Quote du jour | Soevereine en democratische keuze

Serie:

SargQdJ09

De commissie respecteert de soevereine en democratische keuze van het Griekse volk.

De Europese Commissie kreeg de felicitaties voor Alexis Tsipras en Syriza niet over de lippen.

Want hoe ga je om met een regeringspartij die luidkeels verkondigt dat de Brusselse orthodoxie niet deugt?

Reacties (15)

#1 Herman

“De Commissie respecteert”? Zijn we al in de fase van ontdemocratisering belandt waarin het aan de Commissie is om te bepalen of zij een democratische keuze wel of niet respecteert?

  • Volgende discussie
#2 Arjan Fernhout

Zo kil als Trouw het voorstelt, is het niet voor Tsipras in Europa:

= [A]s the crowd got nearer and that river of humanity swept by me, I noticed something which was really interesting. There was a large group of people carrying a flag over their heads. And as they went by, I heard a lot of Spanish and a lot of Italian and other languages and realized that there were as many Italians and Spaniards and other Europeans underneath that flag as there were Greeks. And quickly what I began to realize as I was watching this is it was really–I don’t want to perhaps put too much of a gloss on what I saw, but it really struck me as being a pan-European event and not being something that was strictly one for the Greek people. And as the event unfolded and Tsipras came out, the leader of the SYRIZA Party, and began to speak, I really got the strong impression that that’s what this was about. =

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=13033

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Tussen alle overwegend goede pers over de overwinning van Syriza is het wel goed om op te merken dat het kiesstelsel een belangrijke bijdrage levert aan de sterke positie die de partij nu heeft in de Griekse politiek. Er zal vast een meerderheid zijn die tegen de bezuinigingspolitiek is van de huidige regering, maar voor het antwoord daarop van Syriza is slechts een grote minderheid enthousiast.

Zie ook deze analyse van de proportionaliteit van verkiezingsuitkomsten in Europa:
http://stukroodvlees.nl/verkiezingen/steeds-schevere-verkiezingsuitslagen-in-hybride-kiesstelsels/#more-5030

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Herman

@3 Dat is helemaal waar. En in die zin is het Griekse kiesstelsel verre van proportioneel. Een meerderheid van het Griekse volk heeft echter op partijen gestemd die tegen de opgelegde bezuinigen is. Daarvan zijn Syriza en ANEL de belangrijkste partijen. Helaas hoort bij die meerderheid echter ook een partij als Gouden Dageraad.

Wat mij betreft zou het wel een goed binnenlands punt zijn als Syriza probeert het kiessysteem proportioneler te maken. Daar zijn twee hele goede redenen voor. Ten eerste is het strategisch voor Syriza slim om te doen. Het is maar afwachten of Syriza in de toekomst een partij blijft die 36% van de stemmen en bijna de helft van de zetels in de wacht weet te slepen. Ten tweede en vanuit principieel oogpunt belangrijker is dat het democratischer is, omdat het Griekse parlement op die manier een betere afspiegeling van het Griekse volk vormt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Dat is niet zo gek, deze partij heeft dramatische economische plannen voor Griekenland, waar alle andere lidstaten de nadelen van zullen ondervinden. Ik denk dat Wilders of Le Pen ook geen warm applaus zullen krijgen van de buurlanden, mochten die ooit winnen.

Hoe er mee oom te gaan is simpel. Als je het EU beleid zo rampzalig vindt, dan stap je er uit en ga je het in je eentje proberen te redden of je sluit je aan bij een andere club. Misschien wil Putin ze onder bepaalde voorwaarden wel toelaten tot zijn eigen unie, (ex) communisten onder elkaar dat botert vast lekker. Ik wens de Grieken veel sterkte in de zoveelste recessie die ze nu ingaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Wat bedoel je met “dramatische”? Wil je daarmee zeggen dat ze Griekse economie (nog verder) kapot zullen maken? Of wil je zeggen dat het dramatisch is voor de rest van EU? Of …?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@3: Wel typisch dat we dit geluid nu horen, maar niet toen ND bij de vorige verkiezingen op precies dezelfde wijze zoveel zetels binnen harkte (met 3% meer stemmen bijna twee keer zoveel zetels als Syriza) en een beleid inzette dat op dat moment zeker niet door een meerderheid van de kiezers werd gesteund.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Cerridwen

@7: Ik snap je opmerking niet. Je zoekt naar hypocrisie die er mijns inziens niet is, de disproportionaliteit van het kiesstelsel is zowel in 2012 als nu geen overheersend thema in de media of op Sargasso.

Sterker nog, ik vind het vreemd dat jij die opmerking niet gemaakt hebt, aangezien jij altijd pleit voor maximale proportionaliteit van kiessystemen, en groot tegenstander van kiesdrempels, inclusief de internationaal bijzonder lage van Nederland.

[edit]
Overigens is de relatie tussen verkiezingsuitslagen en ‘wat het volk wil’ ook in de meest proportionele systemen nog niet zo eenvoudig. ‘Het volk’ bestaat immers niet, en er zijn dus altijd meerdere sentimenten die van belang zijn, ook al is het een minderheidssentiment.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Herman

@5 Want het EU-beleid is iets wat van boven is gegeven en iets waar lidstaten zich slechts naar dienen te voegen?

Volgens mij is Europa nog steeds een Unie van lidstaten die samen het Europese beleid bepalen. Lidstaten hebben het recht om het ergens mee oneens te zijn en daar dan over te onderhandelen. Sterker nog, zelfs binnen lidstaten lijkt me dat een gebruikelijke gang van zaken. Of moet Noord-Holland zich ook maar afscheiden als ze het met het Rijk oneens is over Schiphol?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: “Sterker nog, ik vind het vreemd dat jij die opmerking niet gemaakt hebt”

Dat ben ik helemaal met je eens (ik was al aan het zoeken naar zo’n opmerking van mezelf bij eerdere Griekse verkiezingen, maar hoewel ik zou zweren dat ik het er over heb gehad, kon ik hem niet vinden). Punt is wel dat jij die opmerking nu wél maakt, waar ik in mijn zoektocht bij de (twee) verkiezingen van 2012 die opmerking ook niet van jouw kant heb gevonden. Misschien zoek ik hypocrisie die er niet is, maar je hebt de schijn toch echt tegen.

“Overigens is de relatie tussen verkiezingsuitslagen en ‘wat het volk wil’ ook in de meest proportionele systemen nog niet zo eenvoudig.”

Ik had het dan ook niet over het volk, maar over een meerderheid van de kiezers (net als jij in #3 trouwens).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Cerridwen

@10: Ik geef direct toe dat ik niet consequent ben in mijn opmerkingen. Ik vind het zelf niet zo’n probleem als mensen niet hun aandacht perfect verdelen, aandacht is immers eindig. Ik heb dus niet zo veel moeite met mensen die vooral reageren als Israel weer iets doet, en niets schrijven over het doodschieten van demonstranten in Egypte. Ik heb er pas moeite mee als ze Assad geen verdedigen, of het ineens over die dode demonstranten gaan hebben op een moment dat het daar niet over gaat.

Ik hoop dus dat je geen gloedvolle verdediging van het Griekse kiessysteem kan vinden uit 2012, dan ben ik al redelijk tevreden. En van mij hoef je dus ook niet perse die opmerking over het kiessysteem te maken, als je het maar ondersteunt als die opmerking er komt (of dat nu van mij is of van iemand anders), en niet dan ineens komt met hypocrisie.
Het hypocrisie verwijt is immers een tweesnijdend zwaard; er is vrijwel niemand op dat vlak zonder zonde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

Toch wel een aparte gang van zaken:

De Banken lenen gigantische bergen geld aan de Grieken en de gewone belastingbetalers draaien op voor de gevolgen.

Waarom hebben we de banken niet gewoon voor alle gevolgen laten opdraaien, dat zou het verschil tussen de rijke en de armen best wat genivelleerd hebben ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Grolschje

@12
Dat doen ze voor een deel ook. Dat zijn echter niet de grootste houders van Griekse schulden.

http://demonocracy.info/infographics/eu/debt_greek/debt_greek.html

De enigen die eigenlijk direct in de problemen komen zijn Griekse banken en pensioenfondsen. De angst is natuurlijk dat dat weer een gigantisch doorwerk effect heeft op andere banken.

Wellicht is zo’n oplossing als in Nederland met bv. ING is getroffen wel goed. De financiering oplossen door geld te lenen aan de bank (in het geval ING ongeveer 10 miljard) en daar een ruim rentepercentage over rekenen (bij ING was het tussen 10 en 15% afhankelijk van terugbetalingssnelheid).

Daarnaast drukt de staatsschuld helemaal niet zo hard voor Griekenland. Ze is aan rente bv. minder kwijt dan een Italië, Spanje of Portugal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

@13:
Met de laatste alinea van #12 bedoelde ik het moment, voordat we Griekenland met “Europa” te hulp schoten.
N.B.
“Mooi” overzicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 EdEscalier

Ik hoorde dat Syriza er op uit zou zijn om de schulden van Griekenland af te waarderen. De boeven! Dieven zijn het!
Wedden dat in de rest van Europa de beurzen weer een blij sprongetje gaan maken als de plannen van Syriza worden geaccepteerd?

  • Vorige discussie