Samen met u, beste lezers, monitoren we in dit live blog de verkiezingen van vandaag. Hoe verlopen ze in uw provincie? Drukte bij uw stembureau? Onrechtmatigheden in de stemlokalen gespot? Wat stemde u vandaag? Verloopt het stemmentellen wel goed? Wordt het een landelijke verkiezing of stemmen kiezers gewoon “provinciaals”? En verder elke relevant en leuk nieuwtje dat maar te melden heeft.
Volg de uitslagen hier op Sargasso.
Update 0:48 u.:
De uitslagen hier op Sargasso worden nog steeds bijgewerkt. Laatste stand om 0:20 uur en op basis van 43% van de stemmen. Interessant om te zien dat D66, SP, CU, PvdD, 50Plus en PvdA samen richting 37 tot 38 zetels kruipen. Zal dat morgen nog zo zijn? Er zijn immers nog heel wat stemmen te tellen.
Bij de NOS probeerde Rutte zijn goede gezicht te houden. Volhouden dat hij op de goede koers zit, dat zijn koers voortgezet moet worden. Emile Roemer wees hem er terecht op dat de uitslag iets anders zegt.
We houden het hier voor gezien. In de reacties kunt u rustig verder, evenals in het Sargasso café, van waaruit u natuurlijk ook een blik werpt op de uitslagen die onze hardwerkende redacteur bijhoudt.
Update 0:10 u.:
Het tellen van de stemmen verloopt behoorlijk traag. Rond de 17% van de stemmen zijn geteld. Een belachelijke hoeveelheid om daar al te harde consequenties uit te trekken. Maar we verwachten geen schokkende wijzigingen in de trend.
Zoals hier eerder voorspeld ligt de trage verwerking van de stemmen aan het feit dat we een dubbelverkiezing hebben (PS en waterschappen), waarbij het in de loop van de dag bleek dat sommige kiezers moeite hadden met het deponeren van de stembiljetten in de juiste stembus.
VVD en CDA zullen zeker tot morgen moeten wachten voor ze weten wie van de twee als grootste eindigt. D66 wint, maar moet ook geduld oefenen voor de partij weet hoe sterk de winst uitvalt. Zoals de PvdA nog niet 100% zeker is van de omvang van het verlies.
Eigenlijk was het een saaie verkiezingsdag. Weinig ongeregeldheden in en rond de stembureaus. De uitslagen lijken redelijk de prognoses te volgen. De opkomst lijkt niet het dramatische dieptepunt te worden, die we halverwege de dag vermoedden.
Dat kan morgen ineens anders zijn. We zijn vooral nieuwsgierig of vanavond en in de komende nachtelijke uurtjes het tellen van de stemmen zonder problemen verloopt.
Update 23:25 u.:
In de Groningse gemeenten Menterwolde en Ten Boer verliezen PvdA, VVD en CDA. Opvallende winnaar is de regionale partij Groninger Belang. In Menterwolde wordt de SP de grootste partij.
Verder laten de uitslagen tot nu toe zien dat de Partij voor de Dieren bijna overal er stemmen bij sprokkelt, naar het laat uitzien genoeg voor zetelwinst.
Lokale partijen hebben wisselend succes.
De PVV is in Rotterdam als grootste geëindigd. In veel gemeenten verliest de partij echter, in enkele andere gemeenten wint de PVV.
Update 22:35 u.:
Moet de te verwachten uitslag gezien worden als een veroordeling van het kabinetsbeleid? Ja, want volgens een enquete die de NOS presenteerde zei 35% dat men de keuze van vandaag heeft gemaakt als stem tegen het beleid. Slecht 15% zei vandaag voor het kabinet gestemd te hebben. Gelukkig zei een groter deel 46%, dat dit sentiment niet meewoog bij het stemmen.
Update 22:25 u.:
Pechtold juicht en feliciteert zijn partij met de beste uitslag in 25 jaar.
Welk gevoel moet een kijker krijgen bij het zien van de uitslagen? Dat ligt er aan hoe ze worden gepresenteerd. Neem bijvoorbeeld de uitslag in het Gelderse Rozendaal. In de NOS uitzending verscheen onder in beeld de tekst:
Elders werd gemeld dat in Rozendaal de VVD de grootste is geworden. Het klopt allemaal, maar dit klopt ook: 8,3% verlies.
Update 21:30 u.:
De uitzending bij de NOS is dik op gang, bij het presenteren van de eerste uitslagen stond Dionne Stax af en toe te stuntelen. Geloofde ze niet dat de Partij van de Dieren aardig wat won op Schiermonnikoog?
Update 21:08 u.:
Eerste exit poll wijst op verlies voor VVD, PvdA en PVV. Grootste winnaar lijkt D66 te worden. OSF lijkt één zetel te winnen, hetgeen betekent dat een aantal lokale partijen het goed hebben gedaan.
Update 20:50 u.:
Opkomst om 19:30 uur: 42%
Het blijft maar langzaam groeien. De dag begon al droevig met een opkomst van 7%, maar gestaag liep dat op tot 18% om 13.30 u., naar 24% om 15:30 u., tot 31% om 17:30 u.
De laagste opkomst sinds 1946 was 45,6% in 2004, de hoogste was 94,6% in 1966, het laatste jaar waarin nog een opkomstplicht gold. Vier jaar geleden, na nadrukkelijke oproepen van Rutte te stemmen en daarmee zijn kabinetsbeleid te redden, was de opkomst het hoogst in de laatste zes PS verkiezingen: 55,97%.
Vandaag bereiken we dus de laagste opkomst ooit?
Update 18:15 u.:
Een rondje langs de provinciale media die ook liveblogs bij houden, geeft de indruk dat dit een van de rustigste verkiezingen ooit zijn. De opkomst blijft laag, enkele gemeenten uitgezonderd. De verwarring over de stembiljetten en stembussen voor de PS en waterschapsverkiezingen komen door heel het land voor, maar leiden nergens tot kiezersoproer.
En overal ten lande twitteren enthousiastelingen er op los om de thuisblijvers naar de stembussen te lokken. De websites van de kieswijzers laden traag, hetgeen er wellicht op wijst dat er nog veel “last minute”-kiezers zijn.
Dat is het algemene beeld van de verkiezingen tot op dit moment. Volgt u uw provincie ook? Of wilt u die van uw buren eens bekijken? Als extra service de provinciale liveblogs.
Limburg –1Limburg. Noord Brabant – BN-DeStem. Zeeland – PZC. Zuid-Holland – Leidsch Dagblad. Noord-Holland – RTV NH. Utrecht – RTV Utrecht. Gelderland – Omroep Gelderland. Overijssel – Tubantia. Flevoland – Omroep Flevoland. Drenthe – Dagblad van het Noorden. Groningen – Oog TV. Friesland – Niets gevonden.
Update 16:40 u.:
De opkomst kruipt maar langzaam omhoog. Om 10.30 u. was de landelijke opkomst 7%, om 13.30 u. 18%, om 15.30 u. 24%. Ook al riep Rutte, net als vier jaar geleden, op massaal te stemmen om het kabinet te steunen (u weet wel, de steun die hij van de Eerste kamer nodig heeft), lijkt het er nu niet op dat bij het sluiten van de stembureaus (vanavond 21.00 u.) een opkomst van meer dan 50% gehaald zal worden. De 56% die in 2011 werd gehaald lijkt vooralsnog een unicum.
De Gelderlander meldt irritatie bij mensen die op NS-stations merken dat ze alleen in hun eigen gemeente mogen stemmen. Een gevolg van de combinatie met de waterschapsverkiezingen.
Die combinatie zal er ook voor zorgen dat het tellen van de stemmen trager gaat verlopen. Het is niet bekend of het vaak gebeurt, maar regelmatig wordt gemeld dat mensen zich vergissen en de stembiljetten in de verkeerde stembus doen. Er is gegarandeerd dat dit niets uitmaakt voor de juistheid van de uitslag, maar je kunt je voorstellen dat de tellers wat meer werk hebben omdat ze de stembiljetten uit elkaar moeten houden. Dat wordt nachtwerk?
Update 14:42 u.:
Op twitter riep Hans van Baalen: Willen wij een toontje mee kunnen zingen op het wereldtoneel moeten we militair ingrijpen in Libië niet uitsluiten. Ook daarom: VVD! #PS15
Uit het live blog van RTV Utrecht:
14.01 uur: Rel in Woerden
In Woerden is een opstootje ontstaan op een stembureau. Een slechtziende man wilde met hulp van een vrouw zijn stem uitbrengen in zalencentrum Concordia, maar dat werd niet toegestaan. De Woerdenaar werd boos en verscheurde een van zijn stembiljetten. Er ontstond een woordenwisseling en de slechtziende man zou een ambtenaar in functie hebben beledigd. Er is proces-verbaal opgemaakt en de gemeente is inmiddels op de hoogte van het incident.
Update 14:15 u.:
Het lijkt een verkiezingsdag zonder problemen te worden. Een enkel stembureau had moeite op tijd te openen (stemhokjes te laat in Provinciehuis Den Haag, formulieren te laat in Almere). Verder wat klachten over de kleuren van de stembussen (voor PS blauw, voor de waterschappen groen. Dat zien sommigen liever andersom), bozigheid over betaald parkeren bij stembureaus (in Haarlem zij boetes uitgedeeld).
De opkomst lijkt normaal voor dit soort verkiezingen. De verkiezingen voor de waterschappen lijken geen invloed te hebben. Rond 13.30 uur lag het landelijk opkomstpercentage 2% lager dan bij de vorige PS verkiezingen.
De provincies hebben dit jaar minder geld uitgetrokken om kiezers naar de stembus te lokken. In 2007 besteedde men er n0g 3,4 miljoen euro aan. In 2011 was dat veel minder: 1,9 miljoen euro en voor deze verkiezingen trok men 1,6 miljoen euro uit. Bezuinigingen bevorderen de democratie bepaald niet?
Start live blog 12.00 u.:
Het begint al met de vraag of elke kiezer wel het juiste stemlokaal weet te vinden. Er zijn twee verkiezingen gaande. Naast de Provinciale Staten verkiezingen (verder hier PS te noemen), kunt u ook een stem uitbrengen bij de waterschapsverkiezingen.
De Kiesraad adviseert goed op uw stempas te kijken bij welk stembureau u kunt stemmen. Want “als in één gemeente meerdere waterschappen zijn gevestigd, dan kan de kiezer alleen stemmen voor de waterschapsverkiezing in de stembureaus die binnen de grenzen van ‘zijn’ waterschap vallen. Gemeenten kunnen wel bepaalde stembureaus aanwijzen waar kiezers toch voor alle waterschappen in de gemeente kunnen stemmen, bijvoorbeeld het centraal station”.
“We hechten er vooral belang aan dat de verkiezingen soepel verlopen” aldus de Unie van Waterschappen. Daar zijn wij benieuwd naar. De juiste stemlokalen vinden? Meerdere stembussen in de stemlokalen? Als dat maar goed gaat.
Aan de PS verkiezingen doen in totaal 54 partijen mee. Gelderland is koploper met 20 deelnemende partijen, gevolgd door Groningen met 19 partijen (zal daar het “aardgasdebat” van invloed zijn op de uitslag?). Een overzicht van deelnemende partijen in dit exceldocument.
Volgens de peiling van Maurice de Hond van 15 maart gaan VVD, PvdA en 50Plus de verliezers worden. Alle andere partijen winnen. D66 koploper met een winst van 32 zetels. Op afstand volgen de SP (13 zetels winst) en de PVV(10 zetels winst. Bij de kleinere partijen valt op dat de Partij voor de Dieren haar provinciale zetels wellicht gaat verdubbelen (van 7 naar 14 zetels). Voor het totaal aantal provinciale zetels ziet de prognose er zo uit:
Bekijk de prognose voor uw provincie in dit exceldocument. U weet wellicht vandaag te melden of de prognose wordt waar gemaakt in uw provincie.
Genoeg zo. We zullen regelmatig dit live blog aanvullen met nieuwe informatie, maar we kijken vooral uit naar uw bevindingen en commentaren deze dag. Vanavond zal onze redacteur Steeph parallel aan dit live blog de uitslagen presenteren.
Reacties (86)
Op De Correspondent een achtergrondverhaal over wat een Statenlid eigenlijk zoal doet.
IIRC is De Hond de meest onbetrouwbare peiler… Maar de trend zal wel kloppen, al had ik wel verwacht dat 50PLUS zou groeien, wegens al die jankende babyboomers over ´me pensioen!´. Ook fijn dat de PvdA voor een heel stuk kapot gaat, misschien komt de boodschap daar nu eens aan.
Verder was het zeer rustig in mijn stembureau, maar 11 uur ´s ochtends zegt niets. En 2x PvdD.
D66 gaat winnen, evenals cda, vvd klein klapje. Dus nieuw cabinet. Daaag linkse partijen!
@3 Joop denkt blijkbaar dat de Provinciale Statenverkiezingen over de zetelverdeling in de Tweede Kamer gaan.
O, en kabinet schrijft men doorgaans met een k.
Ik moest daarnet zelfs even in de rij staan op het stembureau, achter een Somalische mevrouw en een kale meneer met een Feijenoord sjaaltje. Het waterschap leeft in Rotterdam West!
Een (Nederlandse) collega van me mocht niet stemmen omdat ie in België woont. Op zich begrijpelijk, maar wel erg lullig in verband met de EK-verkiezingen.
@6: Nog een reden om het hele concept van de eerste kamer nog eens kritisch te bekijken.
Gestemd. Drie hokjes en drie wachtenden voor mij.
“De provincies hebben dit jaar minder geld uitgetrokken om kiezers naar de stembus te lokken. … Bezuinigingen bevorderen de democratie bepaald niet?”
Knuppel/hoenderhok: Moet er sowieso geld worden uitgetrokken om kiezers naar de stembus te lokken? Er zijn verkiezingen, je ontvangt een stempas, dus je weet dat je mag stemmen. Je gaat, of je gaat niet. En als je niet wilde gaan, maar een campagne van de provincie je over de streep moet trekken, is de vraag of je wel gemotiveerd/geinformeerd genoeg bent, en eigenlijk niet beter thuis kan blijven om het stemmen aan professionals over te laten.
@7: Dat is wel erg naar een stok zoeken. Het enige dat je daarvoor zou moeten bekijken is de wijze van verkiezen van de EK. Het is zelfs binnen de huidige methode te fixen door mensen die niet in een provincie woonachtig zijn (inclusief de inwoners van de bijzondere gemeentes van Caribisch Nederland) mee te laten kiezen bij de EK-verkiezingen (met stemwaarde 0,001).
@9: Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar in mijn gemeente trekt de gemeente voor elke verkiezing geld uit. Op zijn minst door bij de stempassen een brief van de burgemeester te voegen met een oproep aan de kiezers om te gaan stemmen.
@10: Een briefje erbij kan nog, al kan ik mij niet heugen die ooit bij de stempassen ontvangen te hebben. Maar de stempas is oproep genoeg, lijkt me.
Weet je wat ik wel gemist heb deze ronde? Brievenbusfoldertjes. Zelfs de SP is daarbij afgehaakt, dat waren hier nog de laatste die dat deden.
@9:
“en eigenlijk niet beter thuis kan blijven om het stemmen aan professionals over te laten.”
De beste geinformeerden stemmen niet. Die prikken deze schijndemocratie door en weigeren er legitimiteit aan te geven.
Iemand een link naar een gedegen & beknopte prognose van de mogelijke gedogers/samenwerkers in de Eerste Kamer die het kabinet overeind houden?
@12: Denk je dat politici en de bestuurlijke elite ook maar ene fuck geven of jij hen legitimeert of niet? Door niet te stemmen, stem je in met de huidige status quo. Want de hufters die baat hebben bij de neo-liberale status quo gaan wel stemmen, en danken je vriendelijk dat je hun stem niet cancelled met een tegenstem.
Tenzij je (financieël) onafhankelijk bent van deze maatschappij en het neo-liberale beleid, is het beste wat je kunt doen om tegen te stemmen. Of de gewapende revolutie starten. Anders blijft deze schijndemocratie.
Tenzij je bedoelt dat de uitslagen al van te voren bepaald zijn, als in een Noord-Korea of Rusland.
Gestemd. Ik had niet de indruk dat het erg storm liep (meestal zie ik op z’n minst wel iemand ergens in de buurt van het stemlokaal, nu helemaal niemand…)
@12, ik pieker er niet over om mijn invloed op die manier uit handen te geven, al is er nog zoveel mis. Niet-stemmen wordt immers niet uitgelegd als protest tegen het systeem, en al helemaal niet gebruikt als aanleiding om te veranderen.
Zelf zal ik geen kans voorbij laten gaan om de VVD (en PVV, en SGP) een heel klein beetje macht te ontzeggen, zelfs al is dat maar een 1-miljoenste aandeeltje.
Zolang niet-stemmen met name de zittende kliek in de kaart speelt, blijf ik stemmen.
@11, Overigens heb ik in plaats van foldertjes wel meerdere banners op internetpagina’s om mijn oren gekregen. En dat vind ik in combinatie met doelgroepprofilering al wel redelijk dubieus worden. (Plus, nadelig voor de websites, want het doel is niet om clickthrough te bevorderen maar om opinie te beinvloeden, dus de site-eigenaren krijgen het lage tarief, en de partijen krijgen veel effect voor weinig.)
@11: “Een briefje erbij kan nog”
Kijk, daar begin je al toe te geven. Dan kan een Postbus51 spotje toch ook? En waarom dan niet nog…?
“Brievenbusfoldertjes”
Bij ons kwam de PvdA wel langs, maar die deden geen folder in mijn bus (hopelijk vanwege mijn nee/nee sticker).
@10: Mij lijkt het toch best een probleem dat nederlandse staatsburgers niet kunnen stemmen voor een landelijk orgaan.
Als dit nu het enige was, dan zou het inderdaad niet zo’n punt zijn. Maar dit is het natuurlijk niet.
@17: “Mij lijkt het toch best een probleem dat nederlandse staatsburgers niet kunnen stemmen voor een landelijk orgaan.”
Dat ben ik met je eens, maar dat kan geen argument zijn om de hele EK kritisch te gaan bekijken, maar alleen om de wijze van verkiezen tegen het licht te houden (mogelijke oplossing: zie #10).
“Als dit nu het enige was, dan zou het inderdaad niet zo’n punt zijn. Maar dit is het natuurlijk niet.”
Dat geldt in principe voor elke Nederlandse volksvertegenwoordiging, met (misschien) als uitzondering de TK en de gemeenteraadsleden van steden met meer dan 100k inwoners: Volksvertegenwoordigers zijn (gedwongen) deeltijders. Hun vergoeding is onvoldoende om in hun levensonderhoud te voorzien. Als gevolg daarvan kunnen er dus altijd belangenconflicten/verstrengelingen optreden met hun andere werkzaamheden.
@6 Maar daar staat tegenover dat alle expats in Nederland mogen meestemmen voor de waterschappen.
@18: Dat is de verklaring die ik ook ken, maar daarmee is het nog niet ok:
@19:
Maar hoe leg je uit aan een expat waar het voor is? Ik heb maar eerlijk verteld dat ze ons onder water zouden zetten als we niet gaan stemmen.
Het hele politieke discours is door een voornamelijk door de media verzorgde transcendentie verschoven naar … wat je zou kunnen betitelen als ‘de waarheid is datgene wat lokaal tussen mensen bepaald wordt.’ Een term als populisme (dat als negatief gezien wordt en wat helemaal niet zo hoeft te zijn omdat er de herinnering aan de hoop van de radicale belofte van de democratie in zit) is inmiddels te verwaterd om er nog iets aan vast te knopen. Het verlangen naar die belofte las ik terug bij Tory MP Rory Stewart:
= In a way, he says, ordinary Afghans are far more powerful than British citizens, because at least they feel they can have a role in one of the country’s 20,000 villages. “But in our situation we’re all powerless. I mean, we pretend we’re run by people. We’re not run by anybody. The secret of modern Britain is there is no power anywhere.” Some commentators, he says, think we’re run by an oligarchy. “But we’re not. I mean, nobody can see power in Britain. The politicians think journalists have power. The journalists know they don’t have any. Then they think the bankers have power. The bankers know they don’t have any. None of them have any power.”
And this from a man who only two years ago attended the Bilderberg conference, a highly exclusive and secretive gathering of the world’s most powerful bankers, politicians and businesspeople?
“Well there we are, you see,” he smiles. “I can tell you, there is nothing there. It’s like the wizard of Oz. This is the age of the wizard of Oz, you know. In the end you get behind the curtain and you finally meet the wizard – and there’s this tiny, frightened figure. I think every prime minister has sort of said this since Blair. You get there and you pull the lever, and nothing happens.” =
http://www.theguardian.com/politics/2014/jan/03/rory-stewart-interview
Een thema dat ik aangekaart zou willen zien na PS2015, waarbij ik hoop dat de macht zo verdeeld wordt over de facties dat men daarna welhaast gedwongen wordt om terug te grijpen op inhoud en ideeën, i.p.v. zich te verbergen achter (lucratieve) algemeenheden.
“als in één gemeente meerdere waterschappen zijn gevestigd, dan kan de kiezer alleen stemmen voor de waterschapsverkiezing in de stembureaus die binnen de grenzen van ‘zijn’ waterschap vallen. Gemeenten kunnen wel bepaalde stembureaus aanwijzen waar kiezers toch voor alle waterschappen in de gemeente kunnen stemmen, bijvoorbeeld het centraal station”
Nog een reden om het hele concept van de waterschappen nog eens kritisch te bekijken?
@20: Die wet laat nog steeds veel ruimte voor belangenverstrengelingen (want die kunnen ook optreden zonder persoonlijke betrokkenheid). Ik ben met je eens dat het nog niet oké is, maar benadruk dat het in elke situatie (overigens ook bij voltijdpolitici, denk bv. aan Schippers) vrijwel onvermijdelijk is dat er belangenverstrengeling kan optreden. En daarom is het oneerlijk om dat argument (uitsluitend) te gebruiken om de EK mee aan te vallen.
Houdt u ook de updates (laatste is van 16.40 u.) in het blog in de gaten? Nog iets aan toe te voegen?
Bij mij werd mijn stempas bij aankomst op het stembureau voor het eerst gescanned met een Ipad. Ik weet nog niet helemaal wat ik hiervan moet vinden.
@26, hmm, twijfelachtig, inderdaad.
Op mijn stempas stond dat ik in de gehele gemeente mocht stemmen (ook voor waterschap), terwijl de gemeente onder twee waterschappen vallen. Hoe zit dat?
@27: Vreemd, dat lijkt anders dan in de informatie vooraf is genoemd. Behalve de Kiesraad (tot 22.00 uur open) heeft ook elke gemeente en/of provincie een in informatiepunt waar je het kunt navragen.
Opkomst nu op 25% straks wellicht 40%. Dat is geen democratie. Geen meerderheidsbeslissing van het volk. Of als je thuis blijft dan stem je ook, want je kiest dat je niet stemt? Wat te doen, opkomstplicht, of onder bepaald percentage de verkiezingen ongeldig verklaren? Dat is wel eens gebeurd bij een lokaal referendum kan ik me vaag herinneren.
Ik heb gestemd op de PvdD én iemand die van plan was op de PvdA te stemmen overgehaald om ook op de PvdD te stemmen.
Ik heb gewoon dat chloorkippen- en schaliegasverhaal van Lubach op Zondag herhaald met de toevoeging dat de PvdA gisteren nog heeft bewezen daar vierkant achter te staan.
Zo! …
(en nu maar hopen dat de PvdA in mijn provincie een extra zetel verliest omdat ze precies één stem te kort komt … )
@25: Nog een reden de Waterschappen op te heffen ;-)
Als de opkomst onder de 50% blijft dan zouden deze verkiezingen eigenlijk ongeldig moeten worden verklaard. Dan over een maand opnieuw, of zoiets.
(Ik weet dat het zo niet werkt momenteel.)
@32: en als je dan weer een lage opkomst hebt?
@32, waarom is de stem van iemand die zijn stem wil laten horen niet genoeg? Iedereen heeft de keuze, maar als je niet mee wilt doen wordt je mening ook beduidend minder gehoord. Ik zie het probleem eigenlijk niet. Het lijkt me dat je met hernieuwde verkiezingen vooral heel veel geld aan het verspillen bent, en verder lokt het onzinstemmen uit. Wordt het daar beter van?
Verder was er een oude Marokkaanse dame die wilde stemmen met haar dochters, de jongste van ca. tien jaar stond naast haar in het hokje maar ze werden heel hard teruggefloten door de mensen van het stembureau en liepen daarop zeer verongelijkt terug.
Maar in elk geval, zoals duidelijk te zien op de foto, waterschappen blauw, provincie geel…
“http://www.tubantia.nl/regio/partij-voor-de-dieren-gaat-voor-eerste-zetel-in-overijssel-1.4813682”
Nauh kijk hoe onzinnig ook, eindelijk gevoel dat mijn stem nut had :)
@34 Een bestuursorgaan wat met een minderheidsmandaat alsnog claimt de meerderheid te vertegenwoordigen is democratisch gezien failliet.
@ 37 En een bestuursorgaan, gekozen met een illegaal referendum waar je ja of ja kan stemmen met een groen mannetje met een Kalasjnikov naast je stemhokje en een uitermate dubieuze uitslag is democratisch wel o.k.?
In Roermond is onze vriend van Reij gesignaleerd met wat extra stembiljetten. Het zou toch niet…
Overigens heeft bijna 1 op de 5 Limburgers zijn stemkeuze veranderd als gevolg van de recente affaires rond Limburgse politici. Morgen zien we aan de uitslag of corruptie stemmen aantrekt of juist wegjaagt (zie de uitslag van VVD van Verheijen en Volkspartij Limburg van van Reij).
@38 Nee.
Ik @32:
Gronk @33:
Net zo lang herhalen totdat er wel een geldige opkomst wordt behaald. Ondertussen natuurlijk wel alle politici naar huis sturen en niet vergaderen totdat er nieuwe zijn gekozen. Problemen? Jammer dan.
Ik ben maar half onserieus. Ik vind ècht dat een te lage opkomst gevolgen moet hebben voor de legitimiteit van de gekozenen. Op welke manier weet ik nog niet.
@34:
De HH (en dames) politici zien het probleem ook niet. Wordt m.i. toch eens tijd dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor die bekende kloof.
Lage opkomst = goed voor partijen als CDA
M.b.t. de opkomst: Waarom niet het percentage dat niet stemt in het bestuursorgaan vertegenwoordigen met lege zetels? 25 zetels in de PS en een opkomst van 50%? Dan ook 12-13 lege zetels. Eventueel aangevuld met bewuste blanco stemmers. Radicaal? Ja. Maakt het besturen moeilijker? Ja.
Maar dan zullen politici maar moeten zorgen dat ze mensen niet desillusioneren door steeds maar weer pre-verkiezingsbeloften daags na de verkiezingen bij het oud vuil te zetten.
@44: Nee dank je, dan heb je bij stemmingen ook nog maar slechts 7 zetels nodig voor een absolute meerderheid.
Wil je nederlanders naar de stembus krijgen dan kan dat heel makkelijk, verhoog de inkomstenbelasting met 1% die je terugkrijgt als je gaat stemmen, 100% opkomst gegarandeerd.
@45: Nee, bij 25 zetels heb je nog steeds 13 zetels voor een meerderheid nodig. Dan wordt bijna onmogelijk als de helft van de zetels als leeg blijft. Elke partij moet dus meedoen voor de meerderheid.
@47: En als de opkomst dan onder de 50% komt, dan kan er geen meerderheid gevormd worden en is bestuur dus onmogelijk.
Hmm, afgaande op die exitpolls, vind ik het allemaal meevallen, die verschuivingen.
En geen meerderheid voor het aanstaande VVD-CDA-D66 kabinet, da’s wel goed nieuws.
En buiten het kabinet maar 1 partij die verliest. Nederland komt langzaam tot inkeer.
Tweede exit poll ziet er al weer iets anders uit. Het is nog veel te vroeg om echt iets over de werkelijke verhoudingen te zeggen. Ik neem ff een half uurtje pauze….
De in ’t blog gemelde winst vd PvdD op Schiermonikoog was niet echt winst in kiezersgunst: vier jaar geleden deden ze in Friesland niet mee. Dat verklaart ook het grote verlies van GL daar: dat was precies evengroot als de ‘winst’ vd PvdD.
PvdD deed zowel toen als nu in tien provincies mee:
2011: Drenthe en Friesland niet
2015: Drenthe en Zeeland niet.
De hoeveelste verkiezing op rij is dit nu die Samsom verliest?
Exit polls bij 43 stembureaus. 3 of 4 per provincie. Die stembureaus moeten wel heel zorgvuldig zijn uitgekozen om een representatieve uitslag te geven. Ik krijg niet de indruk dat de cijfers zijn gecorrigeerd voor selectie-invloeden.
Nog 8 zetels voor de PvdA. Hoe kan dat nog zo veel zijn?
iets klopt er hier niet, als 56,5% 420 stemmers zijn dan is 100% 743,3 stemmers.
http://nos.nl/liveblog/2025570-ps15-uitslagen-en-reacties.html
@55: achgut, daar heb je weer zo’n Very Serious Reaguurder die denkt dat als-ie maar voldoende volwassen woorden gebruikt hij belangrijk genoeg gevonden wordt om mee te mogen praten. Kijk gewoon eens naar exit-polls zoals ze bedoeld zijn: een hele grove schatting van de uitslag, als entertainment voor bij de *plop* en nootjes voor de rest van de avond.
Als die dingen keer op keer de uitslag goed voorspelden, dan kon je gewoon volstaan met exit-polls. Hoef je de rest van de stemmen ook niet meer te tellen.
420/743=0.5652……. Nog nooit van afronden gehoord?
Lol, Spekman die over idealen staat te lullen. Rot toch op vent.
Roemer glimt als een net gewassen tomaat.
@59: waarom zou je in hemelsnaam willen afronden als je het over 420 stemmers hebt.
En het lonken naar de bakfietstrutjes van groen-links is begonnen. Kunduz revisited.
http://nos.nl/liveblog/2025570-ps15-uitslagen-en-reacties.html
(jeetje wat kan ik lang blijven aanpassen)
@55 Het staat me bij dat de exitpolls ‘gewogen’ worden voor representativiteit. De discrepanties tussen de exitpolls in die stad/dat stembureau van vorige verkiezingen en de werkelijke uitkomsten worden dan verrekend. Ook zou het grote aantal vanzelf naar een gemiddelde moeten gaan.
@62 Omdat dat voor het vergelijken van groepen met andere groepen makkelijker is dan breuke: 420/743 in Schiermonnikoog vs x/y in Amsterdam. Procenten zijn daarvoor een mooie methode.
Ho, Pechtold. Even het geluid uitzetten.
@64: Ah, da’s een duidelijk antwoord, tis gewoon voor de gemakkelijkheid dus.
@65: Arrogander pechtold.
@66 Ja, als je de opkomst in verschillende gemeenten/provincies wil vergelijken zijn percentages handiger dan breuken of absolute cijfers. Dat niet alle breuken naar hele procenten worden geconverteerd, tja…
Ongelofelijk! In het Limburgse Roerdalen wint de partij van Jos van Rey ruim 5% van de stemmen.
@27: Ben je er trouwens al achter hoe het zit? Kans om een fikse klacht in te dienen?
@69: Limburg is dan ook een lost cause. Hoe sneller we die kutprovincie kunnen lozen aan Belgie, hoe beter.
@48:
Ideaal toch? ;-)
@72: Ach laten we wel wezen, de provincie is een bestuurslaag waarbij politieke verschillen kwa besturing verwaarloosbaar zijn, misschien gewoon het bestuur benoemen ipv kiezen, scheelt een hoop gedoe. (het zelfde geld voor de waterschappen).
Gewoon hun rechten van belasting heffen naar het rijk overhevelen en dan vanuit daar financieren.
Ah, Samson houdt zijn grafrede….
@69 Nee, maar ik ben er verder dan ook niet achteraan gegaan. Ik heb me bij het voorgestelde stembureau aangemeld en gestemd. Mijn vraag in #27 was dan ook meer een algemene. Desalniettemin, even gekeken:
Met twee ‘bussen’, lijkt het me dat de stemmen pas later uitgesplitst worden.
@60: Als kind van drie was ik om onduidelijke redenen panisch bang voor Holle Bolle Gijs op de Efteling, vertelde mijn moeder vaak. Ik moest er aan denken toen ik Spekman vanavond rond zag draaien: “Blijf hier … blijf hier … blijf hier.” Voor ‘sociaal sterker.’ Wat een vuilnisbak.
Enfin, 3 x SP gestemd vanavond.
@75: Nou dan zal het tellen van de stemmen zeker langer duren dan normaal. De uitslag van Groningen verwachten we….?
En dan hebben we het nog niet eens over het risico van hertellen.
Pechtold heeft volgens mij ook alzheimer:
Uuh, d’66 ging in 1994 in de tweede kamer van 12 naar 24 zetels. Dat is het equivalent van 12 eerste kamerzetels. Die gaan ze nu zo te zien niet halen.
Kop televaag morgen “coalitie beeft voor uitslag groningen.”
@69: Wacht maar tot je de uitslag voor Roermond ziet. Zou zomaar de grootste partij daar kunnen zijn.
Bij de NOS verwachten ze Rutte elk moment. Zou-ie nu eindelijk eens zijn chagrijn spuwen? Ik wed dat-ie er weer zijn positieve draai aan zal geven, iets als: ik verwacht dat de winnende partijen zo blij zijn dat ze zich nu eens positief in zullen zetten voor onze samenwerking. Ook zij zullen het met me eens zijn dat we dit land aan de hardwerkende Nederland hebben terug te geven.
Op 2 Koot en Bie over relaties. Marijnissen stelde een jaar of 10 geleden dat de SP en de VVD op heel wat punten door één deur kunnen. De SP op zoek naar echte liberalen?
@82: Tja, 10 jaar geleden. De SP doet er nu verstandig aan ver uit de buurt van de VVD te blijven.
@83: Dat doet Roemer ook op dit moment (00:30 Ned 1). Rutte wil weer vooruit, de operatie moet doorgaan, ja goed, af een toe moet je een haar uit te soep halen (sic), de economie moet blijven groeien (gelul, het CPB heeft groei voorspeld en dat is nog niet binnen; waarschijnlijk komt er een correctie zoals in Duitsland) en Roemer kaatst terug dat Rutte wel even stil mag staan bij het feit dat de kiezer het beleid van Rutte 2 gekraakt heeft (hij zei het iets netter). Ik had het over echte liberalen en niet over Von Hayek – ideologen die zich van de kiezer en de democratie niets aantrekken. Typisch weer een Nederlands PO tafelgesprek overigens waarin de tafeldame veel te beschaafd is om Rutte te vragen om verantwoording af te leggen over 30% zetelverlies. Rutte mag gewoon doorkletsen. Gebeurde gisteravond ook. Bij Nieuwsuur 1 PvdA’er en 1 VVD’er om het laatste debat te interpreteren en wat bij Pauw daarna op identieke manier herhaald werd. CDA en SP zouden verplicht zijn om het kabinet te helpen. Wat is dit voor een machinerie?
@69 en @80: Volkspartij Limburg is inderdaad de grootste in Roermond en lijkt daarmee op een zetel in het Limburgs Parlement af te stevenen.
Verder komt ook de PvdD nieuw in het parlement en misschien (hangt rond de kiesdrempel) LOKAAL-LIMBURG. Andere winnaars zijn SP, D66 en CDA dat weer (als vanouds) de grootste partij wordt. Verliezers zijn ook dezelfde als landelijk (de PVV is na één periode alweer grootste partij af).
@85: Laatste nieuws: Jos van Rey is met voorkeurstemmen in het Limburgs Parlement gekozen.