Nederlandse wapenhandel niet getroffen door crisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

wapenhandel rapportDe Nederlandse wapenhandel steeg in 2008 tot een recordhoogte van bijna 1,3 miljard euro, daarmee is Nederland de zevende wapenexporteur ter wereld (Volkskrant). De export betrof hoofdzakelijk overtollig defensiematerieel maar wie de trend over meerdere jaren bekijkt ziet dat de wapenhandel een stijgende lijn vertoont. De laatste tijd zijn er immers ook grote orders voor de bouw van fregatten voor Indonesië geplaatst. Dit stelt de Campagne Tegen Wapenhandel in haar nieuwe rapport [.pdf]. Onze grootste afzetmarkt is Portugal, alweer 35 jaar een stabiele democratie, Portugal kocht o.a. twee tweedehands fregatten en 37 gebruikte Leopard tanks. Maar ook Pakistan, Saoedi-Arabië en Jemen mochten ondanks gewapende conflicten en mensenrechtenschendingen wapens bij ons kopen. Nederland distributieland manifesteerde zich ook krachtig: zo schoven wij zonder protest twee Tsjechische wapentransporten door met o.a. twintigduizend geweren op weg naar Sri Lanka dat vervolgens haar bloedige eindoffensief tegen de Tamil Tijgers inzette. Dergelijke handel is strijdig met Europese wapenexportcriteria aldus Frank Slijper van de Campagne tegen de Wapenhandel.

Reacties (7)

#1 AB

Yep, we kruipen omhoog uit het economische dal. Steeds meer lichtpuntjes aan de horizon. Als nu ook het CO2 gebruik weer explosief toeneemt zitten we weer op koers.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Yep, maar goed dat er zoveel conflicten zijn.
De een zijn dood is de ander zijn brood.
Wat moet je er meer over zeggen?
Ethiek en wapenhandel gaan nu eenmaal slecht samen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hanedop

Yep, het gaat om fregatten, radarsystemen en nachtkijkers, sla je nog geen vlieg mee dood. kunnen natuurlijk wel als platform voor wapens dienen… of als platform voor reddingsacties als 14-jarige zeezeilstertjes op een stuk wrakhout knallen… of als platform voor vredesmissies als weer ergens een maffe dictator zijn eigen bevolking aan het uitmoorden is. Doet Nederland goed: wel handel, geen wapens. Kunnen weer heel wat salarissen en uitkeringen van betaald worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ReinoutS

Yep, we doen een wedstrijdje reacties met ‘Yep’ beginnen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kookpunt

Yep, klinkt beter dan Tja,…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 su

@3: ..Leopardtanks, F-16’s..

edit: Yep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hanedop

@6: tweedehands materieel weggezet om de legermacht in te krimpen, hetgeen mij een nobel streven lijkt. Die f16’s zijn naar Chili, dat met presidente bachelet weer een stevige democratie aan het worden is. die tanks naar denemarken en canada? nog een leuke link met meer opsomming van verkochte rommel:
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article688901.ece/Einde_Koude_Oorlog_deed_vraag_naar_tweedehands_Leopardtanks_en_F16-bommenwerpers_inzakken_Leger_kan_overbodige_wapens_nauwelijks_kwijt

 • Vorige discussie