Open draad | Opnieuw geweld op het Tahrirplein

Update 22 november, 18.45 uur
Veldmaarschalk Tantawi, voorzitter van de Militaire Raad (SCAF) heeft net het volk toegesproken. In zijn toespraak zei hij onder meer ‘onze revolutie was een voorbeeld voor de wereld’. Hij kondigde aan dat de militaire raad het ontslag het kabinet heeft geaccepteerd. De parlementsverkiezingen die voor maandag gepland zijn, gaan door. Ook zullen er uiterlijk in juli 2012 presidentsverkiezingen plaatsvinden. Tantawi meldde verder dat het leger bereid zou zijn om direct de macht over te dragen en terug te keren naar de barakken als het volk daar in een referendum om vraagt.

Eerder vandaag circuleerden al berichten dat er een National Salvation Government gevormd zal worden. Mohamed El-Baradei zou gevraagd zijn dit kabinet samen te stellen. Tantawi zei daarover echter niets in zijn toespraak.

Toen de militaire raad de macht overnam van Mubarak, beloofde ze nog dat de raad maximaal zes maanden zou aanblijven. Het lijkt erop dat dat wat langer gaat duren. Op Twitter circuleren dan ook al flink wat berichten die eraan herinneren dat Mubarak uiteindelijk drie speeches hield alvorens hij aftrad. De reacties op het Tahrir Plein (foto’s hier) geven weer dat men het aanbod van Tantawi beschouwt als ,,too little, too late”. Men is men dan ook nog niet van plan te vertrekken: ,,Wij gaan niet weg, Tantawi gaat weg”. Intussen laten de beelden uit Alexandrië zien dat het leger daar nog steeds traangasgranaten op demonstranten afvuurt.

Update 21 november, 22,45 uur: Egyptisch kabinet dient ontslag in.
Zie voor de volledige updates van 14.15, 17.00 en 22.45 uur onderaan dit artikel.

Het Tahrirplein in Cairo was in de eerste weken van de Arabische Lente het symbool van de revoluties. Het westen had daarvoor nog nooit van het plein gehoord, nu is het een begrip. Het protest van de mensenmassa’s die wekenlang op het Tahrirplein verbleven zorgden er voor dat Mubarak tamelijk snel verdween. De opstand op het plein verdween daarmee ook. De bevolking hoopte op een snelle hervorming, gekozen leiders en een nieuwe grondwet. Maar hiervan lijkt niks te komen. Opnieuw stroomt het Tahrirplein vol, gewelddadig worden de opstandelingen van het plein verdreven. Het dodental staat volgens Al Jazeera op 20.

Ten tijde van Mubarak was de legerleiding al machtig. Na het aftreden van de dictator kregen zij tijdelijk alle macht. Ze zouden die macht overdragen aan een gekozen regering, maar nu blijkt dat het leger de macht niet los wil laten. Weer gaan mensen de straat op. De oproerpolitie grijpt hard in en zet traangas en rubber kogels in. Er gaan ook geruchten dat er met scherp wordt geschoten en ander spul dan traangas wordt gebruikt.

Hier beelden van de ontruiming en de terugkeer daarna van de betogers naar het plein:

Bekijk op Flickr foto’s van het Tahrirplein.

Op Twitter is het nieuws vaak het snelst, deze link leidt naar een relevante twitterlijst over Egypte en de Arabische Lente.

Er zal vandaag en de komende dagen weer veel gebeuren in Egypte, vandaar deze open draad die regelmatig geüpdate zal worden. Tips, links of andere bruikbare informatie over de betogingen in Egypte zijn welkom in de comments.

Update 14.15 – Volgens Al Jazeera is het aantal dodelijke slachtoffers inmiddels opgelopen tot 22. NRC meldt op basis van het mortuarium in Caïro dat er inmiddels zelfs 35 doden zijn. Behalve in Caïro zijn ook in Alexandrië en Suez confrontaties tussen het leger en opstandelingen.

Het verslag van Al Jazeera van eerder vandaag:

Update 17.00 – Via deze link is een livestream te volgen. Lees hier het liveblog van de Guardian over Egypte.

Update 22.45Al Jazeera meldt dat het Egyptisch kabinet zijn ontslag aangeboden heeft. Volgens de laatste berichten zijn er de afgelopen dagen 33 doden en 1500 gewonden gevallen. De roep om het vertrek van veldmaarschalk Tantawi, leider van de militaire raad (SCAF), klinkt steeds luider. De voor vandaag geplande persconferentie over de verkiezingen op 28 november is zonder opgaaf van redenen uitgesteld.

Reacties (19)

#1 cerridwen

Ik moet met nog op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen, maar ik kan in ieder geval het live blog van de guardian aanraden:
http://www.guardian.co.uk/world/middle-east-live/2011/nov/21/egypt-return-to-tahrir-live-updates

 • Volgende discussie
#2 qwerty
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 qwerty

Voor wie trouwens live naar Tahrir wil volg deze link.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Johan

Mubarak is verdwenen, maar het regime is gebleven.
Dat was dus de revolutionaire lente.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 cerridwen - Reactie op #4

Het lijkt me te vroeg om al in de verleden tijd te spreken over de ‘revolutionaire lente’.

Een deel van het Mubarak regime is gebleven, maar de revolutionaire geest is nooit weggeweest uit Egypte. Deze spanning komt nu tot uitbarsting. Als alle belangrijke politieke groeperingen zich hier achter scharen, lijkt het SCAF me kansloos.

#4.2 Johan - Reactie op #4.1

De tragiek is dat de jeugd van Egypte, net als de demonstranten en ‘vrijheidsstrijders’ in Tunesië en Libië niet doorhebben dat ze alleen maar pionnen zijn voor de machtsovername door de islamisten.

#4.3 jos - Reactie op #4.2

Dom nagekakel vanuit Luilekkerland-aan-de-Noordzee met haar slecht ingelichte media en islamofoob klimaat.

Denk nou niet dat jij beter snapt wat daar politiek op het spel staat en waar het naartoe gaat dan diegenen die er middenin zitten en er zelfs voor sterven.

 • Volgende reactie op #4.2
#4.4 gbh - Reactie op #4.2

islamisten of dat verwilderde fascistische pvv clubje is dezelfde intolerante pot nat

 • Volgende reactie op #4.2
 • Vorige reactie op #4.2
#4.5 kevin - Reactie op #4.2

Islamisten? Och met de Islam heeft het weinig te maken.

 • Volgende reactie op #4.2
 • Vorige reactie op #4.2
#4.6 gronk - Reactie op #4.2

PVV’ers hebben niet door dat ze pionnen zijn voor de machtsovermame van de zionisten.

 • Vorige reactie op #4.2
#5 qwerty

De tragiek van de Hollandse (al dan niet gestudeerde) jeugd is dat ze niet doorhebben dat ze alleen maar pionnen zijn voor de machtsovername door [vul maar in]

Wat is dat toch met het commentaar vandaag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tom van Doormaal

Nog een poging dan maar: de politieke macht berust al heel lang bij het Egyptische leger, minstens sinds de geslaagde coup van Nasser.
De Egyptische Revolutie lijkt inderdaad vooral een interne machtswisseling, misschien getriggerd door het volk, maar overgenomen door de militaire machthebbers.
De oppositie krijgt dat nu door en merkt dat de verkiezingen ook door het leger worden gemanipuleerd, teneinde een coalitie te kunnen maken met de Islamisten.
Het vooruitzicht lijkt mij bloedvergieten, tenzij een slimme tegenstroom in het leger alsnog besluit tot de burgerlijke hervormingen waarom op het plein wordt gevraagd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 cerridwen - Reactie op #6

Je stelt het iets te veel voor alsof die interne machtswisseling volledig en voltooid is. Ook de militairen doen maar wat. Het is nu duidelijk dat de militairen niet van plan zijn om de macht uit handen te geven, maar dat wil niet zeggen dat ze evenveel macht hebben als toen Mubarak er nog zat.

Maar ze hebben geen deal gesloten. Juist de islamisten zijn afgelopen weekend de straat op gegaan. De machtsverhoudingen zijn wel degelijk veranderd; om aan de macht te blijven heeft het leger steun van belangrijke groepen in de samenleving nodig. Die krijgen ze niet zomaar, en als ze zo doorgaan verliezen ze alle legitimiteit. Dat overleeft Tantawi niet.

#6.2 Tom van Doormaal - Reactie op #6.1

@11: natuurlijk is de situatie niet stabiel. Als de regering zijn ontslag aanbiedt, betekent het dat er in de fragiele balans wat aan het verschuiven is en dat het leger daar op reageert.
Dat geeft een beetje hoop.

 • Volgende reactie op #6.1
#6.3 Rubberball - Reactie op #6.1

Het leger probeert juist een aantal regels er door te drukken waardoor het zelfs bij verkiezingen altijd het laatste woord zal houden. Hiermee kunnen ze inderdaad een onwelvallige uitkomst tegenhouden maar het verankerd ook een militaire dictatuur. Daarom staan de jongeren die afgelopen februari het plein voor het eerst innamen nu er weer.

“The rally was called to protest a document floated by the government which declares the military the guardian of “constitutional legitimacy,” suggesting the armed forces could have the final word on major policies even after a new president is elected. The document, which includes guiding principles for Egypt’s new constitution, also introduces clauses that would shield it from civilian oversight.”

https://likearubberball.wordpress.com/2011/11/23/egypt-continues-its-revolution/

 • Vorige reactie op #6.1
#9 Jos van Dijk

Gebroken beloftes: de titel van een rapport van Amnesty over de situatie in Egypte: http://www.amnesty.org/sites/impact.amnesty.org/files/2011%20-%2011%20-%20Broken%20Promises%20%28English%29.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Johanna

Op Twitter en de tv veel discussie wat voor soort gas het leger op dit moment inzet tegen de demonstranten.
Mohamed ElBaradei een uur geleden op Twitter:
Tear gas with nerve agent & live ammunition being used against civilians in Tahrir. A massacre is taking place
http://twitter.com/#!/ElBaradei/status/139081472064761856

Artsen en mortuaria melden dat ze demonstranten binnenkrijgen die door live ammo geraakt zijn.
http://twitter.com/#!/evanchill/status/139099854688370690

The Arabist bericht over een verklaring van een neuroloog die stelt dat het om CR-gas gaat, verboden in de VS vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Vanwege de bijwerkingen classificeert de VS CR-gas als ‘combat class chemical weapon’.
http://www.arabist.net/blog/2011/11/22/on-the-tear-gas-being-used-in-tahrir.html
http://en.wikipedia.org/wiki/CR_gas

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie