‘Aanvallen op IS in Syrië ondermijnen gematigde rebellen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus een leider van die ‘gematigde’ rebellen:

Hadi al-Bahra, president of the Syrian National Coalition (SNC), warned in an interview on Monday that air strikes against Isis by the international coalition assembled by Barack Obama were weakening support inside Syria for already embattled non-extremist anti-Assad forces. […]

Hitting targets other than Isis – such as the al-Qaida-affiliated Jabhat al-Nusra – was also playing into the hands of the Damascus government, he said.

De communis opinio onder Syrische soennieten lijkt te zijn: ‘liever IS dan Assad’ en zeker: ‘liever al-Nusra dan Assad’.

En dan win je dus niet de hearts and minds van de Syrische bevolking door Assad impliciet te steunen door IS aan te vallen.

En als de ‘gematigde’ rebellen (voor zover die te onderscheiden zijn van de niet-gematigde varianten) worden geassocieerd met degenen die Assad indirect helpen, hebben eerstgenoemden een PR-probleem van jewelste.

Kortom: de Amerikaanse strategie in Syrië is hopeloos.

Open artikel

Reacties (4)

#1 pedro

Het probleem is vooral dat tijdenlang geen enkele hulp aan de gematigde krachten is gegeven, en dat het ook nu nog vrijwel geheel beperkt blijft tot bombardementen, in plaats van echte steun.

In het begin werd er door diverse mensen steeds geroepen dat dan de islamisten geholpen werden. Dat was daarmee een self fulfilling prophecy, want door de gematigden geen hulp te bieden, werden de extremisten sterker, want die ontvingen wel hulp (Spaanse Burgeroorlog revisited). En ja, dat leidt ni tot het probleem, dat de sunni in Syrië geen vertrouwen meer hebben, dat hulp, die nu geboden wordt, geboden wordt omdat we het beste met die bevolking voor hebben… Toch zal goede en stevige steun aan de gematigde krachten de enige manier zijn om daar nog wat aan te veranderen. Bij de Koerden (ook sunni…) lijkt dat tenminste wel te werken.

Motto: je kan in enkele dagen of met een slechte beslissing heel veel kapot maken. Het duurt veel langer om dat weer te herstellen.

#2 bolke

geboden wordt omdat we het beste met die bevolking voor hebben…

Daar moest ik even behoorlijk om lachen.

#3 Co Stuifbergen

@1: De extremisten ontvingen, begreep ik, hulp omdat Qatar hun graag hielp.

Het verband met de Spaanse burgeroorlog zie ik niet: daar kreeg juist de dictator (Franco) hulp van een buitenland (Duitse vliegtuigen met Duitse piloten).

#4 pedro

@3: het was de officiële gekozen Spaanse regering die geen hulp kreeg. Het gebrek aan hulp is hen danig opgebroken, omdat Franco wel hulp kreeg. De gematigden krijgen geen hulp. De extremisten wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*