De Australische minister van Tourisme stelt voor om de koraalriffen van het Great Barrier Reef te beschermen met zonneschermen. Doordat de zeewatertemperaturen stijgen treedt er steeds vaker destructieve coral bleaching op en gebleekt dood koraal kan touristen niet bekoren. “We’re very concerned because this is a $5.8 billion tourist industry on the reef, employing 33,000 people” (ABC). Een andere methode die wordt voorgesteld is het verspreiden van nevel boven het wateroppervlak. Door zeewater te verstuiven wordt meer UV straling tegengehouden en daalt de temperatuur. Little detail was available today of how spraying would be implemented, but it would most likely involve relatively small, localised areas of particular high tourism value, with vulnerable coral. (theaustraliannews). Het Great Barrier Reef beslaat 344400 km2 en is daarmee veruit het grootste bouwwerk van levende organismen op aarde.
Reacties (3)
Waarom beschermen we ook alweer eens de natuur? Niet voor de natuur natuurlijk! Maar wel voor de centjes, want geld moet rollen en daarvoor willen we wel wat doen…
Al is het om egoistische reden, het gebeurt tenminste (hoewel op erg kleine schaal als ik het goed begrijp). Als andere regeringen ook eens de economische schade gaan overzien van de belasting van het milieu, komt er misschien nog wel iets van de bescherming.
Maar inderdaad, dit bericht heeft een hoog druppeltje op de gloeiende plaat gehalte.
Wat zou eigenlijk de co2 emissie zijn van het continu verspreiden van nevel boven het wateroppervlak?