Nieuw politiek talent

Foto: © Sargasso logo serie Nieuwe politieke partijen
Dossier:

COLUMN - Hoe lastig, complex en soms angstig deze tijden ook zijn, het weerhoudt de politieke partijen er niet van ondertussen hun verkiezingscampagnes bij elkaar te knippen en te plakken. In de Tweede Kamer lijken de verkiezingscampagnes al goed op dreef.

En dat is dan nog de propaganda van de zittende partijen. Daar kunnen de nieuwelingen die nog een zetel hopen te veroveren niet tegen op.

Er zijn bij de Kiesraad 42 politiek partijen geregistreerd die niet in de Tweede Kamer zitten. Met de 13 zittende partijen zijn er dus 55 bij de Kiesraad geregistreerd. Vijf meer dan in 2012 toen we besloten het aanstormend nieuw politiek talent eens van dichtbij te bekijken.

Tot 21 december kunnen er nog meer partijen worden geregistreerd en dan is het afwachten hoeveel partijen op 1 februari 2021 met een kandidatenlijst kunnen komen. Lang niet allemaal zullen we in maart 2020 op de kieslijsten terug zien.

Zo zagen we 2017 achtentwintig partijen op de stembiljetten, maar slechts 13 (46%) haalden het pluche. Bij de laatste vijf Tweede Kamerverkiezingen haalde zo’n 42 tot 53% van de deelnemende partijen genoeg stemmen voor volksvertegenwoordigende zetels.

2017 28 13 46%
2012 21 11 52%
2010 19 10 53%
2006 24 10 42%
2003 19 9 47%

Het is al een poosje een gestaag komen van nieuwe lieden en clubjes die zich bij de Kiesraad laten registreren. De vooralsnog laatste aanmelding vond 3 september plaats. ‘Healthy Earth’ en ‘Modern Nederland’ werden opgenomen in het register. Er werd ook een partij geschrapt: StemNL’ verdween uit het register voor de Tweede Kamerverkiezing, op verzoek van die partij.

Het afgelopen jaar registreerde de Kiesraad verder ook deze partijen nog:
‘Identiteit Nederland (IDNL)’
‘Familie-partij’
‘Lokaal voor Democratie’
‘P.V.D.M. en alle overige aardbewoners’
‘PvdB’ (Partij voor de Bomen)
‘Platform voor Plaatselijke Belangen’
De partijnaam ‘Artikel 1’ werd gewijzigd in ‘BIJ1’
‘GO’
‘Partij 18PLUS’
‘BBB’ (wilde eerst als ‘BoerBurgerBeweging’ geregistreerd worden, maar de Kiesraad wees dat af omdat dat te veel leek op de al geregistreerde aanduiding ‘De Burger Beweging’)
‘NLBeter!’

Nu nog wachten op de registraties van ‘Code Oranje’, de partij van Richard de Mos en Peter Plasman en van VSN (Vrij en Sociaal Nederland), die groot denkt te worden door overlopers uit CDA, D66, PvdA en VVD.

De VSN kan het politiek toevluchtsoord worden voor anti-5G en viruswaanzinnigen, wamt lijsttrekker Bas Filippini steunde een rechtszaak tegen 5G en stond op de sprekerslijst van de in juni afgelaste demonstratie van (toen nog) Viruswaanzin.

Reacties (5)

#1 Jos van Dijk

Voor wat het waard is een een recente peiling. De kans voor nieuwkomers lijkt niet groot, al kunnen populistische avonturiers natuurlijk altijd goed werk doen op de extreemrechtse flank.

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Mijn waarneming is dat de begrippen die in een partijnaam voorkomen in de praktijk door die partij het minst gediend worden. De dieren zijn de uitzondering die die regel bevestigt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lethe

Ha, dat is voor mij al vrij lang een regel.
Op het moment dat ‘democratie’ of ‘vrijheid’ in een partijnaam staat? Ow..

Misschien moet ik daar uiteindelijk, van Kooten en de Bie voor danken. En misschien ook mijn ouders, omdat dat zo’n beetje de enige tv was die wij mochten kijken. Niet helemaal waar, ook Veronica en zondag ochtend vpro.
Al zullen ze dat nu hard ontkennen als hardcore telegraaf, AD, elsevier lezers.

Ik ben vast niet de enige die zich afvraagt wat er met ouders gebeurt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Cheradenine Zakalwe

Meh, als politiek dakloze die stemmen een plicht vind, hoop ik altijd dat er deze keer wel een nieuwe partij bijzit waar ik uit overtuiging op kan stemmen. Helaas is het meestal allemaal brandhout, en moet ik maar weer op de minst slechtste bestaande partij kiezen om een nog rechtser kabinet dan het vorige te voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joop

Piratenpartij en BIJ1 allebei in de kamer zou mooi zijn. Zelf zou ik op de eerste stemmen, mits het redelijke kans maakt. Nieuwkomers zoals Richard de Mos met zijn advocaat Plasman zou stemmen Forum voor Dwaalgeesten meenemen, altijd goed.

  • Vorige discussie