Politiek Kwartier | Romantisch geouwehoer over prostitutie

Serie: ,

COLUMN - Deze week pleit Klokwerk ervoor om tijdens het debat over prostitutie de ogen wijd open te houden, en vooral niet te romantisch te worden.

Myrthe Hilkens gaat naar Zweden. Het PvdA-kamerlid voelt zich verantwoordelijk voor het lot van prostituees en wil graag weten of het Zweedse verbod op hoerenlopen ook iets is voor Nederland. Onze legalisering van prostitutie is naïef geweest, meent ze. Ze stelt dat 50 tot 80 procent van de Nederlandse hoeren niet vrijwillig werkt.

Die cijfers zijn helaas niet te onderbouwen. Betrouwbaar onderzoek is er niet, en professionele schattingen naar het aantal prostituees dat  onvrijwillig werkt lopen uiteen van acht tot negentig procent. Maar dat doet er niet toe. Ook als “slechts” acht procent van de veile deernen slachtoffer is van intimidatie of erger dan blijft dat een grof schandaal.

In Zweden pakt men het anders aan. Met de invoering van het verbod op hoerenlopen is een speciale hoerenloperspolitie ingezet. Dat is een soort caviapolitie, maar dan anders. Veel boetes worden er niet uitgedeeld, maar een positief effect is dat de veroordeling van de hoerenloper kan dienen als bewijsmateriaal tegen pooiers en mensenhandelaren.

Verdwijnen doet de prostitutie daarmee echter allerminst, en over de verdere effecten van dit beleid zijn ontstellend weinig cijfers bekend.

Dat heeft een reden. Wat illegaal is, valt maar moeilijk te onderzoeken.

Volgens Radio 1 zijn de belangrijkste meetbare effecten van het verbod op hoerenlopen in Zweden de verplaatsing van prostitutie van de straat naar het internet, en de verschuiving in de publieke beleving: voor de invoering van de wet was slechts dertig procent van de Zweedse bevolking voorstander daarvan, inmiddels is dat zeventig procent. Wat niet weet wat niet deert, kennelijk, want helaas zijn belangenverenigingen van de prostituees zelf minder enthousiast.

Ondertussen gaan in Nederland voorstanders van een verbod prat op hun morele superioriteit. In zijn column in de Volkskrant verwijt Bert Wagendorp voorstanders van legalisering een naïef beeld te hebben van het hoerenvak. Myrthe zelf spreekt zelfs van een “romantisch” beeld.

Onzin. Het geloof in een maatschappij zonder prostitutie, dat is pas romantisch en naïef. Het doel van legalisering is geen romantische samenleving te creëren, maar het beschermen van vrouwen. En daarvoor is het nodig om misstanden onder ogen te zien.

Die misstanden zijn in Nederland nu pijnlijk zichtbaar. De legalisering heeft met name heel veel ellende aan het licht gebracht. Niets om trots op te zijn.

Maar de juiste reactie daarop is niet snel de gordijnen weer dicht te trekken. De juiste reactie is hier eindelijk eens echt wat aan te gaan doen.

Hebben die vrouwen geen beschikking over een eigen paspoort? Laat de politie dat document dan bewaren voor prostituees. Durven de dames geen aangifte te doen van intimidatie en mishandeling, uit angst en bij gebrek aan bewijsmateriaal? Zorg dan voor een noodknop in de peeskamer, stel een wekelijks bezoek bij een vertrouwenspersoon verplicht, of ga desnoods over op cameratoezicht. Doe iets. Maak ook regels voor de pooier, zijn werkwijze, zijn “tarieven” en zijn administratie. En pak het illegale circuit met verdubbelde kracht aan.

Het gebeurt allemaal niet. We sturen de politie liever achter wietplantages en caviadierenbeulen aan dan dat we serieus werk maken van vrouwenhandel. Heel goed, Myrthe, dat jij je daar druk over maakt. Maar pak de problemen aan waar het mis gaat.

En laten we daarbij niet romantisch en naïef zijn, maar onze ogen wijd openhouden.

Reacties (27)

#1 DvE

Jammer dat de stem van de hoeren zelf niet wordt meegenomen, bijvoorbeeld http://zondares.blogspot.nl/2013/02/hypocrieten.html
waar een doorgewinterde prostituee ingaat op precies deze materie. Er wordt veel meer *over* prostituees gepraat dan *met*.

 • Volgende discussie
#2 Klokwerk

@DvE: Dat is natuurlijk helemaal waar en bedankt voor de link. Wel noemde ik in het stuk de Zweedse belangenverenigingen voor prostituees, maar had geen andere link dan naar de uitzending van radio 1 om die uitspraak te ondersteunen: dat geeft al aan hoeveel ze gehoord worden. Ik hoop dat Hilkens in ieder geval ook in gesprek gaat met Zweedse belangenverenigingen voor prostituees.

Sowieso is het gebrek aan onderbouwing en verdere effectmeting van het Zweedse beleid nog het meest schokkend (zoals de onderzoeker meldt in de link onder het woord “allerminst” in alinea 3: daar wordt het Zweedse beleid juist als mislukt beschouwd en… verklaard vanuit een romantisch ideaal).

Ten slotte had ik de reactie van Metje Blaak van de Rode Draad er inderdaad uitgelaten want die paste niet meer in de lijn van het stuk (damn die 500-woorden-limiet), maar die was alles behalve positief.
http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2013/w08/hoerenlopen-verbieden.xml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Ach, die PvdA toch!
Dit soort symbolische afleidingsmanoeuvres zijn best schattig.
Het ware beter als het geld voor dit soort overbodige reizen zou besteden aan de bestrijding van de vrouwenhandel.

Hoewel, als ze dit beleid nog langer steunen/veroorzaken zal het aanbod, van de door armoe gedwongen, “vrijwillige” prostitutie behoorlijk toenemen.

Jammer dat deze, voorheen socialistische, partij tegenwoordig de hoer van het kapitalisme is en tegelijk door haar beleid het souteneurschap beoefend ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Klokwerk

Tsja, ik sta zelf wat minder haaks op de PvdA. Het stuk is ook niet bedoeld als een pure kift naar Myrthe Hilkens: ik vind dat zij in het verleden het debat over emancipatie op een goede manier heeft weten aan te zwengelen. Ik hoop alleen niet dat haar visie op hoe vrouwen gezien mogen/moeten worden maatgevend zal zijn voor de aanpak van prostitutie, want ik vind dat daarin het belang van de vrouwen om wie het gaat altijd en absoluut voorop moet staan.

De kritiek van Bert en Myrthe komt ook niet nergens vandaan, want het argument “hoeren horen bij Amsterdam”, dat je soms ook hoorde in de discussie over raamprostitutie, is inderdaad een heel slecht argument om je ogen te sluiten voor de misstanden in die branche. Wat lovenswaardig is van Hilkens en daarvoor Asscher is dat zij zich daar wél druk om maken.

Het is goed dat dit onderwerp wordt aangekaart. En in die discussie zijn wat mij betreft ook geen heilige huisjes. Als het gaat om over raamprostitutie vraag ik me af of we die vorm wel per se toe moeten blijven staan. De Wallen zijn een interessant gebied om rond te lopen, leuk voor toeristen ook, maar de manier waarop vrouwen daar tentoon worden gesteld… als iemand zegt: doe dat dan maar in een bordeel net buiten het zicht, dan sta ik daar niet direct afwijzend tegenover, zeker niet als daarmee het belang van de prostituees zou zijn gediend.

Hoe dan ook, er zijn twee schandvlekken in onze beschaving, en die vind je in de prostitutie en in de asielzoekerscentra. Dáár worden mensenrechten met de voeten getreden. Vergeleken daarmee is een gedwongen bezuiniging naar aanleiding van een crisis naar mijn idee juist klein bier. Kwestie van prioriteiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ed

Hard drugs en vrouwen handel vallen in dezelfde categorie .
Sommige rechtse Turkse organisaties (grijze wolven) zijn er goed in .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ed

Vroeger (voor de euro) kon je hier nog softdrugs legaal kopen en genieten van een Oer Hollandse alsook gereguleerde handel in allerlei kruiden .Tegenwoordig wordt de handel in harddrugs en vrouwen gestimuleerd door een rechts kabinet met een harder beleid tegenover toeristen die softdrugs en rode vrouwen wil .Nederland heeft zijn identiteit verloren. De opstelling van deze geradicaliseerde overheid tegenover het oude systeem zorgt ervoor dat we kwa prostitutie en softdrugs terug gaan in de tijd . Vrouwenhandel / harddrugs krijgen nu weer volop kansen in het huidige illegale circuit .In Nederland ben je tegenwoordig een crimineel indien je niet terug wilt gaan in de tijd zoals nu wordt voorgeschreven door PVDA en VVD.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kalief

@4 Een in elkaar geslagen meisje oogt niet lekker voor een raam en valt bovendien nogal op. Probleem bij de raamprostitutie waren de woekerprijzen voor de peeskamertjes, niet de pooiers.

Wat me tegenstaat bij de aanpak van de Zweden is dat het probleem van de veroorzakers – de mensenhandelaren en pooiers – via de hoerenlopers toch weer op het bordje van de hoeren wordt gelegd. Die krijgen er zo een probleem bij terwijl de moreel superieure politici mooi weer kunnen spelen.

Of de hoeren nu piemels of stemmen moeten trekken, misbruikt worden ze toch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Klokwerk

@Kalief: Een meisje met een blauw oog ziet er ook in een bordeel niet uit natuurlijk.

Het probleem van raamprostitutie lag niet zozeer bij de prostituees of zelfs maar de prostitutie. Het probleem daarmee is dat het normstellend zou zijn en de buurt nogal laat verloederen. Met name het soort toeristen dat daar rondloopt heeft een beetje de neiging zoveel mogelijk te zuipen, daarna een vrouw te bestijgen, vervolgens de straat onder te pissen en te kotsen om tot slot een flinke rel te schoppen waarbij best wat ruiten mogen sneuvelen en wat fietsen in de gracht te dumpen. En inderdaad het vastgoed dat met name crimineel geld met zich meebracht.

Het is dus een discussie die dus nog wat breder werd ingestoken dan alleen prostitutie. Ik vond het sluiten van ramen nog niet eens zo gek. Maar dan vind ik wel dat er inpandig wel veilige werkgelegenheid moet worden geboden. Anders zijn ook daar weer de prostituees de dupe.

Over Zweden zijn we het sowieso eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sikbock

Zoals ik al eerder zei: maak van prostitué een beschermd beroep. Maak de dames ambtenaar, geef ze bescherming, een dik salaris en dito pensioen. Probleem opgelost

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Spam

Prostitutie uitbannen is natuurlijk onmogelijk. Wel vind ik dat de legalisering wat systematischer mag worden aangepakt. Alleen toestaan als het heel duidelijk is dat de prostituee haar vaak uit vrije wil uitoefent. En hoerenlopers die bij niet-legale prostituees diensten afnemen consequent en hard straffen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Levi

Het opvallende aan de discussie is hoe diametraal deskundigen uit de praktijk staan tegenover de politici. Zowel Asscher en Hilkens (beide PvdA) pleiten voor een restrictief beleid, de een wilde het aantal ramen inperken de ander zelfs het beroep verbieden. Terwijl prostituees zelf, hulpverleners en politie dit afkeuren omdat het de situatie van gedwogen prostituees alleen maar verergerd en broodroof is voor de vrijwillige prostituee. Daarnaast gaan de politici ongelofelijk onzorgvuldig om met het gebrekkige cijfermateriaal wat beschikbaar is over gedwongen prostitutie. Het is niets anders dan cherrypicking en framing in goed Nederlands. Ik kan mij daarom niet onttrekken aan de indruk dat de politici andere drijfveren hebben dan de belangen van de vrouwen.

Biedt prostituees ondersteuning en een veilige way out. Respecteer hun keuze als ze het vrijwillig doen. Controleer op mensenhandel en vervolg de daders. Hoe moeilijk kan het zijn? Raamprostituees staan achter de ramen, de fysische eigenschap van glas is dat je erdoor heen kan kijken… Controleer de vrouwen die werkzaam zijn achter de ramen. Stel een paar deskundige ambtenaren aan de dagelijks hun ronde doen langs de ramen. Praat met deze vrouwen. Bouw een vertrouwensrelatie met ze op en je signaleert snel genoeg wanneer er iets niet in de haak is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Klokwerk

@Sikbock: Daar ben ik het helemaal mee eens. Helaas vrees ik dat de maatschappij daar nog lang niet klaar voor is. Daarvoor is het beeld dat mensen hebben van hoe de samenleving moet zijn nog veel te “romantisch”. Hoeren zijn bah, vies, zielig, en geen man zou daar naartoe moeten gaan. Let op dat “zou moeten gaan”. Door de realiteit te ontkennen zijn de prostituees het slachtoffer. Een streng vergunningenstelsel en handhaven, dat zou het goede antwoord zijn. Je idee om ze in overheidsdienst te laten treden zou nog beter zijn, maar naar ik vrees nog een brug te ver.

@Spam: Eens.

@Levi: We moeten ervoor waken een karikatuur te maken van politici. Zowel Hilkens als Asscher hebben het Zweedse model als optie ingebracht, maar nooit gezegd dat ze dit ook wilden steunen. Hun doel is duidelijk de discussie aanzwengelen, en zolang ze daarmee aandacht vragen voor problemen in de prostitutiesector is dat een goed ding.

Want inderdaad, wat op de wallen gebeurt is echt niet allemaal zo goed voor de stad en leuk voor de vrouwen: ook een procent of acht gedwongen prostitutie is schrikbarend veel.

Ook is de veronderstelling dat er niets zou gebeuren niet juist. Op de wallen loopt heel veel politie rond, er is specifieke hulpverlening, er zijn belangenverenigingen en er is in sommige straten zelfs cameratoezicht. Het probleem is dat langslopen nog niet genoeg is. De probleemgevallen zijn niet altijd zo goed bereikbaar of controleerbaar; juist daar is het moeilijk contact te krijgen. De politie en hulpverlening heeft ook te weinig middelen om binnen te komen en achter de deur te kijken.

Ik denk daarom dat er hogere eisen gesteld moeten worden aan de vergunning, onder andere dat er meer en vaker verplicht contact is met sekswerkers en er informatie verstrekt moet worden door hen, ook over hun “randpersoneel”, die ook aan vergunningen en controles mag worden onderworpen (even los van de oplossing van Sikbock die het nog makkelijker zou maken). Verder denk ik dat legalisering alleen werkt als het illegale circuit daarbij met verdubbelde kracht wordt aangepakt; bij de klant, bij de pooier, en ook zelfs bij de prostituee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Kalief

Ach kijk, een poll.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Levi

@Klokwerk, ik maak mij geen illusies over de werkelijke ideeën van Asscher en Hilkens als het gaat om prostitutie. Uiteraard brengen ze het alsof ze zich oriënteren op oplossingen, alle opties openhouden, met open vizier de situatie bekijken, enzovoorts. Echter beiden hebben in manuscripten en boeken hun persoonlijke visie op prostitutie en seksualiteit getoond. Hier op Sargasso noemt Prediker Hilkens terecht een neo-victoriaan, een mooie vondst mijns inziens die recht doet aan haar reactionaire en bekrompen kijk op seksualiteit. Seks moet voor haar haute couture worden en mag geen snack tussendoor zijn. Prima als ze zelf zo wil leven maar leg dit anderen niet op. What’s next? eisen aan welke muziek je draait en de kleding die je draagt? Asscher heeft zich in zijn boek Nieuw Amsterdam (2005) al onomwonden uitgesproken voor het verbannen van prostitutie uit de stad. Hij vindt betaalde seks niet passen in onze beschaafde samenleving. Uiteraard werd ook hij geconfronteerd met een weerbarstige realiteit en vervalt dan in tijdelijke compromissen, maar zijn ultieme doel staat gewoon zwart op wit in zijn eigen werk. Beide politici gaan met de botte bijl tekeer in het maatschappelijke debat, altijd volgens hetzelfde patroon. Ze schetsen schrijnende voorbeelden van mensenhandel, vervolgens extrapoleren ze dit voorbeeld naar de overgrote meerderheid van de prostituees dmv het incorrect aanhalen van onbetrouwbare schattingen, en iedereen die hier iets tegenin wil brengen wordt direct neergezet als gewetenloze hoerenloper en steunpilaar van mensenhandel. Een succesvolle strategie want de oppositie is als de dood voor deze framing. Mannen zijn in dit debat bijvoorbaat verdacht en enkel een paar moedige vrouwen uit de hulpverlening en het sekswerk zelf durven deze PvdA politici in het openbaar van repliek te dienen.

Wat de omvang van gedwongen prostitutie in Nederland ook is, iedere mishandelde vrouw is er een teveel. Dat lijkt me duidelijk. Maar de oplossingen die hiervoor gezocht worden moeten altijd gemotiveerd zijn vanuit een betrokkenheid bij de vrouwen (en mannen) in het sekswerk en niet heimelijk gemotiveerd vanuit een soort reactionair reveille dat sinds een jaar of 15 door onze samenleving schalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Levi

Nog even dit, na haar debat bij Pauw en Witteman was Hilkens heel actief op Twitter om iedereen van repliek te dienen. Maar deze handreiking van haar gesprekspartner van die avond heeft ze nooit beantwoord:

“Heb goede contacten met een sekswerker in Zweden. Pye J. Wil je haar ook spreken? Dan link ik jullie. Goede reis!”
https://mobile.twitter.com/MariekeRW/status/304119455179493376

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Klokwerk

Dat beide politici voor het verbod voelen is duidelijk, anders kwamen ze er niet mee. En zeker ken ik de persoonlijke voorkeuren van Hilkens en Asscher. Maar zijn die zo gek?

Ik ben het met Myrthe Hilkens niet altijd eens over het thema seksualiteit, maar ga wel een eind met haar mee in de analyse van een cultuur waarin seks teveel gezien wordt als een product waarbij veel respectloosheid gemoeid is.

Belangrijker: ze is als debater ook pragmatisch, net als Asscher. De laatste is zelfs voor een politicus opvallend open voor alternatieven – dat is zijn kracht. Ik heb tot zover nog geen reden om aan te nemen dat hun ideaal het uiteindelijk wint van hun pragmatische houding ten opzichte van wetgeving. Ze staan dan ook wezenlijk anders in dit debat dan bijvoorbeeld de ChristenUnie.

Wat in ieder geval een goed effect van deze discussie is, is dat de positie van de prostituee nu op de kaart staat. De cijfers zijn daarin minder belangrijk. Zoals ik al schreef, 8% gedwongen prostituees zou al genoeg moeten zijn voor een maatschappelijk schandaal. En als het 90% was, dan nog is dat geen reden om 10% vrouwen die een eigen keuze maken daarin te beperken.

Enfin, het beeld dat je schetst van de valse argumentatie herken ik. Niet zozeer dat mannen verdacht zijn in de discussie, maar dat met het argument wordt gewerkt als zou je vanuit een soort romantisch beeld opereren als je je uitspreekt voor legalisatie. Het is juist dat argument wat ik met dit stuk wilde pareren. Want in werkelijkheid is het natuurlijk precies omgekeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 ed

@9: Heb je het hier over Poolse of Nederlandse prostitué ? Het schijnt toch echt zo te zo te zijn dat ze in polen meer aanleg hebben door de illegaliteit .(Wij betalen er hier namelijk allen aan mee)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 ed

@9: Vind jij dat wij hier teveel moeten betalen voor legale prostitutie ten opzichte van andere landen waar het illegaal is ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 ed

@12: Geld het gaat om geld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Levi

@Klokwerk, ik vraag me af of deze ongenuanceerde discussie de positie van prostituees op de kaart heeft gezet? Het feit dat prostituees nog steeds veel onbegrip en tegenwerking ondervinden bij bijvoorbeeld het aanvragen van een bankrekening en andere financiële zaken komt niet aan de orde in deze discussie. Opmerkingen van Hilkens dat iedere prostituee in feite ‘meerdere keren per dag verkracht wordt’ helpen ook niet echt bij de maatschappelijke acceptatie van dit beroep. Ik zie toch echt eerder een ideologische strijd over de ruggen van duizenden sekswerkers over het feit of de Nederlandse samenleving überhaupt het bestaan van betaalde seks accepteert of niet? En dat is in mijn ogen na de legalisatie van dit beroep een stap terug. Het heeft uiteindelijk ook weinig te maken met het oplossen van mensenhandel.

Een paar jaar terug schetste Hilkens een schokkend beeld dat tienermeisjes massaal deden aan seks in kelderboxen in ruil voor breezers en beltegoed. Heel het land stond op z’n kop. Uiteindelijk werd er gedegen onderzoek naar gedaan en bleek het probleem niet te bestaan? Wat heeft die discussie ons gebracht? Vrij weinig schat ik zo in.

Nu denk ik dat er wel hardere aanwijzingen zijn dat er misstanden zijn in de prostitutie, maar als je dit te overdreven en met een enorm ethisch reveille aankaart zou je wel eens wederom de plank kunnen misslaan? Maar misschien zie ik het te somber in en verbetert er dankzij deze discussie straks werkelijk iets ten goede voor sekswerkers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Prediker

Maar misschien zie ik het te somber in en verbetert er dankzij deze discussie straks werkelijk iets ten goede voor sekswerkers?

Dan zul je die discussie wel uit de betuttelende en preutse klauwen moeten grissen van Hilkens en de haren. Mw. Hilkens is niet voor niets de PvdA binnengeloodst. Die wist heel goed wat ze in huis haalde, waar Hilkens voor stond. Nieuwe preutsheid, betutteling en hysterie inzake seks en jeugd.

Betekent dus dat je sekswerkers en deskundigen in het veld aan het woord zult moeten laten, met cijfers moeten komen, etc.

Want het zijn nu Hilkens en Segers die de toon zetten en de agenda bepalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Klokwerk

@Levi: Ach, misschien ben ik ook wel te positief. Ja, het is goed dat er aandacht is voor misstanden. Er zit wel wat in dat we te makkelijk zijn geweest over wat er op de wallen gebeurt. Ik vind het voorstel van Sickbok dan ook erg goed. Maar goed, voordat Hilkens die pragmatische kracht kan opbrengen zal ze dus wel 180 graden moeten draaien in haar gezoek naar oplossingen.

@Prediker: Ach, die PvdA slokt alles op met een mening. Ze hebben Mei Li Vos toch ook ingekapseld. Meer moderne opvattingen over de arbeidsmarkt hebben ze er niet mee gekregen. Ik heb Myrthe Hilkens een tijdje gevolgd en wat me aan haar bevalt is dat ze het niet allemaal zo zwart-wit stelt. Dat is dan ook meer haar werk als journalist geweest. Wat ze nog zou mogen beseffen is dat de preutsheid in de samenleving ook opkomt, los van haar. Mijn analyse zou zijn dat juist het feit dat mensen zich schamen voor hun seksualiteit de seksualiteit losweekt van het individu. De door haar gesignaleerde “pornificatie” en de nieuwe preutsheid zijn wellicht twee kanten van dezelfde medaille.

Ik denk niet dat Hilkens en Segers de agenda van de toekomst gaan bepalen over prostitutie. Zeker in Amsterdam is GroenLinks de partij die zich het lot van prostituees het meest aantrekt en daar het langst aandacht voor heeft gevraagd, en die pleit steeds voor legalisatie en daardoor meer hulp en controle.

Maar zoals gezegd, misschien ben ik te optimistisch. Als dit deel ook meegenomen wordt in Teevens niet aflatende queeste om door middel van law and orderpolitiek op basis van angst en wraakzucht de rechtsstaat te ondermijnen kan het hard gaan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Henk van S tot S

@9:
Heeft denk best veel voordelen:
Gereglementeerde, zij het niet meer zo groene, blaadjes voor de bo(c)k.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 lachertje

Die cijfers zijn helaas niet te onderbouwen. Betrouwbaar onderzoek is er niet, en professionele schattingen naar het aantal prostituees dat onvrijwillig werkt lopen uiteen van acht tot negentig procent.

met dit soort klasse journalistiek snappen “we” natuurlijk allemaal dat “we” de politie liever achter wietplantages aansturen….. welkom in de wereld waarin iedereen is voorgeprogrammeerd om met we te spreken als het over een overheidsdienst gaat.

als je wilt weten hoeveel buitenlandse dames er achter de ramen werken dan loop je gewoon een rondje over de wallen, bijvoorbeeld in utrecht, waar de politie langs rijdt om parkeerbonnetjes te schrijven en om de 10 meter een “veiligheidscamera” staat. En je wilt met droge ogen beweren dat er geen betrouwbaar onderzoek is? Doe die blinddoek van maatschappelijke vooroordelen af en kijk gewoon met je eigen ogen. Gewoon lachend op vrijdagmiddag een rondje rijden met je auto, als je de ballen ervoor hebt loop je naar binnen of je belt met de pooier (06 nummer staat gewoon op de gevel).

doorgeschoten ideeenwereld over hoerenloperij en wetgeving…
Tegen mensenhandel optreden?? (ohwja saban b werd door wie ook al weer vrijgelaten???) Behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar wel duidelijk een verdenking van mensenhandelaarshandlangers in de overheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Levi

Beste heer of mevrouw lachertje beweert u nu impliciet dat een buitenlandse prostituee vanzelfsprekend tegen haar wil achter het raam zit? Ooit kennis genomen van het verhaal achter de Latijns-Amerikaanse prostituees die hier al sinds de jaren ’80 op eigen initiatief naartoe komen via een netwerk van vriendinnen, moeders, zussen en nichtjes? Daar komt geen pooier of loverboy aan te pas. Uiteraard zullen er onder die groep dezelfde teleurstellingen leven als onder iedere andere groepen immigranten: hopen op gouden bergen in Europa en vervolgens erachter komen dat het hard werken is om een beetje geld te verdienen in een land waar alles zoveel duurder is dan ‘thuis’. Deze vrouwen hebben het lang niet gemakkelijk maar ze zijn hier wel op vrijwillige basis. Hetzelfde geldt ook voor een deel van de Afrikaanse prostituees. Mensenhandel vindt voornamelijk plaats onder Oosteuropese vrouwen, maar die herkent u, met hun blanke huid en blonde haren, vast niet direct als zijnde ‘buitenlands’. Het percentage gedwongen prostituees is onder Oosteuropese vrouwen hoger vertellen hulpverleners en politie, maar dat neemt niet weg dat er ook gewoon ook vrouwen tussen zitten die op eigen initiatief gebruik maken van de vrijheid van arbeid in de EU om te ontsnappen aan de armoede thuis.

@Klokwerk, we zitten op een lijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Klokwerk

Ja, ook in de vaststelling dat de problemen wel degelijk lastiger zijn om te doorgronden dan met enkel “een rondje lopen” – alsof dat al niet door zoveel hulpverleners en politie gedaan zou worden. Zo simpel is de werkelijkheid niet, helaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie