Quote du jour | Over hun eigen schaduw stappen

SargQdJ09

Pragmatisch machtsdenken bezorgd velen in Nederland al snel een vieze nasmaak. Toch is het actief betrekken van Assad en zijn bondgenoten in de strijd tegen IS de minst slechte optie die het Westen heeft. De verschillende partijen die actief zijn tegen IS opereren momenteel als los zand en werken elkaar in bepaalde gevallen zelfs tegen. Alleen door intensiever samen te werken ontstaat er mogelijk ruimte voor een doorbraak. Dat betekent wel dat alle partijen over hun eigen schaduw moeten stappen.

Stephan de Vries, medewerker bij de TeldersStichting en Hans Wiegel vinden niet alleen dat Assad moet aanblijven, maar ook dat hij gesteund moet worden. IS is immers erger.

Deze opvatting past in een VVD-patroon: laten we dubieuze regimes steunen die vervolgens voor ons de islamisten onder de duim houden.

Afgezien van de morele problematiek van het actief steunen van Assad (De Vries en Wiegel vinden dit echter ‘pragmatisch’), blijkt uit dit verhaal vooral dat beide VVD’ers simpelweg geen ruk verstand hebben van de situatie in Syrië.

De Syrische burgeroorlog is immers in wezen een sektarisch conflict tussen soennieten en alawieten. En ieder beetje, zelfs indirecte steun voor Assad vanuit het westen vertaalt zich daardoor direct in een grotere populariteit van zijn grote tegenspeler IS.

De Vries en Wiegel denken echter dat er wel wat soennieten bereid zullen zijn om ‘over hun eigen schaduw’ heen te stappen. De realiteit is echter dat zelfs ‘gematigde’ soennieten liever IS hebben dan Assad.

Maar het schunnigste vind ik nog wel dat De Vries en Wiegel het niet willen steunen van Assad afdoen als ‘fatalistische koppigheid en goedbedoelde naïviteit’. Ofwel: kijk die linkse gutmenschen eens onpragmatisch en naïef zijn!

De echte naïviteit zit echter bij De Vries en Wiegel die lekker willen bombarderen zonder dat ze ook maar het flauwste idee hebben waarmee ze precies bezig zijn.

Maar zolang zij zichzelf stoere eigenschappen kunnen toeschrijven als ‘flexibiliteit’, ‘machtsdenken’ en ‘pragmatisme’, zal hen dit worst wezen.

 1. 1

  Top Jeroen, houdt die studeerkamergeleerden maar een spiegel voor.
  Schandelijk, zo arrogant. 100.000 of zo doden, verder. En dan doodleuk 180o graden.
  Ik mag ze wensen dat zij ieder 1 gezin dat dankzij onze ‘liberale’ barbaren nu in vreselijke kampen crepeert van de koude en honger voor de rest van hun leven liefdevol opvangen, voeden, kleden, verzorgen, huisvesten, respecteren, bewonderen.

  ’t is zo herkenbaar, ’t ligt er te dik bovenop. Volgevreten ego’s. Ze kletsen gemakshalve de NAVO-terroristen na. Nu de NAVO weer tegen een begeerd doelwit aangelopen is dat zich met hand en tand tegen de plunder, roof en moord door de geallieerde fascisten uit naam van het Westen verzet, is dit nu nieuwe fase van WOIII die is gekozen.

  Balkanisering van het land.
  Dat is ook gaande met Irak. Versplinteren, de ruggegraat breken. Eternal war fare.
  Dat is veel profijtelijker voor de geldschieters van lobbyclubs zoals de VVD, PvdA, PVdA, CDA in wezen zijn (geheime financiering).

  Die Terlderstichting bewijst onze vrijheid en democratie geen dienst. De NAVO heeft in 2 jaar tijd in dat land al meer burgers gedood dan Assad, Hussein, Khadaffi, Khomeini, Putin, en de Emir van Qatar bij elkaar.

  De VVD is altijd voor oorlogen. Tough guys. ?!? Al wat telt is geld.

 2. 3

  Je mag in het stuk ipv VVD ook CDA invullen, geloof ik. Wat is er toch met die conservatieve lui die zo graag anderen naar de filistijnen willen bombarderen?

 3. 4

  Dit is gewoon typisch dezelfde reactie van de meeste westerse landen vanaf de Tweede Wereldoorlog: democratie, maar alleen als het ‘ons’ welgevallig is. Wiegel en de Vries zijn daar zeker niet nieuw in. 30, 40 jaar geleden zouden zij er ook voor gekozen hebben om de bemoeienis van de VS in Midden-Amerika goed te praten, en de ‘rebellen’ te verafschuwen.

  Deze houding is aan het veranderen en moet ook veranderen, gezien het spoor aan vernieling -in de naam van ‘vrijheid’- die is achtergelaten. Hoe? Dat weet ik zo niet, maar vasthouden aan die ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ retoriek is onzinnig en nutteloos.

 4. 5

  Wat is er zo moeilijk aan te erkennen dat zowel Assad als IS hartstikke fout zijn? We moeten juist geen partij kiezen. Toen dit nog een opstand was tegen een wrede dictator, onderdeel van de Arabische Lente, tóen hadden we partij moeten kiezen. Nu hebben Assad’s tegenstanders zich ontpopt als minstens zo wreed en nu kunnen we dat niet meer. Mijn devies: blijf daar weg!

 5. 6

  Het klapt dit jaar om. Althans ten dele. Dat zie je aan ratten als De Vries en Wiegel. Die weten wel degelijk wat er Syrië gebeurt is en dekken zich in voordat alles aan de oppervlakte komt. Profylactische ‘damage control.’ Aangezien in de waanzin van het neoliberalisme alles met alles gekoppeld is, zou het dit weekend met Syriza kunnen beginnen en anders komt het later dit jaar elders vandaan. Rutte2 is over 3 maanden weg @2 Daar had ik twee jaar geleden een vinnig debat over met een supersnelle trainee (drie bullen) bij ministeries. Never mind.

  Wat gebeurt er daarna?

  DAAR moeten de luitjes bij Sargasso op voorbereid zijn. Sorry dat ik hier weinig inhoudelijk ben. KIJK wat er gebeurt voordat je er iets over schrijft. Het belangrijkste wapen van een schrijver is niet zijn pen, maar zijn oog (Vladimir Nabokov). Je hebt geen mentale scenario’s voor wat er gaat gebeuren.