Noord-Korea krijgt voorlopig geen voedselhulp

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zuid-Korea en Japan schorten voorlopig de voedselhulp aan Noord-Korea op. De reden is uiteraard de rakettencrisis.
Hierdoor zullen de komende tijd waarschijnlijk weer Noord-Koreanen om het leven komen van de honger. Zou dit voorkomen moeten worden? Ik denk het niet.

Ik vraag me af of de gemiddelde Noord-Koreaan weet dat een groot deel van het voedsel van het land afkomstig is uit de buurlanden. Verandering moet in dit soort landen van binnenuit komen en op deze manier zorg je er juist voor dat het regime in stand wordt gehouden. Menslievendheid kan er in dit soort situaties zelfs voor zorgen dat er uiteindelijk meer doden vallen.

Stoppen met deze voedselhulp dus, permanent. Laat de Noord-Koreanen zich realiseren dat hun regering wél geld heeft voor raketten, maar niet voor voedsel en het is een kwestie van tijd totdat er dingen veranderen.

Reacties (17)

#1 Victor

Dit lijkt me behalve een onmenselijk ook een onredelijk standpunt. Zoals gezegd hebben de burgers van Noord-Korea niet of een tegengesteld idee van wat er buiten hun landsgrenzen gebeurt en het idee om ze te laten bloeden voor hun (niet-heel-erg-democratisch-gekozen) leiders is niet erg humaan.

De beste manier om van binnenuit een regime-change te veroorzaken is om juist de mensen de kans te geven na te denken over de situatie en dat lukt niet als ze honger lijden. Zuerst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Ah, maar hongerleidende menigten kunnen erg overtuigend zijn!

Wat is wreder: 20 jaar 10% van de wreedheid in stant houden of een paar jaar 100%?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Victor

De keuze die voor ZuidKorea en Japan ligt is een andere: het hongerlijdende volk van een ander land helpen of niet helpen. Medemenselijkheid dicteert het eerste, politieke motieven het laatste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Herstel: Het hongerleidende volk van een land helpen én daarnaast helpen haar regering in stand te houden.

Ik snap ook wel dat het een duivels dilemma is. Maar dit soort hulp blijft toch een beetje storten in een bodemloze put.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Victor

Inderdaad, maar dat is het enige dat een beschaafd land rest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Uiteindelijk is de voedselvoorziening van een ander land niet jouw verantwoordelijkheid en alle hulp een vrijwillig gebaar. En zeker als het land het geld wat het nog heeft gebruikt om raketten te maken om jou te bedreigen zou ik ze geen hulp geven. Verder zijn er geen enkele garanties waar het eten terecht komt, het kan net zo goed bij de militairen terecht komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@Hardtrack: Inderdaad, eigenlijk wordt de voedselhulp indirect gebruikt om meer geld aan het leger uit te kunnen geven. Daarmee help je zelf mee de onveilige situatie te creeëren en in stand te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Victor

Ik zou het ook liever anders hebben. Maar zo ligt het niet, de opties zijn dus wel voedselhulp geven en hopen dat het goed terecht komt of geen voedselhulp geven en zeker weten dat de mensen niet genoeg te eten krijgen. Ook al is het juridisch gezien niet de verantwoordelijkheid van ZuidKorea en Japan vind ik dat een humane regering dit niet kan stopzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan Jaap

Dus toen ze achter de vele gaten in het voedsel-voor-olie programma van Irak kwamen, hadden ze dat ook door moeten zetten?

Als je iemand iets geeft, is dat geen verplichting dat te blijven doen. Ze hebben het recht het op elk moment stop te zetten en hun verantwoordelijkheid is in de eerste plaats naar hun eigen burgers. Die zijn beter af door geen voedsel te leveren.

En waarom moeten Zuid-Korea en Japan (degene die het meeste risico lopen) het doen? Laat China maar voedsel leveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

En daarbij, waar blijft de verantwoordelijkheid van de NK regereing? Volgens mij kunnen zij hun bevolking best wel van voedsel voorzien, als ze maar willen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 micha

Leuk “alien” dilema. Je kan de parasiet niet verwijderen en als je het gastlichaam in stand houdt gaat het beest je bijten.

Dit soort “humanitaire” steun moet je gewoon weg nooit verlenen. Had je dit in het begin al niet gedaan was er nu geen raket en waarschijnlijk geen kernwapen geweest. Je werkt met steun mee aan een tijdbom die steeds groter wordt.

Een leger marcheert op zijn maag en een hongerig volk luistert slecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

Zolang er voldoende voedsel is om het leger te voeden heb je als dictator natuurlijk niet zo’n groot probleem. Alleen leveren verhongerde mensen zo weinig op, belastingtechnisch gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Victor

Het voedsel-voor-olie programma was natuurlijk veel erger. Daar was geen nalatigheid maar van een olie-deal in ruil voor het in leven houden van Irakese burgers.

Overigens staat het buiten kijf dat ik vindt dat Noord-Korea zelf voor hun burgers moet zorgen, maar dat neemt niet weg dat andere regeringen ook verantwoordelijkheden hebben voor medemensen buiten hun landsgrenzen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 micha

Geloof niet dat je kan zeggen dat andere regeringen verantwoordelijkheden hebben voor mensen buiten hun landsgrenzen. Je kan rekening houden met maar verantwoordelijkheden…dat gaat te ver.

Er zijn heel wat foute oorlogen met die onderbouwing uitgevochten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan Jaap

Inderdaad, dat is klinkklare onzin. Je hebt geen verantwoordelijkheden of plichten voor mensen in de andere landen. Misschien als mens tot mens, maar niet als regering. Als regering heb je alleen verantwoordelijkheden richting je eigen volk.

Zowiezo is dat een heel gevaarlijke aanname. Moeten we volgens dat principe ook ingrijpen bij slechte leiding? Moeten we dan Noord-Korea niet bevrijden? Moeten we dan ook ingrijpen in Iran, waar de bevolking geen honger leidt, maar wel onvrij is? En wat dan te denken van China, daar is nou ook niet echt vrijheid van meningsuiting, zijn we daar dan ook niet verantwoordelijk voor?

Een democratische regering is maar voor een ding verantwoordelijk: het welzijn van het volk dat hun gekozen heeft. Dat je je het lot van hongerlijdende mensen in andere landen aantrekt en hen van voedsel voorziet is nobel, maar niet verplicht. Als diezelfde hulp je eigen volk in gevaar brengt moet je daar mee stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 folltje

daar ben ik helemaal mee eens. maar ja! Maar ik moet toevoegen dat democratische regeringen hebben een verantwoordelijkheid op onvrije landen. democratie is ook rekening met elkaar houden toch?
stel een Nederland dat democratisch(naar eigen zeggen maar ik heb het nooit gemerkt) maar heeft geen olie. Irak heeft het maar….weet je wel? is het dan niet handig om wat bemoeial te zijn en wat olie te zuigen?
nou! dat bedoel ik met rekening met elkaar houden. en die voedselhulp is niet bedoeld om mensen te helpen maar daarmee koopt de westerse wereld haar eigen rust: hier, eten en val me niet aan. Dus laat die stakkers hier en daar hun vieze spelletjes spelen, Laat een kleine groep mensen met hun secret sectaire organisatie ons doen geloven dat Nederland , frankrijk…het westen democratisch is.
het komt goed met de wereld!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 folltje

en Spuyt, die raketten maken Alle koreanen niet hoor.dat is hun regering die ze maken en in collaboration met jouwe regering zeker. Anders waar halen ze de grondstoffen vandaan? is er geen control op handel door VN? Als er geen voedsel is voor noord korea dan blijven de regeerders daar toch eten en arme burgers gaan gewoon dood. Dus ik ben tegen. Het is precies zoals in afrika. Alsof de regering van korea niet kan vertrekken als het westen het wil… we weten wel hoe saddam aan wapens kwamen en we weten precies wie die wapens verhandelde en nu ineens hebben de belangen andere richting genomen, gaat het westen in THE NAME OF GOD IRAK bevrijden. Alright. Ahmadinejad keert zich tegen het westen en we vinden het allemaal gemeen en raar, bijvoorbeeld. jongen, ga in het verleden, en dan weet je wie meestal verantwoordelijk van de wanoorde op deze aarde: The fucking western world met hun kute regeerders.
ze sturen wapens volgens eigen wil naar die landen, ze leiden de toekomstige wereldbedreigers op en later gaan ze de brandweerman spelen en zeuren namens hun volk.
Stop de voedselhulp zodat arme mensen doodgaan.

het houdt nooit op, werkelijk! en hier heb je groeperingen die welzijnde bedrijven verrijken in plaats van kleine magere bedrijfdebuten te promoten. kontlikkerij, capitalism à la déroute dat noemen jullie vrijheid? hahah ik lach dit helemaal uit joh.

 • Vorige discussie