“Op naar de Blanke Macht!” in Kerkrade

In Kerkrade stemden 36,2% op Geert Wilders. Hoe reageren de inwoners van deze ‘krimpgemeente’ op het omstreden gedicht ‘Voor eigen erf’ van Gerard Reve uit 1974? Uitgeverij De Contrabas hield een experiment en confronteerden Kerkradenaren met klassieke strofen als: “Onze roomblanke dochters onteerd” en “Gooi al dat zwarte tuig eruit”. Lees ook de nabeschouwing.

 1. 2

  ik zie de pointe niet zo.. je hebt (net als veel allochtonen) ook blanke Nederlanders die graag bij mekaar kruipen en de wereld buiten sluiten.. Verrassing? Ik zie het meer als een gezonde reactie op de “weg met ons-cultuur” die men er de afgelopen jaren van hogerhand in heeft proberen te stampen..

  mensen laten zich niet marginaliseren.. of ze nu blank of zwart zijn

 2. 6

  Grijze burgertrutten die stellen dat alle zwarten het land uit gegooid moeten worden en de rechtsreaguurders constateren dat er geen punt is?!
  Zo ver is het al in dit land gekomen, een glijdende schaal als een zwarte piste in Karinthië!

 3. 9

  Tja, Wilders heeft zijn racisme een beetje gecamoufleerd, hij is pro-Israel, en pro-jodendom, is niet tegen arabieren maar tegen moslims, de islam is geen geloof maar een ideologie. De media gaan hierin mee en durven Wilders niet te veroordelen en als een racist weg te zetten. Maar de mensen op straat begrijpen het heel goed. Zonder uitzondering zien ze heel duidelijk waar Wilders voor staat: buitenlanders zijn slecht en moeten het land uit. En dus weten ze daar een analogie mee te trekken als ze een gedicht van 35 jaar oud onder de ogen gedrukt krijgen. Sommige zijn het er niet mee eens, andere wel, maar allemaal zien ze het!

 4. 10

  @9, “De media gaan hierin mee en durven Wilders niet te veroordelen en als een racist weg te zetten.”

  Inderdaad, de rol van de mesia in Nederland is er één van extreme lafheid en politieke neo-correctheid. Terwijl de ‘Zweden Democraten’, die inhoudelijk sterk lijken op de PVV, zonder enige scrupules her en der wèl als extreemrechts wordt weggezet door het journaille.

  De media is hypocriet. Geef het beestje gewoon het naampje dat hij verdient en verschuil je niet achter een laf politiek correct bord voor de kop.

 5. 11

  @9 Wilders is geen racist, mensen die op em stemmen mogelijk wel. Ik ben zelf racist maar ik stem weer niet op Geert. En Reve was een overschatte racistische pedo.

  There is no point. Just keep fighting eachother, for fuck’s sake. God loves us all.

 6. 13

  Ik refereer nog even aan een landelijke enquete van (reeds!) jaren terug , waarbij geloof ik 65% aangaf zichzelf racistisch te vinden.

 7. 15

  Ja ALO, en GS wordt alleen bezocht door pukkelige 13-jarige jochies… Er zijn ook heel wat hoger opgeleiden die niet voorbij de eerste twee zinnen kunnen of willen denken. Wilders biedt een heel makkelijke uitweg om te zeggen dat het “hun” schuld is, wie dat ook zijn, en er zijn ook heel wat hoger opgeleiden die dat toch maar wat lekker vinden.

  Ik verkeer in een omgeving waar het door sommigen nogal makkelijk wordt omarmd. Stuk voor stuk hoogopgeleid, en met in dezelfde omgeving de nodige moslims, waar ze dagelijks, en ook goed, samenwerken. Maar een probleem zien ze daar dan weer niet in…

 8. 17

  O sikbock, die lekker vage “van hogerhand” die er de afgelopen jaren een “weg-met-ons-cultuur” doordrukten, daar zaten vast geen VVD’ers en a.s. PVV’ers bij, of wel? Tuurlijk niet, VVD’ers zijn sinds jaar en dag de beste stuurlui aan wal, zelfs wanneer ze alleen op de brug staan. Je roept “elite”, “van hogerhand” of “establishment” en een makkelijke mening is plots waar.

 9. 18

  Dat ben ik zeer eens met Eric, en specifiek dat “niet WILLEN denken”.

  Het verwarren van simpelweg weigeren om ook maar één stap voorbij stap één te denken met “standvastigheid” is één van de meer aanwijsbare problemen van het huidige discours. Hier ter blogge lopen er ook een aantal rond; niet of nauwelijks in staat principiële standvastigheid en stompzinnige, realiteits-ontkennende starheid te onderscheiden.

  Naast de van oudsher meetbare “IQ domheid” het type domheid die de motor van polarisatie vormt. Geen uitzonderingen, regels zijn regels, nul is 0, één is 1 en een half is linkse knuffelarij.

 10. 19

  Hoppekee, kop “Deskundigen eens met stellingen Wilders” bij nu.nl, waarbij zelfs verderop niet wordt verteld dat deze drie door Wilders aangedragen waren. Nu.nl heeft het blind overgenomen van het ANP, toch zo’n baken van betrouwbaarheid. *kuch*

 11. 20

  @14, Hoogopgeleid wil niet automatisch betekenen dat de desbetreffende persoon ook daadwerkelijk slim en wijs is. Ook hoogopgeleiden kunnen zich als “pukkelige 13-jarige jochies” gedragen (zoals Eric al meldde).

  Overigens valt het me op dat het doorgaans mannen zijn die een dergelijk gedrag vertonen, zowel het “hoogopgeleide” publiek bij de roze buurtjes als bij de “hoogopgeleide” PVV-aanhang.

  Maar ja, je weet wat ze zeggen over mannen: het blijven jongens.

 12. 22

  Hele volksstammen vervallen in het oude ‘stammen-denken’: alles wat niet ‘wij’ is is gevaarlijk en moet gewantrouwt danwel bestreden worden. Dat zegt de jonge Wibra-vrouw in het filmpje maar zo denkt ook de hogeropgeleide accountmanager (willekeurig kutberoep dat wel lekker betaalt).

 13. 23

  Mijn opmerking @14 wordt blijkbaar door niet iedereen begrepen, en heren, ik kan het u niet kwalijk nemen.

  Overigens blijk telkens weer uit onderzoeken dat de aanhang van Fortuyn, Verdonk en Wilders over het algemeen laag opgeleid zijn en behoren tot het laagverdienende deel van de bevolking.

 14. 25

  @ Carlos#0:
  Dank voor het delen van dit filmpje!

  @Carlos#6:
  Selectieve verontwaardiging. Dat ‘de jonge wibra-vrouw’ zoiets roept mag je toch niet meer verbazen? Ben je ook zo verontwaardigd over de reacties van jonge Marokkaanse jongens als ze op camera om hun mening gevraagd worden? In een grote meerderheid komt er dan even verwerpelijke taal uit (Geert Wilders moet dood, over Joden, etc).

  Iedereen heeft blijkbaar recht op een mening, alleen moet je die bij veel mensen maar niet al te serieus nemen.

 15. 26

  Vergeet het maar. vergeet niet dat 2/3 van de Nederlandse bevolking niet hoger komt dan een vmbo-opleiding. VVD is voor de middenstanders en de verkopers. De laatste zijn de mensen die niets weten en niets kunnen maar om toch in een saab-cabrio te kunnen rijden bereid zijn om mensen te belazeren. Zie verder onder Mark Rutte die eigenlijk ook niet meer is dan een ijsjesverkoper.

  Echte ondernemers zitten bij het CDA.

 16. 27

  +1 voor de Belgische toeriste die meteen Reve herkende.

  Wel ernstig historisch besef in Kerkrade, een dorp waarvan de helft in 1816 tot buitenland verklaard is (en geloof het of niet, meer dan eens vonden er voetbalrellen plaats tussen de de Kerkradenaren en hun voormalige dorpsgenoten uit Herzogenrath, wat een grens in je achtertuin allemaal niet kapot kan maken).

 17. 28

  @23 Stemmen is één ding, vooral omdat het nogal een faux pas is om op Wilders te stemmen in hogeropgeleide kringen (en dan heb ik het niet over het HBO), en omdat veel standpunten van Wilders gewoon bewezen onhaalbaar zijn door europese en internationale wetgeving. Maar hoeveel hogeropgeleiden aarzelen daadwerkelijk om mee te werken aan zijn plannen, mee te gaan aan zijn gedachtegoed?

  De islam als ideologie, paars als een historisch slecht kabinet, absolute vrijheid van meningsuiting (bedreigd door de islam), ontwikkelingshulp en cultuursubsidies als linkse hobbyprojecten, de media als te links, rechters als te soft, marokkanen als kut enz.

 18. 29

  Ja leuk, maar vergeet effe niet dat zonder de wat lager opgeleiden Wilders geen enkele kans had gemaakt. Die vroeger overigens achter Wiegel aanliepen met dezelfde praatjes over links. Vergeet niet dat de VVD handig gebruik maakt van onderbuiksentimenten, het blijven verkopers. (Zie voor een illustratie de beelden van RV in de RAI).

 19. 30

  @29 Ik hoor niemand zeggen dat lageropgeleiden niets van Wilders moeten weten, alleen dat het onzin is om te doen alsof hogeropgeleiden niets van Wilders moeten weten.

 20. 31

  Lekker bezig, die Dautzenberg.

  Schets een mooie dwarsdoorsnede van de sentimenten in de Nederlandse samenleving.

  Die er aanmerkelijk beter aan toe is dan de Nederlandse politiek.

 21. 32

  ALO: maar ook onder Wiegel was er in de VVD een liberale tak. Nu zitten ze zichzelf alleen nog heel hard te vertellen dat ze nog steeds enorrum liberaal zijn, maar dat is dan wel het liberalisme van Fred Teeven…

  Waar andere partijen de afgelopen jaren een wat ruimere blik hebben gekregen en wat minder dogmatisch zijn geworden in hun ideologie, sluit de VVD zich op in het eigen gelijk. Ik merk het aan een aantal VVD’ers in mijn omgeving. Ze hebben echt een andere perceptie van hun eigen manier van politiek bedrijven en zijn tot mijn stomme verbazing beledigd dat ze voor Bruin-I worden uitgemaakt. “Linkse kerk” schijnt van een heel andere orde te zijn. De VVD als sekte…

 22. 34

  BREAKING NEWS!

  Het nepotisme-feestje is begonnen.

  De eerste die wordt bedankt voor jarenlang cocksucken is de grote STEF BLOK!

  Mijn tip voor het CDA is: SYBRAND VAN HAERSMA BUMA!

  Wie kan raden wie de nieuwe hoofredacteur van RTV Noord wordt i.p.v. HENK BLEEKER
  (die wordt bedankt voor zijn persoonlijk aandeel in het afdreigen van Koppejan / Ferrier
  krijgt van mij persoonlijk een slagroomtaart!

 23. 35

  #17 Eric, ik refereer inderdaad aan de “culturele elite” en de beleidsmakers van de afgelopen decennia.. en ja, daar zaten inderdaad ook CDA’ers en VVD’ers bij. De (links) cultureel verdwaasden die neerkeken op hun eigen achtergrond en die hun verdwazing door de kelen van de Nederlandse bevolking trachtten te douwen.

  Dat werd niet gepikt maar kon lang niet gezegd worden etc. blablabla.

  En om nog maar is een “racistische” opmerking te maken: ik denk dat de gemiddelde blanke meer open staat en minder racistisch is dan de gemiddelde neger of noord-afrikaan.. maar dat heeft dan weer meer met cultuur dan met huidskleur te maken..

  maar goed, dat zijn meningen die er bij de gemiddelde relativist (zoals carlos)niet ingaan. De blanke is SLEGT en dat moet die horen ook.

 24. 36

  wat carlos in comment 3 zegt

  je verwijt slaat gewoon nergens op, sickbock

  omdat hedy d’ancona in 1973 iets heeft gezegd dat je als zodanig zou kunnen interpreteren betekent nog niet dat “progressieve” mensen massaal een hekel aan hun achtergrond hebben

  is er ruimte voor die nuance in jouw wereldbeeld?

  de wereld is zo “biased” als je m zelf maakt

 25. 37

  mango knul, een jaar geleden hebben we nog een hele rel gehad omdat prinses maxima ontkende dat de nederlander een eigen identiteit had..

  de achtergrond van henk en ingrid was volgens haar even nederlands als die van Ali uit het Anatoli gebergte.. jaja

 26. 41

  @sikbock: Eum.. je bent gewoon een volksnationalist. Het idee dat er iets magisch en tijdloos is aan de kwaliteiten van een groep mensen (een volk) is een van de beginselen van het volksnationalisme. Natuurlijk ontkende Maxima, en natuurlijk ontkennen de meeste mensen hier de geldigheid van die denkwijze: het is een primitieve, achterlijke ideologie die net zoals het christelijk of islamitisch fundamentalisme alleen tot geweld en achteruitgang zal leiden.

  Dat deze ideologie aantrekkelijk is voor sommigen doet er eigenlijk niet zoveel toe. Astrologie en homeopathie kennen ook heel veel aanhangers.

 27. 44

  @3 De EU is oorspronkelijk bedacht na WW2 om een volgende oorlog tussen landen te voorkomen. Migratie tussen landen om voorheen vijandige volkeren te mengen. Als het elders zou gebeuren zou Carlos er tegen zijn en spreek hij over uitstervende inheemse volkeren, denk aan diverse Indianenvolkeren of de Inuit. Dan moet die kwetsbare cultuur zelfs beschermd worden tegen moderne, Westerse, invloeden.

  Dat het de EU en het mengen om een oorlog tussen landen voorkomt is het ingrediënt voor een burgeroorlog.

 28. 48

  @44: Daar is wel even een verschilletje. Duitsers en Nederlanders verschillen helemaal niet van elkaar, verder dan 200 jaar scheiding en net zoveel jaren centralisatie met een nationalistisch sausje erin hebben weten te pompen. Brazilianen uit Amazonia daarentegen zijn dusdanig anders dan die van de kust dat de eersten niet immuun zijn voor de tweede (en dan bedoel ik niet alleen biologisch).

  Welke Nederlandse kwetsbare cultuur wil je beschermen tegen Duitse invloeden?

 29. 50

  sickbock, amice,

  zelfs als ik helemaal in je redenering mee zou gaan, dan nog ben ik maxima toch nog niet?

  ik vind die quote van maxima nogal multi-interpretabel

  jij kan toch ook niet ontkennen dat er een cultureel verschil, ook in gs, tussen een fries, een amsterdammer en een limburger zit?
  in die zin is er toch niet 1 ondeelbare nederlander? ik zie niet in waarom je je daar druk om zou maken.

  de conclusies die jij er uit trekt lijken me voor jou rekening/interpretatie

  een smakelijke maaltijd gewenst.

 30. 53

  Reve was, meent Rooduijn, in vele opzichten zijn tijd vooruit. Sterker nog, hij had bepaald ‘profetische kwaliteiten’. In zijn openhartige schrijven over homoseksualiteit, in zijn veroordeling van het communisme en, tot slot, in zijn kritiek op de multiculturele samenleving. ‘Als je kwaad wil kun je hem een Philip de Winter-achtige noemen, maar als je het mild bekijkt heeft hij met terugwerkende kracht gelijk gekregen. Pas sinds kort mag je in Nederland vraagtekens zetten bij de multiculturele samenleving; hij deed dat toen al.’
  http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/15217580/items/15334592/
  Gedicht Gerard Reve:

  ‘Voor eigen erf’

  Onze kassiers op de wegen beroofd
  Aan ouden van dagen op kaarslichte dag
  Hun beursje met spaargeld ontrukt
  Onze roomblanke dochters onteerd
  Waarheen mijn vaderland
  O Nederland ontwaak
  Gooi al dat zwarte tuig eruit
  Ons land voor ons
  Op naar de Blanke Macht!

  (Voor het eerst gepubliceerd in Propria Cures, 24 augustus 1974)

  Een gedicht wat btw ikzelf, maar ook anderen meermaals op GS gepost hebben:
  http://search-geenstijl.thruhere.net/?page=0&q=kassiers+and+dochters#c1480205

 31. 55

  Fijn zo Sikbock, de CDA´ers en VVD´ers die bij die hogerhand van jou hoorden verklaar je achteraf even tot links. Ik zie dat je het “wij”-en-“zij”-denken al perfect beheerst. Waarmee je overigens elke discussie met jou tot zinloos bestempelt, trouwens. *slot en buiging*

 32. 57

  Een mooie aanleiding om op Youtube weer eens op zoek te gaan naar filmpjes met Gerard Reve.

  De spreekbeurt in Kortrijk is niet zo heel lang geleden weer uitgezonden door de VPRO (OVT, radio 1). Ik hoorde het voor het eerst en heb mij een breuk gelachen.

 33. 61

  @ 58

  Cijfers gaan om politiecontacten niet om misdrijven.
  En ik heb geen politicus of opiniemaker de laatste jaren iets horen zeggen over Surinamers, Marokkanen daarentegen …..

 34. 63

  @35, en de huidige coalitie-partijen gaan wel hun best doen om ‘ons’ culturele erfgoed te beschermen? Door 200 miljoen te korten op de kunst- en cultuurpost in de begroting?

  Deze partijen, in het bijzonder de PVV, hebben bar weinig op met de ‘inheemse’ Nederlandse cultuur. Om hun eigen argumenten te gebruiken, er was de laatste decennia blijkbaar bar weinig vraag naar ons eigen erfgoed, want op dat gebied is amper iets geproduceerd of getoond, terwijl er wel geld en ruimte is gevonden voor zogenaamde multiculturele en ‘linkse elite’-producties. Nu de vraag er wel weer is, zie je ook een verschuiving, kijk alleen al naar de recente overkill aan dramaseries met zoiets folkloristisch als het koningshuis. Niettemin zal voor deze mensen, al geeft een serie, tentoonstelling of muziekstuk volledig hun visie weer, kunst en cultuur te allen tijde een ‘linkse hobby’ zijn. Omdat cultuur altijd meer doet dan geld omzetten in meer geld is het voor hun een nutteloze bezigheid, financiële verantwoordelijkheid en zoveel mogelijk verdienen(zonder vragen waar het toe dient) zijn hun enige levensdoelen.

  Dat gezegd zijnde, leuk om te zien dat Reve nog actueel en nuttig kan zijn in deze tijd. Wel jammer dat zoveel mensen er op reageren zonder maar een greintje ironie op te merken.

 35. 64

  Omdat het verhaal van Gerard Reve over Surinamers gaat en omdat dat een alweer lang afgesloten hoofdstuk is dat alleen maar interessant is om te zien hoe hol de discriminerende roeptoeters zijn, moet Seven maar een rectificatie plaatsen op GS.

 36. 65

  Vrijheid van meningsuiting is heilig, je mag alles zeggen, maar of het slim is?

  Tegen je vrouw zeggen dat ze een dikke kont heeft mag dan wel vrijheid van meningsuiting zijn, maar……

  Wilders en zijn clubje hebben anderhalf miljoen Nederlanders een angstpsychose aan weten te praten, en het kabinet Bruin I gaat bezuinigen op de GGZ.

 37. 67

  leve irma en carlos!

  Vrijheid van meningsuiting is heilig, je mag alles zeggen, maar of het slim is?

  Tegen je vrouw zeggen dat ze een dikke kont heeft mag dan wel vrijheid van meningsuiting zijn, maar……

  helemaal mee eens!

  een vriend van mij ging ooit tegen een andere vriend zeggen dat zijn vriendin lelijk was

  hij hoeft er van mij niet voor hoeven opgepakt, maar erg constructief is het niet

  “wilders-rechts” maakt geen onderscheid tussen wenselijk/onwenselijk en juridisch vervolgbaar/niet-vervolgbaar gedrag en dat is heel eng

  merk trouwens ook op dat we het ministerie van justitie (recht) hebben ingeruild voor het ministerie van veiligheid

  vind dat in dat kader velzeggend

  zie ook de link naar de larry-clark-expo in liberation

 38. 68

  Irma: Tegen je vrouw zeggen dat ze een dikke kont heeft mag dan wel vrijheid van meningsuiting zijn, maar……

  Dat kan in een bepaald geval natuurlijk ook als compliment bedoeld zijn, maar dan nog gaat de dame in kwestie door het lint omdat het niet past bij haar zelfbeeld… M.a.w. hoe een opmerking begrepen wordt en of men zich wel of niet aangevallen voelt is niet alleen de verantwoordelijkheid van degene die iets zegt, ook van degene tegen wie het wordt gezegd.

  Over het gedicht hierboven en de reatis in het filmpje hoeven we natuurlijk niet ingewikkeld te doen. Dat geeft inderdaad precies aan hoe een aantal mensen in Nederland tegen buitenlanders aankijkt, en altijd gekeken heeft.

  Reve was geniaal. Het gedicht is nl. met opzet zó slecht geschreven dat het inderdaad wel echt kon zijn.