1. 3

  HansR, de Beeld v/d Dag kolom staat los van de hoofdkolom van KlikTV, het is een soort Waan vd Dag kolom waar feitelijk niet (meer) in gepost wordt. Het zal binnenkort verlopen worden, is mij verteld.

 2. 5

  @Hans Verbeek “in het gebied waar Shell wil boren is de zee een paar maanden per jaar ijsvrij. Over 10 jaar zal die ijsvrije periode misschien een maand langer zijn. De rest van het jaar zal de zee daar gewoon dichtvriezen.”

  Dit is toevallig net het moment waarop de ijskap kleiner is dan ooit eerder gemeten. Zie http://nsidc.org/arcticseaicenews/. Voor het eerst ligt er nog minder zeeijs op de Noordpool dan in september 2007, flink minder zelfs. Het gaat hard. Ik weet niet of HansR letterlijk gelijk heeft, maar jouw voorspelling klinkt nogal optimistisch. Wat maakt je hier zo zeker van?

 3. 8

  Plock, het gebied waar Shell wil boren ligt boven de poolcirkel. In december en januari is het daar 24 uur per dag donker. Neem van mij aan dat het dan ver onder nul is en dat de zee gewoon dichtvriest.

  De afgelopen 10 jaar is de gemiddelde mondiale temperatuur niet verder gestegen. Alleen in het Noordpoolgebied is er nog sprake van opwarming bij een beperkt aantal meetstations.
  De temperatuur van de oceanen stijgt ook niet verder meer sinds 2005.
  Ik denk dat het wel zal meevallen of zal tegenvallen voor Shell.

 4. 9

  Ik hoop dat je gelijk hebt, echt waar. Maar je argumenten stellen me niet echt gerust. De grafiek die je gelinkt hebt spreekt zelfs direct tegen wat je zegt.

  Stel nu dat er over 20 of 30 jaar geen zeeijs op de Noorpool meer over is, verander je dan van mening? Of blijf je stug volhouden? “Er is niets aan de hand, de laatste 3 jaar is de temperatuur niet meer noemenswaardig gestegen.”

 5. 14

  Een serie metingen (over 50 jaar) door het Alfred-Wegener-Instititut voor oceaanonderzoek heeft aangetoond dat de Noordzee een stuk sneller opwarmt dan andere zeeën()

  Und dass sich auch in der Nordsee einiges verändert hat, zeigt in der Abbildung unten beispielhaft die “Fieberkurve”: in den letzten 50 Jahren ist die Wassertemperatur bei Helgoland um 1,7 °C gestiegen

  http://www.awi.de/de/aktuelles_und_presse/im_fokus/im_fokus_themen_2012/50_jahre_langzeitmessungen_auf_der_helgoland_reede/zeitreise/

 6. 15

  In die grafiek zie je dat de opwarming na 2005 veel langzamer gaat dan ervoor.

  In die grafiek zie je dat de opwarming tussen 1994 en 2000 veel langzamer ging dan erna.

  In die grafiek zie je dat de opwarming tussen 1980 en 1990 stilstond (en dus lager was dan erna en ervoor).

 7. 18

  Heel bijzonder. Een soort lokale noordpool-opwarming volgens Hans Verbeek. Ben benieuwd naar het mechanisme, zonder daar de rest van de wereld bij te betrekken. Nee, laat ook maar.