To preserve the planet, you have to show by example. You cannot be the first and strongest in the world and say to the rest of the world on such a subject that, ‘We are not interested in this and we will use technology to solve the problem’.
Bush dacht misschien heel even dat met de komst van Sarkozy de relatie met Frankrijk zou verbeteren. Maar niets is minder waar. Sarkozy haalt stevig uit naar de in zijn ogen slappe uitspraken van Bush over de bestrijding van klimaatsverandering vorige week.
Dat wordt leuk daar op de G8 top.
Reacties (15)
Oei, straks moeten we nog fan worden van Sarkozy hier op Sargasso ;-)
Zou hij dat ook echt willen?
Hier:
http://www.msnbc.msn.com/id/18882855/site/newsweek/
of hier:
http://www.salon.com/opinion/feature/2007/05/04/france/
Omdat hij tegen Bush is? Had je toch kunnen verwachten. Sharko is misschien een conservatief, maar in de eerste plaats is hij toch vooral een nationalist.
Wat ik me af vraag is trouwens wat de VS tegen de fransen hebben, toch hun eerste bondgenoot (Ik wil niet zeggen dat zonder Frankrijk er geen VS zou zijn geweest, maar ze hebben het de engelsen knap lastig en daarmee de amerikanen een stuk makkelijker gemaakt).
Sarko heeft zich altijd zeer pro-Amerikaans en Bush uitgelaten. Miisschien zou Frankrijk onder Sarko wel zij aan zij met Amerika naar Bagdad opgemarcheerd zijn. (Het Vreemdelingenlegioen stond in de Eerste Golfoorlog al op 50 km van Bagdad, hadden ze toen hun karwei maar afgemaakt dan was gezien de veel bredere internationale coalitie de kans op een geslaagde regime change veel groter geweest…)
@5: Dat was alleen maar om zich tegen Chirac af te zetten (anders was er onvoldoende onderscheid tussen de twee geweest, die overigens geen vrienden zijn).
Nu is hij waar hij zijn wil en moet hij zich op een hoger nivo ergens tegen af zetten. Dan kom je als president van Frankrijk al snel uit bij de president van de VS.
Sarkozy is een slim politicus, want hij moet eerst de parlementsverkiezingen nog zien te winnen. Ik denk niet dat je al te veel waarde moet hechten aan de uitspraken die hij nu doet.
Als in de Eerste Golfoorlog de troepen naar Bagdad waren gemarcheerd dan zou er een grote tragedie zijn geweest, een nog grotere dan deze.
We zijn er nu toch wel achter dat regime change geleid heeft tot deze carnage of blood.
@8: Ik weet het niet… Nogal wat afrekeningen die nu plaats vinden, hebben met de periode rond de eerste golfoorlog te maken, toen de amerikanen de sji-ieten ophitsten tot opstand om ze vervolgens in de steek te laten, waarop Saddam zijn soennitische generaals er eens duchtig op los liet. Het lijkt me dat in die periode ook enige haatgevoelens jegens de huidige “bevrijders” zijn ontstaan. Maar het blijft altijd koffiedik kijken met alternatieve lopen van de geschiedenis.
@Floorjan
Dat hangt ervan af. We kunnen wel leren van bijvoorbeeld de ervaringen in Joegoslavië.
Dat werd pas stabiel toen de westerse wereld kant koos (tegen Servie). Het ophaken van zo’n post-dictoriaal land, per cultuur, waarna je de sterkste cultuur bij het eerste wisse-wasje de oorlog verklaart, is een formule die in ieder geval 1 keer gewerkt heeft.
@10: Voorzichtig met vroeg juichen, Kosovo is allenszins nog niet opgelost en de huidige deeloplossing berust grotendeels op etnische zuivering (de meeste Serviers zijn Kosovo ontvlucht of hebben zich geconcentreerd in een enkele, sterk afgescheiden stad). Ik weet niet of we daar zo trots op moeten zijn (omdat het “de slechten” zijn die er nu voornamelijk de nadelen van ondervinden).
Ik denk dat we in Bosnië kunnen zien wat er was gebeurd als de NAVO het ook in Kosovo had laten afweten. Belegeringen, moordpartijen, kampen, Srebrenica’s, nee laat/liet Servië maar schuiven…
Wat betreft Irak, destijds in 1991 was er een veel grotere internationale coalitie inclusief Arabische landen. Van de VN had deze coalitie enkel het mandaat Koeweit te bevrijden. Maar zoals hierboven al gezegd zouden de moordpartijen op sjiieten en de Koerdische humanitaire crisis niet zijn gebeurd.
@12: Kan allemaal nog gebeuren, tenzij we alle etnische Serviers (en andere minderheden) uit Kosovo deporteren, of eindeloos militair aanwezig blijven.
@11 @12 @13
Trots moeten we nooit zijn op een oorlog.
En achteraf is altijd makkelijker praten
De oorlog tegen servie vond vooral plaats vanwege de dichtbij-heid van het conflict bij Europa.
Ook moet we niet de illusie hebben dat conflicterende culturen spontaan vrede krijgen.
Wat we wel mogen concluderen van de oorlog tegen Servie is dat het nu stabieler is dan voor de oorlog. Als wij nu ‘Nee’ zeggen tegen Servie luisteren ze.
Belangrijk aspect is wel dat wij daadwerkelijk kant kozen. Iets wat Amerika in Irak niet doet. Wanneer de Sji-iten en de Soennieten bang zijn dat Amerika de kant van de ander kiest (en ze dus de pineut zijn) heb je een onderhandelings-basis die je nu niet hebt.
@14: De “kant” zijn we nu inmiddels kwijt (de meerderheid van de Albanezen in Kosovo heeft inmiddels een hekel aan de VN/NAVO-troepen en ze zijn ook niet tevreden over het laatste Kosovo-plan). Ik ben er dus niet zo zeker van dat die stabiele situatie blijft. Kan ook niet, want de huidige status quo is niet oneindig te rekken, daar zijn noch Albanezen, noch Serviers tevreden mee en alle mogelijke oplossingen (grofweg: Kosovo onafhankelijk en Kosovo in mindere of meerdere autonomie bij Servie) zijn voor minstens een partij onacceptabel. Condominiums zijn tegenwoordig blijkbaar geen optie meer, dus eens gaat er nog herrie komen daar.