dacht. Ik zal er geapst rekening mee houden, beloofd.

  Blammeke, et les autres die het steeds maar weer over taal hebben: de situatie is Wallonië is van economische aard, niet van linguistieke. Het is een hilarische gedachte voor 99% van de wereldbevolking – zij die niet zo gelukkig zijn met een talentalent als dat van de Vlaming of de Nederlander – een tweede taal te moeten spreken, één van buiten hun taalkring, om daar vervolgens te gaan werken. Dat kàn je niet verwachten – en ik kan me toch behoorlijk uitdrukken in een stuk of vijf ervan. Het is een waanbeeld, een geïndoctrineerd cliché, dat taal iets met financieel voordeel te maken zou hebben op sociologisch niveau. Want waar men woont, daar moet werk zijn. Het gaat over een bevolking, niet over een ambitieus individu, want die zijn net zo goed in Wallonië als Rotterdam als Swaziland te vinden. Als je dan al een taal leert, en dat geldt vooralsnog over de gehele Westerse wereld, dan leer je Engels, helaas pindakaas.

  De verfransing in vroegere tijden was niet opgelegd door francofonen, zoals zo dwaas geopperd hierboven, maar een absolute modetaal, die door elke Europeaan gebezigd werd en een teken ven beschaving was. Of het nu het Nederlandse of Engelse hof of bourgeoisie was – men sprak, dichtte, rijmde, converseerde en dacht in het Frans.

  Hoe je het draait of keert, maar Vlaanderen is steeds een volk van op z’n best levensgenietende individualisten geweest, en op z’n slechtst een achterdochtige en achterlijke cultuurbarbaar. Er is nauwelijks roem te vinden in onze voorouders, enkel het grote afzien, zwijgen en werken. Mijn grootmoeder komt uit één van die hellholes – de stoffenindustrie op de Frans-Vlaamse grens. Als kind tussen de breimachines, omdat ze net klein genoeg was om eronderdoor te kunnen. Wonen in een piepklein huisje, 2 keer in de steek gelaten door een man – de eerste van armoeziekte gestorven, de tweede eronderuitgemuisd. Mijn moeder, zeer studie-intelligent, had maar één keuze: ze kon verpleegster worden, omdat je vanaf jaar één stage kon doen en dus geld verdienen voor thuis. Ze was in ieder geval weg uit de wurggreep van de Franse baron die op de heuvel woonde.
  Mijn grootmoeder aan vaderskant heeft zich opgewerkt van meid, naar verkoopster op de markten in Antwerpen, naar bezitster van een stoffenwinkel.
  Die twee geografische uitersten van Vlaanderen heb ik in mij, iets waar ik zeer blij om ben. Ik spreek vloeiend het platste Antwerps en West-Vlaams – en dat mag al eens helpen om respectievelijke perspectieven op bepaalde zaken te hebben.
  Zo weet ik dat ik geen van mijn beide grootmoeders ooit heb horen zeuren over de vuile Walen.

  Veel van de comments draaien hier omtrent details en cliché’s, met zelfs cynische opmerkingen omtrent solidariteit.
  Maar ook in het wonderlijke magische geval België, geldt de gouden regel: ‘if you’re not part of the solution, you’re part of the problem’.

  De slogan waarmee de verkiezingsoverwinnaar Leterme het gehaald heeft, met de belofte dat hij en niet Verhofstadt België zou gaan besturen, was: “Samen Leven”.

 53. 82

  In de geschiedenis blijkt er bijna niemand – net als Sikbock – part of the solution te zijn….

  Alle aanspraken op mogelijke oplossingen die tegen de volkswil ingaan neem ik slechts met grote schepels zout.

  De volkswil kan gemanipuleerd worden, dat wel… Het volksempfinden ook door zichzelf.

 54. 84

  whatever. Niemand kan buiten niemand, maar achteroverleunend dit debiteren:

  @ Crachat: haha! Beetje kleinzerig hoor! Je hebt wel altijd het hoogste woord over nederlandse aangelegenheden maar als de rollen een keer zijn omgedraaid en het over Belgie gaat, zijn alle nederlanders die het niet met je eens zijn opeens azijnzijkers en kleinburgerlijke onderbuiktypes die er geen verstand van hebben..

  Wel een beetje lachwekkend beste crachat.. onderhand lijkt het erop of je uit een klein dorp komt en oogkleppen hebt ipv dat je de kosmopoliet bent die je prentendeert te zijn

  getuigt van een geborneerdheid die niet echt de reden is waarom ik voor Sargasso werk.

 55. 85

  DIT is wat je krijgt in het fiere Vlaanderen:
  Vlaams-radicalen bestormen website van Kim Gevaert
  “De handtekening van atlete Kim Gevaert onder de antiseparatistische petitie Red-de-Solidariteit is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten. Heel wat misnoegde Vlamingen vonden hun weg naar het internetforum van Gevaert. “Wie voor België is, is tegen Vlaanderen (…) Hier ben je niet meer welkom”, “Ik kan geen fan blijven”, “Waarom zou de Vlaamse overheid u nog steunen?” of “Ik kan niet meer voor u supporteren”, het zijn maar een paar van de commentaren. Op het forum is een hele discussie over de petitie losgebarsten, want er zijn ook veel fans die het voor Gevaert opnemen.

  Gevaerts manager Evert Maesschalk was gisteren nog niet op de hoogte van de verhitte discussie op het forum en wil de reacties eerst met Gevaert zelf bespreken. “Eén zaak is alvast duidelijk: de discussie leeft”, zegt hij.

 56. 86

  @crachat
  Belachelijke apen die op Gevaerts site een beetje gaan roepen zonder te denken.

  Edoch.
  Uw uitspraak over de franse taal als modetaal is een zaak die uitgestorven is in het begin van de 20ste eeuw. Uw cijfers gingen over 1949 en 1966 2de helft dus. Mijn pa heeft namellijk nooit frans geleerd omdat dat chique was maar omdat hij in Brussel bij de RTT “werkte” en als hij wou dat zijn franstalige collega’s ook voor hem iets deden hij maar beter frans kon.
  Hij heeft menig franstalig collega versleten die het gewoon halstarig vertikte nederlands te praten of te leren.

  Nuja dat is een bijzaak die voor mij als bewoner in de rand van Brussel mss belangrijker wordt gemaakt dan ze is. En ik begrijp je punt over een bevolking en niet een taal.

  Je moet anderzijds toch wel toegeven dat het anders MOET in Wallonië. Want dat we vandaag de dag met België massa’s geld pompen in Wallonië zonder echt plan.
  Het gaat niet op dat het onderwijs in Wallonië meer centen krijgt dan in Vlaanderen en internationaal slechter scoort dan Vlaanderen, het gaat niet op dat ziekenhuizen in Vlaanderen gecontroleerd worden op hoeveel nutteloze onderzoeken ze doen en dat in Wallonië als je binnenkomt met een buikgriep je bij wijze van spreken een gastroscopie moet ondergaan.

  soit ik denk dat mijn punt duidelijk is.
  Het zit momenteel goed fout in Wallonië.
  Is splitsen daarvoor de oplossing? Absoluut niet.
  Het moet hun anderzijds wel duidelijk gemaakt worden dat nog is 10 jaar zo voortdoen geen oplossing is.

 57. 87

  Volkomen akkoord. Maar binnen België.
  Als men niet kan samenleven met de gegevens hier aanwezig, dan moet men elke notie op samenleven maar opgeven.
  Ik wou dat ik ondernemer was, dan wist ik het wel. Sheit, die luie Walen zouden bloeden onder mijn werktucht.

 58. 88

  @ Crachat: mijn opmerkingen t.a.v. uw persoon waren enigzins “over the top”. Inhoudelijk worden wij het niet eens, maar ik respecteer uw mening.

  Misschien geeft ons “conflict” weer waar het om draait? Kan men solidair zijn met mensen die je kwetsen of onheus bejegenen? U kunt dat blijkbaar wel.. ik kan dat zeker niet.

 59. 90

  “ALS er iets begrepen zal worden door het soort Reazuurders hier, zal het naar ik mag hopen zijn, dat er geen ènkele kans is dat Vlaanderen en Nederland ooit samen zullen gaan.”

  *bidt in stilte dat deze hoop niet ijdel is*

 60. 92

  Vergeven! Inter-nationale solidariteit ! Noordzuid, oostwest, etc.

  @#Oplawaai : het flauwe hangt samen met het complexe. Zoals ik eerder poneerde : de weg vooruit & eruit is oplossingen vinden voor het Brussel van de 21e eeuw. Helaas heeft de politiek zich in pre-electorale beloften (u kent ze ook in NL) maar weinig aangetrokken van de reële LT-problemen. En is men, typisch Belgisch, immer in KT-spierballentoestanden bezig, en met dat gerol wordt wie durft nadenken over l’ampleur des dégâts ook gerold, sure sure. Nochtans, zoals ik eerder elders hier al schreef : het Kalf der Oplossing (Belgisch Lam Gods, waarvan we een paneel missen) ligt gebonden bij een realistisch ja futuristische (oh hoe retro klinkt de ambitie van Marinetti c.s., hoe spijtig is het gebrek aan talent om vandaag de dag nog zoiets te formuleren dat niet rond consumptie van kapitalisme draait) visie op Brussel. En. Wat. Daar. Bij. Hoort. Ende. Om. Den. Hoeck. Kijken. Komt.

  Mààr : gelukkig zijn er ook geesten in Franstalig België aan het rijpen rondom bestuursefficiëntie, ook bij de PS. Want, los van alle emo-nostalgie, laat ons eerlijk zijn : er IS een probleem met de PS in Franstalig België, en er IS een probleem qua efficiënt bestuur tussen Waals Gewest en Franstalige Gemeenschap. Helaas heeft de houding van CD&V + NVA daarover (incl. foute vrachtwagenstunts van dikke praesessen en puber-arrogantie van would-be premiers) de onderhandelingen bemoeilijkt, alle waarschuwingen over ‘met de fanfare op kop jagen’ ten spijt. Moreover, there’s something rotten in the state of internationalism, of ’n gerevitaliseerd Paars III was een scherp alternatief geweest.

  Soit.

  Leuk detail : eergisteren zei de Congolese ambassadeur in België op de Franstalige feestdag dat hij dacht dat België er wel uit zou komen, zoals dat in Congo ook tijd had gekost om er vreedzaam uit te komen. En vandaag sprak een Franse opinieleider gelijkaardige woorden. Helpt ook deblokkeren. Nu nog die acnécactus uit de puberbroek…

 61. 93

  M.a.w. u merkt dat ik de soep zo heet niet schenk als #87. Maar ik begrijp wel wat sommige Belgen schrijven omdat ze geen vijf maanden laat staan vijf minuten politieke moed in het verschiet zien.

  Ceterum censeo Stuttgart delendum. (Klikmelink.) Wij Belgen zijn weer te braaf. Edgard Davids z’n pilletjes in Turijn daargelaten, wat zou NL hebben gedaan als Johan C. op het WK in D. geweigerd ware geweest ? Bygones be bygones, had ik verwacht van uitgerekend de Duitsers, die toch wel tot enig besef van ‘o tempora o mores’ over de decenniarekening der 20e Eeuw hadden komen kunnen !

 62. 94

  For the record : maar half eens met #86. Het gaat m.i. niet over de transfers (en dus ‘solidariteit’, met of zonder ‘dus’, daarover wil ik het zelfs niet hebben). Het gaat m.i. wel over puur het bestuur bezuiden. I.e. het gaat daarover als manier om een oplossing bespreekbaar te maken. Marie Arena lijkt dat te beginnen te beseffen. And I betcha Louis Michel aussi. Maar of Reynders …

  Ceterum verbaas ik me over het gebrek aan journalisten dat aan Dewever & Bourgeois de vraag stelt “wanneer gaat u ooit tevreden zijn, wanneer is het werkstuk voor u af, wanneer is het voorbij, wanneer mag Schiltz zich van u omdraaien in zijn graf ?” …