Verkiezingscampagnes begonnen

Foto: Schermafbeelding videostream Tweede Kamer stemmingen moties 18 maart 2020
Dossier:

COLUMN - Politieke partijen moeten uiterlijk 21 december 2020 hun partijnaam bij de Kiesraad laten registreren om onder deze naam deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezing. Je zou denken dat de verkiezingscampagnes dan echt los gaan. Maar nee…

Met de verkiezingen van een lijsttrekkertje hier en een nominatie voor het minister-presidentschap daar, die moet concurreren met deez’ of wellicht toch gene, zat de stemming er al een beetje in en Prinsjesdag 2020 heeft het verkiezingsvuur echt doen ontbranden.

De eerste campagnespeech is vanmorgen afgestoken door de heer Wilders, die als eerste op de sprekerslijst van de APB (Algemene Politieke Beschouwingen) stond.

Tijdens een van de vele interrupties sprong Baudet in en verklaarde zich solidair met de PVV, waarop Wilders hem bedankte en de hoop uitsprak dat PVV en FvD in maart 2012 alle andere partijen zullen ‘overrulen’.

Aan het einde van zijn betoog openbaarde hij zijn verkiezingsprogramma (niks nieuws, de bekende riedel: geen hoofddoekjes, geen geld naar Zuid-Europa en naar asielzoekers, behoud van Zwarte Piet, etc., etc.) en riep hij de kiezers op 10 jaar Rutte-beleid weg te vagen door op de PVV te stemmen en de partij de grootste van Nederland te maken.

In de woorden van Wilders: “Maart 2021 wordt een historische maart. De PVV bestaat dan 15 jaar. Om dat te vieren zijn er dan ook verkiezingen…”.

Ongelofelijk hoe het debat dat over de Prinsjesdagstukken zou moeten gaan, ruim twee uur werd gedomineerd door anti-islam retoriek en anti-rechtsstaat gebral. (een groot deel van zijn speech ging over zijn veroordeling wegens zijn Marokkanen-uitspraken, het bewijs dat we in een corrupte rechtsstaat leven, aldus Wilders). Wellicht een van de allerchagrijnigste en kwaadaardigste speeches ooit gehouden bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar goed, een democratie hè…

De 35 minuten geplande spreektijd voor Wilders, is mede door de interrupties dus ruim 2 uur geworden. Er staat nog ruim 6 uur spreektijd voor de overige fractievoorzitters gepland. Welk van hen zal, net als Wilders, de APB aangrijpen om onverbloemd een oproep aan de kiezers te doen in maart 2010 op hun partij te stemmen?

Het debat is te volgen via de livestream van de Tweede Kamer of via de NPO.

Reacties (2)

#1 Rigo Reus

We gaan voor goud, we gaan voor de sterren

Ha, leuk, een nieuwe van Jan Smit? Nick & Simon? Tino Martin? Ferry de Lits? Frans Duijts? Suzan & Freek? Frank van Etten? Havenzanger? Wesley Klein? Romy Monteiro? Sander Kwarten? Jeffrey Tanis? Jill Helena? Bob Offenberg? John de Bever? Marco de Hollander? John West? Nee, het was Maarten Ascher.
# PvdA zoekt nieuwe speechschrijver, dringend.

  • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

@1: Ahum, ik bedoelde natuurlijk Lodewijk Asscher.

  • Vorige discussie